Cari Foto yang Baru Dimuat naik dalam Foto Google

Foto Google sangat bagus untuk menyimpan gambar anda. Namun, ketika mengatur foto, perisian perlu diperbaiki. Tepatnya, gambar anda dipaparkan dalam urutan kronologi terbalik yang pada dasarnya anda terjebak.

Cari Foto yang Baru Dimuat naik dalam Foto Google

Sebenarnya, masih belum ada tab Terbaru untuk membolehkan anda melihat muat naik terkini. Perkara menjadi lebih teruk dengan muat naik lama kerana anda mungkin akan meneliti gambar anda tanpa henti sehingga anda menemui tarikh yang anda cari. Tetapi ada lapisan perak. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Pautan Carian

Untuk memperjelas, Foto Google memilih tarikh gambar diambil dan mengkategorikannya pada tarikh tersebut. Sebagai contoh, jika anda memuat naik keseluruhan album yang telah diambil selama beberapa tahun, gambar akan berakhir dalam set yang berbeza.

URL //photos.google.com/search/_tra_ memaparkan gambar mengikut tarikh muat naiknya, bermula dari gambar terakhir. Anda mendapat pratonton lakaran kecil setiap kumpulan yang dimuat naik dan antara muka serupa dengan Foto Google biasa.

gambar google

Terdapat pilihan untuk memilih gambar / album secara pukal, membagikannya, dan mengedit masa dan tarikh. Anda dapat mengubah maklumat lokasi, memindahkan gambar ke album yang berlainan, dan membuka gambar untuk pengeditan cepat. Walau bagaimanapun, terdapat tangkapan dengan pautan carian.

Pautan ini tidak berfungsi pada peranti iOS dan memberikan hasil yang berbeza apabila anda mengaksesnya dari telefon pintar Android. Dengan kata lain, anda diminta untuk mengakses URL terus dari komputer anda.

Catatan mengenai Menggunakan Aplikasi Google Foto iOS

Foto Google untuk iOS diselaraskan dengan gambar dalam aplikasi Foto. Anda akan dapat melihat foto yang terakhir anda ambil dan Google mengatur gambar dalam album mengikut lokasi, orang, atau objek.

album

Walaupun begitu, gambar dalam aplikasi dan pautan carian masih berbeza. Penyelesaian cepat mungkin dengan membuat sandaran atau memuat naik salah satu album dari iPhone anda ke Foto Google. Namun, ini akan mengetepikan tujuan mendapatkan akses cepat ke muat naik baru-baru ini.

Cara Menggunakan Carian Gambar Foto Google

Google menggunakan algoritma yang kompleks untuk menganalisis dan mengelompokkan foto anda. Ini memilih lokasi, orang, dan jenis media untuk membuat carian anda lebih mudah. Anda boleh memanfaatkannya untuk mencari muat naik terbaru anda.

Pilih / klik bar carian dan taipkan lokasi atau nama orang yang ada di dalam foto. Agar nama berfungsi, anda perlu mengaktifkan Face Recognition dan ada juga pilihan untuk menambahkan nama selepas itu. Di samping itu, anda boleh menaip nama objek / item yang muncul dalam gambar dan mencari seperti itu.

cari yang baru dimuat naik

Syukurlah, Google memberi anda cadangan carian dan anda boleh memilih kategori yang berbeza: Selfie, Kegemaran, Video, dll. Tetapi apabila anda mengklik ikon hamburger (sudut kiri atas), tidak ada pilihan Terkini.

Walaupun ada hadnya, ini dapat membantu anda mencari muat naik terkini jika anda mengambil gambar di tempat tertentu. Perkara yang sama berlaku semasa anda mengambil gambar perkara tertentu. Kelemahannya, muat naik lain yang tidak terkini juga boleh muncul.

Catatan: Semasa menggunakan Foto Google dalam penyemak imbas, menggerakkan kursor anda ke tepi tetingkap akan menunjukkan bar waktu. Anda boleh menatal ke bawah dan mengklik tahun untuk mencari foto anda. Tetapi ingat, tahun merujuk kepada tarikh dan masa yang diambil, tidak dimuat naik.

Petua dan Trik Gambar Kumpulan

Mengklik gambar seseorang atau haiwan menyatukan semua gambar yang memaparkan orang atau haiwan itu. Ini membolehkan carian yang lebih mudah dan pengelompokan yang lebih baik, dan anda juga dapat memberikan mereka nama khas.

Sebelum anda memulakan, akses Tetapan, pilih "Kelompokkan wajah yang serupa" dan pastikan "Tunjukkan orang dengan orang" dicentang. Fungsi yang terakhir adalah pilihan, tetapi memberi anda kelebihan dari segi carian yang lebih halus. Perlu diperhatikan bahawa lelaran Google Photos yang lebih baru merangkumi ciri ini secara lalai.

Untuk menamakan seseorang dalam gambar, pergi ke bar Cari, ketik "Orang", dan cari gambar yang ingin anda gunakan. Selepas anda memilih gambar, pilihan "Tambah nama" muncul, klik padanya dan taipkan nama orang itu. Google akan segera mengenali orang tersebut pada gambar lain dan bertanya kepada anda apakah wajahnya sama.

Langkah yang sama berlaku untuk haiwan kesayangan dan anda sentiasa dapat menambahkan keterangan pada gambar untuk memudahkan pencarian. Pilih gambar, tekan ikon "i" dan ketikkan keterangan anda ke dalam kotak yang ditentukan.

Catatan: Pilihan Pengecaman Wajah perlu diaktifkan agar penamaan orang dapat bekerja

Ke Mana Pergi Foto Akhir Pekan?

Tidak dapat dijelaskan, Google nampaknya mengarahkan anda ke arah tertentu ketika melakukan pencarian gambar. Mengapa, ada sangkaan orang. Di sisi terang, perisian memberikan maklumat wajah, item, dan lokasi yang tepat, yang membantu anda mempersempit carian.

Adakah anda fikir ada baiknya tab Terkini untuk Foto Google? Mengapa Google tidak memasukkan pilihan ini di tempat pertama? Beri kami dua sen anda di ruangan komen di bawah.

Recent Posts