Bolehkah Amazon Fire Stick Anda Menyambung ke Rangkaian 5GHz?

Untuk streaming hiburan, sukar untuk mengalahkan Fire Stick. Peranti penstriman terkemuka di Amazon telah wujud dalam beberapa bentuk selama hampir tujuh tahun, dan terus menjadi salah satu kaedah terbaik untuk menambahkan beberapa aplikasi ke TV anda.

Bolehkah Amazon Fire Stick Anda Menyambung ke Rangkaian 5GHz?

Sudah tentu, dapat menyambung ke rangkaian WiFi anda sangat penting, dan jika anda cuba menyambungkan Fire Stick anda ke rangkaian 5GHz, anda mungkin menghadapi beberapa masalah. Tertanya-tanya adakah mungkin untuk menyambungkan Fire Stick anda ke rangkaian 5GHz? Anda telah sampai ke panduan yang betul — dan kami bahkan tidak akan membuat anda menunggu jawapannya.

Bolehkah Amazon Fire Stick Anda Menyambung ke 5GHz?

Ya, Fire Stick anda boleh menyambung ke rangkaian 5GHz. Sebenarnya, setiap peranti Fire TV dari Amazon dapat menyambung ke rangkaian 5GHz, menelusuri kembali ke kotak streaming TV Fire asli yang dikeluarkan pada bulan April 2014. Semua Fire Sticks dari Amazon menyokong rangkaian dual-band, yang bermaksud anda boleh menukar antara 2.4 Rangkaian GHz dan 5GHz seperti yang anda fikirkan sesuai. Ia semudah itu.

cara memasang anak-anak youtube di firestick

Oleh itu, tidak kira sama ada anda menggunakan Fire Stick 4K terbaru atau tidak, atau anda masih menggunakan model OG dari tahun 2014, anda boleh yakin bahawa rangkaian anda akan berfungsi dengan unit anda.

Apakah Perbezaan Antara Rangkaian Tanpa Wayar 2.4GHz dan 5GHz?

Sebilangan daripada anda mungkin tidak mengetahui perbezaan antara frekuensi tanpa wayar 2.4GHz dan 5GHz. Berikut adalah penjelasan ringkas sebelum bercakap mengenai menyambungkan Fire Stick anda. Perbezaan utama antara frekuensi ini adalah liputan dan kelajuan.

Juga, 5G adalah perkara yang sama sekali berbeza; ini adalah teknologi rangkaian mudah alih (artikel ini akan bertahan pada 5GHz untuk mengelakkan kekeliruan).

Rangkaian 5GHz mempunyai lebih banyak lebar jalur atau kelajuan, tetapi jangkauan atau liputan yang lebih sedikit. Frekuensi yang lebih tinggi ini tidak dapat melalui halangan, yang merangkumi objek padat seperti dinding. Kelebihan lain dari rangkaian 5GHz adalah bahawa ia mengalami gangguan yang kurang dengan peranti lain, hanya kerana jalur 5GHz mempunyai lebih banyak saluran (23) berbanding jalur 2.4 GHz (11).

Cara Memisahkan Rangkaian 5GHz Anda dari Rangkaian 2.4GHz

Anda harus mulakan dengan penyelesaian ini kerana ia adalah pengacau yang paling biasa. Penghala Wi-Fi membolehkan anda menukar nama rangkaian Wi-Fi mengikut keinginan anda. Anda perlu masuk ke tetapan pentadbir dan menamakan semula rangkaian 2.4GHz menjadi sesuatu yang berbeza daripada rangkaian Wi-Fi 5GHz anda.

Nama rangkaian adalah istilah yang disederhanakan untuk apa yang sebenarnya disebut pengecam set perkhidmatan, SSID. Anda perlu memisahkan rangkaian ini kerana Fire Stick sering kali menyambung ke rangkaian 2.4GHz secara lalai.

Kaedah menukar SSID berbeza dari router ke router. Berikut adalah tutorial umum:

  1. Anda perlu memasukkan alamat IP penghala ke bar alamat penyemak imbas internet anda (ia berfungsi pada semua penyemak imbas).
  2. Kemudian anda perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan. Biasanya, anda dapat mencari kata laluan di bahagian belakang penghala anda.
  3. Pilih tetapan dan cari pilihan nama SSID atau Wi-Fi. Masukkan nama baru untuk rangkaian 5GHz. Simpan perubahan dan keluar dari tingkap.

Tukar Saluran Wi-Fi

Mengubah saluran Wi-Fi Wi-Fi 5GHz anda tidak semudah menukar saluran di TV anda. Walau bagaimanapun, tidak menjadi masalah jika anda mengikuti arahan di bawah. Anda sudah tahu bahawa rangkaian 5GHz mempunyai lebih banyak saluran daripada 2,4 GHz.

