Cara Mencari Nombor Telefon Anda di Android dan iOS (iPhone)

Adakah anda pernah ditanya nombor anda dan tidak ingat? Perlu menambahkan maklumat hubungan anda ke borang dan tidak ingat nombor telefon anda? Adakah anda telah menambahkan diri anda sebagai kenalan di telefon anda supaya anda dapat mengetahui nombor telefon anda sendiri?

Cara Mencari Nombor Telefon Anda di Android dan iOS (iPhone)

Tidak ada yang lebih memalukan daripada meminta nombor telefon anda oleh seseorang yang hanya melupakannya. Terutama jika anda menggunakan telefon anda untuk perniagaan, ia kelihatan sangat tidak profesional untuk mencari nombor telefon anda. Dan bagi kebanyakan kita dengan dua telefon, tentu tidak mudah untuk mengingati nombor kerja.

Adalah mungkin untuk menarik nombor telefon anda dengan cepat di kedua-dua iOS dan Android. Kami akan memandu anda melalui langkah-langkah dan memberi anda lebih banyak petua di bawah!

Cara Mencari Nombor Telefon Anda di iOS

Sekiranya anda pengguna iPhone, anda cenderung terbiasa dengan susun atur dan fungsi mudah peranti anda. Nasib baik, Apple juga menjadikannya mudah untuk mencari nombor telefon anda.

Sekiranya anda membuka Aplikasi telefon, anda boleh mengklik ‘Kenalan‘Di bahagian bawah skrin. Kemudian, ketik ‘Kad saya‘Untuk melihat nombor telefon anda. Tetapi, dalam beberapa kes, hanya alamat dan nama pengguna anda yang muncul. Oleh itu, jika demikian, terdapat cara lain yang sukar untuk mencari nombor telefon anda.

Ini caranya:

Buka aplikasi Tetapan di telefon anda dan tatal ke bawah ke 'Telefon.' Ketuk padanya.

Seterusnya, tatal ke bawah sedikit lagi sehingga nombor telefon anda muncul.

Sekarang, mari kita pergi lebih jauh dan tambahkan nombor telefon anda ke kad kenalan anda jika tidak tersedia.

Inilah cara menambahkan nombor telefon anda ke Kad Kenalan pada iPhone:

Buka aplikasi panggilan di telefon anda dan ketuk ‘Kenalan’ di bahagian bawah. Kemudian ketik ‘Kad Saya’.

Seterusnya, ketik pilihan ‘Edit’ di sudut kanan atas.

Masukkan nombor telefon anda dan ketik ‘Selesai’ di sudut kanan atas.

Sekarang, apabila anda perlu mencari nombor telefon anda, ia akan tertera di kenalan telefon anda.

Apa Yang Perlu Dilakukan Sekiranya Nombor Yang Salah Muncul

Sekiranya nombor telefon anda muncul tetapi tidak betul, mungkin ada beberapa sebab untuk ini, dan oleh itu sejumlah penyelesaian. Ini boleh menjadi sangat mudah atau lebih rumit, bergantung pada apa yang menyebabkan ralat.

Pertama, jika anda baru-baru ini menukar nombor telefon, telefon, atau pembawa telefon bimbit, kemungkinan penyebabnya adalah kesilapan dari pihak syarikat telefon. Sekiranya anda menukar nombor telefon anda, anda akan memerlukan sedikit masa untuk mengemas kini telefon anda (biasanya tidak lebih dari satu hari). Yang perlu anda lakukan hanyalah mengaktifkan kuasa telefon anda dan nombor telefon baru anda akan muncul.

Sekiranya anda menukar pembawa, nombor telefon anda melalui proses pemindahan yang memerlukan satu hingga dua hari untuk diselesaikan. Sekiranya anda melihat nombor telefon yang tidak anda kenali, mungkin inilah sebabnya.

Sekiranya nombor anda salah, tetapi anda tidak membuat perubahan pada akaun anda, hubungi pembawa telefon bimbit anda. Anda mungkin memerlukan kad SIM baru, atau mungkin ada masalah dengan akaun anda.

