Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Amazon Fire Stick Anda Tidak Menyambung ke WiFi

Jalur Fire TV Sticks Amazon adalah salah satu kaedah yang paling popular untuk menonton Netflix dan Hulu, memainkan muzik melalui Spotify di sekitar rumah, dan bahkan menstrimkan beberapa permainan di web. Ia ringkas, mudah disiapkan, dan sangat mudah dinavigasi, menjadikannya alat yang sempurna untuk menstrim video berkualiti tinggi terus ke televisyen anda. Bermula hanya $ 29 untuk Fire Stick Lite, dan mulai dari $ 49 untuk model yang dilengkapi 4K, menonton rancangan, filem kegemaran anda, dan asal Amazon sangat mudah dengan Fire Stick.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Tongkat Api Amazon Anda Tidak Akan Menyambung ke WiFi

Namun, tidak kira seberapa baik alat Amazon, tidak jarang mengalami beberapa masalah penyambungan internet. Sekiranya anda hanya ingin duduk, berehat, dan menonton rancangan kegemaran anda setelah seharian bekerja, menghadapi masalah rangkaian boleh menjadi kegemparan sebenarnya. Nasib baik, walaupun boleh mengecewakan, masalah sambungan rangkaian dapat diselesaikan melalui sedikit penyelesaian masalah.

Terdapat beberapa perkara berpotensi yang boleh menyebabkan masalah sambungan WiFi dengan Fire Stick anda. Artikel panduan ini akan memberi anda lebih daripada beberapa pembetulan cepat yang dapat menghidupkan kembali Fire Stick anda dalam talian sehingga anda dapat menikmatinya.

Periksa Persediaan Tongkat Api Amazon Anda

Sebelum anda memulakan semula Fire Stick, perhatikan lebih dekat susunan fizikal kerana sesuatu yang mungkin menyekat isyarat WiFi tidak masuk. Sekiranya TV anda berada di dalam kabinet atau ruang tertutup yang lain, anda mungkin mengalami isyarat WiFi yang lebih lemah kerana gangguan berkala.

Sekiranya anda mempunyai peranti Fire TV, jauhkan dari elektronik lain yang mungkin mengganggu isyarat WiFi.

Mulakan semula Amazon Fire Stick anda

Setelah anda memastikan bahawa tidak ada yang menyekat atau mengganggu isyarat WiFi ke Fire Stick anda secara fizikal, perkara seterusnya yang anda ingin cuba mulakan semula peranti anda. Sungguh mengagumkan betapa kerap memulakan semula peranti akan menyelesaikan pelbagai masalah, termasuk masalah sambungan Internet.

Terdapat dua kaedah berbeza untuk memulakan semula Fire Stick anda.

 1. Untuk menghidupkan semula Fire Stick secara fizikal, anda hanya perlu mencabut peranti, tunggu kira-kira 15 saat, dan pasangkan semula.
 2. Fire Stick anda harus kembali dalam talian beberapa saat atau lebih setelah ia dipasang semula.

Sering kali, anda akan dapati bahawa ini cukup untuk menyelesaikan masalah penyambungan WiFi anda.

Sekiranya anda tidak mahu turun dari sofa untuk menghidupkan semula peranti anda secara fizikal, anda boleh memaksa Fire Stick anda untuk memulakan semula menggunakan jalan pintas pada alat kawalan jauh anda.

 1. Untuk menghidupkan semula Fire Stick anda dengan alat kawalan jauh, tekan terus Main / Jeda dan Pilih butang secara serentak.
 2. Tunggu peranti dimulakan semula.

Terakhir, jika atas sebab tertentu pintasan jarak jauh nampaknya tidak berfungsi, anda boleh memulakan semula peranti anda dari menu Fire Stick.

 1. Untuk melakukannya, pergi ke menu tetapan pada peranti anda, pilih submenu Peranti, dan pilih Mulakan semula.
 2. Semasa peranti anda reboot, uji WiFi anda.

Dengan menggunakan salah satu daripada tiga kaedah ini, anda dapat menghidupkan semula Fire Stick dengan cepat untuk cuba menyelesaikan masalah penyambungan WiFi anda. Pastikan untuk mencuba ini sebelum meneruskannya kerana ia jauh lebih mudah dan cepat daripada penyelesaian lain.

Periksa Sambungan Internet dan WiFi Anda

Sekiranya menghidupkan semula peranti anda tidak berfungsi, ada kemungkinan masalahnya terletak pada sambungan internet anda. Mulakan dengan melihat sama ada WiFi anda berfungsi pada peranti lain di rumah anda, seperti telefon pintar atau komputer riba anda. Sekiranya ada, anda tahu masalahnya terletak tepat pada Fire Stick anda, dan anda mungkin ingin menggunakan alat rangkaian terpasang untuk memeriksa status rangkaian dan mendapatkan beberapa petua mengenai cara menyelesaikan masalah tersebut.

