Cara Memperbaiki Jauh Firestick yang Tidak Berfungsi

Terdapat beberapa perkara yang lebih menjengkelkan semasa waktu hiburan daripada alat kawalan jauh anda yang tidak mengikut arahan. Walau bagaimanapun, masalah ini berlaku lebih kerap daripada yang anda fikirkan, dan alat kawalan jauh TV Firestick tidak terkecuali. Sekiranya alat kawalan jauh Firestick anda gagal, anda akan datang ke tempat yang betul.

Cara Memperbaiki Jauh Firestick yang Tidak Berfungsi

Dalam artikel ini, kami akan berkongsi sebab umum mengapa alat kawalan jauh Firestick anda mungkin tidak berfungsi. Kami akan memberikan penyelesaian untuk setiap masalah secara berasingan. Sama ada bateri anda, masalah kemas kini, masalah kelantangan, atau apa sahaja - kami memberi anda perlindungan.

Jauh Firestick Tidak Bekerja Sama sekali

Alat kawalan jauh Firestick boleh berhenti berfungsi kerana pelbagai sebab. Sama ada anda baru membeli yang baru atau sudah lama menggunakannya, tidak ada jaminan mereka akan berfungsi dengan sempurna. Nasib baik, terdapat banyak penyelesaian yang mudah untuk kebanyakan masalah.

Berikut adalah beberapa masalah yang paling biasa, bersama dengan petunjuk mengenai cara memperbaikinya:

Bateri

Bateri yang dipasang dengan tidak betul atau rendah kuasa boleh menyebabkan masalah pada alat kawalan jauh Firestick.

Inilah cara untuk memeriksa sama ada bateri menyebabkan masalah jauh Firestick anda:

 1. Keluarkan bateri dari alat kawalan jauh.
 2. Analisis cara pemasangannya. Pastikan untuk mengikuti rajah di dalam ruang bateri untuk memasang bateri ke arah yang betul.
 3. Pasang bateri baru. Sebaiknya tambahkan yang baru. Sekiranya yang boleh dicas semula tidak berfungsi, cubalah bateri alkali.
 4. Sekiranya alat kawalan jauh masih tidak berfungsi, masalahnya mungkin berlaku di tempat lain.

Berpasangan

Alat kawalan jauh yang tidak berpasangan dari TV tidak akan dapat memberi isyarat dan mungkin kelihatan rosak. Memasangkan semula Firestick ke TV anda sering menyelesaikan masalah:

 1. Hidupkan Firestick.
 2. Boot TV Api.
 3. Pegang alat kawalan jauh berhampiran Firestick.
 4. Tahan butang "Rumah" pada alat kawalan jauh selama 10 saat.
 5. Lepaskan butang dan periksa apakah alat kawalan jauh berfungsi.
 6. Ulangi tindakan beberapa kali.

Sekiranya pemasangan tidak berfungsi, mungkin alat kawalan jauh anda perlu diset semula. Terdapat arahan menetapkan semula yang berbeza untuk setiap generasi jauh Fire TV, dan anda boleh mendapatkannya di pautan ini.

Jarak

Remote Firestick dijalankan pada Bluetooth. Julat teori mereka kira-kira 30 kaki, tetapi jarak sebenar jauh lebih rendah. Sekiranya anda mempunyai ruang tamu yang besar atau cuba menggunakan alat kawalan jauh anda dari bilik lain, ia mungkin tidak berfungsi.

Untuk memeriksa sama ada jaraknya adalah masalah, pindahkan alat kawalan jauh lebih dekat ke Firestick dan pastikan tidak ada halangan di antaranya. Sekiranya alat kawalan jauh hanya berfungsi ketika anda berada sangat dekat dengan TV, pertimbangkan untuk menggunakan dongle sambungan Firestick untuk memposisikan semula peranti.

Keserasian

Adakah anda telah mengganti alat kawalan jauh Firestick lama anda dengan yang baru baru-baru ini? Sekiranya penambahan baru tidak serasi dengan TV anda, ini mungkin menimbulkan masalah.

