Cara Memutar Skrin Laptop atau PC: Balikkan Paparan Anda di Sebelahnya

Gambar 1 dari 5

Cara Memutar Skrin Laptop atau PC: Balikkan Paparan Anda di SebelahnyaCara memutar skrin komputer riba atau PC: balikkan paparan anda ke sisi
Cara memutar skrin komputer riba atau PC 2
Cara memutar skrin komputer riba atau PC
Cara memutar skrin komputer riba atau PC 3
Cara memutar skrin komputer riba atau PC 4

Sebilangan besar aplikasi komputer riba atau PC berfungsi dengan baik dalam mod lanskap. Tetapi kadang-kadang, kedudukan skrin dapat menghalang produktiviti anda - terutamanya jika anda ingin bekerja dengan maklumat di tingkap tinggi dan tipis.

Dalam situasi seperti itu - dengan anggapan anda mempunyai monitor yang anda boleh putar ke mod potret - ia mungkin bernilai memutar tetingkap kerja anda sekitar 180 darjah. Panduan ringkas ini akan menerangkan cara memutar desktop di sisinya agar anda tetap bekerja dengan produktif.

Kadang-kadang, berguna untuk membalikkan skrin untuk membantu pekerja ingat untuk menguncinya semasa mereka pergi. Apa pun alasannya - walaupun anda adalah penerima lelucon pejabat yang dilakukan oleh rakan sekerja yang tidak baik - memutar skrin 90 ° adalah tugas yang mudah, dan di sini kami telah membahas beberapa cara untuk melakukannya.

Cara Memutar Skrin Laptop atau PC Menggunakan Papan Kekunci Anda

Sekiranya anda menjalankan Windows 7, 8, atau 10, anda mungkin dapat memutar skrin 90 °, 180 °, atau 270 ° dengan cepat pada bila-bila masa dengan menekan tiga kekunci.

Cara memutar skrin komputer riba atau PC
  1. Cukup tahan Kawalan + Alt dan kemudian pilih kekunci anak panah dengan cara mana anda mahu menghadap skrin komputer riba atau PC anda.
  2. Monitor anda kemudian akan kosong sebentar dan kembali dalam beberapa saat menghadapi arah yang berbeza. Untuk mengembalikannya semula ke tetapan asal, tekan Ctrl + Alt + anak panah ke atas.

Gabungan papan kekunci ini akan memutarkan keseluruhan skrin anda dan semua aplikasi terbuka di atasnya.

Ciri ini hanya tersedia pada peranti yang mendukungnya, anda dapat memeriksa Tetapan Grafik Intel untuk memeriksa sama ada peranti anda berfungsi.

Cara Memeriksa Tetapan Grafik Intel pada Windows

  1. Klik kanan di mana sahaja di Desktop anda dan pilih Tetapan Grafik Intel.

2. Anda mahu memilih Pilihan dan Sokongan.

3. Seterusnya, pilih Pengurus Kunci Panas.

4. Anda mencari jalan pintas putaran skrin, jika tidak ada, maka peranti anda tidak menyokongnya.

Sekiranya ini tidak berjaya, anda perlu menggunakan salah satu kaedah di bawah.

Cara Memutar Skrin Laptop atau PC Melalui Panel Kawalan

Anda boleh mengakses panel kawalan untuk membalikkan skrin anda tetapi berhati-hatilah, sangat sukar untuk menukarnya semula kerana bukan sahaja penampilan akan dibalik tetapi juga pergerakan tetikus.

  1. Cara lain untuk memutar skrin anda adalah dengan mengklik kanan desktop Windows dan pilih Tetapan Paparan dari menu lungsur yang muncul. Mengubah orientasi skrin melalui Panel Kawalan adalah sama mudah. Tekan kekunci Windows dan taip “Resolusi skrinKemudian tekan Masukkan.

Sebagai alternatif, jika anda menggunakan Windows 7, anda boleh mengklik Mula> Panel Kawalan> Paparan> Resolusi Skrin.

Cara memutar skrin komputer riba atau PC 3

2. Dari sini pilih monitor yang anda mahu putar dari kotak lungsur Paparan dan akhirnya pilih Potret atau Landskap di medan Orientasi.

3. Anda juga dapat mengakses tetapan ini dengan menggunakan Menang + Saya jalan pintas papan kekunci dan kemudian klik pada Sistem. Dari sini, anda boleh memilih orientasi paparan anda.

Cara Memutar Skrin Laptop atau PC Menggunakan Intel Graphics and Media Control Panel

Anda juga dapat memutar paparan menggunakan panel kawalan kad grafik anda. (Perhatikan bahawa terdapat terlalu banyak suite perisian yang berbeza untuk menyenaraikan masing-masing secara berasingan, jadi anggap ini sebagai panduan umum.)

Cara memutar skrin komputer riba atau PC 4
  1. Jalan pintas ke panel kawalan grafik anda boleh didapati di beberapa tempat. Mengklik kanan desktop dan memilih pilihan yang sesuai akan memberi anda akses ke panel kawalan kad grafik Intel, Nvidia, atau AMD, tetapi pemacu grafik dan perisian sering menambahkan ikon ke dulang sistem di sebelah kanan bar tugas anda. Mengklik dua kali ikon ini, atau mengklik kanan di atasnya, biasanya akan memberi akses ke panel kawalan, dan juga selalunya banyak pilihan lain. Dengan mudah, ada juga yang membolehkan anda mengklik kanan ikon masing-masing dan memilih putaran skrin dari menu lungsur. Panel Kawalan NVidia
  2. Setelah panel kawalan yang berkaitan dibuka, anda perlu meneliti menu ‘display’ atau ‘desktop’ untuk melihat pilihan putaran untuk monitor anda. Lokasi yang tepat berbeza-beza dari pengeluar ke pengeluar, jadi pencarian cepat akan menemukan pilihan yang anda perlukan.
Cara memutar skrin komputer riba atau PC 2

Mengunci Skrin Anda

Anda boleh mengunci skrin supaya tidak berputar. Sekiranya anda telah menerima terlalu banyak lelucon pejabat, atau anda hanya mahu mengelakkan pengguna akhir yang baru memusingkan skrin mereka secara tidak sengaja, cukup kunci putaran skrin.

