Cara Menyahdayakan, Menggunakan Semula, atau Menjual PC Lama Anda

Gambar 1 dari 4

PC lama anda mungkin masih mempunyai nilai untuk orang lain
eBay bukan satu-satunya pilihan anda untuk menjual dengan teknologi yang tidak diingini
Sistem FreeNAS yang berasaskan Linux dapat memberikan perkakasan lama kepada perkakasan lama
Kedai-kedai jalan raya mudah didapati, tetapi anda mungkin tidak mendapat harga terbaik untuk PC lama anda

Apabila PC hampir mencapai akhir hayat penggunaannya, sangat penting untuk mematikannya dengan selamat dan selamat atau mencari jalan untuk menggunakannya semula, atau hanya menjualnya secara keseluruhan atau keseluruhan. Bahagian terbesar adalah mengendalikan PC tanpa perlu risau tentang apa lagi yang mungkin anda berikan. Sekiranya anda merancang untuk menjualnya, ada langkah yang boleh anda lakukan untuk mendorong pembeli dan membantu mencapai penjualan cepat dengan harga yang baik. Inilah cara memo, mengitar semula / menggunakan semula, atau menjual PC anda dengan selamat dan selamat.

Lindungi / Simpan Data Peribadi Anda Terutama dan Terutama

Bahagian terpenting dalam mematikan, menggunakan semula, atau menjual PC lama adalah dengan betul menghapus atau data peribadi anda, untuk memastikan bahawa tidak ada yang dapat dipulihkan oleh sesiapa sahaja yang menguasainya. Anda juga ingin menyandarkan data penting untuk penggunaan masa depan dan menyalin spesifikasi semua perkakasan dan program tertentu. Inilah cara menguruskan data pada PC lama anda sebelum anda menjualnya, menggunakannya semula atau membuangnya.

Langkah 1: Kumpulkan Spesifikasi PC, OS, dan Program

Sebelum anda memulakan proses keselamatan dan privasi, pastikan anda telah melakukannya mengumpulkan semua data dan maklumat yang anda perlukan dari komputer. Untuk PC yang anda merancang untuk menjual atau melucutkan alat ganti, selalu bagus mempunyai senarai spesifikasi lengkap untuk diberikan kepada pembeli. Sekiranya anda tidak mempunyai dokumen asal, kumpulkan spesifikasi dari sistem operasi PC. Contohnya, Windows 10 “About” dan “System Information”, macOS “System Information,” dan Linux “Details” memberikan beberapa maklumat, tetapi program pihak ketiga berfungsi dengan baik seperti CPU-Z atau Speccy untuk Windows dan I-Nex atau Hardinfo untuk Linux. Anda memerlukan maklumat tersebut, terutamanya jika anda merancang untuk menjual PC atau menggunakannya untuk tujuan lain.

Langkah 2: Sandarkan Data Berharga Anda

Sekiranya ada data yang ingin anda simpan, pastikan untuk memindahkan semua data penting ke cakera keras luaran atau muat naik ke perkhidmatan penyimpanan awan seperti Dropbox atau Google Drive. Untuk sebilangan kecil data peribadi, tongkat USB adalah pilihan kedua.

Langkah 3: Urus Perisian dan Program Yang Ada

Sekiranya anda merancang untuk meninggalkan beberapa program pada sistem untuk pengguna yang lain, adalah mustahak untuk membatalkan otorisasi yang menggunakan akaun di pelbagai peranti, seperti alat Apple Apple dan Adobe Creative Suite untuk memastikan mereka tidak dapat menyambung ke akaun anda.

Untuk program yang ingin anda simpan untuk digunakan pada PC lain, anda boleh membatalkan pendaftarannya (dibenarkan program) seperti dengan Malwarebytes untuk mengekalkan siri tersebut untuk PC lain.

Akhirnya, cari cakera pemasangan asal anda dan tentukan apa yang bernilai termasuk jika anda akan menjual PC. Anda mesti menyerahkan kunci produk jika anda ingin menggabungkan perisian yang didaftarkan dengan mesin.

Menjual Keseluruhan Komputer

Langkah 1: Sekiranya anda merancang untuk menjual komputer dalam satu bahagian kerja, anda harus mencatat spesifikasi dan menyandarkan data penting anda, seperti yang diperintahkan pada bahagian sebelumnya. Selepas itu, prosesnya agak mudah.

Langkah 1: Padam Pemacu dengan Selamat

Sekiranya anda merancang untuk menjual keseluruhan PC secara keseluruhan, anda pasti ingin membersihkan cakera keras dengan selamat. Memadam fail tidak akan menghapus data sepenuhnya; PC hanya menulis di atasnya. Menggunakan pemadam cakera pihak ketiga seperti Disk Wipe, Parted Magic, dan Darik's Boot And Nuke. Program-program ini menghapus setiap sektor cakera keras (HDD) atau cip pada pemacu keadaan pepejal (SSD).

Langkah 2: Pasang semula Salinan OS Segar

Setelah selesai menghapus semua data peribadi dari pemacu anda, inilah masanya untuk memasang semula OS. Ini memberi PC fungsi bersih dan lebih pantas yang siap digunakan oleh orang seterusnya. Proses ini menjadikan PC lebih menarik bagi bakal pembeli.

Sekiranya anda masih mempunyai cakera pemasangan atau media pemulihan untuk Windows 7 atau 8 (atau bahkan 10 pada ketika ini) bersama dengan kunci produk yang sah, langkah ini harus menjadi proses yang mudah. Sekiranya sistem anda dilengkapi dengan cakera XP atau Vista yang lebih lama, pembeli mungkin memilih pilihan untuk menerima sistem tanpa OS atau cakera tanpa pemasangan. Satu kemungkinan ialah memasang sebaran Linux untuk sekurang-kurangnya menunjukkan bahawa sistem ini berfungsi.

Langkah 3: Bersedia untuk Proses Jual

Pada ketika ini, anda seharusnya sudah membuat senarai spesifikasi teknikal, tetapi jika anda merancang untuk menjual PC anda melalui perkhidmatan dalam talian, ada baiknya anda mengambil satu set gambar yang jelas. Anda tidak perlu mengupah jurugambar profesional, tetapi perlu mengambil gambar anda di bilik yang terang dan berlatar belakang putih yang bersih dan lebih disukai.

Dapatkan foto yang menunjukkan bahawa peranti dihidupkan dan berfungsi jika boleh, dan ambil gambar dari pelbagai sisi untuk menunjukkan port dan penyambung. Sertakan cakera pemulihan, manual, periferal, dan kotak dalam sekurang-kurangnya satu foto. Jangan tunjukkan kunci produk: seseorang yang tidak jujur ​​dapat menggunakannya untuk mengaktifkan salinan OS mereka secara tidak sah, yang menyebabkan masalah dengan pemasangan anda sendiri.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found