Sekiranya anda menyedari alat kawalan jauh anda tidak serasi dengan peranti anda, anda boleh menggunakan telefon pintar anda sebagai alat kawalan jauh sehingga anda mendapat yang baru. Anda boleh mendapatkan aplikasi untuk Android dan iPhone. Ikuti sahaja langkah di bawah untuk menggunakan telefon pintar anda sebagai alat kawalan jauh:

 1. Muat turun aplikasi di telefon pintar anda.

 2. Hidupkan TV.

 3. Log masuk ke akaun Amazon Fire TV anda pada aplikasi telefon pintar anda.

 4. Pilih peranti Fire TV anda dari aplikasi.

 5. Salin kod yang ditunjukkan di TV ke dalam aplikasi.

Kerosakan

Kerosakan luaran dan kerosakan dalaman boleh menyebabkan alat kawalan jauh anda berhenti berfungsi. Sama ada terdapat kerosakan air atau komponen yang gagal, alat kawalan jauh kadangkala menjadi tidak berguna.

Jauh Firestick Tidak Berfungsi - Tanpa Cahaya

Sekiranya alat kawalan jauh Firestick anda tidak menunjukkan cahaya, cuba cabut stik Fire TV dari bahagian belakang peranti anda dan tunggu 20 saat. Pasang kembali untuk melihat apakah masalahnya diselesaikan.

Sekiranya ini tidak membantu, mungkin alat kawalan jauh Firestick anda tidak dipasangkan ke TV. Anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Nyalakan Fire TV Stick anda.
 2. Dapatkan alat kawalan jauh ke TV dan tekan butang Kembali dan Laman Utama selama 10 saat. Anda kini telah melepaskan pasangan Firestick.

 3. Tekan butang Utama selama 10 saat untuk memperbaikinya.
 4. Ulangi prosesnya beberapa kali.

Sekiranya ini tidak membantu, pastikan anda cukup dekat dengan TV. Alat kawalan jauh Firestick adalah peranti Bluetooth, yang bermaksud ia hanya dapat berfungsi pada jarak tertentu dari peranti.

Juga, periksa sama ada bateri dipasang dengan betul. Mungkin mereka kekurangan bayaran atau perlu diganti.

Jauh Firestick Tidak Berfungsi Dengan Kelantangan

Ramai pengguna TV Firestick mengalami masalah kelantangan pada alat kawalan jauh mereka. Masalahnya mungkin berlaku kerana beberapa sebab. Cara yang paling biasa untuk menyelesaikan masalah adalah dengan memasangkan alat kawalan jauh Firestick anda melalui Alat Kawalan.

Urus Kawalan Peralatan

 1. Hidupkan TV dan arahkan ke "Tetapan", kemudian "Kawalan Peralatan."

 2. Pergi ke "Urus peralatan", kemudian "TV".

 3. Navigasi ke "Ubah TV" dan klik pada "Ubah TV" sekali lagi.

 4. Tekan "Teruskan."
 5. Pilih jenis TV yang anda miliki dari senarai.
 6. Tekan butang kuasa pada alat kawalan jauh Fire TV anda untuk mematikan TV.

 7. Tunggu selama 10 saat dan tekan butang kuasa sekali lagi untuk menghidupkannya semula.

Periksa Bateri

Sekiranya kaedah ini tidak membantu, anda mungkin ingin memeriksa bateri anda. Pastikan bateri dimasukkan dengan betul dan dicas sepenuhnya.

Oleh kerana remote Firestick menggunakan Bluetooth, sambungannya menjadi tidak menentu jika bateri rendah. Alat kawalan jauh Firestick dan TV lebih haus kuasa berbanding dengan alat kawalan jauh yang lain. Menggunakan alat kawalan jauh bermakna bateri akan menggunakan banyak kuasa lebih pantas daripada yang dijangkakan.