Untuk membuat ini:

  1. Klik Ikon Pusat Tindakan.

Anda juga boleh mengklik Windows + A kunci untuk membuka Pusat Tindakan.

2. Seterusnya, klik Kunci putaran.

Setelah anda melakukan ini, langkah yang sama mesti diambil untuk membuka kunci fungsi putar skrin.

Orientasi Skrin Tersekat

Beberapa pengguna menyatakan bahawa skrin mereka tersekat dalam satu arah. Tombol panas tidak berfungsi untuk memperbaikinya dan berkali-kali pengguna bahkan tidak dapat memasukkan kata laluan mereka untuk mendapatkan akses ke PC mereka. Mari kita tinjau beberapa pilihan jika skrin anda tersekat dalam satu orientasi dan kaedah di atas tidak sesuai untuk anda.

Selain mematikan komputer anda (yang mungkin tidak berfungsi kerana sistem anda akan mengingat orientasi terakhirnya), anda boleh mencuba mencabut periferal anda, tunggu beberapa minit, kemudian pasang kembali. Ini boleh memaksa sistem reboot dengan orientasi yang betul.

  1. Sekiranya putaran skrin tidak berfungsi, anda boleh masuk ke Registry sistem anda dengan menggunakan Menang + R jalan pintas papan kekunci.
  2. Seterusnya, taip 'regedit'Di dalam kotak dan tekan Masukkan untuk membuka tetingkap baru. Pendaftaran Windows
  3. Dari sini, ikuti jalannya: ‘HKEY_LOCAL_MACHINE / PERISIAN / Microsoft / Windows / CurrentVersion / AutoRotation‘.

4. Klik dua kali Orientasi Terakhir dan masukkan 0 di kotak nilai. Ini akan membantu anda menetapkan semula orientasi skrin anda. Proses ini sangat sukar diikuti jika skrin anda terbalik atau ke samping. Sekiranya tidak ada yang lain, putar monitor anda secara fizikal untuk mempermudah mengikuti langkah-langkah ini.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa jawapan untuk soalan anda yang paling kerap ditanya:

Adakah Skrin Berpusing Ke Belakang jika Saya Mematikan Komputer Saya?

Tidak, dalam kebanyakan kes, ia akan dimulakan semula dengan orientasi yang sama dengan yang terakhir anda gunakan. Satu-satunya cara untuk memutarnya kembali adalah dengan menggunakan salah satu kaedah di atas.

Skrin Saya Tersekat dan Tidak Akan Berpusing Selepas Kemas Kini Terbaru. Apa yang boleh saya lakukan?

Sekiranya skrin anda tidak lagi berputar setelah kemas kini, periksa terlebih dahulu bahawa fungsi putar tidak terkunci. Sekiranya tidak, ikuti langkah di atas menggunakan Panel Kawalan Intel.

Skrin Saya Masih Tidak Akan Berpusing, Apa Yang Boleh Saya Lakukan?

Sekiranya fungsi kunci putar dimatikan dan anda telah mencuba panel kawalan, anda harus menghidupkan peranti anda untuk melihat apakah masalah itu dapat dibetulkan sendiri. Sekiranya tidak, cuba cabut sambungan periferal anda dan sambungkan semula.

Terakhir, gunakan perisian penyelesaian masalah bawaan Microsoft untuk memeriksa sensor anda. Sekiranya komputer anda mengalami masalah pemacu, ia boleh menyebabkan orientasi skrin pada komputer anda berhenti berfungsi dengan baik. Anda boleh menukar pemandu sendiri, periksa jaminan pengeluar, atau menghubungi bengkel untuk mendapatkan bantuan lebih lanjut.

Bagaimana jika Saya Mempunyai Dua Skrin dan Hanya Satu daripadanya Dibalik?

Dalam kebanyakan kes, anda dapat mengklik pada layar yang perlu disesuaikan dan menggunakan papan kekunci untuk menyelesaikan masalah pada satu layar tersebut. Alternatifnya ialah pergi ke panel kawalan, pilih layar yang perlu diputar, dan pilih orientasi.

Sekiranya masalah itu tidak dapat segera dibetulkan, cuba cabut sambungan periferal dan pasangkan kembali monitor ke komputer anda.

Kekunci Ctrl + Alt + Arrow Tidak Berfungsi, Mengapa?

Sekiranya hotkey yang disebutkan di atas tidak berfungsi untuk anda, ini mungkin kerana kad grafik PC anda tidak menyokong fungsinya. Anda boleh memeriksa fungsi dengan menggunakan pintasan papan kekunci Ctrl + Alt + F12 dan memilih 'Pilihan & Sokongan.' Seterusnya, klik pada pengurus Hotkey dan cari jalan pintas papan kekunci anda.

Memutar Skrin Anda

Seperti yang anda lihat sekarang, kaedah untuk memutar layar PC atau komputer riba anda bergantung pada OS dan juga kad grafik yang anda gunakan. Sekiranya anda banyak memutar skrin, maka berguna untuk mempelajari kunci pintasan yang digunakan untuk menyelesaikannya.

Adakah anda dapat memutar skrin anda? Adakah skrin anda terkunci dan anda telah mencuba semua cadangan? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found