Begini cara anda memperbaiki komputer atau komputer riba yang terlalu panas

persekitaran diry-komputer

Inilah cara anda memperbaiki komputer atau komputer riba yang terlalu panas

Adakah komputer anda terlalu panas? Kadang-kadang sukar untuk diberitahu, tetapi jika keadaannya cukup buruk, ada beberapa tanda serius yang dapat menunjukkan ada sesuatu yang salah. Contohnya, anda mungkin mengalami kelambatan atau mungkin juga but semula atau mematikan. Seperti yang anda sudah ketahui, haba sama berbahayanya dengan komputer seperti habuk atau serat. Sekiranya komputer menjadi terlalu panas, anda mungkin mula mengalami gejala yang pelik, seperti beberapa situasi yang disebutkan di atas. Semua komputer mempunyai sistem pendingin untuk menjaga keadaan pada suhu optimal, tetapi jika sistem penyejukan itu gagal atau komponennya tidak berfungsi, Anda dapat mulai melihat gejala komponen yang terlalu panas.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda tanda-tanda komputer yang terlalu panas serta pilihan anda untuk menyelesaikan masalah dan semoga dapat menyelesaikan masalahnya.

Amaran

Tidak pasti sama ada komputer anda terlalu panas atau tidak? Sebenarnya terdapat beberapa tanda yang dapat menunjukkan bahawa komputer anda sebenarnya terlalu panas. Kami telah menyenaraikan kebanyakannya di bawah.

  1. Bunyi kipas tidak normal: Di kebanyakan komputer, kipas adalah sistem penyejukan utama untuk memastikan komponen tidak terlalu panas. Biasanya anda mempunyai kipas untuk bekalan kuasa anda dan satu untuk pemproses, dua komponen yang menghasilkan haba paling banyak. Kadang-kadang kad grafik juga mempunyai kipas khasnya sendiri. Sekiranya mana-mana kipas ini gagal (sama ada berhenti berfungsi sepenuhnya, tidak beroperasi dengan betul), ia membolehkan komponen menjadi terlalu panas, dan dengan itu, mulakan terlalu panas komputer anda, akhirnya menyebabkan beberapa masalah yang mengecewakan.
  2. BSOD: Sekiranya komputer anda mengalami masalah kepanasan, kadangkala ia akan berwarna biru. Kita semua sudah biasa dengan skrin kematian yang menakutkan. Contohnya, jika anda menghidupkan komputer, komputer mungkin akan dimulakan dengan baik, tetapi akhirnya skrin biru akan menjadi terlalu panas. Dalam kebanyakan kes, ini biasanya bertepatan dengan kipas penyejuk yang gagal.
  3. Reboot atau penutupan yang kerap: Ini mengikuti beberapa sentimen di atas. Sekiranya komputer terlalu panas, anda akan sering melihat but automatik. Kadang kala, komputer anda akan dimatikan sama sekali dan tidak menyala sehingga ia sejuk.
  4. Suhu tinggi: Yang paling jelas dari semua tanda amaran adalah suhu komponen yang tinggi. Anda biasanya dapat memantau dan mengukur seberapa panas komponen dengan perisian pihak ketiga yang boleh dipercayai (kami akan membahasnya lebih lanjut di bahagian Penyelesaian Masalah).
  5. Sarung komputer panas: Komputer yang disejukkan dengan betul hampir tidak akan terasa panas apabila disentuh. Sekiranya komputer atau komputer riba anda seperti ini, ada petanda baik bahawa pemproses anda terlalu panas.

Penyelesaian masalah

Menyelesaikan masalah komponen yang terlalu panas lebih sedikit daripada menyelesaikan masalah komponen tertentu. Ini kerana terdapat banyak bahagian yang boleh terlalu panas. Yang utama adalah pemproses, kad grafik dan bekalan kuasa. Perlu diingat bahawa cakera keras boleh menjadi terlalu panas, tetapi jauh lebih biasa daripada ketiga-tiga komponen utama.

