Cara Mengimbas & Memperbaiki Pemacu Keras dengan CHKDSK di Windows 10

CHKDSK (diucapkan "Cek Disk") adalah alat yang sangat berguna dan penting untuk memantau kesihatan pemacu cakera anda. Alat ini menggunakan imbasan pemacu multipass untuk mengesahkan bahawa kelancaran dan fungsinya tetap utuh. Menggunakan CHKDSK untuk memastikan pemacu anda berjalan dengan betul adalah cara yang baik untuk mempercepat Windows 10, dan kami mencadangkan anda menggunakan alat ini setiap beberapa bulan untuk memastikan pemacu anda selamat dan sihat.

Cara Mengimbas & Memperbaiki Pemacu Keras dengan CHKDSK di Windows 10

Dalam artikel ini, kita akan membahas apa itu CHKDSK, cara kerjanya, dan bagaimana anda dapat menggunakannya untuk memperbaiki cakera keras anda di Windows 10.

Bagaimana CHKDSK Berfungsi

CHKDSK bermula dengan mengimbas sistem fail pada pemacu cakera dan menganalisis integriti fail, sistem fail, dan metadata fail pada pemacu.

Apabila CHKDSK menemui ralat sistem fail logik, ia memperbaikinya, menyimpan data yang ada di dalam cakera sehingga tidak ada yang hilang. Kesalahan sistem fail logik adalah seperti entri yang rosak dalam jadual fail utama pemacu (MFT), jadual yang memberitahu pemacu bagaimana fail disambungkan di labirin keruh perkakasan pemacu.

CHKDSK juga memperbaiki cap masa yang tidak selaras, data ukuran fail, dan bendera keselamatan pada fail pada pemacu. CHKDSK kemudian dapat melakukan imbasan lengkap pemacu, mengakses dan menguji setiap sektor perkakasan. Pemacu keras dibahagikan kepada sektor logik, kawasan pemacu yang ditentukan di mana kuantiti data tertentu akan disimpan.

Sektor dapat mengembangkan kesalahan lembut, di mana data telah ditulis dengan salah ke media magnetik, atau kesalahan keras, yang merupakan kes apabila pemacu itu sendiri mengalami kecacatan fizikal yang sebenarnya di kawasan yang ditetapkan sebagai sektor. CHKDSK memperbaiki ralat lembut dengan menulis semula data yang salah dan menyelesaikan kesilapan keras dengan menandakan bahagian cakera itu sebagai rosak dan 'di luar batas' untuk penggunaan di masa depan.

Kerana CHKDSK telah diperbaharui dan ditingkatkan berulang kali dengan setiap perkakasan storan generasi baru, program ini terus berfungsi dengan betul untuk menganalisis dan memperbaiki cakera keras apa pun. Proses yang sama yang digunakan untuk menganalisis disket yang menahan 160K, hari ini dapat dijalankan untuk menganalisis SSD yang menahan 15 terabyte.

Menjalankan CHKDSK pada Windows 10

Walaupun terdapat beberapa cara yang berbeza untuk anda menggunakan CHKDSK pada mesin Windows 10, sejauh ini tempat yang paling biasa dan biasa untuk menjalankan utiliti adalah Windows PowerShell, pengganti yang dimaksudkan untuk Windows Command Prompt.

Namun, kerana CHKDSK bercakap secara langsung untuk menggerakkan perkakasan, ia memerlukan izin sistem operasi tahap khas yang dikenali sebagai hak istimewa pentadbiran. Ini hanya bermaksud bahawa CHKDSK dibenarkan berjalan seolah-olah ia adalah akaun yang mengendalikan komputer.

 1. Klik kanan pada Menu mula dan pilih, Windows PowerShell (Pentadbir).Menu Windows
 2. Skrin berikutnya yang akan muncul adalah tetingkap User Account Control (UAC) yang akan meminta izin untuk melancarkan Windows Command Processor dan membiarkannya membuat perubahan pada PC. Pilih Ya.
 3. Sekarang, taip "chkdsk c: / x / r", Tanpa tanda kutip, untuk melepaskan pemacu, pindai kesilapan, dan perbaiki. Anda juga boleh menaip “chkdsk / imbasan"Untuk mengimbas cakera dalam talian dan cuba membaikinya. Windows PowerShell
 4. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan menjalankan perintah di atas kerana pemacu digunakan oleh proses lain, itu kerana anda cuba mengimbas pemacu utama (pemacu boot) anda, ketika digunakan oleh OS. Nyalakan semula ke mod pemulihan untuk melakukan imbasan atau membuat Alat Pemulihan Windows, untuk menjalankan prosesnya.

