Cara Menghubungkan Satu, Dua, atau Lebih Monitor ke Laptop Anda, Termasuk USB Type-C

Komputer riba adalah pilihan yang tepat untuk bekerja di mana sahaja, tetapi paparannya yang agak kecil selalunya boleh menyebabkan sedikit halangan. Menyambungkan skrin kedua, ketiga, atau keempat dapat membantu memberi sedikit ruang pernafasan dan menjadikan beban kerja anda terasa lebih terkawal.

Cara Menghubungkan Satu, Dua, atau Lebih Monitor ke Laptop Anda, Termasuk USB Type-C

Pada asasnya, mempunyai banyak paparan bermakna anda tidak perlu berbalik antara aplikasi pada satu skrin lagi. Contohnya, anda boleh memaparkan klien e-mel anda di skrin asli komputer riba dan menjalankan Photoshop pada monitor luaran yang lebih besar. Mungkin anda mempunyai satu monitor khusus untuk Slack dan satu lagi untuk melayari.

Artikel ini menerangkan cara menyambungkan komputer riba ke monitor luaran anda dan mengkonfigurasi paparan agar berfungsi seperti yang anda mahukan. Terdapat juga perincian mengenai had resolusi untuk pelbagai sambungan dan nasihat untuk mencari penyesuai yang betul jika input video anda tidak sesuai.

Cara Menghubungkan dan Menggunakan Pelbagai Monitor

1. Periksa Sambungan

Kabel HDMI

Sekiranya anda memiliki komputer riba Windows, penyambungan paparan luaran semestinya sangat mudah dilakukan. Langkah pertama adalah menentukan jenis kabel yang anda perlukan. Sebilangan besar komputer riba moden mempunyai port HDMI, DisplayPort, mini-DisplayPort, atau USB Type-C.

Sekiranya input dan output pada monitor dan komputer riba sesuai, anda boleh membeli kabel, seperti kabel HDMI ringkas ini di Amazon, dan menghubungkan kedua-duanya bersama-sama. Sekiranya input tidak sesuai, atau anda telah cuba menyambungkan PC anda ke monitor anda dan tidak mempunyai gambar, tatal ke bawah untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai penyesuai dan penukar.

2. Pilih untuk Memperluas atau Menduplikasi Desktop di Windows

Memperluas / Menduplikasi Desktop pada Windows 8, 8.1, dan 10

Sebaik sahaja anda mendapat kabel, pasangkannya ke monitor dan komputer riba, bahagian Windows adalah mudah.

 1. Pada Windows 8, 8.1, atau 10, tekan "MENANG + P" untuk membuka "Projek"pilihan, yang muncul dalam menu di sebelah kanan.

  Menu Projek Windows

 2. Menggunakan "Pendua" atau "Skrin kedua sahaja" pilihan untuk memaparkan persembahan melalui projektor atau untuk memainkan filem. Walau bagaimanapun, untuk kerja atau permainan, pilihan yang anda perlukan adalah "Panjangkan." Tetapan ini membolehkan anda menyebarkan seluruh desktop anda ke atas kedua-dua skrin dan tarik tetingkap dan item lain dari satu ke yang lain.

Memperluas / Menduplikasi Desktop di Windows 7

Pengguna Windows 7 perlu mengikuti prosedur yang berbeza daripada Windows 8, 8.1, atau 10 untuk menduplikasi atau memperluas paparannya.

 1. Klik kanan di mana sahaja di desktop dan pilih "Resolusi skrin."

  Cara menyambungkan skrin kedua ke komputer riba anda

 2. Pilih "Luaskan paparan ini" atau "Gandakan paparan ini" dari menu lungsur "Paparan berganda", dan klik "OKEY" atau "Terapkan."

Catatan: Sekiranya monitor anda tidak memaparkan output komputer riba anda secara automatik setelah semua ini, mungkin perlu menggunakan kawalan monitor untuk beralih ke input yang betul secara manual.

3. Laraskan Posisi Multi-Monitor di Windows

Secara lalai, Windows meletakkan skrin terpasang komputer riba ke kiri dan monitor luaran ke kanan, yang bermaksud anda harus menggerakkan kursor dari sebelah kanan skrin dalaman semasa menavigasi ke monitor. Sekiranya anda mempunyai perkara sebaliknya, anda perlu sedikit menyesuaikan kedudukan kerana monitor kelihatan berada di sebelah kiri.

Menukar Kedudukan Skrin Multi-Monitor di Windows 10

 1. Klik pada "Menu Mula," kemudian pilih "Tetapan."
 2. Klik pada "Sistem."
 3. Dalam Menu "Paparan" yang telah dipilih, klik pada monitor dan luncurkannya ke kedudukannya. Jika berada di sebelah kiri skrin utama anda, letakkan di sebelah kiri yang utama, atau gerakkan ke mana sahaja ia berada di sebelah monitor utama.
 4. Tiada tindakan lain yang diperlukan. Cukup tutup Menu "Tetapan" dan anda sudah bersedia.

