Bagaimana Mencari Nombor Model Kindle Fire?

Semasa anda menyiapkan tablet Kindle Fire, selalu baik untuk mengetahui jenis model dan versi sistem. Tetapi ada satu lagi maklumat penting peranti yang sering terdapat di bawah radar - nombor siri (atau model) peranti.

Bagaimana Mencari Nombor Model Kindle Fire?

Kemungkinannya anda mungkin tidak memerlukan nombor model anda. Walau bagaimanapun, mungkin sangat bermanfaat untuk mengetahuinya dalam situasi tertentu. Artikel ini akan menerangkan semua mengenai nombor model Kindle Fire dan cara mencarinya dengan mudah di tablet Kindle Fire anda.

Adakah Model Peranti dan Nombor Model Perkara Yang Sama?

Terdapat beberapa kekeliruan di kalangan pengguna mengenai "nombor model". Ini dapat difahami kerana model dapat mewakili versi Kindle Fire anda - contohnya, Kindle Fire HD 7, HDX 7, Fire HD 8.9, dll.

Sebaliknya, nombor model mewakili nombor pengenalan unik peranti Kindle Fire tertentu. Sebagai contoh, dua peranti Kindle Fire HD 7 mempunyai nombor model yang sama sekali berbeza.

Anda mungkin memerlukan nombor model dengan alasan yang berbeza. Sekiranya peranti anda dicuri, anda sentiasa dapat membuktikan bahawa itu adalah milik anda setelah ia diambil dengan menggunakan nombor model. Selain itu, pasukan sokongan Amazon akan lebih mudah untuk mengesan peranti anda sekiranya memerlukan penggantian atau pembaikan.

Sudah tentu, ini adalah beberapa situasi yang berpotensi di mana anda mungkin memerlukan nombor model. Bagaimanapun, ada tiga cara untuk mencari nombor ini. Mari lihat apa sebenarnya.

Cari Nombor Model dalam Tetapan

Cara terpantas untuk memeriksa nombor model Kindle Fire anda adalah dengan mengakses menu tetapan sistem. Anda semestinya dapat melihat semua spesifikasi penting peranti anda di sana. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Leret ke bawah dari bahagian atas skrin di Kindle Fire anda. Ini harus memaparkan bar akses cepat.
 2. Ketuk ikon "Tetapan".

  tetapan

 3. Pergi ke menu "Pilihan Peranti".

  pilihan peranti

Di bawah bahagian "Model Peranti", anda dapat membaca model Kindle Fire yang tepat. Anda harus perhatikan bahagian "Nombor Siri" di bawahnya - ini adalah nombor model.

Sudah tentu, ada situasi di mana anda tidak dapat mengakses tablet anda atau yang rosak, dan anda perlu mencari nombor model. Selepas itu, apa? Mari kita teruskan.

Adakah Anda Menyimpan Kotak?

Kotak Kindle Fire anda yang masuk mungkin kadangkala mengandungi nombor produk. Perkara ini diwajibkan pada hari-hari awal Kindle (model 1, 2, dan DX), tetapi hari ini kurang kerap. Namun, anda mungkin bernasib baik.

Periksa pembungkusan peranti, terutamanya bahagian tepi dan bahagian bawah kotak. Pengilang biasanya meletakkan pelekat deklarasi yang mengandungi nombor model dan negara asal di sini.

Jangan risau jika anda tidak dapat menemui nombor model di sini. Walaupun anda tidak dapat mengakses Kindle Fire anda, ada cara lain untuk memeriksa nombor modelnya.

Semuanya Dalam Talian

Semasa anda menyediakan peranti Kindle Fire, anda mungkin telah menghubungkannya ke akaun Amazon. Anda tidak dapat memuat turun aplikasi, buku, atau muzik sebaliknya. Sekiranya anda mengetahui akaun mana yang disambungkan ke tablet, anda boleh mencari nombor siri di akaun Amazon anda.

Untuk melakukan ini, anda memerlukan akses internet dan sebarang peranti dengan penyemak imbas web. Kemudian, teruskan dengan langkah berikut:

 1. Buka penyemak imbas anda.
 2. Pergi ke laman web Amazon.
 3. Klik / ketik butang "Hello, Sign in" di bahagian kanan atas skrin.

  akaun dan senarai

 4. Masukkan kelayakan anda dan ikuti proses log masuk di skrin.
 5. Pergi ke "Urus Kandungan dan Peranti."
 6. Pilih tab "Peranti".
 7. Pilih peranti Kindle Fire anda di antara senarai peranti. Menu peranti akan muncul di bahagian bawah.

Model dan nombor siri harus kelihatan di sebelah kanan bawah menu peranti. Anda juga dapat melihat tarikh pendaftaran yang tepat dan bahkan membatalkan pendaftaran dari peranti jika anda percaya bahawa ia telah dicuri (atau anda ingin memberikannya).

nombor siri

Perhatikan Nombor - Anda Mungkin Memerlukannya

Ingat, nombor model Kindle Fire anda unik - tidak ada dua nombor yang sama. Anda tidak pernah tahu apa yang boleh berlaku, jadi adalah bijak untuk menyimpan nombor di suatu tempat sekiranya anda memerlukannya kemudian.

Lebih-lebih lagi, tablet Fire anda bukan satu-satunya peranti dengan nombor model. Telefon pintar, PC anda, dan mungkin kebanyakan alat lain di rumah anda mempunyai nombor siri yang unik. Anda dapat mencari dan mencatat jumlah semua peranti penting supaya anda selangkah lebih maju.

Mengapa anda memerlukan nombor model Kindle anda? Adakah sukar dicari? Adakah anda tahu kaedah lain? Hantarkan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found