Cara Mencari Alamat IP Pelayan anda di Minecraft

Adakah anda ingin menyediakan pelayan Minecraft berbilang pemain anda sendiri? Adakah anda ingin mencari alamat IP pelayan di Minecraft supaya orang lain dapat menyambung ke pelayan Minecraft anda?

Cara Mencari Alamat IP Pelayan anda di Minecraft

Multiplayer Minecraft menawarkan dimensi yang sama sekali baru untuk dimainkan dan bahkan beberapa tahun selepas dilancarkan, terdapat ribuan pemain harian dalam permainan. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana cara menyediakan pelayan Minecraft anda sendiri dan bagaimana mencari alamat IP pelayan Minecraft anda.

Minecraft adalah permainan yang luar biasa sama ada anda suka bermain sendiri, pada peranti di LAN atau berbilang pemain. Untuk permainan yang kelihatan begitu sederhana di permukaan, ia mempunyai kedalaman yang mengejutkan dan menarik tanpa henti. Keupayaan untuk bermain di pelayan Minecraft adalah faedah sebenar bagi mereka yang menginginkan alternatif untuk bermain Minecraft sendirian di dunia mereka sendiri. Bermain Minecraft dengan orang lain sangat menyeronokkan, mencipta, berpetualang, dan bertahan bersama.

Memahami Pelayan Minecraft

Menjalankan pelayan Minecraft anda sendiri juga membolehkan anda menetapkan peraturan anda sendiri, hanya menerima orang yang anda selesa bermain, menggunakan mod, dan pada dasarnya bermain dengan cara yang anda mahukan.

Sekiranya anda tidak dapat mencari pelayan dengan mod dan peraturan yang anda selesa, jalankan pelayan Minecraft anda sendiri adalah pilihan yang sangat baik.

Alamat IP pelayan anda di Minecraft

Alamat IP pelayan anda di Minecraft adalah alamat IP PC anda. Permainan anda akan berfungsi sebagai pelayan sehingga orang lain dapat berhubung, mereka memerlukan alamat IP anda untuk menunjukkan permainan mereka ke permainan anda. Kedengarannya rumit tetapi sebenarnya tidak.

Untuk mencari alamat IP anda di Windows, lakukan ini:

Gunakan Pintasan Papan Kekunci Windows + R

Tekan kekunci Windows + R untuk membuka tetingkap jalankan atau klik kanan ikon Windows dan klik 'Jalankan'

Ketik 'cmd' dan tekan Enter.

Tetingkap arahan hitam mesti dibuka.

Ketik 'ipconfig / all' dan tekan Enter.

Alamat IP anda akan disenaraikan di bawah Ethernet jika anda menggunakan sambungan berwayar dan disenaraikan di bawah Alamat IPv4. Biarkan tetingkap CMD terbuka jika anda ingin menyediakan pelayan Minecraft anda sendiri jika tidak, tutupnya.

Anda perlu meneruskan port melalui penghala ke pelayan Minecraft anda. Anda harus merujuk pada manual penghala untuk itu kerana setiap pengeluar melakukannya dengan cara yang berbeza. Anda perlu meneruskan port TCP 25565 jika anda mahu orang menyambung melalui internet.

Untuk mengakses kebanyakan tetapan penghala, cukup ketik Alamat IP anda (terletak di penghala anda) ke dalam bar alamat penyemak imbas. Dari sini, ketik nama pengguna (biasanya "admin") dan kata laluan (terletak di penghala) untuk mengakses tetapan.

Menyiapkan pelayan Minecraft

Menyiapkan pelayan Minecraft sangat mudah. Anda boleh bangun dan beroperasi dalam masa kurang dari satu jam jika semuanya sesuai dengan rancangannya.

Ikuti langkah-langkah ini dan anda mungkin bermain dalam masa yang singkat! Sekiranya Minecraft sudah dipasang, anda tidak perlu memasang Java. Sekiranya tidak, muat turun akan merangkumi pautan ke pemasangan Java.

Muat turun pelayan Minecraft: Java Edition dari laman web Mojang. Anda perlu membuat akaun untuk mengakses perisian.

Lawati laman web ini dan periksa versi Java anda atau muat turun salinannya dari sini.

Buat folder di komputer anda untuk menyimpan semua fail Minecraft dan pasang Minecraft: Java Edition server dan Java di komputer anda. Menjalankan pelayan memerlukan banyak fail, lebih mudah menyimpannya di satu tempat.

Klik kanan fail .jar dan pilih pilihan "Jalankan sebagai pentadbir" untuk memulakan sesuatu.

Buka eula.txt di folder aplikasi dan ubah eula = false ke eula = true.

Pergi ke tetingkap CMD yang anda gunakan sebelumnya dan arahkan ke folder Minecraft anda. Cth. ‘Cd C: Minecraft’ dan tekan Enter.

