Cara Mencari Koordinat GPS Anda pada Peranti Android

Telefon pintar adalah peranti luar biasa dengan beberapa ciri luar biasa yang tidak digunakan oleh banyak orang, dan banyak ciri yang belum mereka pelajari. Salah satu ciri yang luar biasa adalah adanya sistem penentududukan global (GPS) yang membolehkan telefon bimbit anda mengetahui koordinat lokasi anda setiap masa.

Cara Mencari Koordinat GPS Anda pada Peranti Android

Terdapat beberapa cara untuk mencari lokasi GPS anda pada peranti Android anda. Tidak seperti iPhone, sistem Android tidak mempunyai utiliti koordinat GPS bawaan, yang menunjukkan maklumat yang sudah dimiliki oleh telefon anda. Anda harus mencari aplikasi Android yang dapat menyediakan fungsi ini.

Di sini, anda akan menemui beberapa kaedah terbaik untuk mengenal pasti koordinat GPS lokasi anda menggunakan telefon Android anda, dengan cepat dan mudah.

Mengetahui Koordinat GPS Anda

Sama ada anda ingin membaginya dengan rakan untuk lokasi pertemuan yang tepat (sangat berguna untuk pejalan kaki dan aktiviti luar) atau anda hanya berminat dengannya, terdapat beberapa cara untuk menarik koordinat menggunakan peranti Android anda.

Android 10 - Kompas terbina dalam

Android 10 memberi kami kompas terbina dalam pada kebanyakan peranti (tentu ini bergantung pada pengeluar anda juga). Sekiranya anda membiarkan kompas menampilkan kebenaran lokasi yang betul, ia bukan sahaja memberi anda petunjuk, tetapi juga akan memberitahu anda garis bujur dan garis lintang yang tepat dari lokasi semasa telefon anda.

Untuk mengakses ini, kami akan menggunakan Samsung Galaxy, tetapi arahannya harus digunakan untuk kebanyakan peranti Android.

Untuk memulakan, buka laci aplikasi anda dan ketik "Kompas" di bar carian (kecuali jika anda menggunakan Samsung, kemudian tarik dari sisi layar untuk mengakses panel tepi anda). Sekiranya telefon anda dilengkapi dengan kompas asli, ia akan muncul di sini.

Seterusnya, bergantung pada aplikasi kompas yang dibawa oleh telefon anda, anda harus melihat koordinat GPS di skrin utama. Sekiranya tidak, anda mungkin perlu mengklik aplikasi untuk mencarinya.

Oleh kerana kebanyakan telefon Android mempunyai Magnetometer bawaan, kemungkinan anda boleh memuat turun aplikasi Kompas pihak ketiga untuk melakukan ini jika tidak muncul di laci aplikasi anda.

Gunakan Peta Google untuk Mengesan Lokasi Anda

Peta Google adalah GPS utama dunia peta Android kerana ia adalah aplikasi hebat yang menawarkan begitu banyak fungsi dalam satu aplikasi tunggal. Sebilangan besar telefon pintar Android dilengkapi dengan Peta Google yang telah dipasang sebelumnya, tetapi jika telefon bimbit anda tidak memilikinya, muat turun Peta Google di gedung Google Play.

Setelah dipasang, anda perlu membuka aplikasi Peta Google dan memastikan bahawa anda telah mengaktifkan fitur mencari "Lokasi" pada menu tarik-turun. Telefon pintar Android Anda mempunyai tetapan Lokasi sendiri (pergi ke aplikasi Tetapan Anda dan cari "Lokasi" untuk mengakses tetapan ini) dan Peta Google bergantung pada tetapan telefon anda untuk mengetahui di mana Anda berada, jadi Anda mungkin perlu mengubah tetapan untuk Peta Google berfungsi dengan betul.

Setelah tetapan lokasi anda dikonfigurasi dengan betul, anda dapat mencari lokasi anda.

 1. Ketik “Lokasi saya"(Ikon sasaran bulls-eye). Ini harus memusatkan peta di lokasi semasa telefon anda

 2. Tekan dan tahan jari anda di lokasi semasa anda yang muncul untuk keterangan lebih lanjut

 3. Koordinat GPS dari kedudukan anda akan muncul diikuti dengan alamat

Setelah lokasi anda dijumpai, anda boleh membaginya dengan orang lain jika perlu. Sangat mudah dan hanya itu sahaja.

Aplikasi Lain untuk Mendapatkan Lokasi / Koordinat GPS Anda

Ketersediaan dan kebolehpercayaan Peta Google yang mudah pada peranti Android bermaksud bahawa ini adalah cara terbaik untuk pergi, tetapi jika anda lebih suka pendekatan bukan Google, terdapat beberapa aplikasi GPS lain di luar sana untuk dicuba.

Pilihan # 1: Cuba Status GPS dan Kotak Alat

Aplikasi lain untuk mencari koordinat GPS anda pada peranti Android adalah aplikasi Status GPS dan Kotak Alat yang komprehensif. Memasarkan dirinya sebagai pesaing yang lebih serius bagi kebanyakan aplikasi pemetaan, alat ini menawarkan kotak alat fitur bagi mereka yang menginginkan maklumat lokasi yang lebih terperinci.