Agar Fire Stick berfungsi pada frekuensi 5GHz, anda perlu menukar saluran Wi-Fi ke saluran antara 149 hingga 165, atau saluran antara 36 hingga 48. Ini mungkin terdengar abstrak, tetapi akan jauh lebih jelas bagi anda semasa anda memohon langkah-langkah berikut:

  1. Buka penyemak imbas web pilihan anda (Chrome, Internet Explorer, Firefox, Safari, tidak masalah) pada mana-mana peranti yang disambungkan ke rangkaian Wi-Fi anda. Anda boleh melakukan ini dari tablet, telefon pintar atau komputer riba.
  2. Masukkan alamat ini ke bar alamat //192.168.1.1. Sekiranya ini tidak berfungsi, anda perlu mengakses tetapan Fire Stick anda, pilih Peranti, diikuti oleh Abou, dan akhirnya Jaringan. Di sana anda dapat mencari alamat IP gerbang untuk disalin ke bar alamat penyemak imbas anda. Tekan enter.
  3. Sekarang anda harus mendarat di tetingkap admin di mana anda perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan (yang biasanya anda dapati di penghala anda). Anda juga boleh menghubungi penyedia perkhidmatan internet anda untuk memberikan maklumat ini kepada anda.
  4. Seterusnya, klik pada Tetapan Tanpa Wayar (atau lelaran Tetapan lain). Pada 5GHz anda, tetapan saluran menukar saluran ke saluran 36 dan simpan perubahannya.
  5. Tunggu sehingga peranti anda menyambung semula ke rangkaian 5GHz. Lihat sambungan yang ada di Fire Stick anda. Anda harus melihat nama SSID atau Wi-Fi 5 GHz, dan pilih.

cara memeriksa kelajuan firestick

Fire Stick Tidak Akan Menyambung ke Rangkaian 5GHz? Inilah Penyelesaian Kami

Kadang kala, walaupun rangkaian 5GHz dapat dilihat di Fire Stick anda, ia masih tidak dapat disambungkan ke rangkaian tersebut. Terdapat pelbagai sebab mengapa masalah ini boleh timbul. Pertama sekali, cuba gerakkan penghala 5GHz anda lebih dekat ke Fire Stick. Memulakan semula penghala anda juga merupakan titik permulaan yang baik.

Ingat ketika kita menyebut halangan? Apa-apa yang kukuh boleh mengganggu hubungan. Sekiranya tidak ada halangan, penyelesaian yang mungkin boleh dilakukan adalah reboot cepat semua peranti anda.

Juga, pastikan bahawa anda menggunakan kata laluan Wi-Fi yang betul. Kedengarannya konyol, tetapi banyak pengguna mengalami masalah ini kerana masalah berkaitan kata laluan. Anda bahkan dapat menetapkan semula kata laluan rangkaian Wi-Fi dari halaman admin pada penyemak imbas anda, menggunakan langkah-langkah sebelumnya untuk sampai ke halaman tersebut.

Mengubah rangkaian anda ke rangkaian terbuka mungkin dapat menyelesaikan masalah juga. Untuk jangka masa pendek, hapus kata laluan sepenuhnya untuk rangkaian anda dan lihat apakah itu menyelesaikan masalah sambungan Fire Stick.

Sekiranya tidak ada yang berfungsi, cuba ubah saluran Wi-Fi ke yang lain daripada 36. Anda boleh menggunakan nombor apa pun dari 36 hingga 48 sehingga anda menyambung ke 5GHz. Bercakap tentang saluran, pastikan alat kawalan jauh Fire Stick anda berfungsi dengan betul dengan memasukkan bateri baru (perkara ini tidak akan berfungsi pada bateri rendah).

Akhirnya, anda boleh menyambungkan Fire Stick anda ke rangkaian yang sama sekali berbeza, mis. hotspot mudah alih anda. Sekiranya tidak ada yang berfungsi, hubungi ISP anda dan beritahu mereka mengenai masalah sambungan anda.

Sambungan Terjalin

Itu lebih kurang menyimpulkan artikel sambungan rangkaian Fire Stick 5GHz ini. Sekarang anda tahu bahawa sambungan ini tersedia untuk setiap Fire Stick di luar sana. Sekiranya anda menghadapi beberapa masalah sambungan, anda mempunyai banyak penyelesaian yang boleh anda gunakan.

Adakah anda mempunyai pertanyaan atau komen tambahan? Jangan tinggalkan mereka di ruangan komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found