Cara Mencari Foto Satelit dari Tarikh dan Masa Tertentu

Sejak Soviet memulakan perlumbaan ruang angkasa pada tahun 1957, umat manusia telah menerbangkan satelit di orbit planet asal kita dalam jumlah yang semakin meningkat.

Cara Mencari Foto Satelit dari Tarikh dan Masa Tertentu

Dari lebih 8,000 satelit yang dilancarkan sejak Sputnik, hampir 2,000 masih berfungsi. Terdapat banyak kegunaan untuk gambar Bumi yang diambil oleh satelit tersebut. Kegunaannya berjalan dari biasa, seperti menggunakan data untuk pengurusan lalu lintas, untuk yang peribadi, seperti melihat tepat ketika mereka merobohkan rumah lama anda, ke yang lebih esoterik, seperti apa yang disebut arkeologi ruang angkasa.

Sehingga baru-baru ini, sangat sukar untuk mencari perpustakaan teratur gambar satelit masa lalu, tetapi sejak beberapa tahun kebelakangan ini, jumlah pilihan yang ada mulai bertambah. Kami telah menyenaraikan beberapa pilihan yang lebih mudah digunakan di sini supaya anda dapat memulakan perjalanan anda ke masa lalu.

ATSIII_10NOV67_153107

Google Earth Pro

Pertama, anda perlu memastikan anda memuat turun versi terbaru Google Earth Pro. Versi Google Earth ini hanya tersedia di komputer desktop dan dapat berjalan di PC, Mac, atau Linux.

Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun Google Earth ke telefon yang menjalankan iOS atau Android. Versi penyemak imbas pada masa ini tidak menyediakan apa-apa kecuali gambar yang tersedia terkini.

Sebaik sahaja anda mengikuti pautan itu, klik pada 'Google Earth Pro di desktop', dan halaman akan menatal ke bawah secara automatik. Klik ‘Muat turun Earth Pro di desktop’, kemudian jalankan pemasang setelah selesai memuat turun.

Buka Google Earth Pro, dan cari lokasi yang anda minati di peta. Anda boleh memasukkannya ke bar carian di kiri atas atau memutar dunia mengenai diri anda sehingga anda menemui apa yang anda cari.

Setelah anda mempunyai lokasi, klik ‘View’ di bar menu atas, dan kemudian klik pada ‘Historical Imagery’. Sebagai alternatif, anda boleh mengklik butang dengan jam dan anak panah hijau menuju ke arah lawan jam.

Anda sekarang harus melihat bar di kiri atas gambar peta, yang merupakan garis masa semua citra satelit yang tersedia untuk lokasi pilihan anda. Garis menegak pada garis masa adalah tarikh yang berlainan di mana mereka mempunyai foto. Secara lalai, slaid akan berada di sebelah kanan, yang merupakan yang terbaru mereka miliki.

garis masa

Anda boleh mengklik butang zoom pada garis masa untuk mengurangkan jangka masa yang diliputi oleh bar, yang dapat membantu jika terdapat banyak gambar yang tersedia untuk jangka masa yang anda lihat. Juga, mengubah tahap zoom pada peta itu sendiri akan memberi anda pelbagai pilihan untuk dipilih.

Di sini kita dapat melihat tiga gambar dari tiga tarikh berbeza, diambil di atas bandar Irvine, California. Gambar pertama adalah dari tahun 1994.

irvine1994

Yang seterusnya adalah dari tahun 2005

irvine2005

Dan akhirnya, yang paling baru, dari tahun 2018.

irvine2018

Seperti yang anda lihat dari bar garis masa, biasanya ada lebih banyak foto yang tersedia semakin dekat dengan anda hari ini, kerana terdapat banyak lagi satelit yang mengambil gambar resolusi Bumi yang jauh lebih tinggi daripada yang ada pada 20 atau 30 tahun yang lalu. Semakin jauh anda pergi, semakin sukar untuk mencari gambar yang baik.

Wayang Hidup Atri Esri

Walaupun ia hanya bermula pada tahun 2014, ini adalah arkib digital dari semua citra dunia yang telah disusun oleh syarikat perisian pemetaan Esri setakat ini. Ia mempunyai banyak gambar yang merangkumi lima tahun kebelakangan ini, jadi jika apa yang anda cari agak baru, ada kemungkinan mereka mempunyai gambar untuk anda. Ini juga menyediakan maklumat yang tersedia mengenai hal-hal seperti demografi, lalu lintas, dan cuaca, dan ia terus ditambahkan ketika gambar baru tersedia.

Setelah anda menavigasi ke lokasi yang anda minati, anda dapat menggunakan daftar di sebelah kiri layar untuk memilih kemas kini gambar yang merangkumi daerah yang anda lihat. Ini juga menunjukkan kepada anda pratonton perubahan antara gambar yang anda lihat dan gambar lain dalam senarai.

perjalanan pulang

Pelawat Tanah

Penampil citra satelit berasaskan awan ini mempunyai pelbagai sumber yang tersedia, dari satelit percuma seperti Landsat hingga yang komersial seperti SpaceView. Ini menyediakan sejumlah penapis dan pilihan, seperti hanya menampilkan gambar tanpa penutup awan atau menggunakan penapis inframerah untuk menyoroti tumbuh-tumbuhan. Penapis dijumpai di sebelah kanan skrin dan memberi anda kalendar untuk dilalui yang memberitahu anda hari mana mereka mempunyai gambar.

Landviewer hanya membenarkan 10 pemandangan dilihat sebelum anda harus mula membayar perkhidmatan tersebut, dan gambar beresolusi tertinggi juga terkunci di belakang paywall, tetapi rangkaian pilihan masih menjadikannya pilihan yang tepat.

pelawat tanah

Di atas dunia

Ini adalah beberapa pilihan yang mudah digunakan yang kami temui. Sekiranya anda menemui perkhidmatan yang anda sukai, beritahu kami di komen di bawah. Juga, pastikan untuk memberitahu kami apa yang akan anda gunakan untuk menggunakan gambar satelit sejarah anda sekarang kerana anda tahu bagaimana mencarinya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found