Cara Mencari Ketika Laman Web Pertama Diterbitkan atau Dilancarkan

Kemungkinan besar kami mempunyai bahagian yang adil mengenai masalah mencari tarikh penerbitan atau pelancaran laman web. Ada yang perlu melakukannya untuk esei sekolah, yang lain untuk menyediakan persembahan kerja, sementara ada yang ingin mengetahui betapa segar atau terkini kandungan yang mereka baca sebenarnya.

Cara Mencari Ketika Laman Web Pertama Diterbitkan atau Dilancarkan

Nasib baik, ada banyak kaedah berbeza yang akan kami bahas, jadi tetap bersama kami.

Cari Laman Web (dan URL)

Cara termudah dan paling tepat adalah melihat laman web dengan baik, kerana sering kali artikel dalam talian mempunyai tarikh ketika pertama kali diterbitkan dan / atau terakhir dikemas kini. Bahagian ini biasanya terdapat di awal atau di akhir artikel.

Sebagai alternatif, anda boleh mencari tarikh hak cipta, yang terdapat di bahagian paling bawah laman web. Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa tidak semua laman web mempunyai ini dan bahawa tarikh hak cipta hanya menunjukkan tahun keseluruhan pembuatan laman web dan tahun kemas kini terakhirnya.

Tarikh Hak Cipta

Sebelum melihat kaedah lain yang lebih kompleks, ingatlah bahawa URL mungkin juga mengandungi jawapannya. Beberapa laman web seperti membuat artikel mereka kemas dengan memasukkan tarikh penerbitannya di URL.

Gunakan Google untuk Mencari Tarikh

Kebanyakan Google menunjukkan tarikh penerbitan di sebelah setiap hasil carian dalam kebanyakan kes. Namun, jika ini tidak berlaku untuk anda, inilah yang boleh anda lakukan untuk mencari tarikh penerbitan laman web tertentu:

 1. Pergi ke Google dan taip inurl: di kotak carian. Carian Google
 2. Sekarang, salin dan tampal URL halaman tepat di sebelah inurl: dan klik Carian Google (atau hanya Caributang). Carian Google 2
 3. Seterusnya, tambah & as_qdr = y15 di sebelah URL dan klik cari sekali lagi. Tarikh kini akan muncul di bawah URL halaman. Carian Google 3

Periksa Kod Sumber

Kod sumber membantu dengan banyak aspek laman web yang berbeza, termasuk cara pembuatannya, kerana kebanyakan maklumat ini tidak tersedia sebaliknya. Inilah cara membukanya dan mencari tarikh penerbitan di Firefox, Chrome, dan kemungkinan besar penyemak imbas web lain:

 1. Di laman web yang ingin anda lihat, klik kanan dan pilih Lihat sumber halaman pilihan. Jalan pintas lalai untuk pilihan ini ialah Ctrl + U pada Windows, dan Perintah + U pada Mac.

  Lihat sumber halaman

 2. Kod sumber laman web akan muncul di tab baru pada penyemak imbas web anda, yang kemungkinan akan muncul di sebelah tab yang mengandungi laman web anda. Perkara seterusnya yang perlu anda lakukan ialah tekan Ctrl + F (Perintah + F pada Mac) untuk membuka Cari berfungsi pada penyemak imbas web anda.
 3. The Cari fungsi, yang hanya mengambil sebahagian kecil dari skrin anda, digunakan untuk mencari maklumat tertentu yang kita perlukan. Untuk mencari tarikh penerbitan, lebih baik ketik “menerbitkan”Di kotak carian.

  Ctrl + F

 4. Istilah yang anda cari adalah tarikhDiterbitkan, tarikh penerbitan, terbit_kali, dll. Mencari "menerbitkan"Mungkin membantu sekiranya anda tidak menemui syarat-syarat yang disebutkan di atas. Anda juga boleh mencari "tarikh diubah suai"Untuk mengetahui kapan laman web terakhir diubah suai. Tahun harus disenaraikan terlebih dahulu, diikuti dengan bulan, dan kemudian tarikh.

Carbon Dating di Web

Terdapat perkhidmatan dalam talian percuma bernama Carbon Dating the Web yang dibuat khusus untuk mencari anggaran tarikh pelancaran laman web. Percuma dan mudah digunakan tetapi memerlukan sedikit masa untuk menganggarkan tarikhnya. Alat ini mempunyai kadar kejayaan 75% apabila pembangunnya mengujinya di halaman dengan tarikh pembuatan yang diketahui.

Carbon Dating The Web

Orang yang banyak mengutip laman web juga mungkin mendapat manfaat daripada pilihan untuk memasang program ini secara tempatan. Ia boleh dimuat turun dari pautan ini.

Mesin Wayback

Mesin Wayback adalah alat yang memantau laman web yang ada dari masa ke masa dan menyimpan maklumat tersebut ke dalam pangkalan data. Ia dilancarkan pada tahun 2001 tetapi sudah ada sejak tahun 1996. Ini memberi anda peluang untuk menjelajahi lebih dari 366 bilion laman web.

Yang perlu anda lakukan ialah menaip atau menyalin alamat laman web ke dalam kotak carian dan klik butang "Browse history". Sekiranya carian berjaya, anda akan dapat melihat berapa kali Mesin Wayback menyimpan maklumat laman web dan kapan. Anda juga boleh mengklik butang Ringkasan dan Peta Laman untuk lebih banyak maklumat.

Mesin Wayback

Sekiranya anda ingin melayari sejarah laman web lain dari halaman hasil, anda mungkin tidak akan mempunyai butang "Sejarah carian" yang sama. Sekiranya demikian, anda masih boleh menekan Enter setelah menampal (atau menaip) pautan lain.

Satu Lagi Pilihan untuk Mencuba

Sebelum kehilangan semua harapan, cuba periksa komen. Komen laman web dapat membantu anda mendapatkan tarikh perkiraan atau sekurang-kurangnya melihat bahawa laman web tertentu ada pada masa ketika komen dibuat.

Akhirnya, jika anda bahkan tidak dapat memperoleh halaman perkiraan untuk menerbitkan atau mengemas kini tarikh, pertimbangkan untuk menggunakan notasi “(nd.)”. Perkara ini biasanya baik sepanjang anda mencuba tarikhnya terlebih dahulu. Jika tidak, jika anda memerlukan tarikh, anda boleh menggunakan tarikh ketika anda mengakses laman web kali terakhir, seperti yang disyorkan oleh Persatuan Bahasa Moden Amerika (MLA).

Mengakhiri

Intinya adalah bahawa satu-satunya kaedah dengan kadar kejayaan seratus peratus adalah mencari tarikh penerbitan dan / atau kemas kini halaman. Kaedah lain hampir tidak tepat, tetapi boleh memberikan beberapa maklumat berguna sekiranya laman web itu sendiri tidak mempunyai tarikh. Sekiranya semuanya gagal, gunakan notasi tanpa tarikh atau sebutkan tarikh lawatan terakhir anda.

Adakah anda berjaya menemui tarikh penerbitan laman web yang anda cari? Sekiranya demikian, kaedah manakah yang paling berkesan untuk anda? Kongsi pengalaman anda dengan kami dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found