Cara Mengosongkan Ruang di Amazon Fire Stick anda

Untuk kemudahan streaming, Amazon Fire TV Stick adalah salah satu pilihan yang paling popular dan praktikal. Ia menawarkan pelbagai saluran premium dan semua yang anda perlukan hanyalah sambungan internet yang kukuh.

Cara Mengosongkan Ruang di Amazon Fire Stick anda

Sama ada anda ingin memuat turun lebih banyak saluran atau hanya memastikan bahawa kandungan anda berjalan tanpa gangguan, tanpa halangan, anda harus sentiasa memastikan mempunyai ruang yang cukup di Fire Stick anda. Jadi, apa yang perlu anda lakukan untuk memastikan Fire Stick anda berjalan dengan lancar?

Kosongkan cache

Fire TV Stick, sama seperti peranti penstriman lain, mesti mempunyai memori pemprosesan yang mencukupi untuk menstrimkan video yang anda tonton. Sebahagian daripada mereka boleh melakukan streaming dalam 4K juga. Tetapi, jika anda mengalami masalah seperti ketinggalan, dan aplikasi mogok, mungkin sudah waktunya untuk membersihkan cache. Selalunya, prosedur yang agak mudah ini boleh dilakukan dan anda boleh meneruskan penstriman tanpa masalah.

Cache adalah aplikasi data yang disimpan sementara pada peranti anda, seperti Fire Stick, semasa ia berfungsi. Berita baiknya ialah anda dapat membersihkan cache dari Fire Stick anda, tetapi berita buruk itu tidak dapat anda lakukan sekaligus. Anda perlu melalui setiap aplikasi dan membersihkan cache secara berasingan. Inilah yang perlu anda lakukan untuk membersihkan cache di Fire Stick anda:

  1. Klik pada butang Utama dan pergi ke Tetapan.
  2. Cari "Aplikasi" dan kemudian pilih "Urus Aplikasi yang Dipasang".
  3. Pilih setiap aplikasi yang anda mahukan, dan kemudian pilih "Kosongkan cache".
  4. Untuk kembali dan mengulangi proses dengan aplikasi yang berbeza, tekan butang kembali pada alat kawalan jauh anda dan mulakan lagi.

Sekiranya aplikasi masih tidak berfungsi tepat setelah anda membersihkan cache, anda boleh kembali dan membersihkan data. Ini akan membebaskan lebih banyak ruang dari Fire Stick anda, tetapi sekaligus akan menghapus semua data peribadi anda dan mengembalikan aplikasinya ke keadaan lalai.

Kosongkan Ruang di FireStick

Padamkan Aplikasi

Kadang-kadang hanya mengosongkan cache tidak mencukupi. Anda memerlukan lebih banyak ruang untuk Fire Stick anda untuk memuat turun lebih banyak aplikasi. Atau hanya untuk memastikan aplikasi yang anda miliki berfungsi dengan optimum. Nah, helah untuk memuat turun lebih banyak aplikasi adalah dengan menghapus aplikasi yang tidak digunakan.

Ada kemungkinan aplikasi yang tidak pernah Anda gunakan dan tidak berniat untuk menggunakan, menghabiskan banyak ruang di Fire Stick anda. Sekiranya anda ingin memeriksa seberapa besar setiap aplikasi, inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Pergi ke Rumah di alat kawalan jauh anda dan ikuti laluan Tetapan> Aplikasi> Urus Aplikasi.
  2. Naik dan turun dengan alat kawalan jauh anda dan periksa setiap aplikasi yang dipasang. Anda akan dapat melihat ukuran dan data yang dimilikinya.
  3. Untuk membuang aplikasi, cukup pilih yang anda mahukan dan pilih "Nyahpasang". Kemudian sahkan, hanya pilih "Nyahpasang" sekali lagi.

Sekiranya anda merasa kecewa kerana anda tidak dapat menyahpasang aplikasi tertentu, sayangnya, begitulah keadaannya. Fire Stick dilengkapi dengan sebilangan aplikasi terpasang yang tidak dapat anda hilangkan.

Kosongkan Ruang di FireStick

Tetapan semula kilang

Tidak ada penyelesaian kegemaran, tetapi biasanya menyelesaikan masalah yang tidak dapat diselesaikan sebaliknya. Anda mungkin telah mengosongkan banyak ruang di Fire Stick anda dengan membersihkan cache dan membuang aplikasi yang tidak digunakan. Tetapi anda masih dapat mengalami masalah ketika menambahkan lebih banyak aplikasi ke Fire Stick anda. Atau peranti tidak berfungsi seperti yang sepatutnya. Dalam kes seperti ini, mengembalikan Fire Stick ke tetapan lalainya dapat sangat membantu. Untuk melalui proses ini, inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Tekan butang Laman Utama pada alat kawalan jauh Fire Stick anda.
  2. Cari Tetapan dan kemudian "My Fire TV".
  3. Pilih "Tetapkan Semula ke Lalai Kilang". Dan kemudian terus pilih "Reset".

Sekarang yang perlu anda lakukan ialah menunggu Fire TV Stick anda melakukan reset kilang. Setelah selesai, anda akan dapat melalui persediaan dan memuat turun semua aplikasi yang anda mahukan.

Cara Mengosongkan Ruang di FireStick

Banyak Ruang untuk Hiburan

Amazon Fire TV Stick dilengkapi dengan simpanan terhad. Sebahagian besarnya, anda mungkin tidak akan menghadapi masalah dengan ruang kosong. Tetapi orang yang banyak mengalir dapat mengumpulkan banyak cache. Ini dapat menyekat proses streaming dan menjadikan Fire Stick anda ketinggalan. Ini juga dapat mengelakkan anda memuat turun lebih banyak aplikasi.

Oleh itu, pastikan anda mengosongkan cache, memadamkan aplikasi yang tidak digunakan, dan jika semuanya gagal, lakukan tetapan semula kilang.

Beritahu kami pendapat anda tentang mengosongkan ruang di Fire Stick di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found