Permintaan asas CHKDSK, hanya "chkdsk [drive]", akan mengimbas cakera dan memaparkan maklumat status, tetapi tidak akan memperbaiki kesalahan yang dihadapi.

Itulah sebabnya, untuk menjalankan CHKDSK dalam mod yang sebenarnya dapat menyelesaikan masalah yang dihadapinya, anda perlu menambahkan beberapa parameter. Dalam program Windows PowerShell, parameter adalah perintah tambahan yang ditambahkan ke akhir nama program, dengan karakter "/" sebelum setiap parameter. Dalam kes ini, untuk membuat CHKDSK melakukan pas imbasan dan pembaikan sepenuhnya, kami mengetik "chkdsk c: / x / r“.

Parameter "/ r" melakukan tugas yang sama seperti "/ f", yang memperbaiki kesalahan pada cakera, dan juga memberitahu CHKDSK untuk mencari sektor yang buruk dan mendapatkan kembali maklumat yang dapat dibaca di sana. Parameter “/ x” memberitahu CHKDSK untuk melepaskan pemacu (bawa keluar dari sistem operasi) sebelum prosesnya dimulakan.

Parameter CHKDSK Tambahan

CHKDSK mempunyai perpustakaan besar parameter pilihan yang boleh anda gunakan untuk mengubah tingkah laku program.

 • - Parameter Volume membolehkan anda menentukan huruf pemacu (dengan titik dua) atau nama kelantangan. Anda sebenarnya tidak memerlukan watak.
 • [] - Parameter Path dan FileName hanya boleh digunakan sebagai pemacu menggunakan model organisasi FAT atau FAT32. Dengan Path dan FileName, anda dapat menentukan lokasi dan nama fail atau sekumpulan fail yang anda ingin CHKDSK periksa untuk fragmentasi. Anda boleh menggunakan? dan * watak wildcard untuk menentukan beberapa fail.
 • / f - Parameter / f memerintahkan CHKDSK untuk betul-betul memperbaiki kesalahan pada cakera. Cakera mesti dikunci. Sekiranya CHKSDK tidak dapat mengunci pemacu, muncul mesej yang meminta anda sama ada anda ingin memeriksa pemacu pada kali anda menghidupkan semula komputer.
 • / v - Parameter / v memaparkan nama setiap file di setiap direktori ketika disk diperiksa.
 • / r - Parameter / r mencari sektor yang buruk dan mendapatkan semula maklumat yang dapat dibaca. Cakera mesti dikunci. / r merangkumi fungsi / f, dengan analisis tambahan kesalahan cakera fizikal.
 • / x - Parameter / x memaksa volume turun terlebih dahulu, jika perlu. Semua pegangan terbuka ke pemacu tidak sah. / x juga merangkumi fungsi / f.
 • / i - Parameter / i hanya dapat digunakan dengan pemacu yang diformat dengan model NTFS. Ini mempercepat CHKDSK dengan melakukan pemeriksaan entri indeks yang kurang kuat, yang mengurangkan jumlah masa yang diperlukan untuk menjalankan CHKDSK.
 • / c - Parameter / c juga hanya dapat digunakan pada cakera NTFS. Ini memberitahu CHKDSK untuk tidak memeriksa kitaran dalam struktur folder, yang mengurangkan jumlah masa yang diperlukan untuk menjalankan CHKDSK.
 • / l [:] - Parameter / i hanya dapat digunakan dengan NTFS. Ini mengubah ukuran fail log yang dihasilkan menjadi ukuran yang anda taipkan. Sekiranya anda menghilangkan parameter ukuran, / l memaparkan ukuran semasa.
 • / b - Parameter / b hanya dapat digunakan dengan NTFS. Ia membersihkan senarai kluster buruk pada volume dan menyusun semula semua kluster yang diperuntukkan dan bebas untuk kesilapan. / b merangkumi fungsi / r. Gunakan parameter ini setelah mencitrakan kelantangan ke pemacu cakera keras baru.
 • /? - The /? parameter memaparkan fail bantuan yang mengandungi senarai parameter ini dan arahan lain untuk menggunakan CHKDSK.

Ringkasnya, perintah penuh yang harus ditaip ke dalam Prompt Perintah adalah:

chkdsk [Drive:] [parameter]

Dalam contoh kami, ia adalah:

chkdsk C: / x / r

Menggunakan CHKDSK pada Pemacu Boot

Pemacu but adalah pemisahan cakera keras anda dari komputer bermula. Partisi but khusus dalam banyak cara, dan salah satu caranya ialah mereka memerlukan pengendalian khas agar CHKDSK dapat mengatasinya.

