Cara Mencari Profil Facebook dari Gambar atau Foto

Mencari profil Facebook seseorang boleh menjadi sangat mencabar, walaupun anda mempunyai gambar mereka. Sebenarnya, anda tidak dapat mencari profil di Facebook menggunakan carian gambar, tetapi ada jalan penyelesaian yang boleh anda gunakan. Anda juga boleh bergantung pada carian gambar Google yang dipercayai, yang mungkin lebih baik lagi.

Cara Mencari Profil Facebook dari Gambar atau Foto

Kedua-dua ini adalah dua kaedah utama anda untuk mencari profil Facebook apabila anda hanya mempunyai gambar. Teruskan membaca untuk mengetahui petunjuk terperinci tentang cara melakukannya, dan selami topik menarik ini dengan lebih mendalam.

Kaedah Mudah

Terdapat dua kaedah utama untuk mencari profil Facebook orang berdasarkan gambar mereka. Sudah tentu, ada kaedah lain yang merangkumi laman web pihak ketiga, tetapi kami tidak mengesyorkan menggunakannya. Kaedah pertama yang akan kita jalani lebih mudah dibanding kaedah kedua.

Lebih mudah dan mungkin anda pernah mendengarnya sebelumnya. Betul, kita bercakap mengenai carian Imej Google, juga disebut kaedah carian imej terbalik. Sekiranya anda tidak tahu menggunakannya, jangan risau. Ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Lawati gambar Google di mana-mana penyemak imbas.
 2. Klik pada butang Search by Image (kamera di sebelah kanan bar carian).
 3. Terdapat dua cara untuk melakukan ini. Anda boleh menampal URL gambar (pautan) atau memuat naik gambar dari komputer anda. Bagi mereka yang bergelut, memuat naik gambar dari komputer anda semestinya cukup mudah. Untuk menyalin URL gambar dalam talian, klik kanan, dan pilih Salin alamat gambar atau lokasi.

  cari mengikut gambar

 4. Apabila anda melakukan salah satu perkara tersebut (muat naik gambar atau tampal URL) klik Cari mengikut Gambar.

  carian gambar google

 5. Anda akan melihat senarai semua hasil untuk gambar yang anda muat naik. Sekarang anda boleh menambahkan laman web: facebook.com ke bar carian untuk membatasi carian ke Facebook. Tekan enter untuk melihat apakah ada hasil untuk profil Facebook yang ingin anda cari.

Kaedah Tidak Begitu Mudah

Kaedah ini tidak sukar, tetapi tidak seefektif carian imej terbalik Google. Ia terhad kerana hanya akan memberi anda hasil sekiranya orang tersebut telah menjadikan profil Facebook mereka umum untuk dilihat oleh semua orang.

Sekiranya profil mereka bersifat peribadi, begitu juga gambar mereka. Oleh itu, anda tidak akan menemui apa-apa. Tidak semestinya pesimis, begitulah keadaannya. Dalam mana-mana kes, ikuti arahan untuk mencari profil Facebook menggunakan gambar dari Facebook:

 1. Buka gambar di Facebook untuk mencari profil dari mana asalnya
 2. Lihat nombor selepas baris //www.facebook.com/photo.php?fbid= di URL gambar. Dalam contoh kami, nombor ini ialah 1011100762386533.
 3. Ini adalah nombor ID gambar Facebook. Setelah kami menambahkan ID gambar setelah URL di atas, inilah yang kami dapat //www.facebook.com/photo.php?fbid=10111007623865331. Ternyata gambar yang kami cari milik profil tidak lain adalah Mark Zuckerberg.

Kata Nasihat kepada Pembaca Kami

Seperti yang anda lihat, kaedah ini tidak begitu buruk jika anda ingin mencari profil Facebook berdasarkan gambar atau foto yang anda dapati di Facebook. Perlu diingat bahawa rasa ingin tahu yang sedikit tidak pernah merugikan sesiapa dan berminat pada seseorang apabila anda melihat gambar mereka benar-benar normal.

Anda mungkin mendapati orang itu cantik, menarik atau menawan, atau anda mungkin mengenalnya dari suatu tempat. Namun, kami menasihatkan agar tidak menghantar mesej di Facebook sebelum mereka berada dalam senarai rakan anda.

Tidak ada salahnya mencuba menambahkannya, walaupun anda belum mengenalinya. Namun, menghantar terlalu banyak mesej kepada orang asing biasanya dianggap tidak sopan. Kanak-kanak perempuan terutamanya tidak suka, percayalah. Anda tidak mahu menjadi jemputan lain yang tidak dapat diterima dalam senarai mereka.

Menghantar mesej yang tidak masuk akal hanya boleh memburukkan keadaan. Jadilah lebih halus jika anda ingin berhubung dengan mereka, walaupun mereka adalah teman zaman kanak-kanak yang sudah lama dilupakan atau seumpamanya. Mengatakan "Hai, awak ingat saya?" baik-baik saja. Ini jauh lebih baik daripada mesej dua halaman yang terperinci. Orang tidak akan repot-repot membaca keseluruhan teks jika berasal dari seseorang yang mereka anggap sebagai orang asing.

Semoga berjaya

Semoga nasihat yang anda baca dalam artikel ini membantu anda mencari profil atau profil yang anda cari di Facebook. Maaf mengenai kuliah yang hampir berakhir, terasa tepat untuk memberikan beberapa nasihat yang wajar yang kami kumpulkan dari pengalaman langsung.

Akan sangat keren jika kami menolong anda berhubung dengan beberapa rakan yang sudah lama dilupakan di Facebook. Sekiranya demikian, silakan berkongsi cerita anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found