Dengan ini, anda akan menemui bahagian untuk menyelesaikan masalah komponen tertentu: CPU, bekalan kuasa, kad video dan cakera keras. Dengan mengikuti semua langkah yang disenaraikan di bawah ini, anda harus dengan cepat dan mudah dapat mencari sumber masalah kepanasan anda.

Pemanasan berlebihan pemproses

Untuk mengetahui sama ada prosesor anda terlalu panas, tanda-tanda yang umumnya jelas adalah reboot berterusan, pemadaman dan kadang-kadang malah kerosakan atau mesej ralat. Tanda pemproses yang terlalu panas adalah yang paling jelas adalah untuk mengetahui sama ada ia terlalu panas. Anda harus mengetahui suhu “normal” yang disyorkan untuk pemproses anda. Kemudian, muat turun alat seperti CPU-Z atau Speccy yang dapat memantau suhu pemproses anda. Sudah tentu ada banyak alat pemantau suhu di luar sana yang anda miliki juga.

pemproses chrontelAkhirnya, periksa suhu yang disyorkan oleh pengeluar berbanding dengan yang anda lihat dengan Speccy atau CPU-Z. Sekiranya anda tidak melihat hasil yang baik, anda mungkin perlu memohon semula pasta termal, kerana ia boleh pecah dan menjadi tidak berkesan, jadi mungkin perlu memohon semula pada beberapa titik. Sekiranya tidak berjaya, anda mungkin memerlukan pemproses baru untuk menyelesaikan masalah terlalu panas. Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan untuk menggunakan Speccy atau CPU-Z, anda juga dapat menemui suhu pemproses dalam tetapan BIOS komputer anda. Perlu diingat bahawa pemproses yang terlalu panas dapat mengurangkan kecekapan dan kelajuan operasi. Dalam senario terburuk, kepanasan boleh merosakkan pemproses, walaupun memerlukan suhu tinggi yang luar biasa.

Perkara terakhir yang boleh anda lakukan untuk mencari masalah dalam pemproses adalah ujian POST. Sekiranya anda boot komputer anda dan mendengar 5 bunyi bip pendek, ini menunjukkan masalah dengan pemproses anda, yang bermaksud ia sudah habis dan perlu diganti.

Lebihan bekalan elektrik

Bekalan kuasa boleh menjadi terlalu panas kerana beberapa sebab. Pertama, anda mungkin tidak mendapat peredaran udara yang mencukupi (lihat masalah peredaran udara untuk mencuba dan menyelesaikannya). Ada kemungkinan kipas / pendingin pada bekalan kuasa anda tersumbat. Sekiranya anda belum membersihkannya sebentar, lebih baik lakukannya dengan teliti sekarang. Bergantung pada berapa tahun habuk, zarah dan bahkan rambut haiwan kesayangan yang dikumpulkan, ini memerlukan sedikit masa. Namun, melainkan jika anda tahu apa yang anda lakukan, anda tidak boleh mencuba dan membuka bekalan kuasa sehingga membersihkan kipas secara menyeluruh, kerana anda mungkin menghadapi risiko kejutan elektrik atau lebih teruk lagi. Sebagai gantinya, gunakan kaleng udara termampat untuk membersihkannya dengan sebaik mungkin. Pastikan bahawa komputer anda dimatikan sebelum membersihkannya.

bekalan kuasaSekiranya ia tidak berfungsi, sebab lain bekalan kuasa anda mungkin terlalu panas adalah kerana komputer anda memerlukan lebih banyak watt daripada bekalan kuasa yang boleh. Bukan itu sahaja, tetapi bekalan kuasa luar jenama (dan bahkan beberapa jenama terkenal) dapat dinilai dengan suhu yang cukup rendah. Oleh itu, jika PSU anda mula beroperasi dengan harga yang jauh lebih tinggi daripada yang dinilai, ia boleh merosakkan.

