Pereka Foto & Grafik Xara 9: bolehkah ia menggantikan Photoshop?

Keindahan Photoshop adalah kemampuannya untuk merangkumi dunia reka bentuk dan fotografi kreatif tanpa banyak kompromi; untuk luasnya, tidak ada yang dapat menandingi. Kononnya, Xara Photo & Graphic Designer 9 semakin hampir daripada kebanyakan.

Pereka Foto & Grafik Xara 9: bolehkah ia menggantikan Photoshop?

Anda bukan sahaja dapat menggunakan Xara untuk mengedit, menyusun dan mengoptimumkan gambar anda, tetapi juga memungkinkan untuk membuat output cetak komersial berimpak tinggi, dari selebaran hingga poster. Anda tidak boleh melakukannya dengan suka DxO Optics Pro 8 atau Adobe Photoshop Lightroom 5.

Sama seperti Photoshop, Xara dapat menangani penggabungan gambar berdasarkan lapisan. Ia menawarkan alat pelindung dan pemilihan canggih yang tepat, responsif dan halus.

Alat ini juga mempunyai rangkaian alat sadar konten bergaya Photoshop, dari alat Penyembuh Berus dan Penghapusan Latar Belakang yang sangat efektif (keduanya baru hingga versi 9) hingga alat ukuran gambar yang menyedari kandungan.

Ini membolehkan anda mengasah dan menyesuaikan tahap, rona, kecerahan, kontras dan ketepuan - semua perkara yang anda harapkan dari aplikasi penyuntingan gambar yang matang - dan termasuk pelbagai kesan foto khas, termasuk pergeseran kecondongan baru, HDR palsu dan alat lakaran pensel.

Dalam beberapa cara, Xara mengalahkan Photoshop. Ini membolehkan anda melangkau dengan lancar antara penyamaran, jalur berasaskan vektor dan alat pilihan bebas, dan kembali lagi, tanpa perlu bersusah payah menukar dari satu ke yang lain. Alat pelukis kawasan dan topeng menambah rangkaian fungsi yang sangat baik ini, yang membolehkan pilihan dan topeng ditambahkan pada gambar dengan sapuan kuas sederhana. Sebaik sahaja anda membuat pilihan di Xara, ia akan menjadi jalan yang dapat diedit, yang memungkinkan perubahan dapat dilakukan dengan memanipulasi serangkaian pegangan di sekitar tepinya.

Ia melakukan semua ini dengan pantas yang hanya dapat diimpikan oleh aplikasi gambar dan grafik. Tidak kira berapa banyak gambar, lapisan, pilihan, kesan dan topeng beresolusi tinggi yang telah anda pakai pada karya, Xara selalu sangat responsif, walaupun pada perkakasan yang sedikit lebih tua, yang membolehkan anda memperbesar dan memperkecil, melihat-lihat, pilih objek dan memanipulasinya sesuka hati.

Semua perubahan yang dibuat pada gambar dalam Xara sama sekali tidak merosakkan dan boleh dibalik secara selektif kemudian. Selain penggabungan foto kreatif, Xara juga dengan senang hati menangani lukisan vektor dan tugas penerbitan desktop asas - bahkan reka bentuk halaman web - dan dilengkapi dengan pelbagai templat untuk membantu anda memulakan.

Xara memang mempunyai hadnya. Kesan gambar memerlukan masa untuk digunakan; tidak ada yang sesuai dengan ciri Penggabungan Photoshop's HDR Pro, Puppet Warp atau video; tidak ada pengurusan perpustakaan gambar; dan sokongan mentah adalah terhad (walaupun perisian dapat membaca banyak output mentah DSLR, ia kehilangan data EXIF ​​semasa diimport).

Namun, dengan kemampuan untuk memanfaatkan plugin Photoshop, Xara menawarkan banyak potensi pengembangan, dan - dengan hanya £ 52 termasuk PPN - harganya sebahagian kecil dari langganan Photoshop Creative Cloud selama setahun.

Ia kuat dan pantas, dan alternatif Photoshop bernilai hebat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found