Kajian Amazon Fire HD 6

Harga £ 79 semasa dikaji semula

Sekiranya anda mencari tablet yang dapat anda berikan dengan yakin kepada anak-anak anda atau digunakan sebagai peranti keluarga bersama, Amazon mungkin akan mendapat jawapan: Fire HD 6, yang terbaru dalam rangkaian tablet anggaran syarikat. Lihat juga: Tablet terbaik tahun 2014.

Kajian Amazon Fire HD 6

Ulasan Amazon Fire HD 6 - depan, sedikit bersudut

Walaupun jelas merupakan bahagian dari keluarga yang sama, Fire HD 6 agak jauh dari model sebelumnya. Apa yang segera dapat dilihat adalah betapa kecilnya. Dengan skrin hanya 6in di pepenjuru, peranti kecil ini tidak jauh lebih besar daripada Samsung Galaxy Note 4 dan dapat dipegang dengan mudah di satu tangan.

Yang mengatakan, rasanya sangat kuat. Untuk ukurannya, cukup berat, beratnya hampir 300g dan, pada 10.7 mm, juga cukup tebal. Walaupun kami tidak menjalani ujian penurunan, jika tergelincir dari tangan kami, kami menjangkakan ia akan bertahan dalam musim yang singkat.

Fire HD 6 mempunyai dua kamera: snapper 2 megapiksel di belakang dan kamera VGA di bahagian depan, yang tidak menghasilkan gambar berkualiti tinggi. Di tepi atas, terdapat bicu fon kepala dan mikrofon, dan pembesar suara mono terletak di bahagian belakang. Butang kuasa berada di bahagian atas dan butang kelantangan terletak di sebelah kiri. Walaupun terdapat port USB mikro, yang terdapat di bahagian atas bersebelahan dengan butang kuasa, tidak ada slot microSD, jadi anda tidak dapat memperluas penyimpanan melebihi peruntukan penyimpanan 8GB (atau 16GB) standard.

Ulasan Amazon Fire HD 6 - pandangan belakang

Omong-omong, Fire HD 6 peringkat permulaan masuk pada harga £ 79 yang sangat berpatutan, sementara model 16GB akan memberi anda kembali £ 99. Kedua-dua model ini tidak akan berjaya, dan kedua-duanya terdapat dalam warna hitam, putih, sitron, magenta dan kobalt.

Ulasan Amazon Fire HD 6: perisian

Selain dari ukuran dan binaannya, apa yang menjadikan Fire HD 6 tablet berorientasi keluarga adalah cara mengendalikan banyak akaun. Sama seperti Kindle Fire HDX 8.9in (2014), tablet ini boleh disediakan dengan akaun yang berasingan untuk dua orang dewasa dan empat kanak-kanak, dengan kawalan ibu bapa sepenuhnya terhadap aplikasi dan had masa. Matlamat membaca dan aktiviti pendidikan lain juga dapat ditentukan, sehingga anda dapat membuat anak-anak anda memperoleh masa bermain dengan berkesan.

Ulasan Amazon Fire HD 6 - profil isi rumah

Selain daripada perubahan ini, tablet menjalankan versi terbaru Fire OS Amazon, yang mempunyai kelebihan dan kekurangan yang sama dengan penjelmaan sebelumnya. Sangat mudah untuk dikendalikan, dan mengakses kandungan yang mungkin sudah anda beli dari Amazon adalah permainan kanak-kanak, tetapi anda tidak mempunyai akses ke aplikasi teras Google, atau kedai Google Play. Appstore Amazon boleh dilalui, tetapi ketinggalan jauh, baik dari segi kualiti aplikasi yang tersedia dan jumlahnya.

Anehnya, HD 6 (dan saudara kandungnya yang lebih besar dan lebih mahal, HD 7), juga tidak mempunyai fungsi Mayday yang berguna, yang memberikan bantuan dalam talian dan interaktif segera pada tablet HDX yang lebih mahal.

Ulasan Amazon Fire HD 6: paparan, prestasi dan jangka hayat bateri

Walaupun harga rendah, paparan 800 x 1.280 IPS Fire HD 6 cukup bagus. Kecerahan, khususnya, sangat mengagumkan: mencapai 435cd / m2 pada tetapan maksimum, yang setara dengan iPad Air 2, dan ia juga mempunyai kontras yang baik, pada 1,046: 1. Kami juga menganggapnya responsif terhadap sentuhan, tanpa kelewatan yang ketara. Dalam ujian kami, sedikit dari segi suhu warna, walaupun dan, pada 76%, liputan sRGB mengecewakan.

Ulasan Amazon Fire HD 6 - depan

Fire HD 6 tidak akan memenangi hadiah kerana menjadi alat hiburan kelas atas, tetapi bagus untuk menonton filem dan bermain permainan kasual, seperti Candy Crush Saga. Dan dalam penanda aras, ia menunjukkan prestasi yang cukup baik. Pemproses MediaTek MTK8135 quad-core (yang terdiri daripada dua teras 1.5GHz dan dua teras 1.2GHz) dan 1GB RAM mencapai skor Geekbench 3 teras tunggal kira-kira setara dengan Tesco Hudl 2.

Ia mengecewakan ketika datang ke elemen multi-teras ujian, memperoleh hanya 1,482 berbanding Hudl 2 2,132, tetapi kadar bingkai 20fps dalam ujian permainan GFXBench T-Rex HD tidak terlalu buruk.

Di mana langkah Fire HD 6 mendahului Hudl 2 adalah hayat bateri. Dalam ujian video gelung kami, ia berlangsung selama 8 jam 43 minit. Itu tidak semudah Kindle Fire HDX 8.9 (2014) 16 jam 55 minit, tetapi jauh lebih baik daripada Hudl 2, yang hanya berlangsung selama 6 jam 51 minit.

Ulasan Amazon Fire HD 6 - tepi

Ulasan Amazon Fire HD 6: keputusan

Untuk tablet yang sesuai untuk keluarga, sukar untuk berdebat dengan Amazon Fire HD 6. Faktor bentuknya yang mesra kanak-kanak, kawalan ibu bapa yang mudah digunakan dan harga yang rendah menjadikannya sesuai untuk digunakan sama ada sebagai tablet bersama di rumah atau sebagai alat peribadi untuk mana-mana kanak-kanak di rumah anda.

Walau bagaimanapun, jika anda mencari sesuatu dengan sedikit oomph, anda mungkin ingin mencari di tempat lain.

Spesifikasi
PemprosesQuad-core (2 x dual-core), 1.5GHz dan 1.2GHz, MediaTek MTK8135
Ram1GB
Saiz skrin6in
Resolusi skrin800 x 1,280
Jenis skrinIPS
Kamera depan0.3 megapiksel
Kamera belakang2 megapiksel
KilatTidak
GPSTidak
KompasTidak
Penyimpanan8 / 16GB
Slot kad memori (dibekalkan)Tidak
Wi-FiJalur tunggal 802.11n
BluetoothBluetooth 4
NFCTidak
Data tanpa wayarTidak
Saiz103 x 10.7 x 169mm (WDH)
Berat290g
ciri-ciri
Sistem operasiFire OS 4
Saiz bateriTidak dinyatakan
Membeli maklumat
Jaminan1tahun RTB
HargaWi-Fi 8GB, £ 79; Wi-Fi 16GB, £ 99
Pembekalwww.amazon.co.uk

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found