Cara Mencari Tajuk yang Baru Ditonton di Netflix

Satu perkara yang diberikan Netflix kepada kami adalah kemampuan untuk menonton filem dan rancangan TV yang paling rawak. Satu minit anda boleh menonton Chef's Table dan episod lama Friends yang seterusnya. Suatu hari anda menonton Stranger Things dan seterusnya ke Sons of Anarchy. Sebahagian besarnya, ini bagus tetapi boleh menjejaki rancangan yang anda tonton lebih sukar daripada yang mungkin. Itu adalah sehingga anda menemui Baru Ditonton.

Netflix mempunyai penjejakan minimum tetapi satu perkara yang dijejaki adalah apa yang anda tonton dan kapan. Sebahagiannya adalah untuk menilai sama ada kandungan yang disediakannya popular atau tidak dan yang lain adalah untuk membantu anda mencari filem bahasa asing rawak yang anda nikmati minggu lalu tetapi tidak dapat mengingat namanya. Ciri ini, yang disebut Baru Ditonton yang kita bicarakan di sini.

Baru Ditonton di Netflix

Bergantung pada cara anda menggunakan Netflix, anda harus mempunyai bahagian Tonton Lagi di halaman depan Netflix yang akan menunjukkan kepada anda apa yang anda lihat baru-baru ini. Ini tidak akan merangkumi segalanya tetapi jika anda cuba mencari filem yang anda tonton beberapa ketika yang lalu, adalah tempat yang baik untuk bermula.

Yang perlu anda lakukan untuk melihat kandungan anda yang baru ditonton ialah tatal ke laman utama Netflix sehingga anda melihat bahagian 'Tonton Lagi'. Tetapi, ini tidak akan menunjukkan sejarah kandungan yang lengkap.

Jika tidak, terdapat rakaman penuh mengenai perkara yang telah anda tonton di belakang tabir.

  1. Navigasi ke Netflix dan log masuk.
  2. Pilih ikon profil anda di kanan atas dan pilih 'Akaun'.

  3. Tatal ke bawah dan ketuk profil yang anda minati.

  4. Pilih ‘Melihat Aktiviti’ dari dalam Profil Saya di bahagian bawah halaman.

Di sini anda mesti melihat setiap rancangan TV dan filem yang telah anda tonton di akaun itu selama-lamanya. Sekiranya anda ingin melihat berapa banyak anda menggunakan Netflix atau sama ada anda mendapat wang anda, inilah tempat anda melakukannya! Dengan andaian anda ingin menonton semula kandungannya cukup klik pada tajuk rancangan atau filem dan tekan play.

Kosongkan yang Baru Ditonton di Netflix

Sekiranya anda tidak mahu rakan sebilik anda atau orang lain melihat seberapa banyak Netflix yang telah anda tonton atau beberapa suspek menunjukkan bahawa anda lebih suka menyimpan rahsia, anda boleh membersihkannya dari senarai yang Baru Ditonton. Ini bukan sahaja akan membersihkannya dari sini tetapi juga dari bahagian Tonton Lagi di halaman utama.

  1. Navigasi ke halaman Aktiviti Saya seperti di atas.
  2. Pilih ikon no entri di sebelah kanan tajuk yang ingin anda hapus.

  3. Ulangi untuk semua tajuk yang ingin anda sembunyikan.

Sebaik sahaja anda menekan ikon itu, anda akan melihat mesej yang berbunyi seperti 'Dalam 24 jam, TITLE tidak akan muncul lagi dalam perkhidmatan Netflix sebagai tajuk yang telah anda tonton dan tidak akan digunakan lagi untuk membuat cadangan kepada anda, kecuali anda menontonnya lagi. '

Anda boleh melakukan perkara yang sama di aplikasi mudah alih dengan memilih Profil Saya dan Melihat Aktiviti. Pilih X di sebelah kanan mana-mana tajuk untuk mengeluarkannya dari senarai.

Ini akan membersihkan bahagian Anda yang Baru Ditonton, Tonton Lagi, dan Terus Tonton di halaman utama Netflix.

Menghapus tajuk dari senarai yang anda tonton baru-baru ini juga mempengaruhi bagaimana Netflix menunjukkan tajuk baru untuk ditonton. Ia membuat profil dari perkara yang anda suka tonton dan akan menyempurnakan rancangan yang dipaparkan kepada mereka yang menurutnya paling anda sukai.