CHKDSK perlu dapat mengunci pemacu boot yang diimbas, yang bermaksud bahawa ia tidak dapat memeriksa pemacu boot sistem jika komputer sedang digunakan. Sekiranya pemacu sasaran anda adalah cakera dalaman luaran atau bukan but, proses CHKDSK akan bermula sebaik sahaja kami memasukkan arahan di atas.

Namun, jika pemacu sasaran adalah cakera boot, sistem akan menanyakan kepada anda jika anda ingin menjalankan perintah sebelum boot berikutnya. Ketik "ya" (atau "y"), hidupkan semula komputer, dan perintah akan dijalankan sebelum sistem operasi dimuat, membolehkannya mendapatkan akses penuh ke cakera.

Perintah CHKDSK memerlukan masa yang lama untuk dilaksanakan, terutama ketika dilakukan pada pemacu yang lebih besar. Namun, setelah selesai, ia akan memberikan ringkasan hasil termasuk jumlah ruang cakera, peruntukan bait, dan yang paling penting, apa-apa kesalahan yang dijumpai dan diperbetulkan.

CHKDSK Dalam Edisi Windows Sebelumnya

Perintah CHKDSK tersedia di semua versi Windows, jadi pengguna yang menjalankan Windows 7, 8, atau XP juga dapat melakukan langkah-langkah di atas untuk memulai pemindaian cakera keras mereka.

 1. Dalam kes Windows versi lama, pengguna dapat menuju ke Prompt Perintah dengan pergi ke Mula> Jalankan dan menaip “cmd”.
 2. Setelah keputusan Command Prompt dipaparkan, klik kanan padanya dan pilih Menjalankan sebagai pentadbir untuk memberi program itu keistimewaan yang diperlukan untuk melaksanakan CHKDSK dengan jayanya.

Satu nota amaran: jika anda menggunakan CHKDSK pada cakera keras yang lebih lama, anda mungkin mendapati ruang cakera keras anda berkurang dengan ketara setelah menjalankan perintah. Hasil ini disebabkan oleh pemacu keras yang gagal, kerana salah satu fungsi penting yang dilakukan oleh CHKDSK adalah mengenal pasti dan menyekat sektor buruk pada pemacu.

Beberapa sektor buruk pada pemacu lama biasanya tidak disedari oleh pengguna, tetapi jika pemacu tersebut gagal atau mempunyai masalah serius, anda mungkin mempunyai sebilangan besar sektor buruk yang, apabila dipetakan dan disekat oleh CHKDSK, nampaknya “mencuri” dengan ketara bahagian kapasiti cakera keras anda.

Cara Lain untuk Melancarkan CHKDSK

Sekiranya anda tidak suka menggunakan command prompt, ada cara lain untuk menggunakan CHKDSK pada sistem anda. Mungkin yang paling mudah adalah secara langsung melalui Windows Explorer.

 1. Membuka Penjelajah Fail, klik kanan pada pemacu yang ingin anda periksa, dan pilih Hartanah. Penjelajah Fail Windows
 2. Seterusnya, pilih Alat tab dan klik pada Periksa untuk melancarkan CHKDSK dengan parameter standard.

Soalan Lazim

Adakah chkdsk berfungsi pada pemacu luaran?

Ya, anda boleh menggunakan perintah chkdsk pada pemacu luaran. Yang perlu anda lakukan ialah menunjukkan bahawa drive dalam arahan semasa menjalankan.

Inilah contohnya:

1. Buka Shell Kuasa Windows atau Arahan prompt sebagai Pentadbir, seperti yang ditunjukkan di atas.

2. Kemudian, taipkan “chkdsk d: / f", Dan tekan Masukkan. Windows PowerShell

Untuk contoh ini, pemacu luaran disenaraikan sebagai D memandu, yang / f arahan mengimbas cakera dan berusaha membaikinya.

Bagaimana anda melihat log output dari imbasan chkdsk?

h

1. Taipkan Kekunci Windows + R pada masa yang sama untuk membuka Lari program, kemudian taip "eventvwr", Dan tekan Masukkan. Jalankan - Penonton Acara

2. Sekarang, klik pada Log Windows. Penonton Acara

3. Seterusnya, klik pada Permohonan. Penonton Acara 2

4. Sekarang tatal log dan cari Menang di dalam Tab sumber, anda mahukan yang mempunyai maklumat chkdsk di Am tab.

Pemikiran Akhir

CHKDSK adalah alat yang sangat kuat untuk mengimbas dan memperbaiki cakera keras pada komputer Windows 10. Dengan mengikuti langkah-langkah yang dijelaskan di atas, anda dapat menggunakan fungsi bermanfaat ini untuk mengoptimumkan prestasi PC anda.

Bagaimana anda mengimbas dan memperbaiki kesalahan pada pemacu di Windows 10? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

Recent Posts