Cara Mencari Rakan di Bandar Tertentu di Facebook

Tindakan mencari rakan di bandar tertentu cukup mudah. Tetapi alangkah baiknya jika Facebook menjadikan UI lebih lancar dan membuang beberapa langkah berlebihan. Walaupun begitu, ada baiknya jika pengguna tidak kesulitan mencari rakan di bandar tertentu dari desktop atau telefon pintar mereka.

Cara Mencari Rakan di Bandar Tertentu di Facebook

Langkah artikel untuk mencari rakan di lokasi tertentu juga merangkumi beberapa petunjuk untuk pengguna telefon pintar. Namun, proses dan tindakannya bersifat universal dan hampir sama.

Langkah 1

Setelah anda log masuk, arahkan ke sudut kiri atas skrin dan klik nama anda. Tindakan ini membawa anda ke profil anda, di mana anda memilih "Kawan" tab di bawah gambar muka depan.

Aksi ini hampir serupa di aplikasi Facebook. Semasa anda memasuki Suapan Berita, ketuk gambar profil anda, tatal ke bawah, dan tekan "Mencari rakan-rakan."

Langkah 2

Sekiranya anda menggunakan Facebook di desktop, kini anda mempunyai akses ke dua pautan di bahagian atas: Permintaan Rakan dan Cari Rakan.

Cara Mencari Rakan di Bandar Khusus di Facebook

Untuk aplikasi telefon pintar atau tablet, Anda sudah berada di menu yang betul dan tidak diperlukan tindakan selanjutnya.

Langkah 3

Di sinilah keadaan menjadi agak membingungkan dan tidak betul-betul intuitif. Perkara logik yang perlu dilakukan adalah menaip nama bandar di bar carian dan menyaring hasil yang diberikan.

Tetapi Algoritma Facebook memberi tumpuan kepada nama orang, bukannya tempat, walaupun anda menaip nama sebuah bandar. Walaupun begitu, sila taipkan nama dan tekan enter. Tindakan ini menunjukkan menu yang lebih komprehensif di mana anda berada sebenarnya boleh mencari mengikut tempat.

Cari Rakan di Bandar Khusus di Facebook

Sekiranya anda menggunakan telefon pintar, keadaannya serupa. Tekan bar carian, taipkan nama kota, dan voila — ada bar untuk menapis carian lebih lanjut.

Nota sampingan: UX terasa lebih baik di aplikasi daripada di desktop, yang tidak menghairankan kerana kebanyakan orang mengakses Facebook dengan cara ini.

Langkah 4

Sekarang, anda akhirnya berada di tempat yang sepatutnya. Semasa mencari rakan Facebook di desktop, menu penapisan berada di sebelah kiri skrin.

Di bawah Bandar, klik pada "Pilih Bandar ..." dan taipkan nama lokasi di bar yang ditentukan. Facebook pandai mengetahui apa yang anda mahukan. Oleh itu, bandar ini harus muncul hanya setelah beberapa huruf.

Yang penting di sini adalah memastikan anda memilih "Orang" tab di menu di bahagian atas skrin. Dengan ini, anda juga boleh mencari Tempat, Pos, Video, dan lain-lain, yang berkaitan dengan bandar tersebut.

Untuk aplikasi, anda perlu mengetuknya "Bandar," taip semula namanya, kemudian klik "OKEY." Alangkah baiknya jika Facebook mengambil carian awal anda dan menawarkan bandar ini pada kali pertama. Tetapi atas sebab yang tidak diketahui, senario ini tidak berlaku. Mungkin kerana Facebook menjangkakan lokasi orang akan berubah dari semasa ke semasa.

Langkah 5

Pada ketika ini, hanya masalah mencari orang yang anda cari di Facebook. Sekiranya anda mengetahui namanya, taipkannya ke bar carian dan semak hasilnya sehingga anda menemui orang yang tepat.

Tetapi bagaimana jika anda tidak ingat namanya? Silap mata pertama adalah mencentang kotak di hadapan "Kawan kepada kawan." Tindakan ini harus mengutamakan orang yang telah berteman dengan rakan anda di Facebook.

Mengikut logik pemisahan kurang dari enam darjah, ini seharusnya menjadikan pencarian lebih halus. Sekiranya ini tidak membantu, anda boleh menggunakan penapis tambahan mengikut Pendidikan dan Tempat Kerja. Sekali lagi, ia harus menyempitkan hasilnya hanya dengan sebilangan kecil nama dan menjadikan rakan yang sukar difahami hanya dengan satu klik sahaja.

Catatan: Teknik penapisan yang sama berlaku untuk aplikasi, dan anda mendapat hasil yang sama.

Trik Carian yang kemas

Kaedah lain untuk mencari rakan berdasarkan lokasi adalah menukar bandar semasa anda menjadi bandar yang anda cari. Untuk melakukannya, anda perlu mengakses halaman profil Facebook anda, pilih "Edit Butiran" di bawah Pengenalan, dan pilih "Tambahkan bandar semasa."

Apabila anda mengklik "Kawan," Facebook harus mengutamakan orang-orang dari bandar bawah "Cadangan Rakan." Namun, ini bukan kaedah terbaik kerana raksasa rangkaian sosial mungkin memfaktorkan geotag anda sekarang.

Oleh itu, hasilnya dapat menyenaraikan pelbagai cadangan campuran — yang berasal dari bandar yang anda cari dan yang berdasarkan parameter lain. Inilah sebab mengapa lebih baik berpegang pada kaedah pertama yang dijelaskan.

Anda Mendapat Rakan Baru

Walaupun terdapat perubahan dalam demografi Facebook, ia masih merupakan salah satu platform paling kuat. Walaupun UI kelihatan agak kikuk, Facebook menawarkan salah satu menu carian yang paling komprehensif.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found