Apakah rangkaian 4G terbaik di UK?

Apakah rangkaian 4G terbaik di UK?

Gambar 1 dari 5

4G

Apa rangkaian 4G terbaik
Apakah rangkaian 4G terpantas?
apa rangkaian 4G terpantas
Apa rangkaian 4G terpantas

Keempat-empat rangkaian mudah alih di UK kini memasuki peluncuran 4G mereka, dan harga telah menurun secara mendadak sejak EE pertama kali melancarkan 4G pada tahun 2012.

Namun, kelajuan dan liputan masih jauh dari tempat yang sepatutnya. Laporan Ofcom Connected Nations baru-baru ini mendapati bahawa walaupun liputan, secara keseluruhan, peningkatan, akses ke data mudah alih ketika jauh dari rumah masih kurang. Hanya 7 dari 10 wilayah di UK mempunyai liputan panggilan telefon dari keempat-empat rangkaian, sementara hanya 63% yang mempunyai data mudah alih - meningkat dari 63% dan 52% masing-masing tahun lalu, tetapi masih merupakan jalan keluar dari liputan selimut.

Laporan itu juga mendapati liputan di jalan raya perlu diperbaiki. Adalah mungkin untuk membuat panggilan di semua empat rangkaian hanya di 68% jalan A dan B, sementara 58% jalan A dan B mempunyai liputan data "di dalam kenderaan". Di tempat lain, kawasan bandar mempunyai liputan yang lebih baik daripada kawasan luar bandar, dan England mempunyai liputan yang lebih baik daripada Wales, Scotland dan Ireland Utara. Khususnya, orang di 90% premis UK kini dapat membuat panggilan telefon di keempat-empat rangkaian mudah alih, tetapi jumlah ini menurun kepada 57% di kawasan luar bandar.

Ofcom juga mendapati bahawa apabila liputan meningkat, pengambilan 4G meningkat yang mendorong pengendali rangkaian untuk melabur lebih banyak dalam 4G dan akhirnya meningkatkan kelajuan dan liputan, yang selanjutnya mengambil bahan bakar. Oleh kerana ladang lombong poskod ini, kami telah menerangkan pengendali rangkaian mana di UK yang menawarkan perkhidmatan 4G terbaik dan apa sebenarnya maksud 4G.

Apa itu 4G?

Teknologi mudah alih generasi keempat disebut dengan istilah payung 4G. Semua rangkaian mudah alih di UK berjalan pada standard 4G yang sama: Long-Term Evolution (LTE), yang menawarkan peningkatan kelajuan yang signifikan berbanding teknologi 3G yang kami gunakan selama satu dekad yang lalu.

Ia mempunyai kelajuan muat turun maksimum teoritis sekitar 300Mbits / saat dan muat naik hingga 75Mbits / saat, walaupun kelajuan rangkaian sebenarnya jauh lebih lambat daripada angka utama tersebut. 4G "double speed" EE menawarkan kelajuan muat turun maksimum 60Mbits / saat dan muat naik maksimum 11Mbits / saat, walaupun EE mengakui bahawa kelajuan muat turun rata-rata sekitar 20Mbits / saat.

Pada kelajuan tersebut, 4G menjadi alternatif yang sesuai untuk sambungan talian tetap

Itu masih lebih pantas daripada yang disambungkan oleh kebanyakan orang pada sambungan ADSL talian tetap, dan hanya sekitar 12Mbits / saat lebih perlahan daripada sambungan rata-rata-ke-kabinet BT.

Lihat penggantian skrin percuma O2 yang berkaitan tidak begitu hebat kerana nampaknya "Home Router" 4G baru EE dilengkapi dengan rancangan data 200GB yang sangat mahal

Pada kelajuan tersebut, 4G menjadi alternatif yang sesuai untuk sambungan talian tetap. Tetapi terdapat kelemahan yang signifikan untuk bergantung pada jalur lebar mudah alih di rumah, tidak kurang juga kos sambungan dan jumlah data yang anda boleh muat turun setiap bulan.

4G juga membuka jalan untuk perkhidmatan mudah alih yang dipertingkatkan. Video atas permintaan, yang masih boleh menjadi masalah beresolusi rendah di rangkaian 3G, kini menjadi pengalaman seketika pada telefon bimbit yang sering mempunyai resolusi setinggi televisyen ruang tamu anda. Seluruh album muzik boleh dimuat turun ke telefon bimbit dalam beberapa saat.

Kerja mudah alih adalah cadangan yang lebih praktikal juga, dengan rangkaian yang mampu memuat turun - dan, paling penting, memuat naik - fail besar dalam beberapa saat, dan berurusan dengan perkhidmatan lebar jalur tinggi seperti akses desktop jauh dan persidangan video. Komputer riba yang ditambatkan ke sambungan 4G kini memberikan pengalaman yang hampir sama untuk menyambung ke rangkaian talian tetap melalui Wi-Fi.

Apakah rangkaian 4G terbaik di UK?

Sebelum kita mengetahui rangkaian 4G terbaik di UK, kita mungkin harus mendedahkan rangkaian terbaik di UK, secara umum.

OpenSignal baru-baru ini melancarkan laporan State of Mobile Networks 2018 dan, sekali lagi, EE muncul di puncak.

Dengan menggunakan 890.213.316 titik data yang mengejutkan yang diambil dari orang yang menggunakan aplikasi OpenSignal, EE mempunyai kelajuan muat turun terpantas melebihi 4G dan 3G, serta mempunyai liputan UK terbaik. Ia juga menjadi gabungan pertama, dari segi latensi 3G dan 4G, dengan Vodafone.

Terdapat juga perbezaan wilayah. Tiga kuat di Timur Laut, Ireland Utara dan Wales, O2 berjaya di Scotland, Wales dan Ireland Utara dan EE menang di London.

Tetapi tentu saja, hasil ini hanya berlaku untuk mereka yang menggunakan aplikasi OpenSignal. Dalam usaha untuk mendapatkan gambaran yang lebih luas, regulator Ofcom menguji kelajuan rangkaian mudah alih dengan cara yang sama memberikan ujian kelajuan bebas penyedia jalur lebar talian tetap, dan menerbitkan hasilnya setiap dua tahun. Anda boleh menyumbang kepada data yang dikumpulkan dalam laporan ini dengan aplikasi pemeriksa liputan Ofcom.

Firma analisis rangkaian RootMetrics juga menerbitkan laporan berkala mengenai ujian kelajuan bergerak dan liputan rangkaian di seluruh negara dan pada separuh kedua 2016, yang dilaporkan pada bulan Februari tahun ini, EE menyerang lembaga pengarah. Tiga dan Vodafone bersaing untuk tempat kedua dalam kategori yang berbeza, dan O2 menduduki tempat terakhir dalam kesemuanya. Kategori merangkumi keseluruhan, kebolehpercayaan, kelajuan, data, panggilan dan teks. Markahnya ada di bawah:

Rangkaian 4G terbaik: Secara keseluruhan

EE: 93.1%

Tiga: 89.2%

Vodafone: 86.2%

O2: 81.5%

Rangkaian 4G terbaik: Kebolehpercayaan

EE: 94.5%

Tiga: 92.8%

Vodafone: 87.1%

O2: 82.7%

Rangkaian 4G terbaik: Kelajuan

EE: 90.7%

Vodafone: 83.1%

Tiga: 81.1%

O2: 78.2%

Rangkaian 4G terbaik: Data

EE: 94.2%

Tiga: 90.5%

Vodafone: 85.2%

O2: 81.3%

Rangkaian 4G terbaik: Panggil

EE: 90.9%

Tiga: 86.9%

Vodafone: 86.7%

O2: 80.1%

Rangkaian 4G terbaik: Teks

EE: 97.1%

Tiga: 95.1%

Vodafone: 94.6%

O2: 93.9%

Ujian kelajuan RootMetrics disusun dari beratus-ratus ribu telefon "luar rak" yang digunakan pada separuh kedua 2016.

Seperti yang anda lihat, EE secara konsisten berada di atas atau berhampiran bahagian atas tanpa mengira angka yang anda gunakan.

Vodafone sebelumnya telah mempersoalkan metodologi pengujian RootMetrics, dengan mendakwa ujiannya dilakukan dengan "cara yang tidak konsisten". Tuduhan ini ditolak oleh RootMetrics, yang menegaskan bahawa ia "mengukur jaringan seperti yang dilakukan - cara yang sama akan dialami oleh pengguna".

Penganalisis juga mendakwa bahawa jumlah spektrum EE yang dapat diperuntukkan kepada 4G telah memberikan kelebihan prestasi berbanding pesaingnya. "Kapasiti yang dimiliki EE, apa yang dilakukannya dengan kecepatan dua kali ganda, dan kemampuan untuk mengalokasikan lebih banyak jalur 1.800MHz ke perkhidmatan 4G, telah memberikannya kelebihan," kata pakar pengendali rangkaian CCS Insight, Kester Mann sejurus selepas rangkaian dilancarkan. "EE tentu memimpin dari segi kepantasan."

Rangkaian mana yang mempunyai liputan 4G terbaik?

Terdapat elemen "berapa lama sehelai tali" untuk soalan ini, kerana liputan 4G berbeza bergantung pada lokasi. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan penting dalam liputan dan spektrum 4G yang digunakan oleh rangkaian yang dapat mengubah keputusan anda jika anda berada dalam kedudukan yang beruntung kerana mempunyai pilihan rangkaian yang melayani kediaman atau pejabat anda.

Ketika Ofcom mengadakan lelongan 4G pada tahun 2013, ia menjual spektrum dalam dua jalur frekuensi yang berbeza, 800MHz dan 2.6GHz. 800MHz adalah jalur televisyen terestrial lama yang dibebaskan setelah pertukaran digital, dan secara teorinya lebih baik untuk membawa data dari jarak jauh di kawasan luar bandar; 2.6GHz lebih baik untuk memberikan kelajuan yang lebih cepat pada jarak yang lebih pendek, menjadikannya lebih sesuai untuk digunakan di kawasan bandar.

Terdapat jalur spektrum ketiga yang digunakan untuk menyampaikan data 4G, 1.8GHz, yang menawarkan jalan tengah antara kelajuan dan jarak.

Secara berasingan, Ofcom bersetuju untuk membiarkan rangkaian bergerak menggunakan jalur yang mereka gunakan untuk perkhidmatan 2G / 3G - jalur 900MHz, 1.8GHz dan 2.1GHz - untuk 4G. Oleh itu, terdapat perbezaan yang signifikan dalam setiap rangkaian yang digunakan oleh rangkaian UK dan liputan yang mereka tawarkan.

4G telah berkembang sehingga 90% liputan di UK selama empat tahun terakhir dan semua rangkaian utama menawarkan liputan 4G.

EE merangkumi sekitar 80% UK dan 99% penduduk UK, sementara juga menyediakan data infrastruktur untuk Virgin Media dan Life Mobile. Untuk memeriksa liputan EE, dan juga rangkaian lain, anda dapat menggunakan peta liputan Mobiles.co.uk, yang didukung oleh OpenSignal.

Tompok hijau mewakili kawasan di mana isyaratnya lebih kuat, kawasan merah lebih lemah.

Sebagai alternatif, peta liputan RootMetrics mengungkapkan bagaimana liputan pada rangkaian individu telah berkembang sepanjang tahun lalu.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found