Berapakah kos untuk membuat iPhone?

Gambar 1 dari 2

Berapakah kos untuk membuat iPhone
iPhone 5s

iPhone cenderung berada di sisi yang lebih tinggi dalam hal harga, mirip dengan jenama dan model lain seperti Samsung Galaxy S20 Ultra 5G yang dilancarkan pada 6 Mac 2020, dan Google Pixel 4 XL pada 24 Oktober 2019. Kos untuk membuat iPhone bergantung pada model, seni bina, ciri, dan bateri. Tidak ada harga standard untuk pembuatan iPhone, terutama kerana Apple harus merundingkan kos dengan pembekal dan pembuat komponen telefon.

Satu tahun, Apple mungkin mengorbankan komponen kos tinggi / berkualiti tinggi sementara satu tahun lagi, mereka mungkin menghabiskan lebih banyak untuk mendapatkan kebolehpercayaan dan prestasi yang lebih baik. Sebagai contoh, iPhone sebelumnya menampilkan paparan OLED. Paparan iPhone 11 dikurangkan menjadi layar LED untuk mengimbangi penjualan yang lebih rendah dari model iPhone sebelumnya.

Untuk pemproses, perintang, transistor, papan, dan struktur badan, jumlahnya boleh didapati di semua tempat. Juga, iPhone (dari siri model yang sama) mempunyai perbezaan gaya dan kadang-kadang fungsi.

IPhone 11 Pro mempunyai bateri yang bertahan hingga 5x kali ganda daripada iPhone X, dan iPhone 11 standard menahan sehingga 4X jumlahnya. Mereka jelas menghabiskan lebih banyak wang untuk meningkatkan jangka hayat bateri. Angka-angka itu juga menunjukkan bahawa iPhone 11 Pro mempunyai bateri yang lebih baik daripada iPhone 11, yang kembali ke pernyataan sebelumnya tentang kos yang berbeza-beza untuk pelbagai versi "model-seri".

Berapakah kos pembuatan iPhone 11?

Apabila iPhone 5s keluar, kosnya adalah $ 198.70 untuk alat ganti dan pemasangan, dan nampaknya Apple menolak kapal sedikit lagi dengan peningkatannya yang lalu. Menurut Time, Apple iPhone 6 mempunyai kos sekitar $ 200.10. The iPhone 6s masuk pada $ 211.50, mengikut anggaran IHS Technology. The iPhone 6s Plus dikeluarkan dengan harga $ 236.

Kita semua tahu pengeluar teknologi berada dalam perniagaan yang mereka inginkan untuk menjana keuntungan, jadi tidak mengejutkan apabila terdapat beberapa harga pada harga runcit telefon pintar. Bandingkan kos runcit Apple iPhone 11 Pro Max dengan Samsung Galaxy S20 Ultra 5G. Membeli telefon bimbit Apple (dengan storan 256 GB), tanpa SIM, dan tanpa penurunan harga kontrak atau elaun perdagangan mempunyai harga runcit $ 1249.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G (dengan 128gb) berharga $ 1399.99 tanpa potongan harga atau pembekal perkhidmatan. Kos pembuatan kurang dari separuh, tetapi kedua-dua syarikat perlu mengimbangi pemasaran, iklan, penyelidikan, insurans, tenaga kerja, dan banyak lagi.

Apple iPhone 11 Pro Max berharga $ 490.50 untuk dibuat, berdasarkan penyelidikan iPhone 11 dan pembuatan TechInsights bekerjasama dengan NBC News.

Skrin LED yang lebih murah, berbanding OLED tahun lalu, berharga $ 66.50 untuk dibuat sementara pemasangan tiga kamera berharga $ 73.50. Anehnya, bateri hanya berharga $ 10,50, tetapi jumlahnya bertambah dengan cepat berdasarkan "per telefon". Memori, modem, dan pemproses berada pada harga $ 159 dan semua komponen lain ditambah jumlah pemasangan hingga $ 181.

Undang-undang Moore

Terima kasih kepada undang-undang Moore, kos komponen jatuh dari masa ke masa, tetapi itu tidak bermaksud harga runcit akan berlaku.

Terdapat hakisan kos, yang paling ketara dengan item tiket besar seperti paparan dan memori.

Storan kilat NAND 16GB yang mempunyai kos $ 15 sekitar tahun 2012 hanya tinggal sebahagian kecil dari jumlah itu, malah empat tahun yang lalu! Jenis hakisan ini dapat diramalkan. Kos memori dan paparan akan turun dari masa ke masa.

