Cara Mencari Koordinat GPS Anda di iPhone

Kecemasan berlaku. Begitu juga perjumpaan. Syukurlah yang terakhir cenderung terjadi lebih kerap daripada yang sebelumnya dan biasanya merupakan peristiwa yang menggembirakan.

Cara Mencari Koordinat GPS Anda di iPhone

Akan ada beberapa saat dalam hidup anda apabila anda ingin mengetahui koordinat tertentu untuk lokasi tertentu. Mungkin anda keluar mengembara dan anda tersesat dari kumpulan atau mungkin anda baru saja mengalami kemalangan. Walaupun begitu, anda mungkin ingin menghantar lokasi anda kepada rakan untuk bertemu. Apa pun alasannya, selalu baik untuk mengetahui bagaimana menentukan lokasi anda dengan ketepatan kelas Satelit.

Sekarang anda mungkin berfikir bahawa mendapatkan koordinat GPS anda sangat mudah. Buka Peta Google sahaja dan ia akan berada di sana, bukan? Keliru. Banyak aplikasi tidak memberi anda maklumat ini kerana kebanyakan orang sebenarnya tidak perlu mengetahui koordinatnya setiap hari.

Tapi jangan risau. Masih ada beberapa cara untuk mendapatkan koordinat pada iPhone anda. Teruskan membaca untuk mengetahui caranya.

"Hei, Siri!"

Ya, sama bermanfaatnya dengan maklumat cepat dan panggilan telefon, Siri dapat memberi anda Bujur dan Lintang dari kedudukan anda sekarang. Yang harus anda buat ialah "Hei, Siri, apa lokasi saya sekarang?" dan Peta akan muncul. Tatal ke bawah sedikit untuk melihat koordinat GPS anda. Cukup sejuk, bukan?

Dengan andaian anda tidak mempunyai aksen tebal (berbicara dari pengalaman di sini) yang sukar dihadapi oleh Siri dan anda mempunyai sambungan internet yang cukup kuat untuk memberikan hidupnya, kaedah ini akan berfungsi untuk anda.

Menggunakan Kompas

Apa yang hebat dari iPhone, ia tidak semestinya bergantung pada aplikasi pihak ketiga agar anda dapat mengakses lokasi anda. Sama ada anda mempunyai sambungan internet atau tidak, anda masih dapat mengetahui koordinat semasa peranti anda.

Dengan menggunakan aplikasi Kompas bawaan, dalam beberapa saat anda akan dapat mengetahui di mana anda berada. Namun, sebelum melakukannya, anda perlu mengubah tetapan anda.

Anda harus mengubah tetapan anda agar aplikasi Kompas dapat mengakses lokasi anda. Untuk melakukan ini, anda akan masuk ke "tetapan" dan kemudian klik "privasi". Setelah sampai di sana, anda akan mengklik "perkhidmatan lokasi" yang akan berada di bahagian atas skrin anda.

Setelah dibuka, anda akan menatal ke bawah sehingga anda melihat ikon Kompas, tekan. Ia harus bertuliskan "sambil menggunakan" di sebelah kanannya, dan jika itu kelihatan, anda akan dapat menggunakan Kompas.

Namun, jika anda tidak melihatnya, anda harus mengklik Kompas dan kemudian memilih pilihan "sambil menggunakan aplikasi".

Setelah selesai, anda boleh pergi terus ke aplikasi Kompas di mana ia akan memaparkan lokasi semasa dan koordinat GPS semasa.

Menggunakan Peta Apple

Tidak ada kekurangan sumber asli untuk koordinat GPS anda pada iPhone. Selain daripada dua pilihan di atas, anda juga boleh menggunakan Peta Apple untuk memberi anda Bujur dan Lintang dari lokasi semasa anda.

Untuk melakukan ini, buka Peta Apple dan ketik lokasi anda. Kemudian, tatal ke bawah dan lihat koordinat anda. Siri memberi anda maklumat yang sama tetapi dengan sedikit langkah.