Untuk memeriksa rangkaian WiFi anda, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke menu tetapan pada peranti anda dan pilih Rangkaian.
 2. Tekan Main / Jeda untuk memeriksa Rangkaian anda.
 3. Ini akan memberitahu anda sama ada rangkaian WiFi rumah anda berfungsi atau tidak.
 4. Sekiranya tidak, maka jalan keluarnya ialah dengan memulakan semula modem atau penghala anda untuk mewujudkan semula sambungan.

Mulakan semula Modem atau Penghala Anda

Sekiranya rangkaian anda tidak berfungsi sebagaimana mestinya, mulakan semula mudah harus menyelesaikan masalah penyambungan sehingga Fire Stick anda dapat menyambung semula ke WiFi.

 1. Mulakan dengan mematikan penghala anda. Gunakan butang Power untuk mematikan modem anda dan tunggu selama 30 saat sebelum anda menghidupkannya semula. Anda juga boleh mencabut penyesuai untuk mematikan peranti.
 2. Selepas 30 saat, putar kembali penghala anda dan tunggu sehingga sambungan dibuat. Anda mungkin perlu menunggu selama beberapa minit untuk penghala / modem dihidupkan kembali sepenuhnya dan menyambung ke Internet.
 3. Setelah penghala / modem anda dimulakan semula dan disambungkan sepenuhnya, cuba sambungkan semula Fire Stick ke WiFi anda.
 4. Catatan: Mereka yang menggunakan modem dan router perlu menghidupkan modem terlebih dahulu, kemudian penghala.

Lupakan Rangkaian WiFi Anda dan kemudian Buat semula Sambungan

Sekiranya menghidupkan semula penghala anda tidak berfungsi, anda boleh mencuba melupakan rangkaian rumah anda kemudian menyambung semula dengan Fire Stick anda. Ini adalah jenis restart peringkat perisian yang membantu mewujudkan sambungan WiFi baru.

 1. Gunakan alat kawalan jauh Fire Stick untuk menavigasi ke Tetapan menu dan pilih Rangkaian pilihan.
 2. Cari rangkaian yang menyinggung dan tekan Menu butang untuk lebih banyak pilihan. Butang ini diwakili oleh tiga garis mendatar (juga dikenali sebagai ikon hamburger).
 3. Pilih pilihan untuk melupakan rangkaian dan mengesahkan pilihan anda dengan menekan Pilih butang. Ini akan menyebabkan Fire Stick anda terputus dari rangkaian rumah anda.
 4. Setelah melupakan rangkaian, cari di antara senarai rangkaian yang ada dan cuba sambungkan kembali ke rangkaian tersebut. Masukkan kata laluan anda apabila diminta untuk melihat apakah anda kini boleh menyambung ke WiFi.

Masalah Kata Laluan

Sekiranya anda tidak dapat menyambung ke WiFi setelah menghidupkan semula peranti anda dan cuba menyambung semula, mungkin kerana anda menggunakan kata laluan yang salah. Sekiranya ini berlaku, anda akan mendapat ralat kata laluan yang dipaparkan di menu Fire TV.

Untuk mengelakkan masalah kata laluan, ingat bahawa huruf kecil itu peka huruf besar kecil. Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda terlupa kata laluan, anda mungkin dapat mengambilnya dengan memeriksa rangkaian yang anda simpan di peranti lain. Atau tanyakan kepada rakan sebilik atau rakan serumah jika anda memilikinya.

Isu Keserasian

Peranti TV Kebakaran memerlukan spesifikasi rangkaian dan modem atau penghala tertentu.

Ketika datang ke rangkaian, Fire Stick dapat menyambung ke WPA1-PSK yang disulitkan, WEP, WPA-PSK, rangkaian terbuka dan tersembunyi. Ini juga mendukung router N, B, dan G pada 2,4 GHz, serta router AC, A, dan N pada 5 GHz.

Untuk mengelakkan masalah ini, anda harus memeriksa sama ada peralatan dan rangkaian anda tidak sesuai dengan Fire Stick sebelum anda membeli peranti ini.

Masalah penyambungan Wi-Fi boleh menjengkelkan. Dari sudut terang, penulisan ini akan membantu anda sampai ke bahagian bawah dengan mudah. Kaedah di atas adalah cepat, mudah, dan sering berkesan untuk menyelesaikan masalah sambungan Internet Fire Stick.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found