Cara Mencari Rakan Anda di WhatsApp

WhatsApp adalah salah satu aplikasi pemesejan dan panggilan video yang paling popular di sekitar. Ia mempunyai sekurang-kurangnya lebih daripada 300 juta pengguna aktif di seluruh dunia. Pengguna WhatsApp menyukai aplikasinya kerana ringan, mudah digunakan, dan mempunyai banyak ciri hebat.

Cara Mencari Rakan Anda di WhatsApp

Menambah rakan ke akaun WhatsApp anda tidak sama dengan mengajak rakan ke Whatsapp, tetapi kedua-duanya boleh dikategorikan sebagai mencari rakan anda di Whatsapp. Kedua-dua item ini berfungsi secara berbeza dan memerlukan langkah yang berbeza.

Menambah rakan bermaksud anda menambahkan pengguna Whatsapp semasa dari senarai Kenalan telefon anda, sambil menjemput rakan bermaksud anda menghantar e-mel atau SMS kepada seseorang di senarai Kenalan telefon anda dan meminta mereka untuk bergabung dengan WhatsApp.

Sekiranya anda memutuskan untuk mencubanya, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mencari rakan anda di WhatsApp. Kemudian, anda boleh menambahkannya dan mula berbual atau membuat panggilan dengan mereka. Artikel ini menunjukkan cara mencari rakan anda di WhatsApp dan mengajak orang lain untuk bergabung.

Di manakah Kenalan WhatsApp Anda?

Setelah memuat turun WhatsApp dari Play Store atau App Store, adalah wajar untuk mula membiasakan diri dengan aplikasinya. Nasib baik, WhatsApp mempunyai antara muka yang bersih dan mesra pengguna, tanpa kekacauan yang tidak perlu untuk mengalihkan perhatian anda dari perkara penting, seperti berbual dengan atau menghubungi rakan anda. Untuk melihat rakan di senarai WhatsApp anda, anda mesti menambahkannya. Namun, mereka mesti menggunakan aplikasinya juga.

WhatsAppCara Mencari Rakan Anda

Langkah-langkah untuk Memastikan Anda Melihat Rakan Anda di Senarai Kenalan WhatsApp Anda

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, rakan anda mesti menggunakan WhatsApp untuk muncul di senarai Kenalan WhatsApp anda. Menambah rakan sangat mudah, tetapi anda mesti mempunyai nombor telefon untuk setiap orang yang tersimpan dalam senarai Kenalan telefon anda.

 1. Pastikan anda telah menyimpan nombor telefon yang didaftarkan WhatsApp rakan anda di buku alamat telefon anda.

 2. Benarkan WhatsApp mempunyai akses ke kenalan telefon anda. Pergi ke Tetapan telefon anda.

 3. Sekarang lancarkan WhatsApp dan pilih tab "Sembang".

 4. Sekarang pilih ikon "Sembang Baru" di sudut kanan bawah skrin.

 5. Anda akan melihat semua kenalan telefon anda (yang mempunyai nombor telefon yang didaftarkan dengan WhatsApp) yang juga menggunakan WhatsApp.

Ingat, anda hanya boleh menghubungi rakan melalui WhatsApp sekiranya mereka menggunakan aplikasinya sendiri. Sekiranya anda tahu pasti bahawa mereka tidak menggunakan WhatsApp, tetapi anda ingin mendorong mereka untuk melakukannya, anda selalu boleh mengajak mereka memuat turun WhatsApp dan menyertai perbualan anda.

Cara Menjemput Rakan dari Daftar Kenalan Anda ke WhatsApp

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, kenalan yang muncul di WhatsApp adalah orang yang menggunakan aplikasi. Jika tidak, rakan anda dari Kenalan telefon anda tidak akan ditunjukkan. Inilah cara menjemput rakan ke WhatsApp.

Cara Menjemput Rakan-rakan ke WhatsApp di Android

Cukup tatal ke bawah senarai kenalan WhatsApp anda ke pilihan "Undang rakan". Anda dapat mengirim jemputan dengan mengirimkan SMS, e-mel, atau aplikasi SMS berbasis web lain yang saat ini Anda gunakan.

 1. Navigasi ke skrin Sembang WhatsApp, kemudian mulakan sembang baru.
 2. Tatal ke bawah jika berkenaan, kemudian ketuk "Menjemput kawan-kawan" menuju ke bawah.
 3. Pilih kaedah penghantaran anda, seperti e-mel, Mesej, kenalan Zum, dll.
 4. Buat mesej anda.
 5. Ketik "Hantar" apabila selesai.
 6. Rakan anda menerima mesej anda dengan pautan untuk memuat turun dan log masuk atau mendaftar di WhatsApp.