Banyak bekalan kuasa mencapai akhir hayatnya dan perlu diganti. Unit yang lebih murah sering kali perlu diganti lebih cepat daripada jenama terkenal. Oleh itu, lakukan kajian anda dan beli bekalan kuasa dari OEM yang baik dengan reputasi yang sangat baik - anda akan mengucapkan terima kasih kemudian.

Kad video terlalu panas

Kad video boleh menjadi panas dengan mudah jika sesuatu yang rosak atau tidak disejukkan dengan betul. Sekiranya GPU terlalu panas, biasanya anda akan mengurangkan prestasi dan kestabilan. Kadang-kadang komputer akan skrin biru atau memulakan semula secara paksa. Pada masa lain, PC akan terkunci sepenuhnya memerlukan penyetelan semula manual.

kad video-dengan-kipasSecara amnya, jika komputer anda membeku semasa boot, ini akan menjadi masalah dengan prosesor yang terlalu panas dan bukannya GPU. Sekarang, jika komputer anda hanya dimulakan semula atau dikunci semasa anda melancarkan sesuatu dengan kesan visual yang kuat (mis. Permainan video, filem atau jenis media), ini dapat menunjukkan bahawa GPU adalah masalahnya.

Dalam beberapa kes, kipas akan berhenti berfungsi sepenuhnya. Itu, atau mungkin tersumbat dengan habuk dan perlu dibersihkan. Sekiranya tidak beroperasi dengan betul dan anda tidak dapat memperbaikinya dengan mengeluarkan habuk atau serat (dengan kaleng udara termampat), sebaiknya ganti kipas, jika mungkin. Membaiki bukan selalu merupakan kaedah terbaik, kerana kemungkinan akan gagal lebih cepat daripada sekadar menggantinya.

antara muka gpu-zAnda boleh memeriksa suhu kad video tertentu dengan memuat turun perisian pihak ketiga seperti GPU-Z. Pergi ke dokumentasi pengeluar untuk kad anda untuk mengetahui suhu yang sesuai untuk kad video. Sekiranya harganya terlalu tinggi, dan anda tidak dapat memperbaikinya dengan mengganti kipas atau menggunakan semula haba, anda perlu mengganti kad video anda. Pastikan anda melihat panduan kami mengenai kegagalan kad video untuk sistem kad grafik lain yang mungkin gagal.

Sebelum meneruskan dan mengganti kad video, pastikan anda tidak menghadapi masalah penyejukan di seluruh sistem. Sebagai contoh, lihat berapa suhu CPU anda dibandingkan dengan kad video sebelum terhempas.

Pemanasan keras cakera keras

Adakah anda tahu bahawa cakera keras anda boleh terlalu panas? Ya! Sangat mungkin. Ini boleh berlaku dengan kerap sekiranya komputer anda berada di ruangan yang mempunyai suhu tinggi. Cara terbaik untuk mencegahnya adalah dengan memindahkan PC anda ke bilik yang lebih sejuk atau memanfaatkan kipas siling, kipas berayun, dan pilihan lain untuk ruangan tertentu. Selain daripada itu, lihat bahagian masalah pengudaraan di bawah untuk menyelesaikan masalah khusus dengan debu, serat dan pengudaraan yang tidak betul.

Dalam beberapa kes, cakera keras mencapai akhir hayatnya dan memerlukan penggantian.

Walau bagaimanapun, banyak masalah pemanasan cakera keras berkaitan dengan pengudaraan yang tidak betul. Oleh itu, dengan mengikuti langkah-langkah di bawah, ini harus menyelesaikan masalahnya. Sekiranya tidak, anda mungkin menghadapi masalah cakera keras yang lain. Lihat panduan kegagalan cakera keras kami untuk langkah-langkah lengkap untuk mendiagnosis komponen.

