Cara Meneruskan Telefon Rumah Anda ke Telefon Bimbit

Pemajuan panggilan adalah cara yang rapi untuk memastikan anda tidak terlepas panggilan di talian tetap anda. Anda boleh meneruskan telefon bimbit ke telefon bimbit sehingga di mana sahaja anda berada, anda selalu dapat menjawabnya. Sekiranya anda tidak mahu memberikan nombor telefon bimbit anda, anda boleh menawarkan nombor talian tetap anda.

Cara Meneruskan Telefon Rumah Anda ke Telefon Bimbit

Salah satu sebab kami mudah menggunakan telefon bimbit adalah kemudahan untuk tidak perlu terlepas panggilan lagi. Tidak ada lagi menunggu di dalam rumah untuk panggilan yang diharapkan. Tidak ada lagi kehilangan acara atau perjumpaan jika anda terlepas panggilan dan tidak perlu lagi menunggu selama-lamanya untuk mendengar mel suara.

Ada satu sebab lain untuk meneruskan telefon bimbit ke telefon bimbit anda. Sekiranya anda memberikan nombor darat anda kepada syarikat atau kenalan, anda boleh mendaftarkannya di National Do Not Call Registry. Walaupun anda boleh mendaftarkan nombor telefon bimbit anda juga, ia tidak begitu berkesan di telefon bimbit seperti telefon bimbit untuk sebab tertentu. Tidak dalam pengalaman saya pula.

Terlepas dari sebabnya, inilah caranya.

Hantar talian tetap anda ke telefon bimbit anda

Pembawa yang berbeza boleh menggunakan kaedah yang berbeza untuk meneruskan panggilan tetapi biasanya melibatkan memasukkan kod ke dalam telefon bimbit darat dan menambahkan nombor telefon bimbit anda. Ini memberitahu peralihan rangkaian telefon untuk tidak menghantar panggilan ke rumah anda tetapi teruskan ke sel anda.

Penerusan panggilan adalah salah satu ciri yang dikenakan oleh sebilangan pembawa walaupun mereka tidak memberikan apa-apa. Ia juga tidak tersedia secara universal atau harus dipilih untuk bekerja. Hubungi syarikat penerbangan anda jika anda tidak pasti. Beberapa pembawa menggunakan kod yang berbeza tetapi saya akan menyenaraikan beberapa yang paling popular selepas itu.

Inilah cara untuk meneruskan panggilan dari talian tetap:

 1. Dail kod bintang di telefon anda dan tunggu nada dail.
 2. Masukkan nombor sel anda dan tekan kekunci pound (#) untuk memberitahu suis yang telah anda selesaikan.

Itu sahaja. Beberapa pembawa akan memberi anda mesej pengesahan, yang lain tidak akan. Sebilangan meminta anda menggunakan kunci paun sementara yang lain tidak. Walau apa pun, adalah idea yang baik untuk menguji penerusan hanya untuk memastikan. Pemajuan biasanya seketika sehingga anda dapat mengujinya dengan segera jika anda mahu.

T-mudah alih

 • Dayakan pemajuan panggilan - Dail ** 21 * diikuti dengan nombor telefon kemudian #
 • Lumpuhkan pemajuan panggilan - ## 21 #

Verizon

 • Dayakan pemajuan panggilan - Dail * 72 diikuti dengan nombor telefon
 • Lumpuhkan pemajuan panggilan - * 73

Pecut

 • Dayakan pemajuan panggilan - Dail * 72 diikuti dengan nombor telefon kemudian #
 • Lumpuhkan pemajuan panggilan - * 720

AT&T

 • Dayakan pemajuan panggilan - Dail ** 21 *,
 • Lumpuhkan pemajuan panggilan - Dail # 21 #.

FIDO

 • Dayakan pemajuan panggilan - * 21 * diikuti dengan nombor telefon kemudian #
 • Lumpuhkan pemajuan panggilan - ## 21 #

Rogers

 • Dayakan - Dail * 21 * diikuti dengan nombor telefon kemudian #
 • Lumpuhkan pemajuan panggilan - ## 21 #

Cox

 • Dayakan pemajuan panggilan - Dail * 72 diikuti dengan nombor telefon
 • Lumpuhkan pemajuan panggilan - * 73

Mengeluarkan pemajuan panggilan adalah sama. Cukup masukkan kod yang ditunjukkan di atas untuk berhenti. Anda tidak perlu memasukkan nombor telefon lagi, hanya kodnya.

Bagaimana penghantaran panggilan berfungsi

Pemajuan panggilan adalah perkhidmatan yang sangat sederhana yang sepenuhnya automatik. Ini adalah arahan yang memberitahu suis telefon destinasi untuk memanggil nombor telefon bimbit anda dan bukannya nombor darat anda. Itu sahaja. Namun sebilangan pembawa akan mengenakan bayaran untuk perkhidmatan ini.

Ia berfungsi seperti ini:

 1. Seseorang mendail nombor darat anda dari bandar lain.
 2. Suis telefon yang paling dekat dengan pemanggil melihat jadual nombor telefonnya dan melihat apakah nombor itu langsung terpasang padanya.
 3. Ia tidak menemuinya sehingga menghantar panggilan ke pertukaran transit.
 4. Suis transit itu mempunyai jadual nombor untuk keseluruhan rangkaian dan mengetahui apa yang berkaitan dengan bandar atau kod dail. Ia mengarahkan panggilan ke suis transit terdekat yang dihantar oleh syarikat penerbangan ke destinasi.
 5. Suis itu kelihatan untuk melihat apakah ia dapat menghubungkan anda Jika boleh, ia akan berlaku. Sekiranya tidak dapat dilakukan, ia melihat kembali jadual nombornya, mengetahui syarikat penerbangan apa yang anda gunakan dan memindahkan anda ke peralihan transit mereka.
 6. Proses itu berulang pada pembawa seterusnya sehingga panggilan tiba pada suis yang dihubungkan secara langsung oleh talian darat anda.
 7. Suis itu melihat arahan untuk meneruskan panggilan. Ia menghantar panggilan ke suis transit terdekat dengan sambungan ke rangkaian sel anda.
 8. Panggilan diteruskan ke telefon bimbit anda seperti panggilan telefon biasa.

Terdapat banyak langkah dalam proses ini tetapi semuanya akan berlaku dalam masa kurang dari satu saat. Setiap suis mempunyai jadual panggilan yang memberitahu bahawa kawasan negara mana yang menggunakan kod kawasan darat anda. Suis transit mengetahui laluan terpendek untuk panggilan tersebut. Suis transit juga mengetahui rangkaian sel mana yang dimiliki oleh setiap jenis nombor. Oleh itu, walaupun proses ini kelihatan panjang, ia sangat berkesan.

Recent Posts