Cara Mengetahui Berapa GB iPhone Saya

Tidak semua iPhone dilengkapi dengan kapasiti penyimpanan yang sama. Hanya kerana anda mempunyai versi telefon yang lebih baru tidak selalu menjamin anda lebih banyak gigabait daripada pada model sebelumnya.

Cara Mengetahui Berapa GB iPhone Saya

Sebelum anda memutuskan untuk memuat turun beberapa aplikasi, segerakkan dengan peranti lain, atau ambil banyak foto, pastikan untuk memeriksa kapasiti iPhone anda. Mengetahui berapa banyak ruang telefon anda adalah faktor utama dalam menguruskan simpanan anda.

Mengapa Storan penting?

Kapasiti penyimpanan adalah memori dalaman peranti anda dan disenaraikan dalam gigabait (GB). Satu gigabait sama dengan 1024 megabait (MB). Semua fail sistem iOS dipasang di memori telefon anda dan memakan masa sekitar 1.5GB.

Sebilangan besar aplikasi menghabiskan sekitar 50MB, tetapi aplikasi dan permainan video yang lebih besar dapat menggunakan lebih banyak, kadang-kadang melebihi 500MB. Sebilangan besar fail audio dan foto anda tidak melebihi 5MB. Skala ini mungkin dapat menunjukkan kepada anda seberapa besar simpanan anda.

Apabila hampir penuh kapasiti, penyimpanan anda akan sukar berfungsi. Aplikasi semasa anda mungkin memerlukan ruang ketika mereka mengemas kini, dan anda perlu mengosongkan storan untuk fail baru dan aplikasi baru. Semua ini boleh menjadikan iPhone anda tidak berfungsi. Terdapat pelbagai cara untuk belajar mengenai ruang penyimpanan iPhone anda.

Untuk mengetahui berapa gigabait telefon anda dan melihat berapa banyak ruang yang tersisa, ikuti kaedah ini.

Cari Maklumat dalam Tetapan

Cara termudah untuk mencari kapasiti iPhone anda adalah dengan melihat di aplikasi Tetapan. Aplikasi ini dimasukkan ke dalam sistem anda, jadi anda tidak dapat menghapusnya. Anda akan menemuinya di menu aplikasi (ikon roda gigi).

  1. Ketik ikon ‘Tetapan’.
  2. Buka menu ‘Umum’ di ‘Tetapan’.

    Ketahui Berapa Banyak Gb iPhone Saya

  3. Tekan ‘About’.
  4. Tatal ke bawah sehingga anda melihat 'Kapasiti'. Di sini anda akan melihat berapa banyak ruang yang dimiliki peranti anda.

    Ketahui Berapa Banyak iPhone Gb

  5. Tatal ke bawah ke bahagian ‘Tersedia’. Di sini anda dapat melihat berapa banyak ruang yang tinggal. Perbezaan antara ruang umum dan ruang yang tidak digunakan adalah jumlah ruang yang digunakan oleh fail anda pada masa ini. Sekiranya peranti anda mempunyai terlalu sedikit memori yang tersisa, anda mungkin ingin membuang beberapa data yang tidak diperlukan daripadanya. Jika tidak, anda tidak akan dapat memuat turun fail baru.

Beberapa iPhone boleh mengakses Penyimpanan secara langsung dari Tetapan. Ulangi langkah 1 dan 2 dan bukannya mencari ‘About’, cuba cari ‘[Device] Storage’. Di sini anda akan melihat maklumat yang sama - berapa banyak ruang simpanan yang telah anda gunakan, berapa banyak yang tersisa dan berapa jumlah kapasiti peranti anda.

Periksa Storan Anda dengan iTunes

Setelah anda menyambungkan iTunes ke iPhone anda, secara automatik akan memeriksa ruang yang ada. Ini memberitahu anda berapa banyak data yang anda gunakan untuk kandungan yang berbeza.

Pertama, anda harus membuka iTunes di komputer anda. Ia biasanya dipasang di semua komputer Mac, tetapi jika anda tidak memilikinya, anda harus memuat turun aplikasinya dan memasangnya.

itunes iPhone Gb

Anda kemudian menghubungkan iPhone anda ke komputer melalui kabel, hotspot, atau Bluetooth.

Apabila kedua-dua peranti tersambung, cukup klik iPhone anda di aplikasi iTunes.

Ini akan membuka tetingkap yang menyenaraikan semua maklumat penting mengenai iPhone anda. Di bahagian bawah, anda akan melihat bar simpanan. Kandungan berbeza ditunjukkan dalam pelbagai warna. Setelah menggerakkan penunjuk tetikus ke atas warna, anda akan melihat jenis kandungan yang diwakilinya. Jenis kandungan mungkin video, foto, audio, aplikasi, dokumen, dan lain-lain.

Pada bar storan berwarna-warni ini, anda akan melihat berapa banyak simpanan yang tersisa dan berapa gigabait pelbagai jenis data yang sedang digunakan.

Cari Maklumat melalui IMEI / MEIDD atau ICCID

Terdapat situasi ketika anda tidak dapat mengakses aplikasi peranti anda. Sama ada sistem tidak berfungsi, atau anda menghadapi masalah perkakasan, kadangkala anda tidak dapat menguruskan peranti anda.

Dalam keadaan seperti ini, anda perlu mencari spesifikasi telefon anda secara luaran. Cara terbaik untuk mendapatkan maklumat yang tepat adalah dengan mencari IMEI / MEID atau ICCID peranti anda.

Beberapa peranti mempunyai nombor yang tertulis di dulang SIM, sementara yang lain nombor dicetak di belakang.

Sebaik sahaja anda menemui ID anda, lawati SndeepInfo dan taipkan nombor siri anda di sana. Laman web ini akan mengesan model telefon anda yang tepat dan menyenaraikan semua maklumat penting.

iPhone Berapa Gb

Sekiranya anda hanya ingin memeriksa ruang simpanan anda, tatal ke bawah ke Spesifikasi Teknikal. Kapasiti telefon anda disenaraikan di sana sebagai ‘Memori dalaman’.

Periksa Storan Anda Secara Berkala

Sekiranya anda memperhatikan penyimpanan, anda tidak akan menghadapi masalah dengan kemas kini, aplikasi yang tidak responsif, atau kamera yang tidak berfungsi.

Pastikan untuk memeriksa ruang simpanan iPhone anda dari semasa ke semasa dan buang fail dan aplikasi yang tidak lagi anda gunakan. Sekiranya anda menguruskan penyimpanan iPhone dengan baik, anda juga akan mengelakkan masalah yang tidak perlu.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found