Apa itu Amazon Kindle Unlimited? Adakah Netflix Amazon untuk buku bernilai?

Sekiranya anda seorang cacing buku, Amazon's Kindle Unlimited masih merupakan kaedah terbaik untuk mendapatkan "pemandangan" anda pada sebanyak mungkin buku. Seperti namanya, Amazon Kindle Unlimited menawarkan sejumlah tajuk dari katalog lebih dari 1 juta ebook dan buku audio, seperti Netflix untuk membaca.

Apa itu Amazon Kindle Unlimited? Adakah Netflix Amazon untuk buku bernilai?

Dengan bayaran bulanan, anda mendapat akses ke banyak pilihan judul dan buku audio, dan anda boleh membaca atau mendengar banyak yang anda mahukan - walaupun anda hanya dapat menyimpan sepuluh ke satu peranti pada satu-satu masa.

Buku-buku tersebut bertindak sama seperti mana-mana ebook Kindle: ia mempunyai ciri penyegerakan yang sama, dapat dibaca di pelbagai peranti, dan dibaca pada pembaca, tablet, dan aplikasi yang sama dengan buku Kindle standard.

Amazon First Reads sebelumnya dikenal sebagai Kindle First, yang menawarkan kepada pelanggan — termasuk pelanggan Kindle Unlimited — akses awal ke buku baru di Amazon Publishing. Di bawah Amazon First Reads, pelanggan boleh memilih salah satu buku Kindle yang dipilih oleh editor Amazon dengan harga $ 1.99 (atau PERCUMA untuk ahli Prime). Mereka juga boleh membeli edisi cetak — hingga 10 salinan setiap tajuk — dengan harga $ 3,99.

Buku Amazon First Reads Kindle dapat dibaca di mana-mana peranti Kindle atau aplikasi membaca Kindle percuma, dan ia menjadi sebahagian daripada perpustakaan tetap anda. Menyertainya adalah percuma.

Bagaimana Kindle Unlimited berfungsi?

Pendaftaran Percubaan Percuma Amazom Kindle Tanpa Had

Mendaftar untuk percubaan percuma adalah mudah. Pergi ke halaman langganan Amazon Kindle Unlimited dan klik butang percubaan 30 hari. Anda akan diminta untuk log masuk dan kemudian dapat mengakses perpustakaan Kindle Unlimited. Anda perlu mempunyai kad pembayaran yang sah di dalam fail agar percubaan percuma berfungsi dan pembayaran satu klik diaktifkan.

Untuk mencari buku, pilih bar carian Kindle Unlimited di sebelah kiri tempat anda memasukkan teks. Sekiranya tajuk yang anda mahukan tidak tersedia, Amazon menunjukkan cara untuk membelinya atau menyediakan senarai buku yang berkaitan.

kindle_unlimited

Semasa melayari Kedai Kindle standard, Amazon menunjukkan jika buku itu tersedia secara PERCUMA untuk semua pelanggan Kindle Unlimited, jadi anda tidak akan membeli buku yang boleh anda baca secara tidak sengaja.

Amazon Kindle Unlimited - Baca Harry Potter secara Percuma

Untuk memuat turun buku, klik butang oren “Baca secara Percuma” di tempat yang sama dengan butang beli sekarang. Anda kemudian boleh memilih peranti mana yang ingin anda terima.

Peranti apa yang boleh menggunakan Kindle Unlimited?

Sebarang peranti yang menyokong buku Kindle juga berfungsi dengan Kindle Unlimited. Senarai itu secara semula jadi merangkumi pembaca ebook Kindle dan mana-mana peranti yang menyokong aplikasi Kindle, termasuk telefon pintar dan tablet Android, BlackBerry, Windows 10, dan iOS. Amazon juga menawarkan "Cloud Reader" berasaskan PC jika anda lebih suka membaca di desktop atau komputer riba anda.

Seperti buku Kindle lain, anda boleh membacanya di pelbagai peranti.

Cara mendengar buku audio dengan Kindle Unlimited

Ribuan buku dalam koleksi Kindle Unlimited mempunyai buku audio percuma. Anda mendapat makluman mengenai perkara ini semasa memuat turunnya, kerana butangnya akan bertuliskan "Baca dan Dengarkan dengan harga $ 0,00." Setelah buku berada di peranti anda, anda akan menemui logo alat dengar di sudut kanan atas buku audio.

Apabila anda berada di dalam buku, mengetuk halaman untuk melihat pilihan akan menunjukkan ikon alat dengar di bahagian atas. Sentuh itu, dan anda akan mendapat peluang untuk memuat turun audio.

Kindle Unlimited: buku audio

Anda juga dapat mendengar buku audio melalui aplikasi Audible.

Bolehkah anda menyimpan buku Kindle Unlimited?

Anda boleh menyimpan sehingga sepuluh buku Kindle Unlimited dalam akaun anda pada satu masa, untuk selagi anda mahu. Sekiranya anda mahukan lebih banyak buku, anda mesti membuang buku yang telah anda baca. Apabila anda mencapai had sepuluh buku, Amazon akan meminta anda mengembalikan buku untuk meneruskan muat turun dan mencadangkannya. Sekiranya anda ingin membuang buku itu, anda boleh melakukannya dengan satu klik sebelum meneruskan muat turun, atau anda boleh menghapusnya dengan memasukkan tetapan anda.

