Cara Mencari Draf Facebook

Kadang kala hidup menghalangi matlamat media sosial kita. Anda mungkin mengalami saat-saat di mana anda menaip di telefon, tetapi kemudian muncul sesuatu, dan anda terpaksa meninggalkan misi. Atau mungkin anda tergesa-gesa untuk mengeposkan sesuatu dengan cepat sebelum berangkat kerja, tetapi internet anda terputus pada pertengahan pos.

Cara Mencari Draf Facebook

Kehilangan draf anda agak mengecewakan, terutamanya jika ia berlaku semasa anda hampir selesai menaip. Mungkin sukar untuk menelusuri kembali pemikiran anda dan memulakannya semula.

Berita baiknya ialah ada cara untuk menyimpan draf di Facebook agar tidak tersesat. Tetapi di mana draf ini disimpan, dan bagaimana anda dapat mencarinya?

Cara Mencari Draf Facebook di PC

(a) Halaman Facebook

Inilah cara mencari draf untuk halaman Facebook anda semasa menggunakan PC:

 1. Log masuk ke akaun Facebook anda.

 2. Klik "Halaman" di menu navigasi di sebelah kiri skrin anda. Ini akan membuka senarai semua halaman yang anda uruskan.

 3. Pilih halaman yang drafnya ingin anda cari.
 4. Setelah halaman dibuka, pilih "Alat Penerbitan" dari menu navigasi di sebelah kiri skrin anda.

 5. Klik pada "Draf." Pada ketika ini, anda akan melihat senarai semua draf anda.

 6. Klik pada draf untuk membukanya. Sekiranya draf terlalu panjang, anda hanya akan melihat pratonton.

 7. Anda kini boleh mengedit draf seperti yang anda mahukan atau segera menerbitkannya. Anda juga boleh menjadualkan kemas kini automatik.

 8. Sekiranya anda masih mahu menyimpan draf walaupun selepas mengedit,
  • Klik pada butang yang muncul di bawah "Umpan Berita" dan kemudian klik pada butang "Bagikan Sekarang".

  • Klik "Simpan." Ini mengubah butang "Bagikan Sekarang" menjadi "Simpan sebagai draf."

  • Klik pada "Simpan sebagai Draf."

(b) Profil Peribadi

Aplikasi desktop Facebook adalah pengalaman desktop yang sempurna. Anda mendapat semua yang anda perlukan untuk terus berhubung semasa bekerja, membeli-belah atau melancong. Di skrin utama Facebook, anda dapat menghantar kemas kini dengan cepat mengenai apa yang anda lakukan dan apa yang anda fikirkan menggunakan salah satu daripada tiga jenis status yang berbeza: Kemas kini Status, Foto / Video, dan Post Link. Bar sisi di sebelah kiri mengandungi Suapan Berita anda, jadi menelusuri semua kemas kini anda hanya dengan satu klik.

Untuk semua positifnya, aplikasi desktop Facebook gagal dengan sangat baik dalam hal pengurusan draf. Untuk satu, ini tidak membolehkan anda menyimpan draf ketika berada dalam mod profil. Draf anda hanya boleh diambil jika anda tidak menutup atau memuat semula apl.

Penyemak imbas juga tidak membantu. Contohnya, jika anda berhenti membuat catatan di Chrome, anda akan kehilangan draf sebaik sahaja memuat semula halaman. Catatan anda tidak dapat diambil.

Cara Mencari Draf Facebook di Android

a) Halaman Facebook

Aplikasi Facebook untuk peranti yang berjalan di sistem operasi Android menyokong pengurusan halaman Facebook. Sekiranya anda terpaksa membuat pos sebelum menekan butang "Terbitkan", anda masih dapat mencari draf dan mempostingnya atau mengeditnya lebih jauh.

Inilah cara anda dapat mencari draf di halaman Facebook ketika menggunakan telefon Android:

 1. Lancarkan aplikasi dan masukkan kelayakan anda untuk log masuk.

 2. Ketuk tiga garis mendatar di sudut kanan atas.

 3. Ketik "Halaman". Ini akan membuka senarai semua halaman di bawah pengurusan anda. Kemudian pilih halaman yang drafnya ingin anda cari. Sekiranya anda tidak dapat melihat draf di bawah menu tetapan, selepas kemas kini baru.

