Cara Mengetahui Hari Lahir Seseorang

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin ingin mengetahui hari ulang tahun orang lain tanpa hanya meminta mereka. Mungkin anda adalah jenis yang murah hati dan ingin mengetahui hari jadi seseorang supaya anda dapat mengadakan pesta kejutan, atau mungkin anda ingin mendaftarkannya untuk mendapatkan beberapa produk yang meragukan sebagai sebuah lelucon.

Cara Mengetahui Hari Lahir Seseorang

Mungkin anda lupa hari jadi yang penting dan perlu memberi mereka hadiah atau menempah percutian romantis. Atau anda mungkin telah melupakan hari jadi seseorang dan mahukan kaedah untuk mengetahui tanpa rasa janggal untuk meminta mereka secara langsung mengenai hari lahir mereka.

Walau apa pun alasannya, jika anda perlu mengetahui hari lahir mereka tanpa mereka mengetahui tentang pertanyaan anda, siaran ini mempunyai jalan keluar untuk anda. Saya akan menunjukkan kepada anda beberapa cara untuk mengetahui hari lahir seseorang. Apa yang anda lakukan dengan maklumat itu terpulang kepada anda!

Ketahui hari lahir seseorang

Terdapat beberapa cara licik untuk mengetahui hari lahir seseorang yang dapat memberi anda maklumat yang anda perlukan tanpa mereka mengetahui bahawa anda lupa hari lahir mereka.

Gunakan media sosial untuk mencari hari lahir seseorang

Sebilangan besar orang cukup terbuka dengan maklumat peribadi mereka dan meletakkan hari lahir mereka tepat di halaman Facebook mereka, jadi ini adalah tempat pertama yang logik. Pergi ke Mengenai bahagian profil Facebook mereka kemudian lihat di bawah Gambaran keseluruhan untuk hari lahir mereka.

Atau anda boleh pergi ke Acara dan kemudian Hari Lahir Akan Datang. Sekiranya orang itu telah memasuki hari lahir mereka, carian anda akan berakhir. Sekiranya mereka tidak menambahkan hari lahir mereka ke Facebook atau jika anda tidak dapat melihat maklumat itu, cuba kaedah lain.

Memeriksa Snapchat atau Instagram adalah pilihan lain untuk anda menyemak media sosial. Sekiranya anda menelusuri profil Instagram atau garis masa Facebook mereka, anda mungkin melihat perayaan masa lalu mereka. Menyiarkan gambar dengan kek dan tiara selamat ulang tahun adalah petunjuk yang baik bahawa anda telah menemui tarikh yang tepat.

LinkedIn adalah laman media sosial lain yang menawarkan maklumat untuk tarikh lahir seseorang. Tinjau profil dan catatan mereka untuk mencari ucapan selamat ulang tahun. Sekiranya orang yang ulang tahun anda berminat untuk menambahkan maklumat mereka, laman web akan menghantar mesej ke setiap sambungan yang memberitahu mereka tentang hari lahir.

Hati-hati, jika anda mengunjungi profil LinkedIn seseorang, mereka akan diberitahu. Sekiranya ini adalah pilihan terakhir anda, bersiaplah dengan penjelasan mengapa anda berada di sana.

Telefon rakan

Sekiranya anda merancang pesta atau ingin mendapatkan hadiah dalam banyak masa, meminta rakan bersama harus bekerja. Ingatlah untuk meminta mereka untuk tidak membiarkan bahawa anda bertanya! Oleh itu, ambil telefon anda dan buatlah panggilan itu.

Periksa kalendar mereka untuk hari lahir mereka

Semasa mengunjungi rumah rakan anda, pergi ke dapur mereka dan lihat kalendar dinding mereka. Ramai orang atau pasangan atau keluarga mereka akan melingkari tarikh dan mengatakan 'nama hari besar' atau 'hari jadi saya' atau sesuatu. Hanya mempunyai alasan yang baik untuk berada di dapur pada masa itu! Mungkin anda dahagakan segelas air dan melihat kalendar dinding.

Ini berfungsi dengan kalendar digital jika anda boleh mendapatkan akses. Memeriksa Kalendar Google atau versi Apple dapat membantu anda di sini. Sama ada anda boleh menunggu mereka meninggalkan telefon mereka, atau meminta mereka untuk berkongsi kalendar mereka dengan anda.

Lakukan carian Google atau DuckDuckgo untuk hari lahir mereka

Sekiranya rakan anda mempunyai media sosial atau bekerja dalam talian, carian Google atau DuckDuckgo yang mudah dapat memberitahu anda apa yang perlu anda ketahui. Taipkan nama dan bandar mereka ke dalam Google atau mesin carian lain untuk melihat apa yang muncul.

Kadang-kadang pautan ke rekod awam muncul, akaun media sosial lain, laman web peribadi, atau tarikh lahirnya diambil oleh enjin carian dari maklumat yang tersedia untuk umum.

Pencarian rekod

Laman web seperti Zabasearch atau pejabat rekod awam tempatan anda mungkin mempunyai sumber dalam talian untuk memeriksa tarikh lahir. Ada yang mengehadkan data yang tersedia dalam talian, tetapi Zabasearch cukup pandai mencari maklumat mengenai orang.

Ia hanya mempunyai akses kepada maklumat awam tetapi merupakan sumber yang berguna untuk dicuba. Perkhidmatan seperti ini sering memerlukan wang tetapi mereka akan mendapat hari jadi seseorang jika itulah yang anda cari.

Mulakan perbualan mengenai orang terkenal

Budaya selebriti ada di sekitar kita jadi memulakan perbualan mengenai selebriti semestinya mudah. Bercakap tentang apa sahaja yang anda suka atau kagumi dan kemudian lancarkan perbualan ke usia dan hari lahir masing-masing. Kemudian tanyakan kepada orang lain jika mereka berkongsi hari jadi dengan mana-mana selebriti. 20 Pertanyaan adalah permainan hebat untuk menyelesaikannya jika anda ingin tetap berhati-hati dalam usaha anda.

Sekiranya mereka menjawab ya, mereka mungkin akan memberitahu tarikhnya. Sekiranya mereka memberitahu anda selebriti tetapi bukan tarikhnya, anda boleh mencarinya kemudian.

Ideanya di sini ialah anda berusaha membuat mereka memberitahu hari lahir mereka secara tidak langsung. Anda mungkin memikirkan soalan kreatif lain untuk membuat seseorang secara tidak langsung memberitahu anda hari lahir mereka.

Bawa mereka ke suatu tempat yang mereka akan diberi kad

Sekiranya anda berusia belasan atau dua puluhan, pergi ke suatu tempat di mana anda mungkin memerlukan ID seperti bar, kelab, atau kedai minuman keras adalah tipu muslihat yang berguna. Apabila mereka mendapat lesen memandu, beri komen pada foto tersebut atau tanyakan apakah lesen baru mereka mempunyai tanda yang sama dengan yang lebih lama atau membandingkan gambar. Tarikh lahir ada di sana untuk anda lihat.

Anda boleh melakukan perkara yang sama untuk kad pengenalan atau pasport sekiranya anda belum cukup umur untuk minum atau mempunyai lesen memandu. Walaupun menempah perjalanan mungkin merupakan cara yang mahal untuk mengetahui hari ulang tahun seseorang, anda boleh memilih cara membandingkan foto.

Pemeriksaan latar belakang

Sekiranya anda benar-benar serius untuk mengetahui hari lahir mereka, anda boleh menjalankan pemeriksaan latar belakang. Ia memerlukan banyak wang dan sedikit mengejar tetapi menyelesaikan tugasnya. Cukup mendisiplinkan diri anda agar tidak melihat perkara lain dalam laporan tersebut selain dari hari lahir mereka. Anda tidak pernah tahu kerangka yang ada di almari seseorang! Tetapi jika sangat mustahak untuk mencari hari lahir mereka, ia mungkin sangat berbaloi.

Sesiapa sahaja boleh berbohong mengenai tarikh lahir mereka di Media Sosial atau platform lain. Sekiranya anda perlu mempunyai maklumat yang tepat seperti yang ada di Sijil Kelahiran mereka, pemeriksaan latar belakang mungkin menjadi satu-satunya pilihan anda.

Sekiranya orang itu sudah meninggal (anda mencari hari lahir nenek moyang atau datuk nenek) anda boleh mencuba rekod Banci atau pangkalan data Rekod Kematian Jaminan Sosial. Ini bukan pilihan yang bagus jika anda merancang pesta untuk seseorang, tetapi catatan ini juga memberikan tarikh lahir.

Sekiranya Semua Lain Gagal

Terakhir, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk bertanya kepada rakan anda tentang hari lahir mereka. Sekiranya anda tidak mempunyai rakan yang boleh memberitahu anda, dan anda tidak dapat menemui hari lahir orang itu di media sosial atau kalendar mereka, jalan terakhir anda adalah dengan meminta orang itu.

Kebanyakan orang tidak akan tersinggung dengan ditanya soalan ini. Sudah tentu, jika anda fikir mereka akan melakukannya, atau anda tidak mahu mereka tahu bahawa anda mencari maklumat ini, anda harus kreatif.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found