Cara Menapis Mengikut Warna di Helaian Google

Google melancarkan Helaian versi ujian pertamanya sepanjang tahun 2006, dan dengan cepat mengembangkan versi ujian ke versi fungsional yang digunakan ramai orang hari ini. Pengguna Spreadsheet menyukai Sheets kerana ia adalah alat serba boleh dengan keluk pembelajaran cepat dan banyak ciri.

Cara Menapis Mengikut Warna di Helaian Google

Kenyataannya adalah bahawa setiap program perisian adalah tindakan penyeimbangan antara banyak faktor - kesukaran keluk pembelajaran, set fitur, kebolehpercayaan program, kos program, dan sebagainya.

Tiada program yang sempurna; kesemuanya harus membuat pertukaran antara bidang prestasi. Oleh itu, walaupun Helaian Google mempunyai keluk pembelajaran yang sangat rendah dan harga yang ideal (percuma!), Ini diimbangi oleh set ciri yang agak terhad. Helaian hampir sama kaya dengan Excel walaupun lebih menyusahkan untuk melakukan perkara yang lebih maju seperti jadual pangsi dengan Helaian berbanding dengan Excel dan Helaian tidak mempunyai banyak ciri.

Bagi kebanyakan pengguna yang tidak pernah menjadi masalah… sehingga tiba masanya anda sangat memerlukan ciri yang tidak ada dalam Helaian.

Nasib baik, ada cara di sekitar had Helaian. Satu ciri yang diinginkan oleh banyak pengguna adalah kemampuan menapis mengikut warna. Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda beberapa cara yang berbeza untuk menapis mengikut warna di Helaian Google.

Adakah cara untuk menapis mengikut warna di Helaian Google?

Ya, sebenarnya, terdapat sekurang-kurangnya beberapa cara yang berbeza untuk menapis mengikut warna dalam Helaian.

Helaian mempunyai alat pemformatan bersyarat yang kuat, tetapi berdasarkan data yang disimpan di dalam sel, bukan pada atribut sel seperti warna. Untuk melihat lebih lengkap mengenai format bersyarat, lihat panduan kami untuk memformat bersyarat dalam Helaian.

Jadi nampaknya tidak ada cara untuk menapis mengikut warna sel di Helaian, tetapi ada beberapa cara untuk melakukannya.

Salah satu cara adalah dengan menggunakan skrip untuk mengenal pasti sel mengikut warnanya dan kemudian menyimpan nilai hex warna tersebut di sel lain; anda kemudian boleh menapis berdasarkan kandungan sel itu dan hasilnya kelihatan sama seolah-olah anda menyaring mengikut warna.

Pendekatan lain menggunakan alat tambah Helaian; terdapat beberapa kebaikan yang mengandungi fungsi ini. Saya akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan kedua kaedah ini.

Bagaimana cara menapis di Helaian Google?

Pendekatan ini adalah untuk pengguna yang lebih berorientasikan teknikal atau pengguna Google Apps kerana menggunakan Skrip Aplikasi Google dengan Editor Skrip Google untuk membuat fungsi yang dapat anda panggil dari Helaian Google.

Dalam senario contoh ini, anda mempunyai Lembaran yang mempunyai semua tiket tertunggak (cara untuk mengesan masalah sokongan pelanggan), berkod warna mengikut keutamaan: rendah, sederhana, tinggi, dan mendesak. Menyusun mengikut warna mungkin berguna dalam senario ini dan anda dapat menerapkan ideanya pada situasi apa pun di mana anda mungkin mahu menyusun helaian mengikut warna.

Kaedah pertama adalah menggunakan Skrip Google Apps, yang mungkin berguna bagi pengguna teknikal dan pengguna Google Apps lanjutan kerana memberi anda banyak fleksibiliti dan kekuatan untuk memperluas kemampuan Helaian Google.

Sebilangan besar pengguna Spreadsheet ingin melangkah ke "Add on", yang jauh lebih mudah dan cepat dilaksanakan. Tambah sering merupakan kaedah termudah untuk menyelesaikan sesuatu yang bukan merupakan ciri utama Helaian Google.

Kaedah Skrip Google Apps

Mari kita mulakan dengan menyalin dan menampal skrip itu sendiri ke Editor Skrip Google Apps.

 1. Pertama, Buka Helaian Google pada helaian yang ingin anda tapiskan.
 2. Seterusnya, Pilih Penyunting Skrip daripada Alat menu lungsur.
 3. Salin dan tampal kod berikut:

fungsi GetCellColorCode (input)

{

var ss = SpreadsheetApp.getActiveSpreadsheet ();

var cell = ss.getRange (input);

var result = cell.getBackground ();

hasil pulangan

}

Anda kini boleh memanggil fungsi yang anda buat dalam Skrip Google Apps dari sel di helaian anda.