"Jenis pembuatan ini mengikut undang-undang Moore equipment peralatan menjadi lebih baik, prosesnya menjadi lebih baik, hasilnya bertambah baik, dan kosnya turun," kata penganalisis iSuppli, Wayne Lam pada tahun 2014. "Tetapi jika anda melihat bagaimana komponen tersebut menyumbang kepada keseluruhan BoM, bahagian kosnya tetap sama. "

"OEM telefon bimbit biasanya membina anggaran BoM yang tidak dapat diucapkan. Sekiranya mereka menjual telefon $ 600, mereka tahu bahawa mereka akan membuang banyak sumber dan kos ke dalam paparan, memori, dan pemproses, ”kata Wayne Lam. "Kerangka kos itu biasanya tetap stabil, kerana [OEM] dapat memanfaatkan peningkatan kos dari masa ke masa."

Skrin yang berharga $ 40 tahun lalu akan bertahan sekitar $ 40 pada tahun berikutnya kerana mereka telah meningkatkan kualiti atau ukurannya. Itu biasanya bagaimana kos BoM berkembang. "

Walaupun undang-undang Moore, kos teknologi tidak semestinya jatuh pada setiap versi baru, kerana pengeluar menambah bahagian atau ciri baru yang lebih berkualiti. BoM iPhone terus meningkat: iPhone 3GS adalah $ 179, iPhone 4S $ 188, dan iPhone 5s adalah $ 199, menurut data IHS iSuppli. Kini, anda mempunyai iPhone 11 Pro Max yang menanggung kos pembuatan $ 490.50. Ini adalah lonjakan perbelanjaan yang besar, tetapi teknologi sentiasa berkembang dan berkembang.

Walau bagaimanapun, harga elemen tertentu dapat diimbangi oleh peranti sebelumnya, yang membantu mengurangkan kos.

Sebagai contoh, pembuat telefon bimbit dapat menerapkan kejuruteraan satu produk untuk proses pembuatan model yang serupa dan kemudian.

Kos kejuruteraan tidak berulang (NRE) adalah sebab penting bahawa tablet dapat dibuat lebih murah daripada telefon pintar. "Komponennya sangat serupa," kata Erensen. "Syarikat mengambil reka bentuk telefon pintar dan memanfaatkannya untuk membuat tablet ― dan bahkan pemain media mudah alih seperti iPod touch Apple ― menggunakan blok bangunan yang sama."

Lihat perbandingan kos visual ini dari tahun 2012 pada Nexus, Kindle Fire, dan iPad Air.

perang tablet

Penganalisis IDC Chrystelle Labesque, menyatakan "Penjual menggunakan strategi yang berbeza ketika meletakkan produk mereka. Sudah jelas bahawa ketika Google mendorong Nexus, ia tidak memperoleh wang dengan menjual peranti, tetapi dengan menjual kandungannya kemudian. Terdapat model ekonomi di sebalik itu, yang bermaksud pemain yang berbeza memperoleh wang mereka dengan cara yang berbeza. "

Menurut Gartner's Erensen, model perniagaan adalah sebahagian besar dari teka-teki harga.

"Apple mempunyai margin yang sangat tinggi pada iPhone, dan di situlah ia menghasilkan banyak keuntungan - ia memerlukan harga untuk tetap tinggi," katanya. “Apple dapat membenarkannya kerana permintaan, nama merek, dan kualiti produk. Lihatlah Google dan peranti Nexus yang lalu ― mereka berusaha memperlihatkan Android sebagai platform dan menggunakan sebanyak mungkin tangan kerana syarikat itu tidak dan masih tidak menjana wangnya melalui perkakasan, tetapi melalui pengiklanan, carian, dan perkhidmatan yang akhirnya diberikan.

"Amazon adalah satu lagi contoh yang baik: hampir bersedia menjual peranti ini dengan harga yang tinggi kerana mengetahui bahawa setelah ia berada di tangan pengguna, mereka akan menggunakannya untuk membeli kandungan ― dan bahkan barang fizikal dari Amazon."

Sebagai contoh, Amazon Kindle Fire HD dijual pada harga $ 199, tetapi BoM adalah $ 174, meninggalkan syarikat dengan sedikit margin, terutama setelah perbelanjaan pemasaran dan reka bentuk.

Pada hakikatnya, kos penyambungan bukan hanya mengenai perkakasan. "Anda harus bekerjasama dengan badan standard di berbagai negara untuk memastikan bahawa peranti itu diperakui, dan bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan, dan menjalani semua ujian," kata Erenson. "Apabila anda menambahkan bahagian selular itu, ada banyak langkah tambahan yang dapat ditambahkan, selain biaya perkakasan."

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak faktor dalam menentukan harga runcit iPhone dan berapa kos untuk membuat iPhone. Bagi kebanyakan orang, sangat mengejutkan apabila melihat perbezaan antara kos pembuatan dan harga runcit terakhir, tetapi ia menjadi lebih daripada sekadar perbelanjaan komponen.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found