Bagaimana / Tempat Memasang Kabel / Kabel PC dengan betul untuk SSD, Suis Panel, dan Banyak Lagi

Gambar 1 dari 8

Bagaimana / Tempat Memasang Kabel / Kabel PC dengan betul untuk SSD, Suis Panel, dan Banyak LagiCara memasang kabel dalaman
Cara memasang kabel dalaman
Cara memasang kabel dalaman
Cara memasang kabel dalaman
Cara memasang kabel dalaman
Cara memasang kabel dalaman
Cara memasang kabel dalaman
Cara memasang kabel dalaman
 • Cara membina PC: Panduan dalam talian untuk membina komputer anda sendiri dari awal
 • Cara membezakan casing PC
 • Cara memasang bekalan kuasa
 • Cara memasang papan induk
 • Cara Memasang pemproses Intel
 • Cara memasang pemproses AMD
 • Bagaimana / Tempat Memasang Kabel / Kabel PC dengan betul untuk SSD, Suis Panel, dan Banyak Lagi
 • Cara Memasang Pemacu Keras Baru atau Pemacu SSD pada PC
 • Cara Memasang dan Menggunakan SSD (Solid-State Drive)
 • Cara Memasang Pemacu Optik
 • Cara memasang kad grafik
 • Cara memasang kad pengembangan
 • Cara memasang semula kes PC

Anda telah memasang papan induk dan bekalan kuasa, memasukkan slot ke dalam pemproses, dan memasang modul RAM anda. Sekarang, sudah tiba masanya untuk menyambungkan semua wayar di papan. Ketepatan untuk langkah ini sangat penting, kerana sebarang kesalahan akan bermakna PC anda mungkin tidak berfungsi sebagaimana mestinya atau mungkin tidak bermula sama sekali. Berikut adalah perinciannya.

Cara Menghubungkan Kabel Anda ke Motherboard

Sama seperti memasang sistem teater rumah, komputer mempunyai banyak kabel dan kabel yang cenderung merosakkan. Mengetahui di mana setiap wayar atau penyambung pergi adalah mustahak, serta memastikan susunan yang betul. Ikuti langkah-langkah yang disenaraikan di bawah untuk memastikan setiap komponen berfungsi dengan betul.

1. Tempat Menyambungkan Wayar Suis Butang Daya

motherboard-power-switch-cable

Untuk menghidupkan PC anda semasa anda menekan butang kuasa, anda perlu menyambungkan suis kuasa ke papan induk. Di antara kabel yang longgar dalam kes anda, anda akan menemui penyambung dua pin, yang biasanya bertanda PWR SW, tetapi periksa manual casing jika anda tidak pasti.

Wayar suis kuasa perlu disambungkan ke jumper kuasa di papan induk. Biasanya, pin ini terletak di bahagian kanan bawah dan biasanya tidak bertanda.

2. Cara Menghubungkan Wayar Suis Reset dengan betul

motherboard-connect-reset-switch

Sekiranya casing PC anda mempunyai suis reset, palamnya serupa dengan butang kuasa, menampilkan RESET SW dan bukannya Power SW. Penyambung ini membolehkan anda menghidupkan semula PC anda setelah berlaku kerosakan, kerana ia menetapkan semula perkakasan dan memaksa komputer anda menghidupkan semula.

Untuk menyambung wayar butang Reset, anda perlu mencari pelompat di papan induk. Penyambung biasanya berhampiran suis kuasa. Tekan palam ke atas dua pin untuk menahannya di tempatnya. Tidak kira ke mana arah penyambung ini.

3. Menyambungkan LED Daya dan HDD

motherboard-connect-power-and-hdd-leds

Penyambung HDD menghubungkan ke LED di bahagian depan casing yang menyala ketika cakera keras sedang beroperasi. Lampu ini berguna kerana menunjukkan sama ada PC anda berfungsi atau rosak.

Oleh kerana wayar menyambung ke LED, mereka memerlukan pesanan khusus untuk berfungsi dengan betul. Kabel biasanya merangkumi tanda positif dan negatif pada palam plastik. Pelompat HDD motherboard juga akan mempunyai port positif dan negatif. Periksa manual anda dengan teliti untuk memastikan anda mendapat sambungan ini mengikut urutan yang betul.

Ikuti prosedur yang sama seperti di atas untuk wayar LED Daya, yang akan mempunyai penyambung yang serupa. Palam ini juga perlu dipasang pada arah yang betul, jadi pastikan anda menyambungkan penyambung positif dan negatif.

4. Cara Menyambungkan Wayar USB pada Motherboard

motherboard-connect-usb-risers

Sekiranya kes anda mempunyai port USB yang dipasang di depan atau pembaca kad, anda perlu menyambungkannya ke header ganti pada papan induk anda. Kemungkinan besar, kabel dalam kotak itu ditandakan sebagai USB.