Cara Mengajak Rakan ke WhatsApp di iPhone / iOS

 1. Lancarkan WhatsApp dan menuju ke skrin Sembang anda.
 2. Ketuk ikon "Sembang" di bahagian kanan atas.
 3. Pilih "Jemput rakan ke WhatsApp."
 4. Pilih pilihan untuk menghantar e-mel atau menghantar mesej kepada rakan anda bergantung pada pilihan.
 5. Pilih rakan dari senarai kenalan iPhone anda dan pilih butang "Kirim 1 jemputan".
 6. Rakan anda menerima mesej anda dengan pautan untuk memasang dan log masuk atau mendaftar di WhatsApp.

Bagaimana Menambah Kenalan WhatsApp?

Baiklah, anda menemui rakan anda di WhatsApp, tetapi sekarang bagaimana? Langkah seterusnya adalah menambahkan rakan anda ke senarai sembang dan mula menghantar mesej, pelekat, gif, dan apa sahaja. Ingat bahawa mereka mesti menggunakan WhatsApp untuk muncul di senarai Kenalan anda.

 1. Lancarkan WhatsApp dan pilih "Sembang Baru."
 2. Senarai kenalan dari telefon anda yang menggunakan WhatsApp muncul.
 3. Pilih rakan pilihan, kemudian ketik nama atau ikon profil mereka untuk memulakan perbualan.
 4. Hantar mesej dan tunggu jawapan mereka.

Cara Menambah Nombor Antarabangsa

WhatsApp sangat sesuai untuk berhubung dengan keluarga dan rakan-rakan yang tinggal di luar negara. Anda harus memastikan bahawa anda selalu mempunyai versi WhatsApp terkini dan telefon anda disambungkan ke sambungan Wi-Fi yang stabil.

Cari Rakan Anda di WhatsApp

Dan anda boleh membuat panggilan video ke seluruh dunia. Tetapi jika rakan anda menggunakan nombor antarabangsa, anda mesti menambahkannya dengan betul ke telefon anda untuk mendapatkannya dalam senarai kenalan anda. Inilah cara anda melakukannya:

 1. Pergi ke kenalan telefon anda dan pilih "Tambah Kenalan Baru".

 2. Pastikan anda menambahkan simbol tambah (+) ketika memasukkan nombor rakan anda.

 3. Pastikan anda mempunyai kod negara yang betul.

Sekiranya anda ingin menggunakan WhatsApp untuk bercakap dengan rakan menggunakan nombor antarabangsa, anda mesti mempunyai tanda tambah dan kod negara, diikuti dengan nombor telefon rakan anda. Hanya dengan itu profil mereka akan muncul di kenalan WhatsApp anda.

Bagaimana Sekiranya Anda Tidak Dapat Melihat Profil Rakan Anda?

Oleh itu, anda yakin bahawa anda telah menambahkan maklumat hubungan yang betul, baik untuk rakan yang berpangkalan di AS dan juga kenalan antarabangsa. Hanya anda yang melihat namanya tetapi tidak ada maklumat profil seperti foto, status, dan waktu terakhir kali dilihat. Dan anda mungkin tertanya-tanya apa yang sedang berlaku. Terdapat beberapa sebab mengapa ini berlaku.

 1. Rakan yang ingin anda hubungi mempunyai tetapan privasi mereka menjadi "Tidak ada", yang bermaksud tidak ada yang dapat menghubungi mereka terlebih dahulu.
 2. Mereka mungkin telah menyekat nombor anda.
 3. Anda mengalami masalah sambungan dan harus mencuba kemudian.
 4. Mereka mungkin belum menetapkan foto profil.
 5. Tetapan privasi mereka ditetapkan ke "Kenalan Saya", dan mereka masih belum menyelamatkan anda sebagai milik mereka.
Cara Mencari Rakan di WhatsApp

Masalah lain yang mungkin anda hadapi ialah anda telah menambahkan kenalan dengan betul, tetapi anda menyedari oleh gambar profil bahawa sebenarnya bukan rakan anda tetapi orang lain. Senario ini mungkin bermaksud bahawa kenalan yang anda tambahkan telah melepaskan nombor telefon mereka, dan sekarang orang lain menggunakannya. Bukan perkara biasa bagi penyedia untuk menggunakan semula nombor.

WhatsApp Menjadikan Sentuhan Lebih Mudah

Walaupun anda mengalami beberapa gangguan semasa mencari rakan anda di WhatsApp, prosesnya agak cepat dan mudah secara keseluruhan. Kod dan nilai tambah antarabangsa yang menjengkelkan mungkin menimbulkan kekeliruan, tetapi itu cukup mudah untuk diselesaikan.

Yang perlu anda ingat ialah meletakkan nombor telefon di buku alamat telefon anda terlebih dahulu. Dari sana, sangat mudah. Dan memeriksa kemas kini WhatsApp baru selalu menjadikannya lebih lancar.

Adakah anda menghadapi masalah mencari rakan anda di WhatsApp? Bagaimana dengan menambah nombor antarabangsa? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found