Masalah pengudaraan

Masalah pengudaraan adalah masalah yang paling biasa untuk terlalu panas. Sekiranya komputer tidak berventilasi dengan betul, haba tidak dapat melepaskan diri dengan betul, akhirnya menjadikannya terperangkap di dalam casing, sehingga menyebabkan komponen menjadi lebih panas daripada biasa. Dalam kes ini, secara amnya anda tidak perlu mengganti komponen apa pun, melainkan anda mendapati sebilangan peminat anda telah berhenti berfungsi dengan baik.

Yang perlu diingat, memperbaiki pengudaraan semudah membersihkan semua habuk dan serat dalam kes anda. Jangan gunakan vakum untuk membersihkan PC anda. Ia dapat menjana elektrik statik dan akhirnya menggoreng sistem anda. Untuk membersihkan PC anda, gunakan udara termampat - secara amnya anda dapat menjumpai kaleng ini dengan harga murah di kedai pejabat tempatan anda. Ini adalah kaedah terbaik untuk menyelesaikannya. Sekiranya anda mendapati bahawa anda perlu membersihkan beberapa komponen dan kipas, gunakan kain dan sedikit alkohol isopropil 99%.

Anda juga ingin melihat apakah ada perkara lain yang boleh anda lakukan untuk membuat pengudaraan yang lebih baik, seperti menyusun wayar dengan lebih baik atau membuat tekanan udara positif atau negatif.

Tekanan udara positif dan negatif

kumpulan peminatTidak ada banyak cara di luar sana untuk mengelakkan habuk masuk ke PC anda. Debu, musuh peralatan elektronik seperti ini, nampaknya selalu berakhir di tempat yang tidak dikehendaki. Walaupun begitu, membersihkan PC anda secara berkala dengan udara termampat atau kaedah lain hampir diperlukan untuk memastikan komponen anda berfungsi dengan baik. Sekiranya anda merokok atau mempunyai haiwan peliharaan, saya mengesyorkan agar anda membersihkannya dengan lebih kerap, kerana ini akan menjadikan keadaan semakin teruk.

Anda mempunyai satu pilihan untuk menyimpan sejumlah besar habuk. Dan itu dengan tekanan udara positif. Tekanan udara yang positif adalah untuk orang yang ingin menjaga kes mereka sebersih mungkin. Ringkasnya, ini bermaksud bahawa lebih banyak udara masuk dipaksa masuk ke dalam casing komputer daripada yang habis. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak udara memasuki kes daripada apa yang ada pergi kesnya, anda telah mewujudkan persekitaran tekanan udara yang positif.

Jadi, apa maksudnya sebenarnya? Dalam istilah orang awam, dengan persekitaran tekanan udara yang positif, anda akan memiliki sedikit atau sedikit debu di setiap kawasan kecuali kipas angin. Ini kerana semua udara ekstra dalam casing dikeluarkan melalui semua lubang kecil dan celah-celah di casing. Peminat tetap perlu dibersihkan sekali-sekala, tentu saja. Tetapi, anda boleh mempunyai persekitaran yang tidak terlalu berdebu. Anda juga mungkin mendapat manfaat untuk mendapatkan beberapa kesan penyejukan tambahan, kerana anda mempunyai udara yang lebih sejuk dalam casing itu sendiri. Tetapi, ada beberapa hujah yang mengatakan bahawa ketumpatan udara tidak cukup untuk memberikan perolehan yang besar, kerana hanya perubahan suhu yang sangat kecil.

Tekanan udara negatif, jelas, bertentangan dengan tekanan udara positif. Jadi, jika anda mempunyai tekanan udara yang lebih banyak daripada yang dikeluarkan, anda akan mengalami tekanan udara negatif. Ini akan menyebabkan penumpukan debu yang lebih besar, kerana kipas menyedut udara dari setiap bukaan kecil. Ini juga bermaksud bahawa habuk masuk dari bukaan yang mungkin, dan akhirnya, menghasilkan penumpukan debu yang lebih besar.

