PUBG: Panduan Pemula untuk Petua dan Trik yang Perlu Anda Ketahui

Medan Perang PlayerUnknown, atau PUBG seperti yang sering diketahui, adalah tiket terhangat dalam permainan sekarang. Ia terjual lebih dari 33 juta salinan pada PC tahun lalu, dan telah berjaya mencapai lebih dari 70 juta penjualan di semua platform.

PUBG: Panduan Pemula untuk Petua dan Trik yang Perlu Anda Ketahui

Oleh itu, tidak hairanlah semua orang cuba menyalin PUBGPermainan gaya Battle Royale. Tetapi apa itu "Battle Royale" dan mengapa anda harus peduli?

Pada dasarnya, ini adalah riff pada filem Jepun tahun 2000 Battle Royale atau, untuk contoh yang lebih baru, Permainan Kelaparan. Seratus pemain jatuh ke dunia tanpa apa-apa kecuali pakaian di punggung dan payung terjun, dan setelah berjaya mendarat, mereka mencari senjata dan peralatan dan berjuang untuk menjadi yang terakhir.

Mungkin terdengar menakutkan, tetapi jangan takut. Berikut adalah petua kami mengenai cara bertahan dalam permainan kill-or-be-kill ini.

pubg_guide _-_ kenderaan_ride

Petua dan Trik PUBG untuk Pemula

Berikut adalah senarai perkara mudah yang perlu anda ketahui sebelum bermain.

1. Fahami Titik

Jadi mana-mana permainan penembak mempunyai matlamat yang sama, bukan? Tidak semestinya. Idea di sebalik PUBG adalah survival. Sama ada itu bermaksud berkhemah atau bertempur, itulah objektif utama anda. Tinggal secara langsung semua orang menggunakan kaedah yang diperlukan (maksudnya dalam permainan). PUBG memang memiliki sistem peringkat untuk setiap musim dan mereka yang berjaya menyelesaikan pembunuhan, bantuan, dan objektif penempatan peribadi untuk tetap hidup.

Sekiranya anda merancang untuk berkhemah sepanjang masa, anda akan kecewa bahawa permainan ini tidak menyokongnya. Ciri PUBG yang lain ialah memaksa pemain untuk bersatu. Kami akan mengulas lebih lanjut mengenai perkara ini di bawah, tetapi pada dasarnya, lebih baik mendapatkan senjata dan bekalan perubatan lebih awal tanpa dibunuh.

2. Ketahui Masa Turun

pubg_beginners_guide _-_ parachuting_in

Masing-masing PUBG permainan dimulakan dengan semua 100 pemain ditumpangkan ke pesawat pengangkutan yang terbang secara rawak melintasi peta. Memutuskan bila dan di mana hendak jatuh adalah keputusan besar pertama anda, dan dengan mudah dapat menentukan sama ada anda akan bertahan selama 30 saat atau 30 minit.

Sebaik sahaja anda melompat, anda mempunyai dua pilihan: menyelam secepat mungkin untuk bandar, bandar, dan pangkalan tentera, di mana senjata dan peralatan terbaik dapat dijumpai; atau cuba pergi sejauh mungkin dari jalan penerbangan pesawat dan membersihkan bangunan terpencil dengan tenang dan tenang. Walau bagaimana pun, cuba perhatikan orang lain yang terjun payung di sekitar anda dan bersiaplah untuk bertengkar jika mereka berada di kawasan berhampiran.

3. Sentiasa Mencari Keperluan Asas

Sebaik sahaja anda mendarat, anda perlu mencari senjata dan peralatan untuk membantu anda bertahan. Semua boleh didapati di lantai di bangunan, jadi jangan buang masa anda ke tempat lain. Anda mesti mengambil barang keperluan secepat mungkin, tetapi nasib selalu memainkan peranan dalam apa yang anda dapati. Kadang kala anda akan menjumpai sebuah bangunan yang dipenuhi dengan alat canggih, di lain masa anda akan bernasib baik kerana menemui sepucuk pistol.

PUBG juga dilengkapi dengan pilihan senjata yang pantas, dari senapang penembak tepat dan senapang hingga senapang mesin, senapang dan pistol. Anda boleh membawa dua senapang utama dan sepucuk pistol, jadi lebih baik anda memilih dua senapang kontras seperti senapang penembak tepat dan senapang mesin. Anda juga memerlukan peluru untuk masing-masing tetapi biasanya terdapat di sebelah pistol. Anda juga dapat meningkatkan senjata dengan lampiran seperti pemandangan titik merah, foregrip, dan majalah yang diperluas.

Selain senapang, anda memerlukan beg galas supaya anda dapat membawa lebih banyak peralatan, dan topi keledar dan rompi pelindung untuk membantu menyerap kerosakan. Alat kesihatan juga penting untuk penyembuhan setelah bertengkar, dan terdapat pelbagai bom tangan yang perlu diperhatikan.

4. Pilih pergaduhan anda

Bahagian terbesar bertahan di PUBG adalah mengetahui kapan hendak bertarung - itu, dan mengetahui keadaan sekeliling anda. Sekiranya seseorang menembak ke arah anda dari jarak jauh, lebih baik anda berlari untuk berlindung daripada cuba melawan. Di sisi lain, tidak ada gunanya menembak seseorang menggunakan pistol tanpa jarak yang cukup. SMG tidak berguna pada jarak 200m.