Anda boleh mencuba kaedah berikut untuk menolak bateri sebagai masalahnya:

 1. Keluarkan bateri dari alat kawalan jauh.
 2. Perhatikan bagaimana ia dipasang. Adakah mereka dimasukkan ke belakang? Pasang semula dan pastikan anda mengikuti arahan petak bateri.
 3. Sekiranya bateri yang boleh dicas semula tidak berfungsi, cubalah beralkali.
 4. Sekiranya anda masih menghadapi masalah dengan butang kelantangan, teruskan ke kaedah berikut.

Pasangkan Jauh Api Api Anda

Biasanya, peranti Firestick atau Fire TV dilengkapi dengan alat kawalan jauh yang sudah dikupas. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku. Anda boleh memasangkan kembali alat kawalan jauh dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Hidupkan Firestick anda.

 2. Boot TV Api.
 3. Pegang alat kawalan jauh berhampiran Firestick.
 4. Tekan dan tahan Laman Utama di alat kawalan jauh Fire TV.

 5. Tahan selama 10 saat.
 6. Lepaskan butang dan periksa sama ada ia berfungsi.
 7. Sekiranya tidak, ulangi tindakan tersebut. Proses ini mungkin memerlukan beberapa kali.

Jauh Firestick Tidak Berfungsi Selepas Kemas Kini

Sekiranya Firestick anda berhenti berfungsi setelah anda mengemas kini peranti anda, cubalah lima kaedah berikut. Sekiranya yang pertama tidak berfungsi, langkau yang berikut sehingga masalahnya diselesaikan:

 1. Tahan butang Laman Utama pada alat kawalan jauh selama 10 saat. Ini harus memasangkan alat kawalan jauh ke TV sekiranya tidak berpasangan.

 2. Cabut palam peranti anda dari soket dan cuba alat kawalan jauh sekali lagi.
 3. Matikan TV dan tetapkan semula alat kawalan jauh dengan mengikuti arahan di sini.
 4. Pastikan tidak ada halangan antara alat kawalan jauh dan TV.
 5. Ganti bateri anda dan pastikan ia dipasang dengan betul.

Sekiranya alat kawalan jauh anda rosak, kemas kini baru mungkin tidak menyokong penggunaannya lagi. Sekiranya tiada langkah di atas membantu, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengganti alat kawalan jauh.

Jauh Firestick Tidak Berfungsi Selepas Reset

Sekiranya jarak jauh Firestick anda berhenti berfungsi selepas diset semula, anda boleh mencuba kaedah berikut:

 1. Mulakan semula TV Firestick. Apabila anda diarahkan ke skrin pasangan jauh, cabut kabel TV dari outlet. Pasang semula dan pasangkan alat kawalan jauh dengan menekan butang Utama selama 10 saat.
 2. Tukar bateri anda. Mungkin bateri hampir habis dan menggantinya dapat menyelesaikan masalahnya. Pastikan anda memasangnya dengan betul. Selain itu, lebih baik anda mendapatkan set bateri yang baru sekiranya anda fikir yang lama mungkin rosak. Semasa anda menukar bateri, pastikan membersihkan kotoran bateri.
 3. Cuba alat kawalan jauh yang lain. Sekiranya menetapkan semula dan mengeluarkan bateri tidak membantu, cuba sambungkan alat kawalan jauh lain ke TV Firestick anda. Anda boleh meminjamnya dari rakan atau membelinya secara dalam talian. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan aplikasi Fire TV untuk iPhone atau Android dan menggunakannya sebagai alat kawalan jauh.

Memperbaiki Jauh Firestick Anda

Tidak dapat menggunakan alat kawalan jauh Firestick anda bukanlah pengalaman yang menyenangkan. Namun, ada penyelesaian untuk semuanya, dan alat kawalan jauh tidak terkecuali. Penyelesaian yang paling biasa termasuk menetapkan semula dan memasangkan semula alat kawalan jauh atau memasukkan bateri baru. Namun, jika tidak ada cadangan dari artikel ini yang berfungsi, anda mungkin ingin menghubungi perkhidmatan pelanggan Amazon atau mengganti alat kawalan jauh anda.

Kaedah mana dari artikel yang anda cuba? Adakah mereka berjaya? Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan topik, berikan komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found