Bagaimana anda mengembalikan buku di Kindle Unlimited?

Ada kalanya anda tidak sengaja mengklik buku dan perlu mengembalikannya. Pada masa lain, anda ingin mengurangkan jumlah buku yang dipinjam sebelum anda mencapai had 10 buku. Sekiranya anda adalah seseorang yang tidak mahu menunggu Amazon meminta pulangan kerana anda telah mencapai had 10 buku, anda boleh menggunakan kaedah berikut untuk mengembalikan buku Kindle Unlimited anda pada bila-bila masa.

Cara mengembalikan Kindle Unlimited Books dari Kindle

  1. Pergi ke Amazon.com dan log masuk ke akaun anda — jika anda belum melakukannya.

  2. Pilih "Urus Kandungan dan Peranti Anda."

  3. Klik pada "Kandungan Anda" tab jika tidak dipilih.

  4. Cari buku yang ingin dikembalikan dan klik "Tindakan" butang di sebelah kiri tajuk buku.

  5. Pilih "Kembalikan buku ini."

CATATAN: Selepas proses pengembalian, buku mungkin tetap ada dalam senarai kandungan anda untuk pembayaran di masa hadapan, sekiranya anda tidak menyelesaikannya atau mahu membacanya semula. Untuk menghapusnya secara kekal, kembali ke senarai kandungan anda, klik butang "Tindakan" sekali lagi, dan kemudian pilih "Padam". Anda akan mengetahui sama ada ia dikembalikan kerana akan mempunyai pilihan untuk mendaftar keluar lagi.

Cara mengembalikan eBook Kindle Unlimited dari Android, iOS, PC, dan Mac:

  1. Buka penyemak imbas pilihan anda dan log masuk ke Amazon.com/mycd.

  2. Di bawah tab "Kandungan" dalam "Urus kandungan dan peranti anda, "Tinggalkan kotak 1 diatur ke" Buku "untuk jenis buku, kemudian pilih" Pinjam "di kotak 2, dan kemudian pilih pilihan penyortiran anda di kotak 3.

  3. Semak imbas dan klik pada buku yang ingin dikembalikan dan pilih “Tindakan ->Kembalikan Buku ini.”

CATATAN: Semasa mengembalikan buku Kindle Unlimited, buku itu dikeluarkan dari peranti anda, tetapi nota dan halaman bacaan paling jauh anda disimpan, sekiranya anda meminjamnya lagi.

Bagaimana anda membatalkan Kindle Unlimited?

Sekiranya anda menjalani percubaan 30 hari atau telah membayar perkhidmatan tersebut tetapi telah memutuskan bahawa ia tidak berbaloi dengan kos, senang dibatalkan.

  1. Pergi ke Amazon.com/mycd. Log masuk jika belum selesai dan kemudian klik "Tetapan."

  2. Klik pada "Akaun & Senarai," pilih "Kindle Anda Tanpa Had" dan kemudian klik "Batalkan Kindle Tanpa Had" butang.

CATATAN: Perlu diingat bahawa Amazon akan mula mengecas kad anda secara automatik jika anda tidak membatalkannya sebelum percubaan percuma berakhir.

Apa penerbit yang menjadi sebahagian dari Kindle Unlimited?

Kunci kejayaan Kindle Unlimited adalah pemilihan, yang menampilkan pengarang terkenal seperti J.K. Rowling, Dean Koontz, Kerry Lonsdale, Margaret Atwood, dan banyak lagi.

kindle_unlimited_harry_potter

Tokoh ‘1 juta judul’ untuk Kindle Unlimited ‘dihimpun’ dengan ratusan buku domain awam, yang menawarkan novel terlaris, bukan fiksyen, dan banyak lagi dalam hampir 30 kategori. Sekiranya anda peminat pengembaraan Grindelwald dan Potter dari J.K. Rowling, thriller dan misteri dari Dean Koontz, atau juga thriller sah dari Robert Bailey, Kindle Unlimited mungkin sesuai untuk anda. Anda juga dapat menikmati majalah terbaru. Terdapat juga cerpen klasik yang terdapat di bawah kategori Singles Classic.

Jadi adakah Kindle Unlimited berbaloi? Sukar untuk mengatakannya, kerana ia bergantung pada tabiat membaca anda. Sekiranya anda membaca beberapa buku dalam sebulan, mungkin merupakan pelaburan yang bijak. Bagaimanapun, Amazon menjual buku dengan harga rendah pula.

Bagaimana royalti berfungsi pada Kindle Unlimited?

Kindle Direct Publishing adalah bahagian penerbitan buku Amazon sendiri, dan KDP Select adalah sistem pemasaran pilihannya untuk penerbit sendiri. Semua peserta KDP Select hanya boleh membuat buku mereka tersedia secara digital melalui Amazon dan secara automatik mendaftar di Kindle Unlimited dan Perpustakaan Peminjaman Pemilik Kindle.

Setiap kali pembaca menyelesaikan 10% buku, pengarang dan penerbit KDP Select mendapat "bahagian" dari KDP Select Global Fund. Walau bagaimanapun, tidak jelas berapa banyak bahagian tersebut. Halaman FAQ Amazon menyatakan bahawa jumlah dana berubah-ubah dan diumumkan setiap bulan. Mereka secara berkala memantau semua faktor yang mempengaruhi dana KDP Select untuk menetapkan jumlah pengarang KDP Select.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found