Akhirnya, ramai pengguna yang menyedari masalah dengan nombor telefon mereka telah memperbaikinya dengan mengikuti 'Tetapan'> 'Mesej'> 'iMessages' dan mematikan iMessage, kemudian menghidupkannya kembali. Ini akan memuat semula telefon anda dan mengemas kini nombor telefon anda.

Cara Mencari Nombor Telefon Anda di Android

Mencari nombor telefon anda di Android 10 semudah iOS. Tetapi, jika anda menggunakan versi Android yang lebih lama, ada langkah tambahan yang perlu anda lakukan.

Pertama, cuba ini:

  1. Buka telefon anda dan pilih Kenalan.
  2. Pilih Saya dari bahagian atas senarai untuk melihat nombor anda.

Sekiranya anda tidak melihat Saya dalam kenalan anda, anda mungkin perlu menggali lebih mendalam.

Cuba:

  1. Tetapan dan Mengenai Telefon atau Mengenai Peranti.

  2. Pilih Status atau Nombor Telefon atau Identiti.

Atau:

  1. Tetapan dan Mengenai Telefon atau Mengenai Peranti.
  2. Pilih Status dan Status SIM dan kemudian Nombor Telefon Saya.

Pilihan terakhir anda untuk mencari nombor telefon anda di Android adalah menelefon rakan. Selagi mereka tidak menertawakan anda terlalu banyak, anda boleh menelefonnya dan mencatat nombor anda di suatu tempat atau menambahkannya mengikut arahan di bawah.

Tambahkan Nombor Telefon Anda - Android

Anda dapat menambahkan nombor telefon ke kenalan dengan mudah dengan mengetuk butang ‘Edit’ di aplikasi panggilan anda, seperti yang ditunjukkan di atas. Tetapi, apa yang boleh anda lakukan sekiranya nombor telefon anda tidak muncul sama sekali?

Sebilangan pengguna menyatakan bahawa nombor telefon mereka mengatakan 'Tidak diketahui' dalam Tetapan di telefon mereka. Sekiranya ini berlaku kepada anda, terdapat beberapa pembaikan.

Pertama, cuba matikan telefon anda dan hidupkan semula. Sekiranya ini tidak berjaya, pergi ke Tetapan telefon anda dan ikuti jalan 'Sambungan'> 'Lebih banyak Sambungan'> 'Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian'. Telefon anda akan dimatikan dan dihidupkan semula, maka nombor tersebut akan muncul.

Sekiranya ini tidak berjaya, hubungi pembawa anda. Anda mungkin memerlukan kad SIM baru.

Soalan Lazim

Kami telah memasukkan bahagian ini untuk menjawab lebih banyak soalan anda mengenai kenalan iPhone dan Android.

Mengapa nombor telefon saya sendiri menghubungi saya?

Salah satu aspek yang lebih aneh dari telefon bimbit hari ini ialah nombor telefon anda sendiri boleh menghubungi anda. Walaupun ini mungkin kelihatan seperti kesalahan, sebenarnya ini adalah sesuatu yang lebih menyeramkan. Sebab nombor telefon anda memanggil anda adalah kerana penipu.

Walaupun terdapat banyak kaedah yang mereka gunakan untuk memanggil anda, ini adalah salah satu kaedah lain. Malangnya, tidak banyak yang boleh anda lakukan selain mengabaikan panggilan. Sebaiknya jangan menjawab panggilan telefon dari nombor telefon anda sendiri.

Bolehkah saya menukar nombor telefon saya?

Ya. Anda perlu menghubungi penyedia telefon bimbit anda dan meminta pertukaran nombor telefon. Sekiranya seseorang mengganggu anda, anda berpindah ke kawasan baru, atau anda hanya bersedia untuk perubahan, kerana nombor anda diganti agak mudah. Perlu diingat bahawa beberapa syarikat penerbangan mengenakan bayaran untuk perubahan ini. Juga, simpan mel suara yang anda mahu simpan kerana menukar nombor telefon anda akan membuat kotak mel suara baru.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found