Panggil Fungsi dari Helaian Anda

Setelah skrip siap digunakan, Anda dapat memanggil fungsi dalam skrip dari Lembaran. Pertama, buat kolum khas yang disebut "warna" atau semacamnya.

Helaian Google

Untuk mendapatkan kod hex ini, gunakan fungsi panggilan berikut di setiap sel yang memiliki baris yang mempunyai kode warna sel yang C2 dalam hal ini:

= GetCellColorCode ("B" & ROW ())

Perhatikan bahawa parameter merujuk B, yang merupakan lajur yang diberi kode warna dan baris. Dalam contoh ini, lajur B tetapi, tentu saja, sesuaikan nombor lajur agar sesuai dengan keadaan anda.

Kemudian anda boleh menyalin fungsi ke setiap sel lain di lajur itu. Hasilnya adalah bahawa anda akan mempunyai lajur kod hex satu untuk setiap warna yang anda pilih untuk pengekodan warna.

Buat Penapis

Setelah skrip dan panggilan fungsi di Lembar selesai, anda akan membuat penapis sehingga anda dapat menapis dengan satu atau lebih warna:

 1. Pilih tajuk lajur lajur warna.
 2. Daripada Data menu tarik turun, pilih Buat Penapis
 3. Kemudian kosongkan kod hex untuk warna yang ingin anda gunakan dalam penapis anda.
 4. Akhirnya, pilih satu atau lebih warna (kod hex) yang anda mahu lihat.tapis mengikut warna

Ini akan mengembalikan semua baris di mana keutamaan adalah mendesak (oren). Sudah tentu, anda boleh memilih mana-mana warna atau lebih daripada satu warna bergantung pada apa yang anda ingin lihat dalam Helaian.

penapis oren

Bagi pengguna tenaga, menggunakan penyelesaian Skrip Google Apps memberi anda banyak fleksibiliti dan kekuatan untuk memperluas kemampuan Helaian Google. Bagi kebanyakan pengguna, lebih mudah menggunakan add-on.

Menggunakan add-on Sort Range Plus

Saya telah menjumpai alat tambah mengikut warna di halaman tambah Helaian Google. Keuntungan dari add-on ini ialah ia dapat disusun mengikut warna sel atau mengikut warna teks, tetapi kekurangannya ialah anda tidak dapat mengubah pesanan atau menyesuaikannya.

 1. Kunjungi halaman Sort Range Plus dan pilih butang biru + Percuma di kanan atas untuk memasangnya.
 2. Pilih sel dalam helaian anda yang ingin anda urutkan mengikut warna.
 3. Pilih Tambah dan Susun Julat Plus.
 4. Pilih Julat Susun.
 5. Gunakan alat tambah untuk menyusun.

Dalam tetapan untuk aplikasi, anda boleh mengubah urutan urutan menjadi salah satu dari tiga jenis pratetap yang memberi anda sedikit kemampuan penyesuaian.

Menggunakan add-on ColorArranger

Tambahan lain yang berguna untuk Helaian ialah Color Arranger. ColorArranger membolehkan anda menyusun Helaian dengan menggunakan gambaran visual warna latar belakang sel.

Ciri-ciri utama add-on termasuk menyusun dari sejumlah besar warna, pengesanan data dan tiang pengisaran secara automatik, pilihan "padanan terdekat" yang meletakkan warna yang serupa berdekatan, dan penyesuaian urutan urutan dengan menyeret warna pada palet .

Menggunakan ColorArranger adalah mudah. Cukup muatkan helaian anda, tetapkan warna ke lajur data, dan pilih Add-Ons-> Color Arranger-> Urutkan mengikut warna. Kotak dialog akan muncul dengan lajur data anda dikesan secara automatik. Petua topi kepada pembaca TechJunkie Sekhar untuk memberi tahu kami mengenai tambahan ini!

Kami mempunyai beberapa artikel Helaian Google mengenai TechJunkie yang bertujuan untuk membantu anda membina kemahiran anda, termasuk artikel panduan ini:

 • Panduan fungsi Helaian
 • Cara Menyembunyikan Lajur di Helaian Google
 • Cara Menambah Carta dan Mengedit Legenda di Helaian Google
 • Menggunakan Jadual Pangsi dalam Helaian!

Saya harap anda dapati panduan ini berguna untuk menggunakan warna sel sebagai alat untuk menyusun dan menyaring di Helaian Google. Sekiranya anda mempunyai cadangan anda sendiri untuk melakukan ini, jangan ragu untuk membagikannya kepada kami di bahagian komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found