Cara Mencari Kelajuan, Jenis, dan Saiz RAM anda pada Windows 10 dan macOS

Lebih banyak orang menggunakan komputer daripada sebelumnya, namun teknikal spesifikasi perkakasan tetap menjadi ladang ranjau yang membingungkan bagi banyak orang. Salah satu bidang paling sukar untuk difahami ialah RAM komputer anda (Random Access Memory).

Cara Mencari Kelajuan, Jenis, dan Saiz RAM anda pada Windows 10 dan macOS

Sama ada menaik taraf RAM anda, membina PC tersuai, atau hanya untuk memahami lebih banyak perkakasan komputer, penting untuk mengetahui bagaimana memori komputer berfungsi dan bagaimana melihatnya semasa komputer sedang berjalan. Berikut adalah panduan untuk mengetahui kelajuan, saiz, jenis dan banyak lagi RAM anda.

Memahami RAM

Bergantung pada tahap pengetahuan komputer anda, ada beberapa asas yang harus anda ketahui sebelum mengikuti tutorial. Sudah tentu, jika anda sudah mengetahui apa yang anda cari, jangan ragu untuk meneruskannya.

Apa itu RAM?

Memori Akses Rawak, atau dikenali sebagai RAM, adalah memori sistem anda dan bertanggungjawab untuk menyimpan maklumat penting yang diperlukan untuk menjalankan OS dan semua program yang anda gunakan di komputer. RAM berfungsi sebagai bank memori jangka pendek pada setiap peranti teknologi (komputer, telefon pintar, tablet, dll.). Sama ada anda menggunakan SSD atau HDD, mesin beroperasi lebih pantas semasa mengakses dan menjalankan fail di komputer.

Walaupun CPU peranti anda menyimpan maklumat penting yang dapat dilaksanakan, seperti maklumat mengenai sistem operasi, aplikasi, dan perkara seperti ini, komputer anda akan berjalan lebih perlahan tanpa RAM kerana ada had jumlah memori cache dalam CPU.

Mengapa Anda Perlu Tahu Berapa Banyak RAM yang Mempunyai Komputer Anda

Sebab yang paling umum untuk mengetahui berapa banyak RAM yang dimiliki sistem anda adalah untuk memastikan permainan atau aplikasi berjalan dengan lancar. Mengetahui kemampuan sistem anda sebelum membeli RAM yang mungkin tidak disokong oleh sistem anda menghalang anda daripada mengalami kekecewaan dan kerengsaan.

Anda mungkin juga perlu mengetahui perincian RAM anda jika anda ingin meningkatkan sistem anda. Mengetahui apa yang anda miliki dan apa yang sesuai dengan komponen yang ingin anda pasangkan sangat penting untuk mengelakkan daripada membuat kesilapan yang mahal.

Berapa Banyak RAM yang Anda Perlu?

Menentukan berapa banyak RAM yang anda perlukan adalah sangat mudah. Tidak ada alasan untuk mempunyai RAM kurang dari 4GB, dan jujur, itu rendah untuk kebanyakan aplikasi. RAM 8GB sangat sesuai melainkan anda seorang pemain permainan berat atau menggunakan program penyuntingan video atau CAD. Sekiranya demikian, lebih baik menggunakan RAM sekurang-kurangnya 16GB.

Mencari Kelajuan, Saiz, dan Jenis RAM Anda pada Windows 10

Mengetahui berapa banyak RAM yang ada di PC anda sangat mudah. Walaupun maklumat ini tidak akan memberi anda banyak gambaran mengenai prestasi komputer anda, maklumat ini akan memberitahu anda apa yang dapat ditangani oleh sistem anda.

 1. Untuk mengetahui berapa banyak RAM yang dipasang pada sistem anda, tekan "Menang + Saya" untuk mengakses Tetapan PC anda.
 2. Kemudian, klik pada "Sistem."Menu Tetapan Windows
 3. Seterusnya, klik "Tentang" di sebelah kiri dan melihat RAM anda di sebelah kanan.

Proses ini adalah kaedah paling mudah, tetapi jika anda memerlukan lebih banyak maklumat, teruskan membaca.

Lihat Maklumat RAM melalui Windows 10 Command Prompt

Sejauh ini, kaedah terbaik untuk mengetahui perincian RAM komputer anda adalah menggunakan Windows 10 Arahan prompt atau Powershell. Aplikasi bawaan lain seperti Maklumat Sistem dan Panel Kawalan hanya menunjukkan sebahagian maklumat seperti ukuran, jenis atau kedua-duanya. Inilah cara untuk melihat perincian RAM yang luas di PC anda.

