Cara Menggunakan Laman Facebook Penuh untuk Desktop Dari Telefon Anda

Orang lebih bergantung pada telefon pintar mereka untuk memenuhi keperluan melayari mereka. Oleh itu, laman web semakin mula menawarkan dua versi tersendiri: versi mudah alih, ringan, dan versi desktop penuh. Versi laman web mudah alih ringan pada amnya menyajikan kandungan asas yang sama, tetapi kekurangan fungsi yang lebih sesuai dengan persekitaran skrin penuh, seperti memperbesar dan memperkecil artikel, foto, dan elemen halaman lain. Laman web semakin banyak menggunakan reka bentuk web responsif atau adaptif untuk mengubah dan mengubah suai agar sesuai dengan skrin dengan bentuk atau saiz apa pun sambil tetap menampilkan kandungan dalam susun atur yang wajar.

Cara Menggunakan Laman Facebook Penuh untuk Desktop Dari Telefon Anda

Walau bagaimanapun, laman web mudah alih selalunya tidak memuaskan dalam satu cara atau yang lain. Selalunya, laman web akan menyembunyikan fungsi tertentu di sebalik versi desktop mereka, membatasi apa yang dapat dilihat atau dilakukan pengguna mudah alih semasa melayari laman web tersebut. Walaupun ini dilakukan untuk mengekalkan kebolehgunaan dan berjalan dengan lebih lancar di platform mudah alih, ia sering kali membuat pengguna kuat ketika mereka mencari kebolehan atau pilihan tertentu di laman web kegemaran mereka.

Ini sangat mengecewakan apabila satu-satunya alasan seseorang mengunjungi laman web tertentu adalah dengan menggunakan ciri tertentu (seperti mod gelap), yang kebetulan telah disingkirkan dari laman web mudah alih.

facebook

Facebook tidak terkecuali. Walaupun aplikasi mudah alih mereka di iOS dan Android secara teorinya mempunyai kemampuan yang hampir sama dengan versi desktopnya, banyak yang memilih untuk mengakses Facebook melalui penyemak imbas pada telefon pintar mereka. Bukan rahsia lagi bahawa aplikasi Facebook menghabiskan banyak masa bateri dan memori di telefon anda. Bagaimanapun, laman web mudah alih boleh menjadi cara yang lebih cepat atau lebih mudah untuk mengakses suapan sosial anda semasa dalam perjalanan.

Malangnya, laman penyemak imbas mudah alih Facebook jauh lebih terhad daripada aplikasi dari segi kemampuan. Facebook tidak akan membenarkan anda menggunakan Messenger pada penyemak imbas mudah alih. Sebagai gantinya, anda akan meminta untuk memasang aplikasi Messenger. Mengubah tetapan anda atau menyembunyikan catatan dari umpan berita anda tidak akan memburukkan lagi.

Sekiranya anda bosan dengan sekatan semasa menggunakan laman web Facebook, atau jika anda perlu mengubah tetapan, anda tidak boleh mengubah dari paparan mudah alih di dalam penyemak imbas anda — anda bernasib baik. Android dan iOS membolehkan anda menukar antara versi mudah alih dan desktop laman web Facebook dengan satu pilihan. Anda juga boleh menanda halaman versi desktop untuk digunakan bila-bila masa anda memerlukannya.

Mari pecahkan apa yang perlu anda lakukan untuk mengakses Facebook versi desktop sepenuhnya dari iPhone atau peranti Android anda.

Kaedah Satu

Malangnya, ujian kami pada bulan November 2020 telah membuktikan kaedah ini tidak berkesan di Chrome, Samsung Internet, dan Safari, jadi anda perlu menggunakan Firefox.

Untuk memulakan, buka penyemak imbas web anda dan ketuk bar URL di bahagian atas skrin anda. Papan kekunci perisian telefon anda harus dilanjutkan. Pada ketika ini, anda perlu memasukkan pautan berikut ke bar URL:

www.facebook.com/home.php

Sekiranya anda pernah melog masuk ke akaun Facebook pada penyemak imbas mudah alih anda, versi desktop Facebook akan dimuatkan pada paparan anda, dengan penuh kehebatan berbilang lajur.

Jika awak belum log masuk ke akaun Facebook anda pada penyemak imbas mudah alih anda, atau anda telah log keluar, anda akan diminta memasukkan maklumat masuk anda. Log masuk ke akaun anda, dan anda masih akan dibawa ke versi web mudah alih atau aplikasi Facebook pada peranti anda. Jangan risau, anda tidak melakukan perkara yang salah. Kosongkan tab atau keluar dari aplikasi mudah alih dan kembali ke penyemak imbas anda.

Ketik semula pautan di atas ke bar URL telefon anda, dan anda harus diarahkan ke halaman versi desktop sekarang setelah anda masuk ke akaun anda dengan betul.

fbload

Pada ketika ini, kami mengesyorkan penanda halaman pautan "home.php" untuk penggunaan masa depan. Anda harus memberitahu peranti anda untuk memuatkan halaman utama ini; jika anda hanya mengetik "facebook.com" ke dalam penyemak imbas mudah alih anda, anda masih akan memuatkan versi mudah alih Facebook. Dengan memasukkan bahagian "home.php" dalam pautan anda, anda akan memuat versi desktop setiap masa, selagi anda sudah log masuk ke Facebook pada penyemak imbas anda.

