Cara Mencari & Memulihkan Tetingkap Luar Skrin di Windows 10

Secara teori, anda tidak boleh kehilangan tingkap terbuka di tepi skrin anda. Ia harus pergi sejauh ini dan kemudian menawarkan untuk pergi ke skrin penuh. Ia tidak boleh hilang sama sekali. Ini adalah Windows walaupun dan perkara-perkara pelik boleh berlaku. Tutorial ini akan memandu anda untuk mendapatkan kembali halaman di luar skrin pada Windows 10 sekiranya ia berlaku kepada anda.

Cara Mencari & Memulihkan Tetingkap Luar Skrin di Windows 10

Salah satu cara ini berlaku bukan salah Microsoft adalah jika anda menggunakan beberapa monitor. Sekiranya satu monitor tidak berfungsi semasa tetingkap berada di dalamnya, monitor tersebut akan hilang. Sekiranya sesuatu berlaku pada monitor yang lain, anda lebih perlu bimbang daripada tetingkap yang hilang tetapi anda mungkin perlu mendapatkannya semula sebelum anda dapat mengatasi masalah tersebut.

Kaedah ini untuk memulihkan Jendela di luar skrin akan berfungsi jika anda kehilangan monitor. Beberapa juga akan berfungsi jika masalah Windows atau aplikasi menyebabkan masalah tersebut.

Sudah tentu, jika anda kehilangan skrin pada Windows 10 kerana kegagalan monitor, anda harus selalu mencuba melepaskan kabel dan menyambung semula terlebih dahulu. Itu adalah penyelesaian yang paling mudah dan berkesan, jadi mulakan dari sana. Anda juga harus memastikan bahawa sumber kuasa disambungkan dengan betul. Selalunya, penyelesaian mudah ini dapat menjimatkan banyak masa. Sekiranya kegagalan mekanikal sepenuhnya, anda harus memulihkan halaman, aplikasi, dan kandungan lain dengan mengikuti arahan dalam artikel ini.

Sekiranya anda menggunakan dua monitor di rumah tetapi membawa komputer riba bersama anda, ini mungkin menjadi masalah berterusan bagi anda. Mengetahui pintasan papan kekunci yang betul akan menjimatkan masa dan keperitan mencari dokumen, halaman web, dan program di luar skrin.

Memulihkan Tetingkap Luar Skrin

Kita begitu terbiasa dengan sifat drag and drop Windows sehingga apabila kita tidak dapat menyeret sesuatu yang kita inginkan, kita akan cepat tersesat. Terdapat cara lain untuk mencapai matlamat anda tetapi mungkin memerlukan masa kedua, atau beberapa penyelidikan untuk mengingat atau mencapainya.

Malangnya, jika anda memulakan semula aplikasi, kemungkinan aplikasi itu akan muncul semula di bahagian desktop yang sama yang tidak dapat anda akses. Sekiranya ini berlaku, cubalah langkah berikut untuk kembali bekerja dengan cepat dan mudah.

Berikut adalah beberapa cara untuk memulihkan tetingkap di luar skrin pada Windows 10:

Menggunakan Taskbar untuk Memulihkan Tetingkap

Yang ini nampaknya agak sederhana dan berkesan. Dengan andaian aplikasi atau program sudah terbuka (teruskan dan buka jika tidak).

 1. Cukup klik kanan pada ikon program di bar tugas di bahagian bawah skrin.
 2. Dari pop timbul kecil pilih Bergerak. Gunakan kekunci anak panah pada papan kekunci anda untuk melihat semula program. Malangnya, jika anda tidak pasti di mana tetingkap ini anda akan mengalami kesukaran untuk mengetahui cara memindahkannya. Sekiranya demikian, teruskan membaca. Terdapat lebih banyak penyelesaian yang ada.

Tingkap lata

Cara termudah untuk mencari tetingkap di luar layar adalah dengan menggunakan tetapan susunan desktop di Windows 10. Paling sering digunakan untuk mengatur beberapa tetingkap di desktop, ia juga berguna dalam situasi ini.

 1. Klik kanan pada Windows 10 Taskbar dan pilih Tingkap lata. Bar Tugas Windows
 2. Sekiranya Windows telah mengesan bahawa monitor lain tidak berfungsi, tetingkap yang hilang harus terpasang pada monitor anda yang masih ada. Anda juga boleh menggunakan bertumpuk atau berdampingan jika anda mahu. Mereka semua mencapai perkara yang sama. Bar Tugas Windows 2

Menggunakan Pintasan Papan Kekunci untuk Memulihkan Tetingkap

Terdapat pintasan papan kekunci untuk hampir setiap elemen Windows dan ini tidak terkecuali. Sekiranya anda kehilangan tingkap, anda boleh mencetuskan kursor bergerak untuk membawanya kembali. Ia memerlukan beberapa saat tetapi mencapai matlamat yang sama.