Menukar Kedudukan Skrin Multi-Monitor di Windows 7

 1. Pada desktop Windows 7, klik kanan dan pilih "Resolusi skrin."
 2. Kemudian, dalam kotak dialog yang muncul seterusnya, klik dan seret "Ikon skrin" (layar bernombor 1, 2, dll.) hingga berada dalam urutan / posisi yang benar seperti yang muncul di ruang kerja anda. Gunakan "Kenalpasti" jika diperlukan.
 3. Pilih "OKEY" atau "Memohon" apabila selesai.
Cara menyambungkan skrin kedua ke komputer riba anda

Anda akan menyedari bahawa Windows tidak mengehadkan anda hanya pada konfigurasi kiri dan kanan; anda juga boleh mengatur monitor supaya terletak di atas komputer riba atau di bawahnya. Anda juga dapat menyesuaikan kedudukan layar sehingga pelbagai tetingkap dan item lain merangkumi dua skrin dan sepadan.

4. Selesaikan Penyesuai Video dan Masalah USB-C

VGA

Jangan takut jika anda mempunyai DVI dan HDMI, HDMI dan DisplayPort, atau bahkan VGA dan mana-mana sambungan di atas. Anda masih boleh menyambungkan beberapa skrin menggunakan kabel dua guna, seperti DVI-ke-VGA, HDMI-ke-DVI, atau beberapa penyesuai atau penukar lain.

Semakin banyak komputer riba menggunakan soket USB Type-C untuk merumitkan masalah, membawa data, video, dan keupayaan mengecas. USB Type-C sangat hebat, tetapi tidak semestinya jelas apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan port pada komputer riba anda. Sesungguhnya, beberapa peranti hanya menyokong penyambungan USB dan pemindahan kuasa dan tidak akan membawa isyarat video sama sekali. Sebaliknya, yang lain menawarkan USB 3.0 tetapi tidak akan membiarkan anda menyambungkan sambungan ke monitor. Sayangnya, tidak ada cara untuk memberitahu selain mencubanya atau memeriksa spesifikasi perkakasan pengawal USB yang digunakan komputer riba anda.

Sekiranya anda cuba menggunakan kabel yang sama untuk menyambungkan komputer riba ke monitor anda, anda tidak akan berjaya. Sekali lagi, tidak ada cara untuk memberitahu di luar percubaan dan kesilapan atau membeli kabel yang sesuai dengan video.

usb_type-c

Nasib baik, kabel cukup murah, walaupun USB Type-C adalah standard yang lebih baru. Sekiranya anda memerlukan penyesuai HDMI-USB Type-C, Sebagai contoh, anda boleh mendapatkan penukar kos rendah di Amazon jika anda tidak keberatan memasang adaptor USB Type-C kecil ke HDMI di hujung kabel Type-C anda .

Walau bagaimanapun, lebih baik membeli multi-penyesuai sebagai gantinya, yang memberi anda lebih banyak fleksibiliti. Penyambung ini sedikit lebih mahal daripada penyesuai satu-ke-satu, tetapi mereka tidak akan memecahkan bank, dan mereka akan memberi anda sambungan untuk monitor anda, aksesori USB standard anda, dan input kuasa semuanya dalam satu.

5. Laraskan Kualiti Paparan

Terdapat faktor lain untuk pilihan kabel atau penyesuai anda. Bergantung pada spesifikasi monitor sekunder anda, beberapa sambungan video mungkin tidak dapat menampilkan gambar pada resolusi asli monitor.

Walaupun anda masih boleh menyambungkan monitor sebagai paparan sekunder, anda mungkin mendapati bahawa layar menjadi tegang atau kelihatan lebih kabur daripada yang seharusnya. Dengan banyak monitor pengguna yang berpatutan yang menawarkan resolusi WQHD (2,560 x 1,440 piksel) atau 4K (3,840 x 2,160 piksel), ada baiknya membuat pilihan yang tepat untuk mendapatkan kualiti terbaik pada peranti tertentu anda.

Cara menyambungkan skrin kedua ke komputer riba anda

Walaupun tidak ada batasan keras untuk resolusi maksimum sambungan VGA, kad grafik komputer riba sering melebihi 2.048 x 1.536. Perlu diketahui bahawa gambar boleh kelihatan lebih lembut dan kurang tajam melalui kabel VGA kerana ia adalah isyarat analog dan bukannya sambungan digital.

Sambungan DVI adalah pilihan yang lebih baik, sebahagiannya kerana ia adalah sambungan digital, tetapi anda masih harus berhati-hati. Sekiranya anda ingin menggunakan resolusi melebihi 1,920 x 1,200, anda memerlukan kabel DVI dua pautan dan penyambung serasi dua pautan pada komputer riba anda. Lihat gambar di bawah ini untuk melihat perbezaan antara pautan dua (kiri) dan kabel pautan tunggal (kanan).

dvi_single_and_dual_link

Begitu juga, walaupun standard HDMI 1.3 menambah sokongan untuk monitor dan paparan yang melebihi resolusi Full HD yang popular (1,920 x 1,080 piksel), dan HDMI 1.4 dan HDMI 2.0 kini menyokong resolusi 4K, komputer riba dan monitor anda perlu menyokong standard untuk sambungan berfungsi. Sekiranya anda mempunyai komputer mudah alih dengan port HDMI 1.2 atau lebih awal, anda tidak akan dapat meningkatkan resolusi monitor sekunder lebih tinggi daripada 1,920 x 1,200.