Kaedah ini mempunyai kelemahan besar. Facebook tidak mahu anda menggunakan versi lengkap pada telefon bimbit anda. Jadi bila-bila masa anda mengetuk pautan atau elemen antara muka pengguna, Facebook akan segera memuatkan versi mudah alih. Oleh itu, anda hanya boleh menggunakan kaedah ini untuk melihat halaman depan suapan Facebook anda.

Kaedah Dua

Nasib baik, anda mempunyai cara untuk mengatasi desakan Facebook untuk menunjukkan kepada anda satu versi tertentu, kerana anda mengawal penyemak imbas anda. Kedua-dua Chrome dan Safari, di Android dan iOS masing-masing, mempunyai pilihan untuk melihat halaman web dalam paparan desktop penuh mereka. Sayangnya, hasilnya hanya akan menunjukkan versi laman web Facebook yang lebih besar jadi cuba gunakan Firefox. Mari kita lihat tetapan setiap platform.

Android

Mulakan dengan membuka Facebook di dalam penyemak imbas anda. Jangan gunakan versi "home.php" yang kami tulis di atas; sebaliknya, muatkan laman web mudah alih standard. Kemudian, log masuk ke akaun anda. Sekali lagi, jika penyemak imbas anda mengalihkan anda ke aplikasi mudah alih setelah anda log masuk, muatkan semula halaman di dalam penyemak imbas.

fbchromeandroid

Setelah versi mudah alih halaman anda dimuat, ketik butang menu bertitik tiga pada bar URL Chrome. Di bahagian bawah senarai menu, anda akan mendapat pilihan yang berbunyi "Minta situs desktop" bersama dengan kotak centang. Klik pilihan ini, dan kotak centang akan terisi. Senarai menu akan ditutup secara automatik, dan halaman anda akan dimuat semula. Firefox mungkin meminta anda menetapkan tetapan lokasi anda; jika ada, benarkan atau tolak Facebook mengikut budi bicara anda sendiri. Sebaik sahaja anda melewati permintaan ini, versi desktop Facebook akan dimuat dan dipaparkan di penyemak imbas web anda. Anda kemudian boleh memeriksa mesej anda, mengubah tetapan anda, atau melakukan apa sahaja yang diperlukan oleh laman web desktop.

Untuk beralih kembali ke laman web mudah alih, ketuk ikon menu bertitik tiga kali lagi dan hapus centang pilihan "Minta laman web desktop". Halaman akan dimuat semula ke paparan mudah alih Facebook. Anda boleh melakukan ini pada bila-bila masa yang anda mahukan.

iOS

Proses menukar laman web dari versi mudah alih ke desktop di iOS sangat serupa dengan Android, hanya dengan susun atur butang yang sedikit berbeza. Mulailah dengan memuatkan versi mudah alih Facebook, seperti yang telah kami sebutkan di atas untuk kaedah Android. Sekiranya anda tidak log masuk, masukkan maklumat dan bukti kelayakan anda ke dalam arahan. Setelah laman web mudah alih dimuat, ketuk ikon "Kongsi" di bar tugas bawah di Safari.

Laman web Facebook4

Selain pilihan perkongsian biasa, anda akan menerima beberapa ikon menu tambahan, termasuk Cetak, Cari di Halaman, dan, untuk kegunaan kami, Minta Situs Desktop. " Sama seperti Chrome, ketik pilihan ini. Halaman akan dimuat semula, dan anda akan mempunyai versi Facebook Facebook secara langsung untuk digunakan pada peranti iOS anda.

Laman web Facebook3

Setelah anda memutuskan untuk memiliki cukup banyak laman web desktop, gunakan pilihan "Minta Laman Web Mudah Alih" dalam tetapan untuk kembali ke laman Facebook mudah alih tradisional.

***

Walaupun kaedah di atas berguna dan cukup mudah untuk dicapai, penting untuk diperhatikan bahawa Facebook akan cuba mengubah anda kembali menggunakan aplikasi mudah alih mereka. Sekiranya anda memuat semula halaman utama atau cuba menggunakan tetapan tertentu, Facebook akan mendorong anda kembali ke laman web mudah alih. Sekiranya ini berlaku, anda selalu boleh menggunakan kaedah di atas untuk memuat semula versi desktop laman web mereka tanpa terlalu banyak masalah.

Akhirnya, semasa menguji kaedah di atas pada Android, kami menghadapi masalah sekali-sekala di mana meminta laman web desktop melalui Chrome sebaliknya akan kembali adalah dengan versi tablet dari laman web mudah alih, dengan fungsi yang sama seperti versi mudah alih tetapi mengezum keluar. Jika ini terjadi, ini berarti halaman meminta versi desktop "m.facebook.com", yang mengarahkan ke versi mudah alih Facebook tidak kira peranti yang anda gunakan untuk memuat dan mengakses laman web ini. Cukup masukkan kembali "www.facebook.com" ke dalam penyemak imbas anda dengan kotak "Minta situs desktop" masih dicentang, dan anda harus memuatkan paparan tradisional.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found