Cara Memperbaiki Kesalahan ‘terlalu besar untuk sistem fail tujuan’ Kesalahan pada Windows

Windows mungkin telah menjadi jauh lebih baik dalam menguruskan ruang tetapi tidak tanpa masalah aneh sekarang dan lagi. Saya diminta untuk menyelesaikan masalah pelanggan ketika memindahkan fail antara cakera keras dan pemacu luaran. Mereka terus melihatfail terlalu besar untuk sistem fail tujuanKesilapan. Inilah cara saya memperbaikinya untuk mereka.

Cara Memperbaiki Kesalahan ‘terlalu besar untuk sistem fail tujuan’ Kesalahan pada Windows

Di permukaan, itu adalah kesalahan yang ganjil. Biasanya terdapat banyak ruang kosong pada pemacu sumber dan lebih banyak ruang pada pemacu destinasi, jadi mengapa dikatakan tidak ada. Petunjuknya ada dalam sintaks tetapi anda harus sedikit ahli IT untuk mengetahuinya. Tetapi setelah anda melihatnya, jelas dan anda tertanya-tanya mengapa anda tidak menyedarinya terlebih dahulu.

Istilah utamanya adalah 'sistem fail'. Ini bermaksud sistem fail tujuan tidak dapat mengatasi fail tersebut. Itu tidak bermaksud pemacu destinasi. Ini adalah perbezaan yang sangat kecil tetapi kritikal.

The ‘fail terlalu besar untuk sistem fail tujuanKesalahan dalam Windows menjadi semakin jarang berkat pemacu yang lebih besar yang menggunakan sistem fail NTFS. Mana-mana pemacu yang diformat dengan FAT32 hanya mampu mengendalikan fail 4GB. Apa-apa yang lebih besar daripada itu, walaupun terdiri daripada fail individu yang lebih kecil, tidak akan berfungsi. FAT32 tidak dapat mengatasinya. Itulah sebabnya Windows beralih ke NTFS dan mempunyai sistem fail lain yang tersedia, seperti ReFS (Resilient File System).

Cara membetulkan ralat ‘fail terlalu besar untuk sistem fail tujuan’ di Windows2

Betulkan 'fail terlalu besar untuk kesalahan sistem fail destinasi' di Windows

Oleh itu, sekarang anda tahu apa sebenarnya ralat itu, anda mungkin sudah mengetahui cara memperbaikinya. Kami memformat pemacu destinasi dengan NTFS. Ini akan berfungsi untuk pemacu keras USB atau luaran tetapi tidak akan berfungsi untuk telefon Windows atau konsol yang menggunakan FAT32 seperti Xbox One.

Perlu diketahui bahawa proses ini akan menghapus apa sahaja yang anda simpan di pemacu. Jangan lakukannya jika anda memerlukan fail tersebut, atau simpannya di tempat lain terlebih dahulu.

 1. Masukkan pemacu yang boleh ditanggalkan ke dalam PC anda.
 2. Seterusnya, klik kanan pada Windows Explorer dan pilih Format. Menu Windows
 3. Pilih NTFS daripada Sistem fail kotak lungsur. Menu Format Windows 10
 4. Untuk hasil yang lebih pantas, pastikan itu Format Pantas dipilih. Menu Format Windows 10 2
 5. Sekarang, pilih Mulakan dan biarkan penggubal membuat kerjanya. Menu Format Windows 10 3

Setelah diformat, anda seharusnya dapat memindahkan fail yang lebih besar tanpa melihat ‘fail terlalu besar untuk sistem fail tujuanRalat.

Pisahkan Fail di Windows Menggunakan GSplit

Sekiranya anda tidak dapat memformat pemacu destinasi dengan alasan apa pun, seperti terlalu banyak data berguna lainnya, anda mempunyai pilihan lain. Anda boleh membahagikan fail. Ini berfungsi dengan pelbagai jenis fail dan membahagi fail menjadi beberapa bahagian yang lebih kecil yang boleh anda lakukan pembaharuan secara manual pada komputer tujuan atau akan mereformasinya sendiri.

GSplit hanya akan berfungsi jika anda berkongsi fail besar antara komputer menggunakan pemacu yang boleh ditanggalkan. Ia tidak akan berfungsi untuk menyimpan fail yang lebih besar pada pemacu yang boleh ditanggalkan kerana memerlukan aplikasi yang dipasang pada komputer sumber dan destinasi. Tanpa kedua-duanya, proses ini tidak akan berjaya.

 1. Muat turun dan pasang GSplit ke komputer anda. Halaman Utama GSplit
 2. Buka aplikasi dan pilih Fail Asal. Pilih fail yang ingin anda pindahkan.
 3. Pilih folder tujuan. Saya cenderung mempunyai tujuan pada cakera keras saya dan memindahkannya sebagai operasi yang berasingan. Anda boleh menyimpan terus ke pemacu destinasi anda jika anda mahu.
 4. Pilih Cakera dibentangkan atau Cakera disekat. Cakera cakera lebih berguna untuk pemacu yang boleh ditanggalkan.
 5. Pilih Berpisah dan biarkan program ini berjaya.
 6. Pasang GUnite ke komputer tujuan.
 7. Buka aplikasi dan pilih fail bahagian pertama.
 8. Ikuti wizard untuk mengesahkan dan kemudian membina semula fail.

Gunakan Sistem Fail Tahan Windows (ReFS)

Cara membetulkan ralat ‘fail terlalu besar untuk sistem fail destinasi’ di Windows3

Sistem Fail Tahan Microsoft (ReFS) telah wujud selama beberapa tahun dan dibina dari bawah untuk menyokong data besar dan menjadi media penyimpanan fail yang lebih cekap dan lebih dipercayai. Ini adalah sebahagian daripada binaan Windows 10 semasa, tetapi, pada Musim Gugur 2017, hanya merupakan sebahagian daripada versi Pro dan Enterprise.

Untuk menggunakannya, anda perlu membuat pemacu maya pada PC Windows 10 anda dan menggunakan ReFS sebagai sistem fail. Sekiranya anda ingin mencubanya, Windows Central mempunyai panduan yang cukup baik untuk menyiapkannya. Saya belum mencubanya kerana NTFS berfungsi dengan baik buat saya sekarang.

Terdapat batasan untuk edisi terkini ReFS. Ia tidak boleh digunakan pada pemacu but atau pemacu yang boleh ditanggalkan. Pada masa ini ia tidak serasi dengan BitLocker sejauh yang saya tahu. Selain itu, ia mesti berfungsi dengan baik jika anda ingin mencubanya. Beritahu saya bagaimana anda meneruskannya jika anda melakukannya.

Gunakan 7-Zip untuk Membahagi Fail

Kaedah lain untuk memisahkan fail adalah dengan menggunakan alat pemisah fail terbina dalam 7-Zip.

 1. Muat turun 7-Zip dari laman web dan pasangkannya.
 2. Seterusnya, klik kanan fail yang ingin anda bahagikan dan pergi ke 7-Zip> Tambah ke Arkib.
 3. Kemudian, namakan arkib anda, klik pada Bahagikan kepada Isipadu, bait menu lungsur turun dan pilih saiz fail yang anda inginkan atau masukkan nilai tersuai.
 4. Sekarang, pilih okey untuk membahagikan fail.
 5. Pindahkan fail anda ke lokasinya dan klik kanan pada fail pertama dalam arkib dan pilih 7-Zip> Ekstrak ke [Nama Fail].

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found