Cara Mendapatkan Papan Kekunci Bitmoji di Android

Bitmoji adalah aplikasi telefon pintar yang popular yang membolehkan pengguna membuat avatar peribadi yang unik berdasarkan ciri wajah mereka sendiri. Avatar mirip manusia ini kemudian dapat dimasukkan ke dalam emoji buatan khusus yang dikenali sebagai Bitmoji, yang pengguna hantar kepada rakan mereka seperti mereka melakukan emoji biasa. Dimiliki oleh syarikat yang sama yang memiliki Snapchat, Bitmoji menduduki tempat sebagai salah satu aplikasi Android yang paling banyak dimuat turun.

Cara Mendapatkan Papan Kekunci Bitmoji di Android

Aplikasi ini membolehkan anda menukar Bitmoji dengan rakan anda melalui platform pemesejan dan aplikasi media sosial. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menghantar Bitmoji dari dalam aplikasi pilihan anda - sama ada Messenger, WhatsApp, Snapchat, atau yang lain - anda mesti mengaktifkan keyboard Bitmoji. Di sini anda akan belajar bagaimana melakukan ini.

Sebelum awak mula

Untuk dapat berkongsi emoji yang diperibadikan dengan rakan, anda harus terlebih dahulu memasang aplikasi Bitmoji. Muat turun aplikasi dari Google Play Store dan ikuti arahan di skrin untuk memasangnya.

Selepas itu, lancarkan aplikasi dan daftar akaun baru atau log masuk dengan kelayakan Snapchat anda. Siapkan profil anda dan reka bentuk avatar Bitmoji anda sendiri dengan menyesuaikan jantina, warna kulit, rambut, ciri wajah, dan pakaian anda. Setelah selesai, ketuk tanda semak di sudut kanan atas skrin untuk menyimpan avatar. Avatar ini kini akan menjadi asas bagi semua Bitmoji yang anda buat.

Papan Kekunci Bitmoji

Mengaktifkan Papan Kekunci Bitmoji

Menghantar Bitmoji dari aplikasi Bitmoji adalah pilihan yang baik jika anda hanya ingin berkongsi satu atau dua gambar dan selesai dengannya. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan Bitmoji anda dalam semua perbualan dalam talian, papan kekunci Bitmoji adalah penyelesaian yang jauh lebih praktikal. Daripada membuka aplikasi setiap kali anda ingin menghantar Bitmoji, anda boleh menukar papan kekunci anda, mencari Bitmoji, dan mengirimkannya - semuanya hanya dalam beberapa ketukan cepat.

Untuk mengaktifkan Papan Kekunci Bitmoji, lakukan perkara berikut:

 1. Buka aplikasi Bitmoji dan ketik ikon tiga titik di sudut kanan atas.
 2. Ketuk "Tetapan" di menu lungsur.
 3. Di menu Tetapan, ketuk "Papan Kekunci Bitmoji".
 4. Ketik "Dayakan Papan Kekunci".

Ini akan membawa anda ke menu Bahasa dan Tetapan peranti anda. Sekiranya anda menukar suis di sebelah "Papan Kekunci Bitmoji" ke "hidup", Anda akan dapat menggunakannya dalam mesej anda. Walau bagaimanapun, anda perlu pergi ke menu yang sama dan mematikan pilihan untuk menggunakan papan kekunci teks standard anda.

Untuk mempermudah prosesnya, anda perlu memasang dan mengkonfigurasi papan kekunci Gboard Google.

Mengkonfigurasi Gboard

Sekiranya anda belum memasang Gboard, anda boleh memuat turunnya secara percuma dari Google Play Store.

Dengan kedua-dua papan kekunci Gboard dan Bitmoji dipasang, berikut adalah cara mengkonfigurasinya:

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Ketik "Bahasa & Input".
 3. Pilih "Papan Kekunci Semasa". Jika anda mempunyai telefon bimbit Samsung Galaxy, pilihannya berlabel "Papan Kekunci Pada Skrin".
 4. Di tetingkap pop timbul, ketuk "Pilih Papan Kekunci" atau "Kelola Papan Kekunci" pada ponsel Samsung Galaxy.

  Dapatkan Papan Kekunci Bitmoji

 5. Anda sekarang akan melihat senarai semua papan kekunci yang dipasang di telefon anda. Alihkan suis di sebelah "Papan Kekunci Bitmoji" dan "Gboard" ke sehingga kedua-dua papan kekunci aktif.

Selepas ini, buka aplikasi Gboard dan tetapkan Gboard sebagai papan kekunci lalai anda dengan mengetuk pilihan berikut: Pilih Kaedah Input> Gboard> Tetapkan Kebenaran> Benarkan> Selesai.

Dengan Gboard yang dikonfigurasi dengan betul, anda kini dapat mulai menggunakan papan kekunci Bitmoji dalam mesej.

Menggunakan Papan Kekunci Bitmoji

Untuk mula menggunakan papan kekunci Bitmoji, buka aplikasi pesanan kegemaran anda dan lakukan perkara berikut:

 1. Ketik medan teks untuk memunculkan papan kekunci.
 2. Pada papan kekunci, ketik ikon wajah tersenyum. Anda akan menjumpainya di sudut kiri bawah skrin, di sebelah kiri bar ruang.

  Dapatkan Papan Kekunci Bitmoji di Android

 3. Ketik ikon Bitmoji kecil di bahagian tengah bawah skrin.
 4. Seterusnya, tetingkap dengan semua Bitmoji anda akan muncul. Tatal melalui mereka untuk mencari kata kunci yang ingin anda hantar atau masukkan kata kunci anda ke dalam bidang "Cari Bitmoji" untuk mendapatkannya dengan lebih pantas.

  Dapatkan Papan Kekunci Bitmoji di Android

 5. Setelah anda menemui Bitmoji yang ingin anda kirim, ketik untuk memasukkannya ke dalam mesej anda.
 6. Ketuk "Kirim" untuk menghantar mesej anda. Bergantung pada aplikasi yang anda gunakan, pilihan ini mungkin diwakili oleh simbol anak panah atau tanda centang.

Beberapa Catatan mengenai Bitmoji dan Gboard

Dalam aplikasi yang membolehkan anda menampal gambar ke dalam bidang teks (Snapchat, WhatsApp, Messenger, Hangouts, Google Android Messages, dan beberapa yang lain), anda akan dapat menambahkan kapsyen ke Bitmoji anda sebelum mengirimnya. Dalam aplikasi pemesejan lain, Bitmoji anda akan dihantar dalam bentuk pelekat.

Untuk menggunakan papan kekunci Bitmoji dalam kombinasi dengan Gboard, anda perlu mengosongkan sekurang-kurangnya 5% dari jumlah ruang penyimpanan peranti anda. Juga, selalu gunakan aplikasi Bitmoji versi terbaru untuk mengelakkan gangguan.

Recent Posts