Bagaimana Mencari Rakan di Telegram

Telegram telah menjadi salah satu aplikasi pesanan utama sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Ramai pengguna merasa selamat dan senang. Mungkin anda telah lama menggunakan aplikasi ini tetapi sebenarnya tidak pernah mencari rakan. Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana untuk melakukannya, anda telah sampai di tempat yang betul.

Bagaimana Mencari Rakan di Telegram

Dalam artikel ini, kami akan membahas soalan seperti menambahkan dan mencari rakan terdekat atau mencari rakan Telegram anda dengan nama pengguna.

Bagaimana Mencari Rakan di Telegram?

Menavigasi melalui kotak carian Telegram adalah tugas yang cukup mudah. Ia melibatkan satu carian untuk mencari rakan, kumpulan, mesej, dan pada dasarnya semua kandungan lain. Ikuti langkah-langkah di bawah untuk mendapatkan arahan tepat mengenai cara mencari rakan di Telegram:

Telegram

Catatan: Sekiranya rakan anda menggunakan Telegram, avatar dan nama pengguna mereka akan muncul pertama dalam hasil carian. Namun, jika rakan anda tidak ada dalam senarai kenalan anda, anda harus mencarinya di bahagian hasil "Carian Global". Senarai itu akan menunjukkan kepada semua pengguna dengan nama pengguna yang sesuai.

Pada Peranti Mudah Alih

 1. Lancarkan telegram pada peranti mudah alih anda.

 2. Klik pada ikon carian di sudut kanan atas skrin.

 3. Taipkan nama rakan anda di kotak carian. Anda akan melihat beberapa pilihan untuk kandungan apa yang dicari: Sembang, Pautan, Media, dll. Tetapi Telegram akan menunjukkan kepada anda semua hasil yang relevan di bawah kotak carian, tanpa anda harus memilih satu secara khusus.

  Sembang Telegram

Di Desktop

 1. Lancarkan Telegram di desktop anda.

 2. Pergi ke kotak carian di bahagian atas skrin dan cari nama atau nama pengguna rakan anda.

  Carian Telegram

 3. Sekiranya orang yang anda cari tidak ada dalam senarai kenalan anda, Telegram akan menunjukkan hasil "Carian Global" kepada anda. Sekiranya ini berlaku, anda harus memasukkan butiran hubungan yang sangat spesifik. Jika tidak, anda akan mendapat hasil yang tidak relevan, seperti yang anda lihat di tangkapan skrin.

  Telegram Global

Bagaimana Mencari Rakan di Telegram Dengan Bot?

Telegram telah mengeluarkan bot khas bernama Telegram Friends yang boleh anda gunakan untuk mencari rakan baru untuk bersosial dan berpacaran. Inilah cara mendapatkan bot ini:

 1. Pergi ke halaman ini.

 2. Klik "Buka di Telegram."

 3. Ini akan melancarkan bot di aplikasi anda. Klik "Mula" untuk membuka perbualan.

 4. Ikuti arahan yang diberikan oleh bot untuk mula menghantar mesej.

  Rakan Telegram

Bagaimana Mencari Rakan Berdekatan di Telegram?

Salah satu ciri Telegram baru-baru ini merangkumi pilihan "Orang Berdekatan". Ciri ini membolehkan anda mencari kenalan yang berada berdekatan dengan lokasi semasa anda. Ikuti langkah di bawah untuk mendapatkan arahan mengenai cara melakukannya:

 1. Lancarkan Telegram pada peranti mudah alih anda.

 2. Ketuk tiga garis mendatar di sudut kiri atas skrin.

 3. Tatal ke bawah ke tab "Kenalan" dan buka.

 4. Ketik pada pilihan "Cari Orang Berdekatan".

 5. Pilih "Jadikan Diri Saya Terlihat" untuk mengaktifkan ciri tersebut. Ini akan menunjukkan profil anda kepada orang lain di persekitaran anda.

 6. Jika diminta, terima izin aplikasi untuk memiliki akses ke lokasi anda. Anda mesti bersetuju untuk berkongsi lokasi anda agar ciri ini berfungsi.

Anda sekarang akan melihat senarai orang yang berada berdekatan, termasuk jarak dari anda. Anda boleh mencari rakan dalam senarai. Di bawah senarai pengguna, anda akan melihat senarai kumpulan aktif di sekitar kawasan anda. Ini adalah cara lain yang baik untuk terlibat dengan komuniti anda. Anda kemungkinan besar akan menemui kawasan atau kumpulan komuniti bandar tertentu di mana orang dapat berkongsi berita atau foto.