Papan induk anda harus mempunyai penyambung ganti yang bertanda "USB", tetapi manual akan memberitahu anda dengan tepat di mana pin berada jika ada. Penyambung USB memerlukan kuasa, jadi anda perlu memasang kabel dengan cara yang betul. Nasib baik, port USB yang terdapat pada kebanyakan kes PC mempunyai satu palam yang hanya menghubungkan ke motherboard dalam satu arah. Sekiranya PC anda tidak mempunyai palam yang dibentuk, anda perlu memeriksa manual casing dan papan induk dengan teliti untuk memastikan anda memasang wayar dengan betul.

Dengan andaian anda menggunakan penyambung blok, pasangkannya ke pin USB ganti pada papan induk. Sebaiknya gunakan header yang paling dekat dengan kabel untuk mengelakkan kabel digantung di mana sahaja.

5. Memasang FireWire Connection ke Motherboard

motherboard-connect-firewire-risers

Kabel FireWire yang dipasang di depan dipasang ke PC sama seperti kabel USB. Sekali lagi, cari header FireWire yang tersisa di papan (manual akan menerangkan di mana ini), dan kemudian sambungkan kabel FireWire. Penyambung plastik pada wayar mungkin ditandai sebagai 1394, kerana FireWire juga dikenali sebagai i1394.

6. Menyambungkan Wayar Audio di Motherboard

motherboard-sambungkan-audio

Port audio yang dipasang di depan juga memerlukan sambungan ke papan induk jika anda ingin memasang fon kepala atau bahkan mikrofon. Nasib baik, kebanyakan kes PC mempunyai palam satu blok untuk semua penyambung audio depan, sama ada yang merangkumi bicu untuk fon kepala, input audio, atau bahkan mikrofon.

Manual papan induk anda akan mempunyai butiran lengkap mengenai tempat kabel audio disambungkan, yang biasanya berada di dekat panel belakang. Sekali lagi, hanya ada satu cara untuk menyambungkan palam, jadi geser perlahan ke tempatnya. Sekiranya kes anda mempunyai header Speaker untuk bip amaran, pasangkannya ke penyambung motherboard yang sesuai.

7. Tempat Memasang Kawat Kipas di Papan Induk

motherboard-sambungkan-kipas-kuasa

Adalah biasa bagi kes moden untuk memasang peminat tambahan ke kawasan tertentu. Peranti penyejuk ini membantu meningkatkan aliran udara masuk dan keluar dari casing, dan menjadikan PC anda tetap sejuk. Walaupun biasanya anda boleh memasang wayar kipas ke penyambung bekalan kuasa, sebaiknya sambungkannya ke header kipas yang tersisa di papan induk. Kebanyakan papan mengawal kelajuan kipas secara automatik dan memastikan PC anda berjalan dengan senyap mungkin.

Sekiranya peminat anda mempunyai penyambung tiga atau empat pin, yang hampir selalu berlaku, mereka menyambung terus ke papan induk. Kipas ini biasanya jenis yang menawarkan kawalan kelajuan automatik. PC lama mempunyai palam dua pin dan berjalan dengan kelajuan tetap. Lihat manual untuk mencari penyambung kipas ganti dan kemudian pasangkan penyambung kuasa kipas. Penyambung tiga pin boleh dipasang ke port empat pin dan sebaliknya. Kabel biasanya dipasang hanya dengan satu cara, jadi senang untuk membuatnya dengan betul.

8. Menyambungkan Wayar Kipas CPU

motherboard-connect-second-fan-power

Kipas pemproses adalah sambungan yang paling penting, mengekalkan suhu yang selamat untuk CPU setiap saat. Seperti kipas sistem, kelajuan kipas pemproses dikendalikan oleh papan induk, berdasarkan suhu dalaman CPU semasa, dan memastikan komputer anda senyap mungkin. Papan induk / PC lama mungkin tidak menawarkan pilihan "mode senyap", tetapi kabel kipas masih memerlukan susunan yang betul, sebab itulah ia menyertakan palam yang dipasang dengan bentuk.

Juga, terdapat penyambung khas untuk kipas pemproses pada motherboard, yang sering dilabel sebagai CPU FAN. Periksa manual anda untuk mengetahui lokasinya. Palamnya mungkin penyambung empat pin, tetapi kipas pemproses tiga pin juga ada. Penyambung hanya pergi sehala.

9. Menyambungkan Kabel Data HDD / SSD

Sama seperti kabel yang harus anda pasangkan sebelumnya, lokasi untuk memasukkannya akan dilabel. Slot akan dilabel sebagai SATA1, SATA2, dan lain-lain, biasanya terdapat beberapa slot SATA per motherboard.

Foto papan induk

Sekarang, pasangkan kabel data HDD / SSD anda ke slot SATA.

Kabel SATA

Setelah memasang kabel HDD / SSD anda, anda sudah siap untuk memasang HDD atau SSD anda.