Tetapkan semula profil Netflix anda

Sekiranya cadangan tontonan yang disampaikan oleh Netflix, anda terlalu serupa, ini kerana anda telah menghabiskan beberapa minggu terakhir untuk menonton perkara yang sama. Sekiranya anda merasa seperti perubahan, anda perlu menetapkan semula pilihan tontonan anda sehingga Netflix tidak lagi memprofilkan anda dan menunjukkan tajuk yang dikaitkan dengan citarasa anda sebelumnya.

Ini juga merupakan perkara pertama yang akan dilakukan oleh pasangan setelah berpisah. Sekiranya anda tidak mahu teringatkan pasangan anda sebelumnya setiap kali anda membuka Netflix, menetapkan semula profil anda adalah salah satu perkara pertama yang anda lakukan.

Untuk menetapkan semula profil anda, anda boleh membersihkan entri individu dari Aktiviti Saya seperti di atas atau menetapkan semula semuanya. Untuk menetapkan semula profil anda, tatal ke bahagian bawah halaman Aktiviti Saya dan pilih Sembunyikan Semua. Anda harus mengesahkan pilihan anda tetapi setelah melakukannya, Netflix secara beransur-ansur akan menghapus semua sejarah anda. Ia mengambil masa sekitar 24 jam untuk dilakukan tetapi setelah selesai, pilihan Netflix anda sekarang akan menjadi vanilla sepenuhnya dan anda boleh mula membina profil menonton anda sekali lagi.

Menghapus tajuk yang Baru Ditonton di Netflix adalah seperti memulakannya. Ini adalah tetapan semula yang menghentikan perkhidmatan yang menunjukkan kepada anda semua perkara yang difikirkannya mahu ditonton dan sebaliknya memberikan tajuk tajuk yang lebih luas. Kadang-kadang menyegarkan untuk dilakukan dan mengejutkan betapa anda kehilangan apabila Netflix menganggapnya lebih baik!

Soalan Lazim

Netflix menawarkan banyak hiburan hebat. Sekiranya anda masih terus membaca!

Terdapat rancangan dalam sejarah tontonan yang tidak saya tonton. Apa yang sedang berlaku?

Malangnya, Netflix hanya selamat sebagai kata laluan terkuat anda. Sekiranya anda melihat aktiviti yang tidak sesuai dengan konten yang telah anda tonton, kemungkinan orang lain juga menggunakan akaun anda. Aktiviti yang bukan milik anda adalah petunjuk pertama bahawa seseorang telah log masuk ke akaun anda. Berita baiknya (dalam kebanyakan kes) ada penyelesaian yang mudah untuk ini.

Pertama, anda ingin menuju ke laman Akaun anda seperti yang ditunjukkan di atas dan ketik pilihan untuk melihat peranti penstriman. Ini akan memberi anda tarikh, masa, dan anggaran lokasi semua log masuk. Sekiranya anda melihat sesuatu yang tidak sesuai dengan anda, pilih pilihan untuk ‘Log Keluar dari Semua Peranti’.

Seterusnya, ubah kata laluan anda dan sahkan bahawa alamat e-mel anda betul. Ini akan memastikan bahawa individu yang tidak sepatutnya menggunakan akaun Netflix anda tidak dapat log masuk semula.

Akhir sekali, padamkan sejarah tontonan mereka seperti yang ditunjukkan di atas. Walaupun sejarah tontonan bukanlah masalah keselamatan, ia boleh mengganggu cadangan dan algoritma Netflix. Dengan membuang kandungan ini, anda dapat terus menerima rancangan yang disarankan yang sesuai dengan minat anda.

Bolehkah saya memadamkan semua aktiviti tontonan saya dalam satu masa?

Tentunya! Sekiranya anda ingin membuang keseluruhan sejarah anda tatal ke bahagian bawah halaman Aktiviti untuk setiap profil dan ketuk pilihan untuk ‘Sembunyikan Semua’. Sejarah tontonan anda akan segera hilang.

Adakah terdapat cara untuk mengetahui kapan kandungan itu ditonton?

Netflix akan memberi anda tarikh kandungan diakses tetapi tidak akan memberi anda cap waktu. Malangnya, jika anda bimbang anak anda menonton Netflix pada waktu larut malam atau pada waktu sekolah tidak ada cara untuk mengetahui dengan pasti. Pertaruhan terbaik anda untuk memantau aktiviti Netflix seseorang adalah dengan menggunakan peranti yang mereka streaming. Sekiranya ia adalah peranti iOS atau Android, anda boleh menetapkan had aplikasi.

Kawalan ibu bapa Netflix hanya membolehkan anda mengawal penarafan kematangan tetapi bukan masa yang boleh diakses.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found