Cara Menghilangkan # Div / 0 di Helaian Google

Menggunakan formula automatik dalam Helaian Google lebih merupakan keperluan daripada pilihan ketika berurusan dengan sejumlah besar data. Akan tetapi, automasi boleh datang dengan beberapa kelemahan, seperti kesalahan yang disebabkan oleh proses matematik yang tidak betul. Membahagi dengan sifar, atau ralat # Div / 0, adalah salah satunya.

Cara Menghilangkan # Div / 0 di Helaian Google

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyingkirkan ralat # Div / 0 di Helaian Google.

Isi Sel dengan Betul

Seperti yang dinyatakan di atas, anda mendapat ralat # Div / 0 jika anda membahagikan sesuatu dengan sifar. Ini adalah persamaan yang menghasilkan kemustahilan matematik dan oleh itu tidak diterima oleh program. Kesalahan ini dapat dielakkan hanya dengan memastikan bahawa tidak ada formula yang menggunakan sifar atau sel kosong sebagai pembahagi. Anda boleh memadam atau mengisi sel kosong, atau sama sekali tidak memasukkannya ke dalam persamaan. Kaedah ini baik jika anda menguruskan sebilangan kecil sel, tetapi untuk formula automatik yang besar, anda memerlukan kod keseluruhan.

Menggunakan Fungsi Kesalahan Sekiranya

Sekiranya anda menggunakan formula untuk mengira nilai sel secara automatik, kesalahan seperti # Div / 0 diharapkan. Apa yang boleh anda lakukan daripada berusaha menghindari kemungkinan berlakunya kesalahan, yang sukar, adalah mencari jalan untuk menanganinya sekiranya berlaku. Di sinilah fungsi If Error dimainkan.

Sekiranya Ralat adalah fungsi Lembaran Google yang memeriksa nilai yang diberikan kepadanya, dan jika mengembalikan kesalahan maka ia akan meneruskan perintah. Fungsi ini mempunyai sintaks = IFERROR (nilai, nilai-jika-ralat) di mana:

‘=’ Memberitahu Google Helaian bahawa anda menggunakan fungsi.

‘IFERROR’ memeriksa nilai yang diberikan menghasilkan ralat.

'Value' adalah proses yang akan diperiksa untuk kesalahan.

‘Value-if-error’ adalah apa yang dipaparkan jika nilai menghasilkan kesalahan.

Pada dasarnya, fungsi If Error akan melakukan proses nilai yang diberikan. Sekiranya proses itu menghasilkan ralat, seperti pembahagian dengan sifar, ia akan memaparkan apa yang anda tentukan sebagai nilai-jika-ralat.

Sebagai contoh, jika anda ingin membahagikan dua sel A1 dengan A2, selagi kedua sel diisi dengan betul, ia akan mengembalikan hasil pembahagian tersebut. Sekiranya A2 menjadi sifar atau kosong, maka ia akan menghasilkan ralat # Div / 0. Sekiranya anda menggunakan formula = Iferror (A1 / A2, "Division by Zero") maka jika A2 tiba-tiba menjadi kosong atau sifar, bukannya menunjukkan kesalahan, ia akan memaparkan Division by Zero.

pembahagian dengan sifar

Fungsi If Error juga dapat digunakan sebagai sintaks = Iferror (nilai). Ini mengisi nilai-jika-ralat sebagai kosong dan akan mengembalikan ruang kosong jika ralat dikesan.

# div0 dalam helaian google

Selagi anda menggunakan fungsi If Error untuk formula automatik yang anda buat, anda tidak akan menghadapi ralat # Div / 0.

Batasan fungsi If Error adalah bahawa ia akan mengembalikan kesalahan-jika-nilai untuk ada kesilapan. Walaupun ralat itu bukan # Div / 0, jika anda menyatakan nilai-jika-ralat sebagai pembahagian dengan sifar dan menghadapi ralat yang berbeza, ia tetap akan mengatakan pembahagian dengan sifar.

hilangkan # div0 di helaian google

Menggunakan Fungsi Ralat.Jenis

Fungsi Error.Type, bukannya mengembalikan nilai yang anda tentukan, mengembalikan kod ralat yang berkaitan. Kod yang sesuai untuk semua ralat yang berbeza adalah 1 untuk #NULL !, 2 untuk # DIV / 0 !, 3 untuk # NILAI !, 4 untuk #REF !, 5 untuk #NAME ?, 6 untuk #NUM !, 7 untuk # N / A, dan 8 untuk semua yang lain.

Fungsi ini berguna jika anda kadang-kadang menghadapi ralat selain pembahagian dengan sifar, kerana ini memudahkan anda menyelesaikan masalah. Ini tentu saja memerlukan sedikit pengetahuan pengekodan untuk digunakan dengan berkesan. Hanya menggunakan Ralat. Jenis sendiri tidak akan berguna kerana anda tidak akan tahu sama ada nombor yang dipaparkan adalah kod atau jawapan sebenar. Menggunakan kedua-dua pernyataan If Then, dan fungsi If Error dapat membuat formula yang memeriksa kesalahan tertentu.

# div0

Contohnya, dalam formula = iferror (A1 / A2, if (error.type (A1 / A2) = 2, "Division by Zero", "Unknown Error")), Lembaran Google akan terlebih dahulu melakukan pengiraan a1 / a2. Sekiranya ini dapat dilakukan, maka akan muncul jawapan. Sekiranya ia menghasilkan kesilapan, maka ia menuju ke baris seterusnya.

Di sini pernyataan If Then akan memeriksa jenis ralat yang dikembalikan oleh fungsi Error.Type. Sekiranya mengembalikan angka 2, yang merupakan kod untuk ralat # Div / 0, maka ia akan memaparkan Bahagian oleh Zero, jika tidak, ia akan menunjukkan Kesalahan Tidak Diketahui.

Ini dapat dikembangkan lagi dengan penyataan Jika bersarang untuk setiap jenis ralat jika anda mahu. Ini memastikan bahawa jika ralat berlaku dalam lembaran kerja, anda tahu betul ralatnya dan bagaimana menanganinya.

Kesalahan yang dijangkakan

Kesalahan seperti # Div / 0 hampir tidak dijangka sekiranya anda kerap menggunakan Helaian Google. Mengendalikan kesilapan itu adalah mudah selagi anda mengetahui fungsi yang sesuai untuk digunakan.

Adakah anda mempunyai petua lain mengenai cara menghilangkan kesalahan # Div / 0 di Helaian Google? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts