Cara Mencari Seseorang di Foto Google

Perisian pengecaman wajah telah berkembang sejak awal tahun 1960-an. Pada mulanya, mercu tanda wajah individu harus ditentukan oleh orang-orang sehingga komputer kemudian dapat mengesan dan mengenalinya. Namun, pada masa kini, kecerdasan buatan dapat menangani proses itu sendiri. Walaupun begitu, ia masih memerlukan sedikit pertolongan.

Cara Mencari Seseorang di Foto Google

Foto Google menggunakan bentuk kecerdasan buatan biometrik sendiri untuk mengenali bukan sahaja wajah orang, tetapi juga haiwan peliharaan anda. Ia dipanggil Face Grouping dan membolehkan aplikasi menyusun foto yang diakui mengandungi orang atau haiwan yang sama. Dengan cara itu, anda dapat dengan mudah mencari foto rakan anda, berbulu atau sebaliknya.

Bagaimana Pengumpulan Wajah Berfungsi?

Fungsi Pengumpulan Wajah Google berfungsi dalam tiga peringkat. Pertama, ia mengesan gambar yang mempunyai wajah di dalamnya. Seterusnya, ia menggunakan pemodelan algoritma untuk mengetahui persamaan antara wajah-wajah tersebut, dan menentukan sama ada wajah itu sama atau tidak. Ini akhirnya memberikan gambar yang difikirkannya mempunyai wajah yang sama kepada kumpulan.

Ia tidak memberikan nama yang betul secara automatik kepada mereka kerana, tidak seperti Facebook, ia tidak berkongsi pemodelan pengecaman wajah antara akaun pengguna. Oleh itu, anda mesti memberitahunya nama orang (atau haiwan kesayangan) yang diwakili oleh kumpulan itu. Setelah melakukannya, anda akan dapat mencari namanya di Foto Google, dan gambar yang ada di wajahnya akan muncul.

pengecaman wajah

Cara Menghidupkan Pengelompokan Muka

Pengelompokan Wajah diaktifkan secara lalai, walaupun tidak tersedia di setiap negara. Namun, jika sekumpulan wajah tidak muncul ketika anda mencari, tetapan mungkin telah dimatikan. Anda perlu mengaktifkannya untuk dapat mencari orang dengan nama. Begini caranya:

Android dan iOS

 1. Buka aplikasi Foto Google di skrin Utama peranti mudah alih anda.

 2. Log masuk ke Akaun Google anda.

 3. Ketuk butang Menu atau pada ikon Profil anda di kanan atas skrin.

 4. Ketik tetapan Foto.

 5. Ketik Kumpulan wajah yang serupa.

 6. Ketik suis togol.

Komputer

 1. Buka penyemak imbas web anda.

 2. Pergi ke photos.google.com/settings.

 3. Klik pada Show more sebelah Group serupa wajah.

 4. Klik pada suis togol di sebelah Pengumpulan wajah.

Sekiranya anda memutuskan untuk mematikan Pengelompokan Wajah sekali lagi, ini akan menghapus kumpulan wajah di akaun anda, bersama dengan label yang telah anda berikan. Model yang digunakan algoritma untuk membuat kumpulan juga akan hilang.

Cara Membuatnya Sehingga Anda Dapat Mencari Seseorang di Foto Google

Untuk dapat mencari seseorang di Foto Google, anda harus melabelkan kumpulan wajah mereka dengan nama atau nama panggilan mereka. Ingatlah bahawa apa sahaja label yang mesti anda cari di label yang ditetapkan. Inilah cara melabel seseorang.

Android dan iOS

 1. Buka aplikasi Foto Google di skrin utama peranti mudah alih anda.

 2. Log masuk ke Akaun Google anda.

 3. Ketuk bar carian di bahagian bawah skrin.

 4. Sekiranya Pengumpulan Wajah tersedia di negara anda dan anda menghidupkannya, anda akan melihat sebaris wajah. Ketuk wajah yang ingin anda berikan nama.

 5. Di bahagian atas kumpulan wajah, ketuk Tambahkan nama.

 6. Masukkan nama atau nama panggilan yang ingin anda berikan kepada orang itu.

Komputer

 1. Buka penyemak imbas web anda.
 2. Masukkan photos.google.com/people ke bar penyemak imbas dan tekan Enter.

 3. Klik pada wajah orang yang ingin anda berikan label.

 4. Di kiri atas skrin, klik Tambahkan nama.

 5. Masukkan nama yang ingin anda gunakan untuk mencarinya di masa hadapan.

 6. Klik selesai.

Label yang anda pilih adalah peribadi, jadi label itu tidak dapat dilihat oleh orang lain walaupun anda berkongsi gambar.

"Siapa yang Melihat Wajah Manusia dengan Betul: Fotografer, Cermin, atau Pelukis?" - Picasso

Ternyata, kebanyakannya, ini adalah AI sekarang ini. Berkat teknologi yang terus maju di sebalik perisian pengecaman wajah, anda dapat dengan mudah mencari rakan dan keluarga anda dalam katalog foto anda. Sekiranya anda telah menemui cara lain untuk mencari orang dengan mudah di Foto Google, mengapa tidak membaginya dengan kami di bahagian komen di bawah?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found