Distro Linux terbaik untuk tahun 2013

Distro Linux terbaik untuk tahun 2013

Gambar 1 dari 4

Ubuntu adalah sebaran Linux yang paling terkenal, dan antara muka mesra mudah dimulakan

Linux Mint menawarkan alternatif yang boleh diakses dan berfungsi untuk Ubuntu
Desktop Fedora cenderung ke arah minimalis
openSUSE memberi anda pilihan desktop KDE dan Gnome

Linux tidak pernah lebih popular. Sistem operasi percuma berdasarkan kernel sumber terbuka dan aplikasi adalah cara terbaik untuk mengendalikan PC anda, atau menghidupkan semula perkakasan lama.

Kami telah mengambil semua pengedaran utama untuk drive-test, jadi baca terus untuk mengetahui kegemaran kami, dan untuk melihat mana yang sesuai untuk anda.

Ubuntu 13.04

Pembebasan terbaru Ubuntu membawa sebahagian besar perubahan dangkal

Rasa Linux yang paling terkenal, Ubuntu direka agar mudah digunakan oleh pemula. Mudah dipasang, ia dilengkapi dengan rangkaian aplikasi lengkap, dan menggunakan antara muka Unity khas, yang meletakkan aplikasi anda tepat di sisi skrin.

Versi baru Ubuntu dilancarkan setiap enam bulan, dan setiap dua tahun pembangun mengeluarkan edisi sokongan jangka panjang (LTS), yang mendapat sokongan dan kemas kini percuma selama lima tahun. Oleh itu, sama ada anda seorang pengedar yang ingin terus maju, atau perniagaan yang mencari kestabilan jangka panjang, Ubuntu patut dilihat.

Klik di sini untuk membaca ulasan penuh kami mengenai Ubuntu 13.04

Linux Mint 15

Tetingkap sambutan mesra memperkenalkan pendatang baru ke Linux Mint

Kod asas Linux Mint didasarkan pada Ubuntu, jadi ia menyokong pelbagai aplikasi dan peranti yang sama. Dan ia dilengkapi dengan lebih banyak aplikasi dan komponen yang telah dipasang sebelumnya: idenya adalah untuk menjadikan sistem operasi Linux yang benar-benar dapat digunakan langsung.

Perbezaan utama antara Mint dan Ubuntu adalah antara muka. Mint memberi anda pilihan dua pengurus desktop, tetapi mana sahaja yang anda pilih pengalamannya lebih dekat dengan Windows, dan ke distribusi Linux lain, daripada pelancar Unity. Itu menjadikannya pilihan yang menarik jika anda tidak menggunakan desktop Ubuntu.

Mint juga berbeza dengan Ubuntu kerana tidak mendorong pengguna untuk melakukan peningkatan secara berkala, jadi yang terbaik bagi mereka yang suka menjaga keadaan tetap stabil.

Klik di sini untuk membaca ulasan penuh kami mengenai Linux Mint 15

Fedora

Fedora

Fedora menggunakan antara muka desktop yang unik yang menekankan ruang terbuka. Pelancar aplikasi dan antara muka carian tersembunyi secara lalai, dan muncul hanya ketika anda menggerakkan tetikus ke sudut layar, atau mengklik ikon bijaksana. Ia kelihatan kemas, dan membantu anda menumpukan perhatian pada kerja anda.

Pakej perisian yang digabungkan bukanlah yang paling murah hati yang kita lihat, tetapi mudah untuk memasang aplikasi yang anda perlukan. Secara keseluruhan, Fedora adalah sebaran yang mudah diakses bagi mereka yang suka menjaga perkara yang minimum.

Klik di sini untuk membaca ulasan penuh kami tentang Fedora

openSUSE

openSUSE

openSUSE, seperti Linux Mint, menawarkan pilihan dua antara muka desktop - dalam kes ini desktop KDE dan Gnome klasik. Ia juga dilengkapi dengan program YaST (Namun Alat Penyediaan lain) yang khas, yang menawarkan pilihan konfigurasi yang luas untuk keseluruhan sistem. Sentuhan lain yang bagus adalah ketersediaan koleksi perisian bertema, jadi anda boleh memasang banyak program yang berfungsi bersama dengan satu klik.

openSUSE adalah distribusi Linux yang stabil dan fleksibel yang akan sesuai dengan pengguna teknikal yang lebih selesa untuk mengkonfigurasi perkakasan dan perisian mereka sendiri.

Klik di sini untuk membaca ulasan penuh kami mengenai openSUSE

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found