Cara menyahpasang program di Windows: hapus aplikasi yang tidak diingini dari PC anda

Gambar 1 dari 4

Cara menyahpasang program di Windows: hapus aplikasi yang tidak diingini dari PC andaCara menyahpasang program di Windows menggunakan CCleaner
Apa yang perlu dilakukan sekiranya program tidak dinyahpasang
Cara menghapus program di Windows menggunakan CCleaner
Cara menyahpasang program pada Windows

Tempat terbaik untuk memulai ketika mencopot pemasangan program di Windows adalah tetingkap "Tambah atau hapus program", yang terdapat di Panel Kawalan. Kami mencadangkan anda menjadikan ini sebagai port panggilan pertama anda, kerana ini adalah kaedah standard dan paling selamat untuk membuang perisian yang tidak diingini. Lihat juga: cara memformat pemacu USB pada Mac atau Windows.

Sekiranya, atas sebab apa pun, program gagal dicopot pemasangannya dengan bersih, kami sarankan menggunakan utiliti pembersihan pihak ketiga seperti Piriform's CCleaner.

Sekiranya anda benar-benar tidak dapat menyingkirkan program - tetapi dapat melihatnya masih berjalan di tab Processes of Task Manager - maka itu mungkin perisian hasad, dalam hal ini anda perlu menggunakan perisian keselamatan / antivirus untuk menghapusnya.

Cara mencopot pemasangan program menggunakan "Tambah atau hapus program"

  1. Pergi ke Panel Kawalan dan buka "Nyahpasang Program". Sebagai alternatif, tekan kekunci Windows dan ketik "hapus program" kemudian tekan Enter.

  2. Cari program yang ingin anda hapus: jika anda tidak dapat mencarinya, cuba klik label di bahagian atas lajur "Dipasang pada" untuk membawa program yang paling baru dipasang ke bahagian atas senarai.

  3. Klik pada butang "Nyahpasang". Anda kemudian akan melihat mesej yang meminta anda mengesahkan bahawa anda ingin menyahpasang program yang dipilih. Klik "OK" dan Windows akan mula menyahpasang program dari PC anda.

Cara membersihkan setelah penyahpasangan yang gagal menggunakan CCleaner

Sekiranya kaedah penyahpasangan Windows nampaknya tidak sepenuhnya menghilangkan perisian yang tidak diingini, kami mencadangkan menggunakan aplikasi pihak ketiga seperti CCleaner. Pergi ke laman web Piriform, muat turun dan pasang CCleaner, dan ikuti langkah-langkah di bawah.

Langkah satu

Buka CCleaner, pilih Alat dan klik pada tab Nyahpasang di sebelah kiri.

Langkah kedua

Cari program yang ingin anda hapus dalam senarai dan klik padanya sekali sehingga diserlahkan. Seterusnya, klik pada butang Nyahpasang di sebelah kanan dan tugas akan bermula.

Cara menyahpasang program di Windows menggunakan CCleaner

Sekiranya sebelum ini anda menyahpasang program, namun ralat menyebabkan ia masih disenaraikan dalam senarai nyahpasang CCleaners, anda boleh menyorot program dan menekan butang Padam di sebelah kanan Window. CCleaner kemudian padamkan fail berkaitan yang dapat dijumpainya.

Langkah ketiga (pilihan)

Untuk benar-benar memastikan bahawa anda telah menghapus semua jejak program sepenuhnya, anda boleh menggunakan CCleaner untuk mengimbas Pendaftaran Windows anda untuk merujuk kepada fail yang hilang dan entri tidak sah yang lain. Sebarang sisa dari penyahpasangan separa akan diambil dan disenaraikan di sini - serta masalah Pendaftaran lain yang mungkin ditanggung oleh Windows. Untuk menghapusnya, klik Imbas dan kemudian butang "Perbaiki masalah yang dipilih ...".

Cara menghapus program di Windows menggunakan CCleaner

Apa yang perlu dilakukan sekiranya program tidak dinyahpasang

Sekiranya kaedah di atas gagal atau menimbulkan ralat, ada kemungkinan sebahagian daripada perisian hilang, mencegah penyahpasangan yang bersih.

Cara yang baik untuk menyelesaikan masalah ini adalah memasang semula program, atau meningkatkannya ke versi terbaru yang tersedia. Setelah anda melakukan ini, cubalah mencopot pemasangan menggunakan salah satu kaedah yang dinyatakan di atas.

Cara mencopot pemasangan / menghapus program yang tidak tercantum dalam "Tambah atau hapus program"

Sekiranya anda tidak dapat melihat program yang disenaraikan dalam salah satu penyahpasang yang disebutkan di atas, tetapi masih dapat melihat proses yang sedang berjalan di Pengurus Tugas, itu mungkin beberapa jenis perisian hasad (misalnya perisian intip, adware atau virus) yang bertujuan untuk tidak dihapus dari PC anda.

Untuk mengatasi ini, kami mengesyorkan memasang alat antivirus yang terkenal - seperti Avast percuma! - dan menjalankan imbasan sistem sepenuhnya.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya program tidak dinyahpasang

Recent Posts