Cara Melihat Fail Amazon Fire Stick di PC Anda

Amazon Firestick adalah peranti pelbagai guna yang membolehkan anda menstrimkan sebarang media di TV anda dan juga melayari internet. Apa sahaja fail yang anda simpan di Amazon Firestick, anda sebenarnya dapat melihatnya di komputer desktop atau komputer riba anda. Memandangkan kenyataan bahawa peranti Firestick tidak dirancang dengan mempertimbangkan kesambungan PC, proses ini mungkin kurang mudah daripada yang biasa anda lakukan. Walau bagaimanapun, melihat, serta memindahkan fail dari Firestick ke PC anda, sangat mungkin sekarang.

Cara Melihat Fail Amazon Fire Stick di PC Anda

Menyambungkan PC anda ke Firestick

Amazon Firestick bertujuan untuk bekerja dengan peranti televisyen. Anda hanya memasangkannya ke TV anda dan membiarkannya berfungsi. Walau bagaimanapun, anda boleh mengalirkan kandungan di Firestick dan melihat serta memindahkannya ke PC anda. Yang pertama dilakukan dengan pencerminan skrin. Gunakan alat kawalan jauh Firestick anda untuk menavigasi ke Rumah dan kemudian pilih Mencerminkan. Peranti Amazon kemudian akan memasuki mod siap sedia, sementara anda menyambungkan PC anda ke TV.

Pada Windows 10, arahkan ke Pemberitahuan ikon di sudut kanan bawah skrin dan sambungkannya ke Firestick anda (kemungkinan akan diberi nama selepas akaun Amazon Prime anda). Layar pada awalnya akan diduplikasi, tetapi anda boleh menukar mod unjuran dari menu tetapan pada PC anda.

lihat fail firestick di komputer

Melihat dan Memindahkan Fail ke PC Anda

Setelah menyambungkan PC anda ke Amazon Firestick anda, anda akan dapat memainkan, menyemak imbas dan mengalirkan segala sesuatu dari PC anda di skrin TV anda. Namun, ini hanyalah pilihan Firestick yang membolehkan anda memaparkan satu skrin di layar yang lain. Sekiranya anda ingin melihat dan memindahkan fail dari peranti Amazon ke komputer anda, anda harus mengambil pendekatan yang sama sekali berbeza.

Pergi ke skrin utama pada menu Firestick. Dari sana, arahkan ke Aplikasi dan cari aplikasi yang dipanggil ES File Explorer. Sebagai alternatif, anda boleh memasukkan nama aplikasi ke dalam bar carian. Sekiranya ES File Explorer tidak dipasang di komputer anda, gunakan Pemuat turun aplikasi (menggunakan prinsip yang disebutkan di atas untuk mencarinya) dan memuat turunnya.

Sekarang, lancarkan aplikasi ini, arahkan ke Rumah dan kemudian pilih Lihat di PC. Dari sini, anda boleh mengaktifkan perkhidmatan FTP (File Transfer Protocol) dengan memilih Hidupkan. Ini akan memaparkan alamat FTP. Sekarang, salin alamat ini (anda hanya boleh menuliskannya) dan tampalkan ke penyemak imbas pilihan anda. Ini akan memaparkan senarai fail yang ada di Amazon Firestick anda dan membolehkan anda memuat turun fail-fail ini ke PC anda.

Ingatlah bahawa anda memerlukan sambungan internet aktif pada kedua-dua peranti sepanjang proses ini sekiranya anda mahu ia berfungsi.

Memindahkan Fail ke Firestick

Untuk memindahkan fail yang anda inginkan dari komputer ke Firestick, pertama, anda perlu memasang ES File Explorer, seperti yang dijelaskan di atas. Sekarang, mulakan Pengurus Jauh di aplikasi ES File Explorer. Untuk melakukan ini, pilih Rangkaian dari menu utama dan kemudian pergi ke Pengurus Jauh di dalam menu Rangkaian. Tekan Hidupkan butang untuk mengaktifkan perkhidmatan FTP. Setelah mencatat alamat FTP yang disebutkan, masukkan ke dalam penyemak imbas di PC anda.

lihat fail firestick

Sekarang, buka aplikasi FTP Client (anda perlu memuat turunnya ke PC anda terlebih dahulu), masukkan alamat IP Firestick anda, dan pilih Sambung. Sekarang, tambahkan ruangan ke Firestick anda dan setiap fail lain yang ingin anda pindahkan ke peranti yang dimaksudkan.

Memindahkan Fail Firestick ke PC Anda

Proses ini mungkin tidak mudah dan mungkin memerlukan sedikit kerumitan, tetapi jika anda benar-benar memerlukan fail anda dipindahkan dari satu peranti ke peranti lain, tidak ada cara untuk menyelesaikannya. Firesticks tidak dirancang dengan mempertimbangkan keupayaan pemindahan data. Hakikat bahawa mereka masih mempunyai pilihan ini adalah bonus, kerana kebanyakan peranti serupa tidak menyertakannya.

Adakah anda pernah cuba memindahkan fail tertentu dari salah satu peranti ini ke yang lain? Bagaimana ia berlaku? Adakah prosesnya terlalu membingungkan? Jangan ragu untuk membincangkannya di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found