Sudah banyak diperdebatkan apakah tekanan udara positif atau negatif lebih baik. Tetapi, nampaknya anda lebih baik dengan persekitaran tekanan udara yang sedikit positif, menjaga keadaan lebih sejuk dan perlu menghadapi debu yang lebih sedikit.

Bagaimana saya tahu jika saya mempunyai tekanan udara positif atau negatif?

Sebenarnya sangat senang untuk diberitahu. Untuk persekitaran tekanan udara yang positif, anda memerlukan lebih banyak kipas pengambilan daripada yang mempunyai kipas ekzos. Oleh itu, jika anda mempunyai dua kipas pengambilan dan satu kipas ekzos, anda akan mewujudkan persekitaran tekanan udara yang positif (ini dengan anggapan bahawa kedua-dua jenis kipas adalah ukuran yang sama). Begitu juga, untuk persekitaran tekanan udara yang negatif, anda memerlukan lebih banyak kipas ekzos yang mengambil kipas.

kipas pc-besarPenting untuk diperhatikan bahawa semua peminat pengambilan anda juga harus mempunyai penapis habuk yang baik. Memiliki penapis sering bergantung pada persekitaran tempat PC anda berada, tetapi pertaruhan yang selamat untuk hanya menggunakan penapis habuk tidak kira apa pun. Dan, jika anda mempunyai peminat yang baik, tidak akan terlalu banyak aliran udara anda.

Sejauh penempatan yang sesuai untuk peminat komputer anda, terdapat banyak teori yang berbeza. Cara yang paling biasa dilakukan (kerana fizik) adalah dengan mempunyai kipas pengambilan anda di depan, dan kemudian kipas ekzos anda di belakang. Sekiranya anda mempunyai dua kipas pengambilan dan satu ekzos, ini bukan hanya memberi anda sedikit tekanan positif pada casing ini, tetapi dengan kipas pengambilan di bahagian depan dan kipas ekzos di belakang, ini juga merupakan aliran udara semula jadi.

Pada akhirnya, setiap casing berbeza, jadi memikirkan cara mengatur peminat anda mungkin sedikit berbeza. Tetapi, peraturan umum berlaku: kipas pengambilan di depan, ekzos di belakang. Dalam beberapa kes, pengambilan di bahagian depan dan belakang adalah pemasangan yang bagus, dan kemudian anda mempunyai kipas ekzos di bahagian atas casing anda, ketika udara panas naik.

Penutup

Mengesan masalah terlalu panas boleh menjadi agak rumit, kerana begitu banyak komponen menghasilkan panas. Tetapi, dengan sedikit pengetahuan dan beberapa program perisian di hujung jari anda, anda biasanya dapat mengesannya dengan mudah. Hanya ingat: jangan terlepas pandang apa-apa. Perlu meluangkan masa tambahan, melihat gambaran besar dan kemudian melihat semua komponen individu anda, termasuk bekalan kuasa. Ingat, perkara seperti ini selalu menjadi proses penghapusan, jadi semakin banyak senarai yang anda hilangkan, semakin dekat dengan masalah sebenar (mis. Anda mungkin melihat bahawa cakera keras dan CPU semuanya berada pada suhu operasi biasa, tetapi kad video sama sekali tidak normal. Ini menunjukkan bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan kad grafik itu sendiri atau pengudaraannya).

Terakhir, selalu berbaloi untuk memastikan pemandu anda terkini. Atau, jika anda baru-baru ini mengemas kini pemacu dan hanya mengalami masalah kepanasan selepas itu, ia mungkin menjadi masalah pemandu di mana anda perlu kembali ke versi sebelumnya dan menunggu kebiasaan menyelesaikan yang baru sebelum mengemukakan semula kemas kini.

Kami harap panduan penyelesaian masalah ini dapat membantu anda mengatasi masalah anda. Tetapi jika anda masih buntu, pastikan anda pergi ke forum PCMech dan hantarkan masalah anda untuk mendapatkan bantuan tambahan dari komuniti PCMech!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found