Pilihan Pihak Ketiga

Sekiranya, atas sebab apa pun tiada perkara di atas sesuai untuk anda, ada lebih banyak pilihan. Peta Google dan Peta Bing menawarkan koordinat GPS untuk iPhone.

Peta Bing

Bing tidak begitu terkenal dengan mesin carian seperti Google atau Yahoo, namun ia menawarkan pengguna dengan ciri koordinat GPS. Yang hebat dari Bing ialah mereka menunjukkan koordinat dengan segera, di bawah alamat.

Oleh itu, anda tidak perlu mencarinya, semua yang anda perlukan disusun dengan rapi. Setelah mencari lokasi anda, anda akan melihat alamat dan koordinat muncul di sebelah kiri skrin.

Sekiranya anda mencari lokasi tanpa alamat, anda dapat mengambil koordinat dengan mengklik kanan pada peta di mana ia akan memaparkan koordinat. Ini adalah ciri yang bagus apabila anda perlu mencari koordinat tempat yang bukan lokasi semasa anda.

Peta Google

Sebilangan besar orang menggunakan Peta Google - ini hanya alat navigasi terbaik di App Store. Mereka memiliki sejumlah besar data dari kota ke daerah yang relatif tidak berpenduduk. Sekiranya anda ingin menggunakan Peta Google untuk mendapatkan koordinat GPS, anda mempunyai dua pilihan untuk melakukannya.

  1. Sekiranya anda pergi ke maps.google.com dan menaip alamat yang anda cari, alamat tersebut akan dimuat dengan alamat dan kemungkinan gambar jalan di tempat itu. Tetapi jika anda melihat bar alamat, itu akan menunjukkan koordinat dalam URL. Koordinat akan dilihat selepas rangkaian kata, misalnya, www.google.com/maps/place/surrey+british+colombia+canada/@22.164554.-43.845236.
surrey

Sekiranya anda berusaha mendapatkan koordinat dari lokasi yang tidak muncul di Peta Google, jika anda mengklik kanan pada skrin dan pilihan akan muncul yang akan bertuliskan "Ada apa di sini?" Sekiranya anda mengkliknya, ia akan menunjukkan kepada anda koordinat lokasi tersebut.

Sekarang, anda juga boleh mematikan pencari GPS anda jika anda tidak menggunakannya. Untuk melakukannya, anda masuk ke "layanan lokasi" dalam "tetapan". Anda boleh mengetuk penunjuk di sebelah "perkhidmatan lokasi" untuk mematikan atau menghidupkannya. Pastikan anda menyimpan tetapan anda dan kemudian anda akan siap.

Bolehkah saya melihat koordinat telefon saya menggunakan Cari iPhone saya?

Sekiranya anda tidak menggunakan telefon anda, agak sukar untuk mendapatkan Bujur dan Lintang menggunakan iCloud atau Cari iPhone saya. Walaupun anda mungkin mendapat alamat, perkhidmatan ini tidak memberikan koordinat yang tepat.

Seberapa tepat fungsi koordinat Apple?

Ia cukup tepat tetapi anda tidak mahu menggunakannya untuk berlayar tanpa mempunyai rancangan cadangan. Pada dasarnya, teknologi bergantung pada kedua-dua perkakasan dan perisian peranti anda, yang bermaksud jika salah satu daripadanya seluruh sistem dimatikan.

Anda perlu mengkalibrasi kompas iPhone anda sekali-sekala dan jika anda tidak mempunyai sambungan rangkaian yang betul, siapa tahu apakah ia benar-benar tepat?

Siapa tahu ada pelbagai cara untuk mencari koordinat GPS anda di iPhone anda. Pada masa berikutnya anda yang hilang atau rakan anda perlu mencari anda, gunakan salah satu kaedah berkesan dan cepat ini untuk mendapatkan koordinat anda. Terlepas dari mana yang Anda gunakan, baik itu Peta Google, Kompas, atau Bing, Anda akan senang mengetahui bahawa masing-masing menawarkan penemuan tepat kepada pengguna di mana mereka berada. Oleh itu, jangan risau, dengan menggunakan aplikasi ini, anda tidak akan tersesat lagi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found