 1. Jenis "Cmd" di kotak carian Cortana, kemudian klik “Arahan prompt" dalam senarai.

 2. Taipkan kod berikut ke dalam command prompt dan tekan enter:

  wmic MemoryChip dapatkan MemoryType, Name, Capacity, Configuredclockspeed, DeviceLocator, FormFactor, Manufacturer, Serialnumber, Speed

 3. Untuk perincian yang lebih maju, anda boleh menambahkan alias lain:

  KonfigurasiVoltage, DataWidth, MaxVoltage, CreationClassName, InterleavePosition

  Perhatikan bahawa beberapa alias mungkin tidak menunjukkan maklumat.

  Untuk melihat semua pilihan alias, ketik yang berikut dan lihat di bawah bahagian "PENUH":

  Senarai MemoryChip WMIC /?

Lihat Maklumat RAM melalui Windows 10 Powershell

 1. Klik kanan Windows 10 "Menu Mula" dan pilih "Powershell." Anda tidak perlu menggunakan hak istimewa pentadbir untuk tugas ini.

 2. Taipkan kod berikut ke dalam Powershell:

  Dapatkan-CimInstance -ClassName Win32_PhysicalMemory | Format-Kapasiti Jadual, Pengilang, Jenis Memori, FormFactor, Nama, Kecepatan Jam yang Dikonfigurasi, Kelajuan, Devicelocator, Nombor Siri -AutoSize

 3. Untuk senarai sifat lengkap (Kelajuan, Nombor Siri, FormFactor, dll.), Lawati halaman berikut mengenai Properti Win32_PhysicalMemory.

Lihat Butiran Memori Windows 10 melalui CPU-Z

 1. Muat turun CPU-Z dan jalankan yang boleh dilaksanakan. Anda kemungkinan besar memerlukannya "VERSI KLASIK" pilihan.

 2. Navigasi ke "Ingatan" tab untuk melihat berapa banyak slot yang dimiliki PC anda, jenis memori yang dipasang (DDR, DDR2, DDR3, dll.), dan ukuran RAM (GB). Anda juga akan melihat maklumat masa nyata mengenai frekuensi berjalan RAM serta pecahan latensi dan jam yang terperinci, sekiranya anda memerlukannya.

Mencari Kelajuan, Saiz, dan Jenis RAM anda di macOS

Seperti semua Apple, proses untuk mencari butiran yang diperlukan mengenai perkakasan anda sangat mudah. Anda boleh menggunakan proses untuk melihat maklumat umum mengenai RAM anda.

 1. Klik "Epal" logo dan pilih"Mengenai Mac Ini." Maklumat RAM ringkas anda akan dipaparkan di tab "Gambaran Keseluruhan".

 2. Sekiranya anda memerlukan laporan yang lebih mendalam, perincian teknikal lengkap tersedia dengan mengklik "Laporan Sistem," yang memisahkan komponen ke dalam tab, termasuk memori, pemproses, cakera keras, dan komponen lain.

3. Untuk melihat penggunaan memori masa nyata pada Mac anda yang menjalankan perisian terkini, ketik "Monitor Aktiviti" dalam "Sorotan,kemudian klik pada pautan yang berkaitan untuk membukanya, dan kemudian pilih "Ingatan" tab.

4. Anda juga dapat mengakses maklumat memori masa nyata dengan membuka"Pencari," mengklik pada "Aplikasi," kemudian memilih"Folder Utiliti," diikuti oleh "Monitor Aktiviti," dan kemudian memilih "Ingatan" tab.

Seperti yang anda lihat sekarang, ada beberapa pilihan yang dapat anda buat ketika mengetahui spesifikasi RAM anda, ada yang sedikit lebih membebankan daripada yang lain. Sekiranya anda lebih suka GUI yang mesra, maka jauhkan dari alat baris perintah dan gunakan sesuatu seperti CPU-Z.

Adakah anda dapat mencari butiran RAM anda? Adakah anda cuba mengganti atau meningkatkan memori PC anda? Beritahu kami di bawah.

Soalan Lazim

Bagaimana cara memeriksa pengeluar RAM di Windows 10?

Anda boleh memeriksa pengeluar memori anda di Windows 10 menggunakan Prompt Perintah, Powershell, atau alat pihak ketiga.

1. Lancarkan "Arahan prompt," menaip "Wmic memorychip get pengeluar" tanpa petikan, dan tekan "Masuk."

2. Sebagai alternatif, lancarkan "Powershell," menaip "Dapatkan-WmiObject win32_physicalmemory | pilih pengeluar ” tanpa petikan, dan kemudian tekan "Masuk."

3. Untuk alat pihak ketiga, cari satu atau gunakan CPU-Z dan klik "SPD" tab.

Bagaimana Saya Memeriksa Sama ada Saya Mempunyai DDR3 atau DDR4 SDRAM?

Kaedah termudah untuk mengenal pasti sama ada anda mempunyai memori DDR3 atau DDR4 adalah menggunakan CPU-Z. Klik pada "Ingatan" tab dan cari "Jenis" di bahagian "Umum".

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found