Cara Mencari Lampiran Gmail Terbesar Anda

Gmail menawarkan pengguna peluang untuk mencari folder tertentu atau keseluruhan peti masuk mereka untuk mencari e-mel atau lampiran. Walau bagaimanapun, fungsi carian asas mempunyai batasan kecuali anda mengetahui senarai panjang operator.

Cara Mencari Lampiran Gmail Terbesar Anda

Sekiranya anda, seperti banyak orang, mempunyai ribuan atau berjuta-juta e-mel, agak sukar untuk mencari yang anda perlukan. Terutama sekali mengenai lampiran. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mencari lampiran yang lebih besar di Gmail dengan cepat dan mudah.

Carian Lanjutan Gmail

Tidak banyak orang menggunakan fungsi carian lanjutan dari antara muka Gmail. Sudah tentu, sangat sedikit orang yang menggunakan carian lanjutan Google, jadi sebenarnya tidak menghairankan. Walau bagaimanapun, di mana mesin carian Google sedikit lebih mudah dalam hal apa yang boleh anda lakukan, Gmail tidak dilengkapi dengan tutorial terkemuka dan juga tidak mempunyai antara muka yang sangat mesra pengguna.

Untuk mengakses fungsi carian lanjutan, anda perlu mengklik anak panah kecil yang terdapat di bar carian asas Gmail.

Dari sana, anda akan diberi lapan elemen atau parameter carian yang boleh anda gunakan. Ini membolehkan anda menyaring hasilnya jauh lebih baik daripada menggunakan kata kunci di bar carian.

Anda boleh menggunakan fungsi ini untuk mencari pengirim, penerima, subjek, perkataan, dan lain-lain. Yang paling menarik, bagaimanapun, adalah pilihan yang membolehkan anda mencari e-mel yang tidak mengandungi kata-kata tertentu. Ini bermaksud bahawa anda dapat menyaring e-mel sensitif tertentu dengan serta-merta jika anda melakukan carian lanjutan ini dengan seseorang yang mengawasi anda.

Anda juga boleh memasukkan atau mengecualikan sembang dari senarai. Ini sangat menarik dan berguna. Sekiranya anda hanya bergantung pada fungsi carian asas dan anda mencari di peti masuk anda melalui pengirim, hasilnya akan menunjukkan e-mel dan riwayat sembang anda dengan pengirim.

Tapis untuk Lampiran

Untuk mula mencari e-mel dengan lampiran, pertama sekali anda ingin mencentang kotak Has Attachment dari antara muka carian lanjutan.

Anda mungkin juga ingin memilih parameter carian utama ke Semua Surat, sekiranya anda bukan peminat mengatur e-mel anda dalam folder khusus. Tidak banyak orang melakukan ini, jadi tidak mengapa.

Kemudian anda perlu memberikan nombor di kotak Ukuran. Anda kemudian boleh mencari e-mel yang mengandungi lampiran yang lebih besar atau lebih rendah daripada nilai yang diberikan. Nilainya dapat dinyatakan dalam kilobyte, bait, dan megabait. Anda boleh menukar antara ketiga bergantung pada mana yang lebih masuk akal.

Anda juga boleh menambahkan jangka masa sebagai parameter lain jika anda fikir ia akan membantu. Setelah semua pilihan anda ditetapkan, anda boleh mengklik pautan di sudut kanan bawah antara muka carian untuk menyimpan penapis untuk digunakan di masa hadapan. Sekiranya anda tidak fikir anda memerlukannya, klik pada kaca pembesar di sebelah kiri untuk melancarkan pertanyaan dengan penapis baru anda.

Hasilnya akan kembali hampir seketika, bergantung pada komputer dan ISP anda.

Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan operator di bar carian asas.

