Cara Mendapatkan Koordinat GPS untuk Lokasi di Peta Google

Peta Google adalah salah satu alat Navigasi GPS yang lebih popular di pasaran sekarang. Anda dapat dengan mudah menemukan tempat menarik, restoran, dan rute peta yang disesuaikan dengan keperluan anda hanya dalam beberapa klik. Tetapi bagaimana jika anda ingin memetakan lokasi yang belum disematkan? Anda perlu mendapatkan koordinat GPS agar lokasi tersebut tetap berada di landasan yang betul.

Cara Mendapatkan Koordinat GPS untuk Lokasi di Peta Google

Sekiranya anda memerlukan koordinat tepat lokasi tertentu di peta, Peta Google adalah kaedah paling berkesan dan tepat untuk mendapatkannya. Anda juga boleh menggunakan Peta Google untuk mencari tempat berdasarkan koordinat GPSnya.

Koordinat GPS secara unik akan menunjukkan lokasi di peta, dan anda boleh menggunakan koordinat untuk memasang tempat pertemuan atau memastikan arahan anda betul.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan dengan tepat cara mendapatkan koordinat GPS di Peta Google.

Cara Mendapatkan Koordinat GPS di Peta Google pada iPhone

Sebilangan besar pengguna memanfaatkan Peta Google semasa dalam perjalanan. Oleh kerana telefon pengguna sering disambungkan ke internet, mudah untuk mengatur GPS anda dari peranti anda. Untuk mendapatkan koordinat GPS untuk lokasi di peta, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Peta Google.

 2. Ketik dan tahan di tempat yang tidak bertanda di peta. Anda boleh menggunakan jari anda untuk memperbesar peta dan mengelakkan pin lain.

 3. Pin merah akan muncul di tempat yang diketuk. Ketik pin merah.
 4. Leret ke atas dari bahagian bawah Peta Google untuk menunjukkan Longitud dan Lintang lokasi yang telah anda pilih.

 5. Anda boleh menyimpan koordinat ini ke papan keratan anda dengan mengetuknya. Kemudian, anda boleh menghantarnya kepada sesiapa sahaja yang anda mahukan dengan menempelkannya ke aplikasi pemesejan.

 6. Anda juga dapat berkongsi lokasi dengan pantas dengan meleret ke kanan di menu di bahagian atas. Ketik Berkongsi.

Seperti yang anda lihat, sangat mudah mendapatkan koordinat GPS dari lokasi rawak di Peta Google.

Cara Mendapatkan Koordinat GPS di Peta Google pada Peranti Android

Peranti Android terkenal dengan kemudahan penggunaannya, dan Peta Google tidak berbeza. Sekiranya anda menggunakan Android, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Peta Google.

 2. Navigasi ke tempat yang anda mahu cari koordinatnya. Anda boleh menatal dan mengezum dengan jari anda.

 3. Ketik dan tahan di tempat yang tidak dilucutkan pada peta.

 4. Pin merah akan muncul di tempat.

 5. Anda akan melihat koordinat perpuluhan di bar carian.

 6. Anda boleh menekan bar carian untuk menyalin koordinat ini ke papan keratan anda.

Cara Mendapatkan Koordinat GPS di Peta Google di PC

Sekiranya anda menggunakan PC, tidak ada aplikasi desktop khusus untuk Peta Google. Walau bagaimanapun, anda boleh mengaksesnya dengan mudah melalui penyemak imbas mana pun:

 1. Buka penyemak imbas anda. Mana-mana penyemak imbas akan melakukan muslihatnya.

 2. Ketik maps.google.com di bar URL.

 3. Navigasi ke tempat yang anda inginkan koordinat dengan menggunakan tetikus anda. Gunakan roda tetikus untuk memperbesar atau memperkecil.

 4. Klik kanan di tempat yang anda perlukan. Di menu, pilih "Apa yang ada di sini?"

 5. Kad kecil akan ditunjukkan di bahagian bawah dengan perincian mengenai lokasi. Koordinat GPS akan disenaraikan sebagai sebahagian daripada maklumat.

Peta Google menjadikannya sangat mudah untuk mendapatkan koordinat GPS di mana sahaja di dunia.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah beberapa lagi jawapan untuk soalan anda yang paling kerap ditanya.

Bolehkah saya mendapatkan Latitud dan Bujur dari Peta Google?

Pin mewakili semua lokasi di Peta Google. Pin ini boleh menjadi pin yang anda buat dengan menekan peta atau mencari tempat. Terdapat juga pin yang sudah ada seperti mercu tanda, restoran yang disyorkan, atau hotel berdekatan. Apabila anda memilih pin di peta, maklumat garis lintang dan garis bujur disenaraikan di menu.

Data ditunjukkan dalam bentuk darjah penuh, minit, kedua (DMS), dengan bentuk darjah perpuluhan yang dipendekkan di bawahnya. Anda kemudian boleh menghantar maklumat ini kepada orang lain untuk memberi mereka arahan yang betul.

Seberapa tepat koordinat GPS yang diterima dari Peta Google?

Google menerima gambar dari beberapa sumber dan menyatukannya untuk membentuk Peta Google. Menurut Google sendiri, mereka mengaku mempunyai ketepatan sekurang-kurangnya 15 meter. Memandangkan 15 meter boleh menjadi banyak, beberapa kajian saintifik telah dilakukan untuk mengesahkan dan menyesuaikan tuntutan tersebut. Mereka menyimpulkan bahawa ofset dapat berkisar antara 1.5 meter dan sembilan meter, bergantung pada daerah yang ditinjau.

Secara umum, anda boleh mengira bahawa titik tertentu mungkin berjarak beberapa meter. Bandar akan mempunyai lebih banyak gambar yang ada, dan Google akan lebih kerap mengemas kini peta pusat bandar daripada di luar bandar. Walau bagaimanapun, bangunan yang tinggi dan gangguan isyarat boleh menyebabkan lokasi GPS lebih banyak berubah di kawasan yang lebih padat. Peta Google akan cukup tepat untuk membolehkan orang ramai bertemu atau memberi arahan untuk penggunaan seharian. Sekiranya anda memerlukan lokasi rumah anda yang tepat, misalnya, untuk menyelesaikan perselisihan perbatasan dengan jiran anda, anda harus menghubungi juruukur tempatan anda sebagai gantinya.

Apakah Kod Plus di Peta Google?

Kod tambah berfungsi untuk tujuan yang sama dengan Lintang dan Bujur. Ia dapat membantu orang lain menentukan lokasi yang tepat (seperti pintu masuk bangunan). Anda mungkin menyedari bahawa beberapa lokasi di Peta Google hanya menunjukkan kod tambah dan bukan koordinat GPS.

Kod ini boleh dikongsi dengan orang lain untuk membantu mereka mencari lokasi yang tepat.

Lokasi, Lokasi, Lokasi

Anda boleh menggunakan Peta Google dalam banyak keadaan, seperti tarikh makan malam anda tepat pada waktunya. Koordinat GPS akan memastikan bahawa anda tidak tersesat. Walau bagaimanapun, Google tidak menawarkan ketepatan 100%, kerana itu mustahil dilakukan. Tetapi untuk penggunaan harian, Peta Google adalah alat yang sangat berguna.

Untuk apa anda menggunakan Peta Google? Adakah anda mempunyai satu set koordinat GPS kegemaran? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts