8 tablet kecil terbaik tahun 2014: tablet ringkas apa yang terbaik?

8 tablet kecil terbaik 2014: apakah tablet kompak terbaik?

Gambar 1 dari 2

tablet kompak terbaik 2014

tablet kompak terbaik

Sekiranya anda berada di pasaran untuk tablet kompak, ragam yang ditawarkan mungkin menakutkan. Tidak hanya terdapat sejumlah besar perangkat yang dapat dipilih, tetapi setiap pengeluar juga menawarkan sesuatu yang sedikit berbeda, dengan fitur, teknologi layar, sistem operasi dan harga semuanya berbeza secara mendadak antara tablet saingan. Lihat juga: tablet terbaik tahun 2014.

Perbezaan utama - dan satu dari mana semua perbezaan lain berpunca - adalah harga, yang menggunakan gamut penuh dari penghancur keseimbangan bank yang menyaingi komputer riba, hingga pembelian dorongan harga murah. Di hujung atas anda boleh membayar lebih dari £ 300; terdapat sebilangan tablet yang berharga sekitar £ 200; dan pilihan peranti yang lebih murah dengan harga lebih dari £ 100.

tablet kompak terbaik 2014

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa terdapat perbezaan harga yang sangat besar antara tablet ini, kerana pada pandangan pertama tidak ada perbezaan besar dalam ukuran dan penampilan. Tambahan, mereka semua melakukan perkara yang sama, bukan? Itu tidak benar.

Tablet kecil terbaik 2014: bina, reka bentuk dan kualiti skrin

Sebagai permulaan, binaan dan reka bentuk berbeza dengan ketara semasa anda menaikkan skala harga. Model dengan harga lebih rendah biasanya mempunyai reka bentuk yang lebih chunkier dan lebih menyerlah, dengan casis plastik murah yang menunjukkan banyak kelenturan jika ditangani secara kasar.

Keluar sedikit lebih banyak dan casis mulai terlihat lebih ramping, dan menggunakan bahan yang lebih mahal untuk kualiti binaan yang lebih kuat.

Ini adalah kisah yang serupa untuk paparan. Skrin yang bagus sangat mustahak untuk tablet, padat atau tidak.

Anda akan mengalami kesukaran untuk mencari paparan tablet ringkas yang tidak sekurang-kurangnya IPS, jadi sudut tontonan akan selalu bagus; perbezaan berkenaan kualiti dan penyelesaian.

Dengan tablet kompak, anda mahukan layar menjadi terang seperti yang anda dapat dan kontras setinggi mungkin. Semakin terang skrin pada tetapan maksimumnya, semakin besar kemungkinan anda dapat membacanya di luar di bawah sinar matahari yang terang. Matlamat sekitar 400cd / m2 ke atas. Sebaliknya, apa-apa dari 700: 1 dan ke atas cukup dihormati.

Penyelesaian juga sangat berbeza. Di hujung bahagian atas pasaran, anda akan menemui skrin berukuran 1.600 x 2.560 yang tajam. Di hujung bawah anda terhad kepada 800 x 1,280. Jangan menganggap bahawa yang lebih tinggi selalu lebih baik, bagaimanapun, kerana ada had tahap perincian yang dapat diselesaikan oleh mata manusia.

Tablet kecil terbaik 2014: perkakasan teras dan hayat bateri

Anda tidak boleh mempunyai terlalu banyak kuasa. Semakin cepat pemproses anda, tablet anda akan merasa lebih responsif dalam penggunaan umum. Semakin cepat cip grafiknya, lebih lancar ia akan memainkan permainan yang menuntut.

Jadi cip mana yang harus anda cari? Sebilangan besar tablet moden menggunakan pemproses yang direka oleh syarikat British ARM, tetapi terdapat banyak model yang berbeza. Pada masa ini, model terpantas adalah Qualcomm Snapdragon 800/801, Samsung Exynos Octa 5 dan Apple A7.

Pemain yang paling lambat dan lambat cenderung berasal dari pengeluar yang kurang dikenali seperti Rockchip dan MediaTek. Anda akan mendapatkannya dalam bentuk tablet dengan harga sekitar £ 100. Tablet dengan cip ini akan mengalami kelambatan yang lebih tinggi ketika muat turun, pemasangan dan kemas kini berlaku di latar belakang, atau ketika banyak aplikasi berjalan serentak.

Kemudian ada Intel, yang perlahan mulai bergerak di wilayah ARM. Versi terbaru cip Atom syarikat, seperti yang terdapat di Asus Memo Pad 7, memberikan prestasi yang setanding dengan pemproses ARM terkini yang paling pantas, baik dalam senario permainan dan bukan permainan - dan dari perkakasan yang telah kita lihat setakat ini, kos tidak melarang. Walau bagaimanapun, masalah dengan tablet Android berkuasa Intel adalah bahawa tidak semua aplikasi dan permainan di Google Play serasi dengannya.

Perlu juga diingat bahawa perkakasan teras tablet akan memberi kesan pada hayat bateri. Sekali lagi, pemproses berasaskan ARM terbaru muncul di sini: kami mendapati bahawa tablet yang dikuasakan oleh pemproses Qualcomm Snapdragon 800/801 cenderung memberikan jangka hayat bateri terpanjang dalam ujian kami.

Itu bukan satu-satunya faktor yang bermain untuk stamina. Dengan kekuatan piksel yang lebih tinggi, skrin beresolusi ultra tinggi dapat menghabiskan bateri dengan lebih cepat. Dan kapasiti bateri juga penting dalam menentukan berapa lama tablet akan bertahan antara cas: semakin tinggi penarafan mAh bateri, semakin baik.

Tablet kecil terbaik 2014: ciri lain

Tidak setiap tablet mempunyai satu, tetapi slot microSD berguna. Ini membolehkan anda memindahkan fail besar dengan cepat ke tablet anda, dan menyimpannya secara tempatan tanpa menjejaskan storan utama anda.

Output video HDMI juga bernilai - sejauh ini cara termudah untuk memaparkan skrin tablet Android anda di TV atau monitor. Walau bagaimanapun, output khusus jarang berlaku pada tablet ringkas. Hari ini lebih biasa bagi peranti untuk menyampaikan output video melalui MHL atau SlimPort.

Akhirnya, perlu diperhatikan spesifikasi kamera. Tidak setiap tablet kompak mempunyai kamera belakang dan unit megapiksel rendah cenderung, tanpa pengecualian, mengerikan. Walaupun pada model yang lebih mahal, yang dapat merakam gambar yang baik, jangan mengharapkan tahap kualiti telefon pintar.

Tablet kecil terbaik 2014: sistem operasi

Apa yang sebenarnya dapat anda lakukan dengan tablet anda, dan pemilihan aplikasi yang ada, kebanyakannya ditentukan oleh sistem operasi yang dijalankannya. Sekiranya anda ingin mengetahui perbezaan antara tiga sistem operasi utama - iOS, Android dan Windows 8 - kemudian pergi ke panduan kami di sini: OS tablet kompak terbaik apa? "

1. Nexus 7

Harga semasa dikaji: £ 170 termasuk PPN

Nexus 7 (2013)

Nexus 7 telah menjadi tablet pilihan ringkas A-list kami selama lebih dari setahun sekarang berkat reka bentuk dan skrinnya yang cantik, perkakasan yang hebat dan harga yang berpatutan.

2. Amazon Kindle Fire HDX 7in

Harga semasa dikaji: £ 199 termasuk PPN

Amazon Kindle Fire HDX

Tablet kompak tahan lama, menarik dan hebat dengan skrin hebat, hanya terhalang oleh batasan OS proprietari Amazon.

3. Apple iPad mini dengan paparan Retina

Harga semasa dikaji: £ 319 termasuk PPN

Apple iPad Mini 2 dengan Paparan Retina

Skrin retina yang tajam, reka bentuk cantik dan spesifikasi berprestasi tinggi menjadikan iPad mini sebagai tambahan yang baik untuk senarai tablet Apple yang mengagumkan.

4. Asus Memo Pad 7 ME176CX

Harga semasa dikaji: £ 120 termasuk PPN

Asus Memo Pad 7 ME176CX

Menawarkan skor prestasi yang lebih tinggi daripada yang kami fikirkan mungkin untuk tablet yang semurah ini, Memo Pad 7 adalah tawaran yang murah.

5. Lenovo Miix 2 8in

Harga semasa dikaji: £ 200 termasuk PPN

Tablet Lenovo Miix 2

Walaupun berprestasi tinggi dan tampan, layar Lenovo Miix 2 yang buruk, kekurangan output video dan kualiti binaan yang luar biasa menurunkannya.

6. Samsung Galaxy Tab S 8.4

Harga semasa dikaji: £ 319 termasuk PPN

tablet kompak terbaik

Tablet kompak yang hebat dan mahal, dengan skrin berkualiti tinggi, prestasi pantas dan jangka hayat bateri yang hebat. Tidak syak lagi bahawa Samsung Galaxy Tab S 8.4 adalah tablet Android yang sangat baik, tetapi ada terlalu banyak masalah kecil untuk mendapatkan tempat di podium.

7. Tesco Hudl

Harga semasa dikaji: £ 119 termasuk PPN

Tesco hudl

Masa tidak baik untuk Hudl dan sementara masih menjadi tablet belanjawan yang kompeten, pesaing muda seperti Memo Pad 7 mula mengatasinya.

8. Tab Pintar Vodafone 4

Harga semasa dikaji: £ 125 termasuk PPN

Ulasan Vodafone Smart Tab 4

Penyertaan sokongan 3G dalam tablet kompak yang murah sangat menarik, tetapi Vodafone Smart Tab 4 tidak menawarkan nilai wang yang sama dengan Hudl atau Memo Pad 7.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found