Setelah semuanya tersambung dengan betul, pastikan kabel terpasang dan diletakkan di tempat yang selamat. Anda tidak mahu kabel anda terkena kipas atau menyentuh permukaan panas. Dengan menggunakan ruang pemacu kosong dan ikatan zip, anda boleh memasang kabel dalaman di PC yang baru anda ubah.

Petua Berguna untuk Mengendalikan Komputer Anda

Seperti mana-mana peranti teknikal, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika bekerja di dalam PC anda dengan alasan apa pun, jadi "mari kita mulakan di sini." Adakah anda berjaya menangkapnya? Berikut adalah empat langkah penting untuk diikuti pada bila-bila masa anda bekerja di PC anda.

 • Pastikan bekalan elektrik terputus - Jelas, ini mungkin tidak berlaku jika anda belum menyambungkan kabel kuasa, tetapi perlu disebut sekiranya berlaku.
 • Mengurangkan risiko elektrik status - Statik semula jadi di tangan anda boleh menyebabkan kerosakan pada bahagian komputer dalaman. Sama ada anda menggunakan tikar ESD atau jalur selamat, ini adalah langkah penting untuk melindungi pelaburan anda.
 • Jauhkan ruang kerja anda daripada cecair atau serpihan - Anda tidak mahu menumpahkan sebotol air ke seluruh komputer baru anda. Bersihkan ruang kerja sebelum anda memulakan dan cubalah mengurangkan habuk semasa anda menggunakannya.
 • Bersihkan tangan anda - Semasa menggunakan kabel dan komponen dalaman yang lain, minyak dan kotoran di tangan anda boleh menyebabkan masalah di kemudian hari. Sebaiknya pakai sarung tangan nitril tanpa serbuk, tetapi tangan yang bersih pasti ada.

Sebagai penutup, mengambil langkah berjaga-jaga semasa bekerja di PC anda dan memahami cara menyambungkan wayar dan kabel dalaman dengan betul bermakna anda akan menghidupkan dan menyambungkan peranti anda dalam masa yang singkat. Anda bukan sahaja dapat mencegah kerosakan tetapi juga memastikan bahawa LED dan butang berfungsi dengan betul dan sambungan audio berfungsi seperti yang dirancang.

Petua untuk Menyambungkan Kabel

Sekiranya ini adalah kali pertama anda menggunakan elektronik atau membuka casing komputer, terdapat beberapa petua asas yang harus anda ketahui sebelum menyambungkan komponen dengan wayar.

Pastikan kabel anda teratur - Baiklah, jadi yang satu ini tidak semestinya penting untuk kesihatan mesin anda, tetapi casing yang bersih dan teratur sangat memuji. Sekiranya anda mengambil masa beberapa minit sebelum memasang komponen anda dan merancang susun atur semuanya, akan lebih mudah untuk menyambungkan semuanya (dan mengganti komponen yang ketinggalan zaman kemudian). Anda boleh menggunakan tali zip kecil atau hanya memasukkan semua tempatnya dengan kemas.

Pastikan ruang kerja anda teratur - Sama seperti projek apa pun, projek ini sangat mengecewakan. Nikmatilah diri anda dan kurangkan kekecewaan itu dengan mempunyai semua yang anda perlukan di mana anda dapat menemuinya sebelum anda mula bekerja. Juga, buang sampah, serpihan, habuk, atau terutamanya cecair sebelum membuka bungkusan. Ini akan memastikan komponen anda selamat dan berfungsi dengan baik setelah anda menyelesaikan projek anda.

Tunggu untuk memasangkan bekalan kuasa anda ke stopkontak - Mungkin jelas tetapi kita mesti mempunyai label peringatan untuk sesuatu alasan. Jangan mengejutkan diri anda kerana anda tidak mahu mencabut bekalan elektrik dari dinding sebelum bekerja.

Jangan memakai perhiasan atau pakaian longgar - Sekiranya anda memakai gelang dan lengan panjang yang longgar semasa bekerja di mesin anda, anda akan dengan cepat menyedari mengapa ini bukan idea yang bagus (bertanya khabar jika tersangkut pada bahagian komputer rawak dan dengan itu meningkatkan tahap kekecewaan anda).

Gunakan alat pelindung - Diakui, ada banyak perdebatan mengenai perlunya jalur dan sarung tangan ESD ketika mengerjakan elektronik. Tetapi, lebih baik jika anda tidak kerap bekerja dengan papan induk, kapasitor, dan elektronik kecil yang lain. Argumen untuk memakai sarung tangan adalah bahawa minyak, kotoran, dan bahan cemar lain boleh menyebabkan kerosakan pada bahagian komputer anda (malah karat di kemudian hari). Hujah untuk pencegahan ESD adalah bahawa anda boleh mengejutkan komponen yang merosakkannya kerana - elektrik statik.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found