  1. Ukuran: [ukuran fail] - ini digunakan untuk mencari pesan atau e-mel yang lebih besar daripada ukuran yang ditunjukkan dalam B, KB, atau MB. (iaitu Saiz: 4MB memaparkan e-mel yang melebihi 4MB, lampiran disertakan.)
  2. Lebih kecil: [saiz fail] - operator ini membolehkan anda mencari mesej yang lebih kecil daripada nilai yang ditunjukkan. (iaitu Lebih kecil: 19KB akan memaparkan e-mel yang lebih kecil daripada 19KB.)

Cara Lain untuk Menapis E-mel

Sekiranya anda masih menghadapi masalah mencari lampiran e-mel yang anda cari, ada beberapa pilihan lagi untuk menyempitkan hasilnya. Di bahagian atas hasil carian anda, anda akan menemui beberapa pilihan yang dapat digunakan untuk menyaring pilihan.

Gunakan kekunci ini untuk lebih memahami apa yang boleh anda lakukan:

  1. Tapis mengikut gambar sahaja - Jika lampiran yang anda cari adalah gambar, pilih pilihan pertama dalam hasil carian anda. Secara automatik ia akan menyaring lampiran bukan gambar.
  2. Tapis berdasarkan video sahaja - Ini akan menghilangkan hasil yang tidak mengandungi lampiran video.
  3. Cari mengikut jangka masa - Pilih salah satu pilihan dalam dropdown atau pilih pilihan khusus yang membolehkan anda memilih tarikh dan waktu tertentu.

  4. Cari mengikut pengirim atau penerima - Pilihan keempat membolehkan anda menyempitkan pihak lain yang menghantar atau menerima lampiran tersebut.
  5. Pilihan lanjutan - Sekiranya anda ingin kembali ke pilihan asal yang disenaraikan di atas, anda boleh melakukannya dengan mengklik pilihan kelima.

Sekiranya anda menemui lampiran yang anda cari, anda boleh memuat turunnya dengan mudah ke peranti anda atau meneruskan e-mel tersebut kepada orang lain. Untuk memuat turun lampiran yang perlu anda lakukan ialah arahkan kursor anda ke atasnya dan klik pada ikon muat turun yang muncul.

Anda juga dapat mengklik kanan lampiran dan memilih pilihan untuk meneruskannya dalam e-mel yang sama sekali baru atau menyaringnya ke folder dalam Gmail anda untuk disimpan dengan selamat.

Adakah Ini Benar-benar Membantu?

Dari segi mengatur peti masuk anda dengan lebih baik, mungkin akan membantu sehingga tahap tertentu. Setelah mendapat hasil yang anda cari, anda harus mula memeriksa secara manual untuk melihat e-mel mana yang mempunyai lampiran terbesar. Sekiranya anda mempunyai dua atau tiga halaman hasil, ini tidak bermaksud lampiran terbesar akan disenaraikan tinggi dalam senarai.

E-mel yang dipaparkan masih disusun mengikut tarikh dari yang paling baru hingga yang paling lama. Oleh itu, untuk lebih senang menguruskan lampiran anda, anda harus mengutamakan membuat folder yang berlainan untuk pelbagai jenis fail.

Dengan cara ini, anda dapat memisahkan foto dari fail video, eBuku dari fail audio, dan sebagainya. Melakukan ini akan memberi anda idea yang lebih baik tentang tempat mencari lampiran terbesar anda. Anda juga boleh menggunakan folder untuk mengatur e-mel dengan lampiran mengikut parameter ukuran tertentu.

Pemikiran Akhir

Sama seperti Google menawarkan pengguna beberapa parameter carian untuk pertanyaan dalam talian, begitu juga Gmail. Walaupun kotak carian lanjutan di Gmail mempunyai antara muka yang jauh lebih sederhana, ia tetap berfungsi dengan baik untuk menyusun e-mel mengikut parameter penting.

Satu kawasan di mana Gmail masih kurang adalah pilihan penyortiran sebenarnya. Sekiranya anda ingin mengatur e-mel mengikut ukuran, jenis lampiran, atau ciri lain, anda masih terhad dalam apa yang boleh anda capai.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found