DisplayPort adalah sambungan yang paling fleksibel dalam kumpulan (seperti USB Type-C, kerana ia hanyalah pembawa untuk sambungan DisplayPort atau HDMI). Malah standard DisplayPort 1.1 yang lebih lama menyokong resolusi 4K hingga 30Hz. Spesifikasi itu mengehadkan framerate pada skrin hingga 30fps. Oleh itu, walaupun filem kelihatan baik, tidak sesuai untuk permainan 4K. DisplayPort 1.2 menambah sokongan untuk 4K pada kadar penyegaran 60Hz yang lancar.

Standard terbaru, DisplayPort 1.3, menyokong 8K (7,680 x 4,320 piksel). Dengan beberapa komputer riba dan kad grafik, output yang berbeza akan menyokong resolusi dan kadar penyegaran yang berbeza. Oleh itu, perlu diperiksa untuk melihat sambungan mana yang paling mampu sebelum membeli kabel atau penyesuai. Sekiranya tidak mendapat yang betul, anda mungkin mendapat resolusi dan kadar penyegaran yang lebih rendah yang dihasilkan oleh monitor yang mampu memberikan kualiti yang lebih baik.

Sekiranya anda mempunyai komputer riba atau desktop Apple baru-baru ini dengan sambungan Thunderbolt, ingatlah bahawa anda boleh menggunakan kabel 'DisplayPort-to-DisplayPort mini' (atau penyesuai DisplayPort) untuk menyambung ke monitor yang serasi — monitor tidak Tidak perlu mempunyai input Thunderbolt. Anda boleh mengambil kabel ‘DisplayPort-to-DisplayPort mini’ dengan harga beberapa dolar di Amazon.

6. Sambungkan Dua atau Lebih Monitor

Dalam banyak kes, menyambungkan dua (atau lebih) monitor ke komputer riba anda semudah menyambungkannya ke beberapa output video. Bergantung pada usia PC mudah alih anda dan chipset grafik di dalamnya, mungkin terdapat batasan perkakasan yang menghalang anda daripada melakukannya. Komputer riba yang lebih lama hanya boleh menyokong dua paparan: paparan komputer riba dan monitor sekunder. Model yang lebih baru boleh membenarkan sebanyak tiga paparan luaran. Peranti lain, seperti Ultrabooks, hibrida, dan tablet, mungkin terhad dengan hanya mempunyai satu output paparan atau mungkin tidak ada.

Namun, ada cara untuk menambahkan monitor tambahan walaupun anda sudah menggunakan semua sambungan atau komputer riba anda tidak mempunyai output video yang berfungsi.

Pelbagai monitor

Untuk peranti dengan sambungan DisplayPort 1.2, terdapat beberapa pilihan. Pertama, anda boleh membeli hab DisplayPort yang memisahkan sambungan tunggal anda menjadi beberapa output. Splitter ini tidak murah, tetapi membolehkan sambungan DisplayPort tersedia untuk memberi kuasa dua monitor 2,560 x 1,600 dan paparan 1,920 x 1,200 ketiga secara serentak. Pilihan lain ialah membeli monitor dengan fungsi daisy-chain: monitor yang serasi menggunakan output DisplayPort di bahagian belakang untuk membolehkan anda menyambungkan beberapa monitor melalui satu sambungan DisplayPort.

Walaupun anda mempunyai komputer riba atau peranti lama yang tidak mempunyai sambungan video yang berfungsi, yang anda perlukan hanyalah port USB tambahan untuk menambahkan paparan lain. Terdapat pelbagai penukar USB ke DVI, VGA, atau HDMI yang berpatutan di pasaran, yang membolehkan anda menambahkan monitor tambahan. Anda mungkin memerlukan pemacu untuk Windows 7 dan yang lebih lama, tetapi peranti Windows 8 harus menggunakannya secara automatik.

Apa sahaja yang anda putuskan untuk dilakukan, pastikan anda memikirkan masalah penyelesaian yang telah kami sebutkan sebelum menyambung beberapa monitor. Sebagai contoh, jika anda ingin menjalankan monitor 4K dan monitor 1,920 x 1,080 secara serentak, pastikan untuk memautkan monitor 4K ke sambungan video, yang membolehkan resolusi tertinggi dan idealnya asli digunakan. Buat mereka dengan cara yang salah, dan anda tidak akan mendapat yang terbaik dari paparan anda.

Sebagai penutup, sama ada anda menyambungkan banyak monitor ke komputer riba untuk bekerja atau menstrim filem ke monitor yang lebih besar, terdapat beberapa cara untuk menyelesaikan tugas tersebut. Menghubungkan pelbagai monitor terus ke komputer riba tidak pernah semudah ini. Cukup ikuti arahan di atas, dan anda akan beroperasi dalam masa yang singkat.

Adakah anda dapat menyambungkan monitor anda? Adakah anda menghadapi masalah? Kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found