Cara Memasang Pemacu Optik

Gambar 1 dari 6

Cara Memasang Pemacu OptikPort SATA pemacu optik
Port IDE pemacu optik
Cara memasang pemacu optik
Cara memasang pemacu optik
Cara memasang pemacu optik
Cara memasang pemacu optik
 • Cara membina PC: Panduan dalam talian untuk membina komputer anda sendiri dari awal
 • Cara membezakan casing PC
 • Cara memasang bekalan kuasa
 • Cara memasang papan induk
 • Cara Memasang pemproses Intel
 • Cara memasang pemproses AMD
 • Bagaimana / Tempat Memasang Kabel / Kabel PC dengan betul untuk SSD, Suis Panel, dan Banyak Lagi
 • Cara Memasang Pemacu Keras Baru atau Pemacu SSD pada PC
 • Cara Memasang dan Menggunakan SSD (Solid-State Drive)
 • Cara Memasang Pemacu Optik
 • Cara memasang kad grafik
 • Cara memasang kad pengembangan
 • Cara memasang semula kes PC

Pemacu optik, sama ada format DVD lama atau Blu-ray yang lebih moden, menjadi tidak biasa kerana lebih banyak data kami bergerak dalam talian, tetapi masih merupakan komponen yang berguna untuk dimiliki dalam PC anda.

Bergantung pada usianya, pemacu optik anda mungkin mempunyai penyambung SATA

sambungan sata-optik-pemacu

atau penyambung IDE yang lebih lama.

sambungan idea-optik-pemacu

Memasang pemacu optik agak mudah, tetapi anda mesti memahami cara penyambungannya. Artikel ini memandu anda melalui prosesnya.

Langkah 1: Pasangkan Peranti ke dalam Drive Drive

masukkan-kes-optik-drive-ke-pc-case

Pertama, cari dan pasangkan pemacu optik ke ruang pemacu 5.25 inci yang tersisa di dalam casing. Beberapa kes, seperti yang terdapat di komputer ASUS terpilih, mempunyai penutup di bahagian depan untuk menyembunyikan pemacu optik dari pandangan. Model-model tersebut memerlukan penyingkiran panel depan dalam kebanyakan situasi.

Sekiranya anda mempunyai reka bentuk tempat pemacu tanpa skru atau reka bentuk dengan pelari, rujuk manual komputer anda untuk mendapatkan arahan penuh.

Kes lain memerlukan anda memasang pemacu ke tempatnya dari sisi. Pemacu optik dimasukkan ke dalam casing dari depan, dan di situlah mengeluarkan panel depan. Bahagian depan pemacu perlu diselaraskan dengan casing (model bebas flap) atau sedikit lebih jauh ke belakang untuk kes dengan penutup di bahagian depan.

Untuk mengenal pasti tempat pemacu harus, tekan ke dalam sehingga lubang skru di satu sisi berbaris dengan lubang skru bulat di dinding sisi teluk. Gunakan keempat skru (disertakan dengan pemacu optik atau casing) untuk menahan pemacu dengan selamat di tempatnya. Biasanya terdapat empat skru secara keseluruhan.

Langkah 2: Sambungkan Kabel EIDE atau SATA ke dalam Pemacu

Langkah kedua untuk memasang pemacu optik adalah memasang kabel data ke peranti. Prosesnya bergantung pada sama ada anda mempunyai pemacu SATA atau EIDE DVD / Blu-Ray.

Menyambungkan Palam SATA ke Pemacu

Pemacu optik SATA mempunyai palam langsing yang mempunyai takik sudut tepat, memastikan ia hanya sesuai dengan satu arah.

sata-kabel-462x346

Tolak palam ke soket pemacu dengan perlahan, dan kemudian periksa ia selari dengan hujung belakang pemacu. Apabila berada di tempat, tekan tekanan yang kuat untuk memastikan sambungannya selamat.

sambungkan-sata-data-penyambung-ke-optik-pemacu

Menyambungkan Kabel EIDE ke Pemacu

Pemacu optik IDE (EIDE secara teknikal) merangkumi kabel 40-wayar, 80-wayar yang jauh lebih lebar dan lebih sukar untuk dimasukkan. Kabel EIDE hanya sesuai sehala kerana reka bentuk kunci yang menonjol di bahagian tengah penyambung.