Perlu juga diingat bahawa setiap tembakan yang ditembak dapat didengar dari jarak jauh, menunjukkan kedudukan anda. Sekiranya anda mempunyai fon kepala surround-sound atau menggunakan Windows Sonic dan Dolby Atmos untuk audio spasial, anda akan memanfaatkannya sepenuhnya di PUBG kerana ini akan membantu anda menentukan tembakan yang jauh. Sudah tentu, pilihan untuk berlari ke arah tindakan atau membiarkannya menyelesaikannya akhirnya terletak pada anda.

5. Tetap berada di Zon Selamat (dan Keluar dari Zon Merah!)

pubg_guide _-_ red_zone_airstrikes Lihat Petua, Trik, dan Perkara Destiny 2 yang berkaitan: Menjadi Wali Terbaik di Destiny 2 PUBG di E3: Sanhok di Xbox One, peta bersalji dan perisai balistik baru kepada pasukan eSports UK: Dignitas, Gfinity, Fnatic dan banyak lagi

Seperti permainan Battle Royale lain di luar sana, PUBG membagi peta menjadi Zona Aman, Zona Merah, dan zon bahaya yang mengejutkan. Zon Selamat ditandai dengan garis biru di peta yang perlahan-lahan menyempitkan, membawa orang ke kawasan permainan yang lebih kecil dari masa ke masa. Sekiranya anda tersangkut di sisi yang salah dari penghalang biru ini, kesihatan anda akan beransur-ansur merosot, dan anda tidak mahu ia jatuh ke sifar.

Anda juga ingin mengawasi Zona Merah yang muncul di peta. Di sini tembakan artileri akan mengebom tanah, menjadikan kelangsungan hidup tidak mungkin. Sekiranya terperangkap di Zon Merah, pecut atau jalan keluar secepat mungkin. Sekiranya itu kelihatan mustahil, cari perlindungan di bangunan berdekatan supaya anda boleh menunggu sehingga pengeboman itu berlalu.

Bagi mereka yang melarikan diri dari sempadan Zon Aman, atau pengeboman Zon Merah, ingatlah bahawa kenderaan membuat banyak bunyi - jadi pilihlah jalan keluar anda dengan bijak!

6. Pelajari Sistem Kawalan Pelik PUBG

Tidak kira sama ada anda bermain di Xbox One atau PC, PUBG mempunyai beberapa kawalan yang agak pelik yang perlu anda gunakan jika anda ingin berjaya. Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu diingat:

  • Pada PC, mengklik butang tetikus kanan bertujuan untuk melihat pemandangan. Di Xbox One, anda dengan cepat menarik pencetus kiri untuk mengaktifkannya.
  • Menekan butang kanan tetikus di PC mengaktifkan pandangan di atas bahu. Di Xbox One, menahan pemicu kiri mengaktifkan paparan ini.
  • Pegang Alt pada papan kekunci anda untuk mengaktifkan kamera kelihatan bebas yang tidak akan menghalang pergerakan anda. Di Xbox One, ini dapat diaktifkan dengan menahan butang bahu kanan.
  • Anda boleh mengubah kadar tembakan senjata anda dengan menekan kekunci B pada papan kekunci anda, atau butang kiri pada Xbox One D-pad anda.

Syukurlah, PUBG membolehkan anda memetakan semula kawalan di PC, dan sekarang ada sistem kontrol "Jenis B" di Xbox One yang memungkinkan anda menahan pemicu kiri untuk mengaktifkan pemandangan besi, dan bukannya mengalihkan pandangan ke bahu jalan. Anda juga perlu menghafal inventori anda dan kawalan navigasi inventori supaya anda dapat menyelam dan menyusun semula semasa dalam perjalanan.

7. Bekerjasama dengan Rakan

Menjadi PUBG lone serigala hebat, tetapi anda juga boleh bermain sebagai duo atau dalam skuad sehingga empat orang. Bermitra tidak akan merendahkan pengalaman anda - jauh dari itu. Sebenarnya, ia mengubah bagaimana PUBG terasa ketara kerana anda akan cuba melompat dari kapal terbang bersama, berkongsi sumber, dan memanggil kumpulan lain yang anda lihat dalam perjalanan anda. Anda juga dapat menghidupkan satu sama lain setelah jatuh, jadi anda juga mempunyai peluang untuk bertahan hidup yang lebih tinggi.

pubg_guide _-_ help_a_team_mate

Terdapat kekuatan dalam jumlah, tetapi yang lain adalah musuh anda mungkin akan lebih teratur juga ...

8. Sentiasa Tonton Bayaran Balik Anda

Sejak PUBG hit versi 1.0 di PC, replay yang hebat dan ciri Killcam telah disertakan. Dari melihat bagaimana anda dibawa keluar untuk mengetahui bagaimana pemain lain menangani situasi tertentu, anda akan mendapat banyak pandangan daripada menonton ulangan ini. Haha, anda boleh menggunakannya hanya untuk menghidupkan kembali saat gemilang anda mendapat Makan Malam Ayam pertama anda!

Adakah anda mempunyai petua untuk dikongsi? Komen di bawah!

Recent Posts