 1. Tekan Tab Alt + untuk memilih tetingkap yang hilang.
 2. Tekan Alt + Ruang + M untuk menukar kursor tetikus ke kursor bergerak.
 3. Gunakan kekunci kiri, kanan, atas atau bawah pada papan kekunci anda untuk membuat tetingkap kembali kelihatan.
 4. Tekan Masukkan atau klik tetikus untuk membiarkan tetingkap hilang setelah pulih.

Tab Alt + adalah jalan pintas papan kekunci yang membolehkan anda beralih antara aplikasi dan tingkap terbuka dengan cepat. Sekiranya anda menahan Alt dan mengetuk butang tab, semua bahan terbuka anda akan muncul dalam senarai.

Anda juga boleh menggunakan kekunci anak panah untuk memulihkan tetingkap dengan cara itu. Ini hanya akan berfungsi jika anda mempunyai butang bar tugas yang ditetapkan untuk ditunjukkan pada bar tugas utama dan juga di mana tetingkap terbuka.

 1. Sekali lagi, tekan Tab Alt +.
 2. Sekarang, tekan Tingkap kekunci + kekunci anak panah. Mungkin berbeza arah mana yang hendak dipukul, atas, bawah, kiri, atau kanan.

Seperti yang disebutkan oleh Sai dalam komen, inilah jalan pintas papan kekunci lain yang mungkin membuat anda tertanya-tanya.

 1. Sekali lagi, tekan Tab Alt + untuk memilih tetingkap yang hilang.
 2. Sekarang, tekan Alt + Ruang + X untuk memulihkan tetingkap.

Terdapat banyak pintasan papan kekunci di Windows, semoga ini menyelesaikan masalah anda. Seperti biasa, terima kasih kerana berkongsi pandangan anda dalam komen.

Tukar Resolusi Skrin untuk Memulihkan Tetingkap

Anda dapat mengubah resolusi skrin anda untuk memulihkan tetingkap di luar layar pada Windows 10. Ini akan menetapkan semula desktop anda dan akan membawa kembali tetingkap yang hilang ke layar utama anda.

 1. Klik kanan pada ruang kosong di desktop anda dan pilih Tetapan paparan.

 2. Sekarang, di bawah Resolusi paparan, pilih pratetap yang berbeza dari yang ditetapkan.

Desktop Windows harus diset semula ke resolusi baru dan tetingkap anda akan muncul di desktop utama anda. Cukup tetapkan semula resolusi kembali ke tetapan asalnya setelah anda mempunyai tetingkap yang anda mahukan.

Tukar Tetapan Pelbagai Paparan

Anda boleh membuat Windows menyedari bahawa monitor telah hilang sehingga ia membawa kembali tetingkap yang hilang juga jika anda mahu. Selagi semua yang lain berfungsi dengan baik, ini harus memaksa desktop untuk menetapkan semula ke monitor utama anda.

 1. Sekali lagi, klik kanan ruang kosong di desktop anda dan pilih Tetapan Paparan.

 2. Sekarang, pilih Kesan untuk mendorong Windows untuk melihat anda tidak mempunyai monitor.

Sekiranya anda kehilangan tingkap kerana kegagalan monitor, ini akan membawa semuanya kembali ke desktop utama anda. Sekiranya pemacu grafik atau masalah lain yang menyebabkan anda kehilangan tingkap, ini tidak akan berfungsi.

Menggunakan Pengurus Tugas untuk Memulihkan Tetingkap Luar Skrin

Cara terakhir yang saya tahu untuk memulihkan tetingkap luar skrin pada Windows 10 adalah dengan menggunakan Task Manager. Anda boleh memaksimumkan semua tetingkap terbuka yang seharusnya menjadikan aplikasi kembali fokus.

 1. Tekan Ctrl + Alt + Padam dan pilih Pengurus Tugas. Anda juga boleh menekan Ctrl + Shift + Esc untuk membuka Pengurus Tugas secara langsung.
 2. Sekarang, cari di bawah tab Proses dan pilih tetingkap yang hilang.
 3. Setelah berada, klik kanan dan pilih Memaksimumkan.

Bergantung pada tetingkap yang hilang, anda mungkin harus memilih Kembangkan sebelum melihat Maksimumkan. Ini nampaknya bergantung pada sama ada aplikasi Windows asli atau yang lain. Sekiranya anda melihat Kembangkan, pilih itu, dan kemudian pilih Memaksimumkan.

Bawa pulang

Seperti yang anda lihat, terdapat beberapa cara untuk mencuba memulihkan tetingkap luar skrin yang hilang di Windows 10. Seperti yang anda mungkin sudah tahu, lebih baik anda mulakan dengan penyelesaian mudah dan kemudian jalankan langkah-langkah pemulihan yang lebih rumit.

Bagaimana memulihkan skrin yang hilang pada Windows 10? Beritahu kami dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found