 4. Muat turun dan buka aplikasi Facebook Business Suite (Pages Manager).

 5. Ketuk ikon Pos & Cerita di bahagian bawah skrin dan kemudian ketuk anak panah yang jatuh di sebelah Diterbitkan, pilih "Draf." Pada ketika ini, anda akan melihat senarai semua draf yang telah anda simpan.

 6. Untuk menyiarkan atau menghapus draf, ketuk tiga titik menegak.

(b) Profil Peribadi

Terdapat beberapa perkara yang digemari mengenai aplikasi Facebook untuk Android ketika digunakan untuk akaun peribadi. Terutama, ia berbeza dengan versi PC kerana ia membolehkan anda menyimpan dan melihat draf seberapa banyak yang anda mahukan. Namun, ada tangkapan: anda hanya dapat melihat draf melalui pemberitahuan yang dihantar oleh Facebook beberapa saat setelah anda menyimpannya. Sekiranya anda menghapus pemberitahuan, anda hanya dapat melihat semua draf sekali lagi dengan membuat yang baru dan menyimpannya.

Mari lihat langkah-langkah khusus untuk mencari draf peribadi anda pada peranti Android:

 1. Lancarkan aplikasi Facebook.

 2. Ketuk kotak "Apa yang ada di fikiran anda" dan buat draf sementara.

 3. Ketik butang kembali dan "Simpan sebagai draf."

 4. Setelah draf disimpan, anda akan menerima pemberitahuan yang mengesahkan sebanyak itu.
 5. Ketik pemberitahuan.

 6. Ketik butang kembali sekali lagi. Anda sekarang harus melihat senarai semua draf anda, bermula dengan yang paling baru.

Anda boleh mengedit atau bahkan menghantar draf mengikut kesesuaian anda. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa draf akan dibuang secara automatik selepas tiga hari.

Cara Mencari Draf Facebook pada iPhone

(a) Halaman Facebook

Inilah cara anda dapat mencari draf untuk halaman Facebook anda semasa menggunakan iPhone:

 1. Lancarkan aplikasi iPhone dan log masuk ke akaun anda.

 2. Ketuk tiga baris di sudut kanan bawah.

 3. Ketik "Halaman". Ini akan membuka senarai semua halaman di bawah pengurusan anda. Kemudian pilih halaman yang drafnya ingin anda lihat. Sekiranya anda tidak dapat melihat draf di bawah menu tetapan, selepas kemas kini baru.

 4. Muat turun dan buka aplikasi Facebook Business Suite (Pages Manager).

 5. Ketuk ikon Pos & Cerita di bahagian bawah layar dan kemudian ketuk anak panah yang jatuh di sebelah Diterbitkan, pilih "Draf." Pada ketika ini, anda akan melihat senarai semua draf yang telah anda simpan.

 6. Untuk menghantar, menjadualkan atau menghapus draf, ketuk tiga titik menegak.

(b) Profil Peribadi

Aplikasi Facebook untuk iPhone membolehkan anda menyimpan satu draf sahaja. Ini bermakna apabila anda membuat draf baru, anda akan kehilangan draf yang lebih lama secara automatik.

Untuk melihat draf terkini:

 1. Lancarkan aplikasi.
 2. Ketik "Selesaikan catatan sebelumnya?" di tab Laman Utama.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah Draf Perkara Yang Sama dengan Catatan yang Tidak Diterbitkan?

Jawapannya adalah ya. Draf adalah siaran yang telah disimpan dalam keadaan tidak diterbitkan. Ia paling sering digunakan untuk menyiapkan siaran dan memastikan bahawa mereka siap untuk pergi pada waktu yang tepat.

Draf Facebook Boleh Membantu Anda Tetap Teratur

Draf Facebook adalah kaedah terbaik untuk menyimpan dan mengatur pemikiran anda. Mereka juga menawarkan penyelesaian yang cepat apabila anda perlu menulis sesuatu dengan cepat, seperti saat ini semasa acara atau persidangan. Anda boleh mengakses draf ini dari kebanyakan peranti selagi anda mempunyai sambungan internet. Penting untuk mengetahui cara mencarinya untuk membolehkan anda memeriksa kerja anda sebelum membagikannya kepada orang lain.

Berapa kerapkah anda menyemak draf anda sebelum menyiarkannya di Facebook? Adakah anda mengalami sebarang cabaran semasa melihat rancangan anda? Mari terlibat dalam bahagian komen di bawah.

Recent Posts