Masukkan satu sisi penyambung pada sudut sedikit, dan kemudian masukkan sebahagian bahagian lain sehingga palamnya rata. Seterusnya, tekan keseluruhan penyambung (dengan kekuatan sederhana) ke soket pada pemacu. Kaedah sudut sedikit memastikan pin pertama sejajar dengan betul sebelum memasukkan, yang menghalang selekoh paksa.

Sebaik sahaja anda mengesahkan bahawa semua pin berbaris, tekan penyambung dengan kuat untuk memastikannya berfungsi dengan baik. Proses ini memerlukan kesabaran kerana palamnya sukar dimasukkan ke dalam bukaan. Anda tidak mahu membengkokkan pin itu atau menolak terlalu kuat jika tidak dibariskan dengan betul.

PETUA: Sekiranya anda memasang lebih dari satu pemacu IDE, anda perlu menetapkan jumper di bahagian belakang sehingga satu pemacu ditetapkan sebagai master dan yang lain menjadi hamba. Sebilangan besar pemacu mempunyai gambarajah di atas.

Langkah 3: Masukkan Kabel Kuasa

Setelah memasang pemacu optik dan menyambungkan kabel data, sudah tiba masanya untuk memasang kabel kuasa.

Memasukkan Palam Kuasa SATA ke dalam Pemacu

sambungkan-sata-kuasa-penyambung-ke-optik-pemacu

Pemacu DVD dan Blu-Ray dan perakam biasanya menggunakan sambungan SATA. Kabel kuasa SATA langsing dan rata.

Cari palam kuasa yang ada dan masukkan ke pemacu optik.

Memasukkan Palam Kuasa MOLEX ke dalam Pemacu

Pemacu DVD yang lebih lama dengan sambungan EIDE menggunakan penyambung kuasa Molex. Palam ini adalah penyambung empat pin putih atau hitam yang besar (berbanding dengan palam PC lain) yang berasal dari bekalan kuasa anda. Cari yang percuma dan masukkan ke soket kuasa pemacu. Gunakan sedikit kekuatan untuk memastikan hubungan yang betul. Beri palam GENTLE tarik untuk memastikannya selamat.

4. Pasang Kabel IDE atau SATA ke Motherboard

Dengan semua sambungan terpasang pada pemacu optik, anda sudah siap memasang kabel ke papan induk.

Kaedah penyisipan yang sama yang digunakan pada pemacu optik berlaku pada papan induk. Soket SATA merangkumi reka bentuk sudut kanan yang sama untuk mengelakkan penyambungannya dengan cara yang salah. Anda mesti mendengar satu klik setelah penyambung berada di tempatnya.

sambung-sata-kabel-ke-motherboard

Soket motherboard EIDE menghubungkan dengan cara yang sama dengan pemacu optik, kecuali anda sering mempunyai dua pilihan warna. Biasanya, biru adalah sambungan utama, dan putih digunakan untuk pengawal EIDE kedua di papan. Walau bagaimanapun, beberapa papan induk merangkumi soket EIDE putih sahaja, satu hitam ditambah satu putih, atau warna yang berbeza dari norma.

Terlepas dari warna IDE, sambungan EIDE motherboard membiarkan pin 20 kosong. Beberapa palam menyekat pin itu sebagai langkah perlindungan sekunder untuk memastikan pemasangan yang betul di papan.

Anda sentiasa dapat memeriksa manual papan induk anda untuk mengetahui spesifikasi dan maklumat lokasi. Penyambung IDE hanya dipasang dengan satu cara, berkat reka bentuk takuk yang disebutkan sebelumnya di soket EIDE. Tolak kabel dengan perlahan dan lurus mungkin untuk mengelakkan lenturan pin.

Setelah semua sambungan terpasang dan dilindungi, anda boleh menghidupkan PC anda dan membiarkannya mengesan pemacu baru semasa boot dan Windows.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found