Ciri Teras dalam Versi Dasar Status GPS dan Aplikasi Kotak Alat:

 • Kedudukan dan kekuatan isyarat dari satelit GPS
 • Ketepatan bacaan lokasi
 • Perincian mengenai lokasi semasa anda, termasuk ketinggian
 • Magnetik dan Utara Benar
 • Titik jalan terhad untuk menandakan dan berkongsi lokasi anda
 • Ciri radar yang membolehkan anda menavigasi kembali ke penanda titik jalan, yang boleh anda gunakan untuk menandakan tempat anda memarkir kereta atau laluan anda semasa mendaki atau pengembaraan lain

Walaupun bagi banyak pengguna, ciri-ciri yang ditawarkan Status GPS dan Kotak Alat akan berlebihan, ia berguna untuk berkongsi koordinat yang tepat apabila diperlukan, terutama jika anda meningkatkan ke versi Pro. Para pejalan kaki mungkin mendapati ciri titik jalan sangat berguna, membolehkan anda mencari jalan kembali dari tempat anda datang ketika berada di kawasan yang sukar.

Ciri Teras dalam Versi Pro dari Status GPS dan Aplikasi Kotak Alat:

 • Titik jalan yang tidak terhad
 • Pembacaan tekanan, putaran, suhu, dan kelembapan jika peranti Android anda menyokong sensor ini
 • Muat turun Latar Belakang atau Augmented GPS (AGPS), yang bermaksud data dapat dimuat terlebih dahulu sehingga akan dipaparkan untuk anda tanpa kelewatan
 • Tiada iklan dalam aplikasi
 • Ketersediaan widget
alatan gps

Pilihan # 2: Aplikasi Koordinat Peta untuk Android

Aplikasi ini direka terutamanya untuk berkongsi lokasi anda dengan orang lain, dan senang digunakan. Anda boleh berkongsi lokasi anda melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), e-mel, atau pesanan sosial. Aplikasi Peta Koordinat menawarkan:

 • Piawai GPS Darjah, Minit dan Detik dipaparkan sebagai DDD ° MM ’SS.S
 • Sistem Rujukan Grid Tentera (MGRS) ditampilkan sebagai Penunjuk Zon Grid, ID Square 100.000 meter, kedudukan Timur-Barat dalam grid, kedudukan Utara-Selatan dalam grid (pilihan berbayar sahaja)
 • Mercator Melintang Sejagat (UTM) sistem (pilihan berbayar sahaja)
 • Sistem Rujukan Geografi Dunia (GEOREF) (pilihan berbayar sahaja)
 • Kata-kata apa, dipaparkan sebagai word1.word2.word3 untuk mendapatkan lokasi tepat dalam blok 3 meter

Anda pasti boleh bergantung pada Peta Koordinat untuk memberikan bacaan yang tepat kerana penyedia peta adalah Peta Google atau Peta Jalan Terbuka. Kompas berguna juga disertakan untuk digunakan sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan bintang untuk membimbing anda.

Peta Koordinat dapat dilakukan dengan beberapa lagi ciri untuk menjadikannya hidup, tetapi sejauh mana aduan itu ada. Ini adalah kaedah yang kukuh, jika tidak luar biasa untuk mencari koordinat GPS anda pada peranti Android.

Dalam artikel ini, anda telah mengetahui tentang ciri dan faedah beberapa aplikasi untuk mencari koordinat GPS menggunakan telefon Android anda. Sekiranya anda menikmati artikel ini, anda mungkin juga menyukai Cara Mendapatkan Maklumat GPS Terperinci Pada Perangkat Android Anda Dengan Status GPS, yang membahas sedikit lebih terperinci mengenai Status GPS dan Kotak Alat aplikasi yang dibincangkan di atas.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menggunakan Pengurus Peranti Android untuk mencari koordinat GPS telefon saya?

Tentunya! Dan, ini sangat sesuai jika anda kehilangan telefon anda di perairan dengan jarak pandang rendah, atau di suatu tempat di padang gurun yang tidak ada jalan yang boleh anda rujuk.

Semasa anda membuka Pengurus Peranti Android pada penyemak imbas web, klik pada ikon hijau yang menunjukkan lokasi telefon anda. Tetingkap baru akan dibuka dengan Peta Google termasuk koordinat GPS telefon anda yang hilang.

Dari laman web ini, anda boleh berkongsi lokasi atau mendapatkan petunjuk. Perlu diingat, ini hanya akan berfungsi jika telefon anda dihidupkan, akaun Google anda mempunyai kebenaran untuk mengakses lokasi anda, dan ia mendapat semacam isyarat internet.

Seberapa tepat koordinat GPS saya pada telefon saya?

Walaupun terdapat beberapa perbahasan mengenai perkara ini, koordinat anda harus cukup tepat dengan andaian bahawa Magnetometer anda berfungsi dengan baik. Ini adalah sesuatu yang mungkin anda perlukan untuk mengkalibrasi secara berkala untuk memastikannya memberikan hasil yang paling tepat.

Sekiranya anda tidak yakin dengan ketepatan dan melakukan perjalanan ke suatu tempat, anda mesti mempunyai koordinat GPS yang tepat, disarankan agar anda membawa peranti yang dibina untuk ini dan bukannya bergantung pada telefon pintar.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found