Cara menaik taraf dari Windows XP ke Ubuntu: cara termurah untuk menaik taraf dari XP

Cara menaik taraf dari Windows XP ke Ubuntu: cara termurah untuk menaik taraf dari XP

Gambar 1 dari 3

XP mungkin tidak berfungsi, tetapi anda tidak perlu mengeluarkan dompet anda untuk berpindah ke sistem operasi yang lebih selamat

Anda ingin mengosongkan sedikit ruang untuk pemasangan Ubuntu baru anda
Anda boleh mencuba Ubuntu dari a

Menaik taraf ke sistem operasi baru adalah pergolakan, dan jika itu adalah versi Windows baru yang akan Anda gunakan, itu juga merupakan perbelanjaan. Oleh itu, dapat difahami bahawa beberapa individu dan perniagaan belum memindahkan komputer lama mereka dari Windows XP, walaupun patch keselamatan dan sokongan akhirnya terputus.

Tidak perlu mengikuti sistem operasi yang mudah terdedah. Menaik taraf mungkin lebih mudah daripada yang anda fikirkan - dan jika anda beralih ke pengedaran Linux, dan bukannya menggunakan Windows 8, ia tidak akan dikenakan biaya, walaupun OS dan aplikasi utama adalah percuma.

Di halaman ini, kami akan menggambarkan betapa mudahnya memindahkan PC XP lama ke versi terbaru OS Ubuntu Linux yang mesra pengguna - dan mencadangkan program mana yang akan digunakan di Linux untuk tugas seharian anda.

Cara menaik taraf dari Windows XP ke Ubuntu: Merancang peningkatan anda

Anda ingin mengosongkan sedikit ruang untuk pemasangan Ubuntu baru anda

Sebelum anda mula membuat rancangan untuk berpindah ke Ubuntu, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah memastikan OS yang lebih baru benar-benar memenuhi keperluan anda. Di bawah ini, anda akan dapati panduan kami untuk pelbagai aplikasi Ubuntu: kebanyakan tugas pengkomputeran setiap hari dilindungi dengan baik, tetapi jika anda perlu bekerja dengan fail tertentu, anda mungkin mendapati bahawa Windows adalah satu-satunya pilihan anda.

Dengan mengandaikan Ubuntu sesuai untuk anda, cara termudah untuk mendekati peningkatan adalah dengan menyediakan sistem dual-boot, sehingga XP tetap utuh. Kami tidak mengesyorkan agar anda membuat kebiasaan memasang pemasangan Windows XP lama anda, kerana ini akan mendedahkan anda kepada risiko keselamatan. Tetapi anda akan dapat mengakses semua folder Windows anda secara langsung di Ubuntu, jadi melakukannya dengan cara ini bermakna anda tidak perlu risau kehilangan data peribadi semasa bergerak. Anda juga akan mendapat penggantian kecemasan jika ada tugas yang tidak dapat dilakukan di Ubuntu (atau di PC lain).

Oleh kerana XP dan Ubuntu kedua-duanya harus memerah ke cakera keras anda, kami mengesyorkan anda mempunyai sedikit penjelasan untuk memberi ruang kepada OS baru. Gunakan alat Pembersih Cakera Windows untuk membuang fail sementara yang tidak diperlukan dan menyahpasang aplikasi besar yang tidak diingini. Ini juga merupakan masa yang tepat untuk menyingkirkan fail peribadi yang besar yang tidak anda perlukan: gunakan alat seperti WinDirStat untuk mengenal pasti ruang yang paling banyak memakan cakera anda. Jangan lupa mengosongkan Tong Kitar Semula apabila anda selesai.

Sekiranya anda tidak dapat membebaskan lebih dari 10GB, pertimbangkan untuk menghapus pemasangan Windows anda untuk memberi ruang Ubuntu. Ini mudah dilakukan semasa proses pemasangan, tetapi jika anda merancang untuk mengambil jalan ini, sandarkan fail anda ke cakera luaran terlebih dahulu - dan berhati-hati untuk tidak ketinggalan.

Cara menaik taraf dari Windows XP ke Ubuntu: Memilih dan memuat turun versi Ubuntu

Ubuntu hadir dalam pelbagai versi, tetapi pelepasan desktop terbaru selalu boleh dimuat turun dari laman utama Ubuntu. Versi terbaru - 14.04 LTS, dijuluki "Trusty Tahr" - adalah rilis "sokongan jangka panjang" yang dijamin akan tetap stabil, dengan kemas kini keselamatan dan sokongan berterusan, hingga April 2019.

Muat turun lalai adalah 64-bit, tetapi melainkan jika anda mempunyai RAM lebih dari 4GB, kami mengesyorkan anda memilih versi 32-bit. Ini membataskan anda sekitar 3 GB memori yang boleh digunakan, tetapi menyokong pelbagai perisian dan pemacu yang lebih luas, jadi anda boleh mengharapkan perjalanan yang lebih lancar. Sekiranya PC anda sudah lama, CPU mungkin tidak menyokong pengkomputeran 64-bit.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found