Anda selalu dapat mengetuk pilihan "Berhenti Menunjukkan Saya" untuk berhenti berkongsi lokasi anda.

Orang yang berdekatan

Bagaimana Menambah Rakan di Telegram dengan Menggunakan Nama Penggunanya?

Mungkin anda mahu menambahkan rakan ke senarai kenalan anda, tetapi anda tidak mempunyai nombor telefon bimbitnya. Tidak apa-apa, selagi anda mempunyai nama pengguna mereka, anda dapat mencarinya dengan mudah dan mula bertukar-tukar mesej. Ikuti sahaja langkah di bawah:

 1. Lancarkan Telegram pada peranti pilihan anda.

 2. Pergi ke kotak carian di bahagian atas skrin dan mulailah mengetik nama pengguna rakan anda.

 3. Sekiranya anda tidak memilikinya sebagai kenalan anda, akaun mereka akan muncul di bawah hasil "Carian Global".

 4. Ketik nama pengguna atau avatar mereka untuk memulakan perbualan.

 5. Jika mereka menggunakan saluran untuk berkomunikasi dengan orang lain, ketuk "Gabung" untuk memasuki saluran.

Bagaimana Menambah Kenalan di iOS?

Menambah kenalan pada mana-mana peranti iOS merangkumi langkah yang sama seperti pada peranti lain. Sekiranya anda ingin menambahkan kenalan menggunakan iPhone anda, cukup lancarkan Telegram di telefon anda dan cari nama atau nama pengguna mereka di kotak carian.

Namun, jika anda ingin menambahkan kenalan secara rasmi, ikuti langkah berikut:

 1. Ketik tiga garis mendatar di laman utama Telegram anda.
 2. Pergi ke bahagian "Kenalan".

 3. Klik pada ikon kenalan biru di bahagian bawah skrin.

 4. Tambahkan nama depan dan belakang untuk kenalan anda.

 5. Pilih negara mereka.
 6. Masukkan nombor telefon mereka.

 7. Ketuk tanda semak putih di sudut kanan atas skrin untuk menyimpan entri anda.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah beberapa lagi pertanyaan berkaitan Telegram untuk membantu anda memanfaatkan sepenuhnya aplikasi ini.

Bagaimana Saya Mencari Kumpulan di Telegram?

Mencari kumpulan Telegram melibatkan langkah yang sama dengan mencari rakan. Sekiranya anda tidak mempunyai pautan untuk menyertai kumpulan tertentu, tetapi anda tahu ia ada di luar sana, anda boleh mencarinya di kotak carian. Walau bagaimanapun, jika anda ingin bergabung dengan kumpulan menarik yang rawak, lihat u003ca rel = u0022noreferrer noopeneru0022 href = u0022 // tdirectory.me / u0022 target = u0022_blanku0022u003ehereu003c / au003e. Anda boleh mencari ribuan kumpulan awam yang sesuai dengan minat anda.u003cbru003eu003cbru003eSetelah anda menjumpai kumpulan yang anda suka, cukup klik u0022Joinu0022 untuk menjadi ahli.u003cbru003eu003cimg class = u0022wp-image-205452u0022 style = u0022uth: 300 = u002200 techjunkie.com/wp-content/uploads/2021/03/Join-Group.pngu0022 alt = u0022Sertai Kumpulanu0022u003e

Bagaimana Saya Mencari Bot Telegram Saya?

Mencari bot Telegram melibatkan langkah yang sama dengan mencari rakan: pergi ke kotak carian anda. Sebagai contoh, jika anda menggunakan Bot Permainan, anda akan menemuinya dengan mencari [dilindungi e-mel] di kotak carian.u003cbru003eu003cimg class = u0022wp-image-205453u0022 style = u0022width: 400pxu0022 src = u0022 // www.techjunkie .com / wp-content / muat naik / 2021/03 / Telegram-Gamebot.pngu0022 alt = u0022Telegram Gamebotu0022u003e

Mencari Rakan di Telegram Dengan Kemudahan

Telegram adalah aplikasi yang bagus untuk berkomunikasi dengan rakan-rakan. Apa yang hebat ialah ia membolehkan anda mencari rakan walaupun anda tidak mempunyai nombor telefon mereka. Anda juga boleh menggunakan bot untuk menolong anda mencarinya, yang merupakan satu lagi ciri hebat aplikasi ini. Mudah-mudahan, setelah membaca artikel ini, anda dapat mencari rakan, bot, dan kumpulan di Telegram dengan mudah.

Bot Telegram mana yang anda gunakan? Apakah perkara yang anda minta mereka lakukan untuk anda? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found