Bagaimana Mengetahui Siapa Yang Memiliki Rumah Dalam Talian

Terdapat banyak sebab mengapa seseorang mungkin perlu mengetahui siapa yang memiliki sebidang harta tanah seperti rumah atau bangunan lain. Anda mungkin perlu menghubungi pemiliknya mengenai peristiwa yang berlaku di harta tanah mereka, atau untuk mencadangkan penyelenggaraan, untuk menangani perselisihan mengenai sesuatu, untuk memintas pengurus harta yang tidak membantu, atau beberapa sebab lain. Berita baiknya adalah bahawa sebenarnya sangat mudah untuk mengetahui siapa yang memiliki harta tanah. Dalam artikel ini saya akan memberikan gambaran umum mengenai pelbagai cara untuk mendapatkan maklumat ini, biasanya secara percuma.

Bagaimana Mengetahui Siapa Yang Memiliki Rumah Dalam Talian

Pemilikan harta tanah di Amerika Syarikat adalah perkara rekod awam. Ini bermaksud bahawa siapa yang memiliki maklumat yang boleh diakses oleh orang ramai. Mekanisme untuk akses itu tidak semestinya sangat mudah, walaupun pada zaman moden ini kebanyakan tempat mempunyai sekurang-kurangnya akses dalam talian untuk rekod.

Mengetahui Siapa Yang Memiliki Rumah Dalam Talian

Terdapat beberapa cara untuk mengetahui siapa yang memiliki rumah. Perkara pertama yang harus anda cuba ialah penilai cukai daerah anda atau perakam daerah. Itu adalah entiti pemerintah yang secara amnya mengendalikan maklumat pemilikan mengenai harta tanah, kerana mereka adalah orang yang mengumpulkan cukai harta tanah dan mereka perlu tahu siapa yang memiliki. Sekurang-kurangnya, anda perlu mengetahui alamat tempat anda ingin mendapatkan maklumat.

Penilai Cukai Daerah

Bergantung pada tempat tinggal anda, penilai cukai daerah anda akan mempunyai rekod siapa yang memiliki harta. Juga bergantung pada tempat anda tinggal, maklumat tersebut akan tersedia dalam talian melalui laman web penilai cukai. Sekiranya maklumat tidak dalam talian, anda masih boleh mendapatkannya tetapi perlu mengunjungi pejabat secara fizikal. Betapa mudahnya ini bergantung sepenuhnya kepada kakitangan di pejabat tempatan anda. Di kebanyakan tempat, mereka akan berguna sekiranya tidak sepantas kilat. Rekod cukai pada harta tanah menunjukkan kepada anda pemilik harta tanah, penilaian dan sejarah transaksi harta tanah, dan sebarang tanggungan atau kekurangan cukai yang ada pada harta tanah.

Perakam Daerah

Pejabat perakam daerah menyimpan rekod semua hak milik tanah dan harta tanah di dalam bidangnya. Semua pemilikan harta tanah dilindungi oleh akta dan semua perbuatan mesti direkodkan di perakam daerah. Beberapa perakam daerah progresif mempunyai maklumat ini melalui laman web mereka, jika tidak, ini adalah perjalanan ke pejabat. Pejabat ini biasanya terletak di dalam mahkamah. Bersikap sopan - kakitangan daerah mempunyai beban kerja yang besar dan berurusan dengan orang ramai sepanjang masa, jadi bersikap baik dan ramah akan membuahkan hasil - tetapi ketahuilah bahawa ini adalah maklumat awam dan anda berhak untuk mengaksesnya.

Tanya Realtor

Sekiranya anda mengenali ejen harta tanah atau ejen harta tanah, mereka mempunyai sumber untuk mengetahui siapa yang memiliki harta tanah tertentu. Mereka mungkin sudah mengetahui dan bergantung kepada mengapa anda memerlukan maklumat tersebut, mungkin dapat memberikannya kepada anda seperti yang sudah ada dalam catatan umum. Kawasan yang berbeza mungkin mempunyai peraturan yang berbeza mengenai maklumat apa yang mungkin diberikan kepada pihak ketiga. Lazimnya, sekiranya ada perkara yang menjadi rekod awam tidak ada masalah tetapi ejen atau ejen harta tanah anda seharusnya dapat memberitahu anda.

Tanya Syarikat Judul

Sekiranya anda benar-benar perlu mengetahui siapa yang memiliki rumah tertentu, anda boleh menghubungi syarikat hak milik. Mereka melakukan pencarian harta tanah dan membayar keistimewaan. Pencarian tajuk biasa berharga antara $ 200-300 sehingga anda benar-benar memerlukan maklumat tersebut atau mengalami kesukaran sebenar dalam menggunakan laluan lain untuk membenarkan perbelanjaan ini.

Lebih Banyak Sumber Internet untuk Mengetahui Siapa Yang Memiliki Rumah

Terdapat beberapa sumber web yang boleh anda gunakan untuk mengetahui siapa yang memiliki rumah dalam talian. Sebahagiannya lebih baik daripada yang lain dan ada yang dikenakan sedikit bayaran untuk setiap carian.

NETROnline

Laman Utama NETROnline

NETROnline, Nationwide Environmental Title Research Online, adalah laman web yang menyediakan akses ke banyak rekod di seluruh negara. Ia menawarkan akses ke maklumat persekitaran, rekod awam, data harta benda dan gambar udara bersejarah di banyak kawasan di benua Amerika Syarikat.

Shark Hartanah

Logo Laman Utama PropertyShark

Property Shark adalah laman web komersial yang dapat memberitahu anda siapa pemilik rumah. Laman web ini mempunyai akses ke kebanyakan, jika tidak semua, perincian pemilikan termasuk pemilik, alamat mereka, butir-butir hubungan jika ada dan data sokongan yang dapat dijumpai oleh laman web ini. Anda mesti membuat akaun untuk menggunakan perkhidmatan tersebut tetapi carian pertama adalah percuma jika anda melakukannya.

Rekod Tajuk A.S.

Logo Halaman Utama Rekod Tajuk A.S.

Rekod Tajuk A.S. adalah operasi komersial lain yang memberikan akses kepada butiran pemilikan harta tanah. Pencarian itu berharga $ 19.50 untuk carian asas atau lebih untuk carian yang lebih terperinci. Perkhidmatan ini nampaknya segera dan pasti akan menunjukkan kepada anda siapa yang memiliki rumah sekiranya ada rekod. Masukkan alamat dan poskod dan laporan dihasilkan. Anda boleh mencetaknya atau memuat turunnya sebagai PDF.

Dengan semua sumber dalam talian ini, anda boleh mencari mengikut jenis rekod, kemudian daerah atau Poskod. Senarai rekod yang tersedia akan disediakan dan anda boleh memilih mana sahaja yang anda perlukan. Daerah yang berbeza akan mempunyai jumlah dan kualiti rekod yang berbeza tetapi anda harus mencari sekurang-kurangnya maklumat asas.

Banyak broker barang dan beberapa syarikat carian tajuk yang lebih kecil kemungkinan akan menggunakan salah satu daripada tiga laman web ini atau yang lain seperti mereka. Melakukan carian sendiri tentunya lebih murah daripada menyuruh mereka melakukannya!

Adakah anda tahu cara lain untuk mengetahui siapa yang memiliki rumah dalam talian? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found