Ketik ‘java -jar minecraft_server.1.9.5.jar’ dan tekan Enter. Tukar nama fail ke nama fail Minecraft anda.

Periksa pelayan Minecraft anda dapat dilihat di laman web ini. Taipkan alamat IP pelayan anda dan pilih Periksa.

Untuk bermain di pelayan anda sendiri, ketik 'Localhost'. Tetamu anda harus meletakkan nama pelayan dan / atau alamat IP anda bergantung pada cara anda menyiapkannya.

Main!

Pelayan Minecraft anda harus berjalan lancar sekarang dan membenarkan sambungan dari luar selagi anda mengaktifkan pemajuan port pada penghala anda.

Tanpa pemajuan port, penghala anda akan menyekat percubaan sambungan dari luar rangkaian anda jadi ini adalah langkah penting. Ini juga merupakan lubang teori dalam keselamatan rangkaian anda, jadi perhatikan amaran firewall semasa menjalankan pelayan anda.

Bagaimana Orang Bergabung dengan Pelayan Anda?

Dengan andaian anda mempunyai rakan dan keluarga atau orang asing yang suka bermain dengan anda, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana mereka boleh bergabung dengan pelayan anda setelah anda memberi mereka alamat IP anda.

Untuk mengakses pelayan menggunakan alamat IP, ikuti arahan berikut:

  1. Buka Minecraft di komputer anda
  2. Klik pada pilihan untuk ‘Direct Connect’
  3. Tampal atau taipkan alamat IP Pelayan (ini mungkin juga nama domain)
  4. Klik ‘Sertai Pelayan’

Itu sahaja yang ada! Setelah berjaya bergabung dengan pelayan, anda boleh mula berseronok membina bersama rakan anda.

Soalan Lazim

Sekiranya kami tidak menjawab semua soalan anda, kami mempunyai lebih banyak jawapan di sini:

Saya mendapat mesej ralat ketika saya cuba mengakses pelayan. Apa yang boleh saya lakukan?

Sekiranya anda mendapat ralat semasa menyambung, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah menetapkan semula penghala anda. Oleh kerana ini berkaitan dengan Alamat IP anda, mulakan semula mudah akan menyelesaikan ralat. u003cbru003eu003cbru003eSeterusnya, anda boleh menyemak tetapan anti-virus komputer anda untuk memastikan bahawa tidak ada yang menghalang anda daripada mengakses pelayan. Akhirnya, cuba edit tetapan pelayan anda.

Di mana lagi saya boleh mencari Alamat IP saya?

Sama ada anda menggunakan Mac, Konsol Permainan, PC, atau bahkan telefon, Alamat IP penghala anda sebenarnya ada di dalam kotak itu sendiri. Cari pelekat atau label bercetak di Router anda untuk Alamat IP.u003cbru003eu003cbru003eSelain itu, kedua-dua Mac dan Game Console mempunyai Alamat IP yang disenaraikan dalam Pilihan atau Tetapan Rangkaian. dan taipkan alamat u0022External IPu0022 Dengan andaian anda tersambung ke rangkaian wifi anda, anda akan mendapat Alamat IP yang betul di sini.

Pemikiran Akhir

Artikel ini hanya merangkumi asas-asas menyediakan pelayan Minecraft berbilang pemain. Terdapat ruang lingkup yang besar dari sini, dari menyesuaikan pelayan anda, menambah mod, dan banyak perkara lain. Lihat halaman ini untuk arahan pelayan, atau halaman ini jika anda mempunyai komputer Mac atau Linux dan bukannya Windows.

Minecraft adalah permainan hebat yang terus menjadi hebat walaupun Microsoft membelinya dari Notch. Sekiranya anda ingin membuat pelayan berbilang pemain anda sendiri atau hanya mencari alamat IP anda untuk Minecraft, anda sekarang tahu caranya!

Sekiranya anda bermain Minecraft, anda mungkin ingin melihat artikel TechJunkie yang lain, termasuk Minecraft terus menerjah dengan Kesalahan Tidak Menjawab Java - Apa yang Harus Dilakukan dan Telur Paskah Minecraft Terbaik.

Sekiranya anda mencari pelayan Minecraft yang sesuai untuk dimainkan, terdapat senarai pelayan aktif dalam talian yang tersedia. Sebilangan besar senarai ini merangkumi alamat IP sehingga anda dapat menyalin dan menampal dengan mudah menggunakan kaedah Sambungan Langsung untuk bergabung. Dengan mengandaikan rakan telah menghantar kod jemputan kepada anda, lebih senang bergabung dengan pelayan seseorang. Cukup klik pada pilihan untuk bermain, klik pada ‘Friends’, dan klik pada ‘Join Realm’. Ikuti arahan untuk masuk dan anda boleh pergi!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found